11

(562 replies, posted in Hypotheses)

Wat ik er na veel lezen begin over te denken, wou men gewoon de onkunde van de Rijkswacht, politie, procureur, gerecht aantonen. Volgens mij uitgevoerd door gefrustreerde (ex-) rijkswachters, mensen uit het practical shooting-milieu, militairen, vreemdelingenlegioen met de nodige hulp van enkele hoogstaande mensen uit het gerecht, rijkswacht en onderwereld (misschien door chantage, seksfeesten, ...). Dit om aan te tonen dat de rijkswacht meer middelen moest krijgen.

Aangezien er na de reeks eerste overvallen nog niet veel gebeurt was, heeft men in 1985 aan een tweede reeks met meer slachtoffers begonnen om hen nogmaals met de neus op de feiten te drukken. Bij de overval te Aalst moet er volgens mij min. toch één dader uit deze regio bij zijn (die niet bij de eerste golf overvallen aanwezig was, degene die eventueel bepaalde mensen naar daar zou gelokt hebben).

De aanwezigheid van bekende boeven en Johnny De Staerke begin ik meer en meer als een afleidingsmanoeuvre te zien. Misschien heeft hij enkel wat veldwerk (en wapens bijhouden) voor de Bende gedaan, zonder echt te weten dat er zoveel slachtoffers gingen vallen. Zoals hij in dat interview zegt, ik heb tientallen of honderdtallen diefstallen en hold-ups gepleegd maar heb nooit iemand vermoord. De Bende van Baasrode stond ook al gekend voor geweldloze overvallen.

Misschien kan Beijer ons na 2009 meer duidelijkheid brengen, door de zaken die niets met de Bende te maken hebben aan te duiden. Ik zie meer en meer Bouhouche als een van de leidersfiguren in deze operatie (samen met enkele andere figuren uit eventueel gerecht, rijkswacht). Gefrustreerd, afkeer van de rijkswacht, hekel aan zowat iedereen en een wapengek.

12

(911 replies, posted in Bende De Staerke)

http://upload7.postimage.org/465662/DeStaerke.jpg

Gevonden op het net, komt uit een Humo-reportage (interview broer Juan Mendez in 1997). Kijk naar de persoon links van hem. cool Zware nacht gehad blijkbaar. hmm De Staerke geniet blijkbaar van de media-aandacht. Symbolische foto, typisch Belgisch: een slapende agent en een attente gangster. smile

13

(60 replies, posted in Organisaties)

Wie van hen is nog in leven? Bouhouche is natuurlijk overleden, maar de anderen?

Die was toen inderdaad minister van Justitie.

15

(33 replies, posted in Getuigen)

Salesse zit nog altijd vast?

16

(33 replies, posted in Getuigen)

Misschien moeten ze momenteel nog ter beschikking blijven van het gerecht. Enkele van de oudere De Staerke's uit die regio zouden wel al in het buitenland zitten (van horen zeggen) maar dat zijn daarom nog allemaal geen gangsters.

Die Leon is nu al 70 jaar. Maar Philippe is denk ik toch nog maar pas 50? Die Griek Apostolos Papadopoulos. smile zoals ik ergens las zou ook rond de 50 zijn, dus hij zou samen met Philippe De Staerke één van de jongere leden kunnen geweest zijn.

17

(33 replies, posted in Getuigen)

Even vermelden dat het een kennis is uit het Aalsterse die beweerde dat de Bende of zeker de kopstukken niet meer in leven waren. Ikzelf geloof dit niet voor de volle 100%. Alhoewel ik denk dat bepaalde lastige pionnen misschien wel uitgeschakeld werden. Dit gesprek kwam ook tot stand tussen pot en pint ... Je weet wel he die cafépraatjes over hoe corrupt België is: Bende, Dutroux, ...

Doordat ze een getuige/slachtoffer? - ook al is het niet echt persoonlijk - kende leek het wel of ze deze uitspraak deed omdat ze het liever niet had over dit onderwerp (misschien ligt het te gevoelig). Het koppel is een type dat wel vaak buitenkwam in het Aalsterse in die periodes (cafés, ...) en dus veel volk kende en dus ook veel hoorde. Ikzelf heb in Aalst toch ook wel enkele louche of marginale typetjes op café gezien (tijdens studententijd), het soort dat je inderdaad niet snel vergeet en waarbij je voelt dat er iets niet pluis is.

