11

(137 replies, posted in Plaatsen)

Ben, kunnen we de ontbrekende nummers bij op de kaart zetten, zodat we kunnen bezien wat daar juist is?

12

(11 replies, posted in Bende Farcy)

Over Jean-Marie Bauw, uit het boek van Bouten (Bende van Nijvel en de CIA), letterlijke citaten:

De tweede verdachte, composietfoto nummer 12, had de gelaatstrekken van Jean-Marie Bauw, die tot tweemaal toe samen met Bertels maar ook met Constant Hormans in opdracht van Farcy inbrak bij wapenhandelaar Binet. (pag. 135)

Farcy was een verwoed wapenverzamelaar en een degelijk wapenmaker. Hij was voortdurend wapens aan het kopen en verkopen. Tweemaal liet hij zijn bende inbreken bij wapenhandel Binet in de Koninggstraat in Brussel. Marcel Castris (…), Constant Horemans, Francis Lus en de chauffeur, een zekere Bauw, die in een BMW reed. (pag. 112)

De