Ik denk dat er in Aalst wel personen rondlopen, die inderdaad omwille van bv. vrouwen of geld tot ergere dingen in staat zijn. Zeker bij de generatie waar ook de mogelijke verdachten bijhoren. Aalst is nogal een direct volk, en als het hun niet aanstaat zullen je dat ook wel laten horen of voelen.

Wat de "De Staerke's" betreft die zouden inderdaad hoofdzakelijk afkomstig zijn uit Lot, Beersel, St. Pieters Leeuw,... Inmiddels zou een groot deel nog steeds in en rond het Brusselse wonen en zouden er ook enkele uitgeweken zijn naar het buitenland.

Verder nog: Bende van Hofstade: was er geen carnavalsgroep die in de volksmond zo genoemd werd? Of een verwijzing naar de Zigeuners die er verbleven, waren er daar geen soort zigeunerkampen? Bestond daar toch ergens in die regio toen.

Het verzoek nummer: Te Voet Naar Scherpenheuvel. Heeft dit geen dubbele betekenis? In die buurt is er naast een bedevaartsoord ook een groot aantal bars/seks-parenclubs als ik me niet vergis?

18

(33 replies, posted in Getuigen)

De man die je gesproken hebt, lijkt die dan op de De Staerkes?

19

(562 replies, posted in Hypotheses)

Stel dat de bende bestond uit de "Bekende Gangsters" die hier regelmatig vernoemd worden (waarvan enkele nog in leven, in tegenstelling wat een collega tegen me gezegd heeft) zoals  leden van Bende Van Baasrode, ... Dan zijn deze toch in leven gebleven en heeft het "Brein" hen niet uitgeschakeld met het risico op verklikkers. Of het brein moet eerst uitgeschakeld geweest zijn (misschien vonden bendeleden zelf dat het uit de hand liep en dat ze moesten ingrijpen).

En wat zouden ze in ruil gekregen hebben voor de overvallen? Bv. Haemers leefde in een prachtvilla in Brazilië (geld ontvoeringen en overvallen), terwijl de meeste mogelijke Bende-kandidaten tegenwoordig toch wel ver van alle luxe leven (vaak in een bescheiden appartementje of huisje in het Brusselse). Of wachten ze af tot het proces verjaard is om in luxe te gaan leven. Of ze hebben alles verbrast of bestolen tijdens periode in gevangenis.

Ik vind het raar, dat deze mensen opnieuw een normaal leven kunnen leiden onder hun eigen naam en nooit vijanden tegenkomen. Stel je voor dat ze morgen Dutroux vrijlaten dan verwacht ik toch dat die levensbedreigingen gaat krijgen, zelfs na al die jaren. En zouden de nog levende? Bendeleden? onderling nog contact hebben (vb. De Staerke & Papadopoulos)? Wordt dit eigenlijk gecontroleerd? Denk dat de meeste toch nog dicht bij elkaar (regio Brussel) wonen.

Een feit is dat vele slachtoffers in Aalst blijkbaar huwelijksproblemen of in echtscheidingsprocedure zaten met hun partner heb ik ooit horen zeggen. Of dit klopt weet ik niet. Het koppel Fourez-Dewit zou sekspelletjes georganiseerd hebben voor bepaalde handelaars (Aux Trois Canards, wapenhandelaars, ...).

20

(562 replies, posted in Hypotheses)

OK, ik heb in mijn vrije tijd gewoon de site wat gelezen (is een soort hobby van me nieuws en muziek uit jaren 80 napluizen smile ) en af en toe gereageerd. Ik denk niet dat ik er 100% het fijne wil van weten wat er in die bendeleden / brein hun hoofd is omgegaan.

Ik krijg zo het idee dat de Bende een soort eliteclan was van zware jongens uit de jaren '80 (met een gevaarlijk brein erachter). Net zoals de nationale ploeg de beste spelers selecteert, selecteerde deze persoon de gangsters op basis van kwaliteiten. Alsof iemand in de onderwereld (seksfeesten, louche bars, gerecht, gevangenissen, ...) ging informeren wie waar mee bezig was en of die al dan niet prof. te werk gingen.

Ook het feit dat er vaste personages gespeeld werden door verschillende personen. bv. "Reus" door verschillende personen. Het lijkt wel een scenario van een thriller. Voor ik deze site las dacht ik dat de bende bestond uit enkel Franstaligen en vreemdelingen (uit regio Brussel), maar heb nu toch wel een ander beeld.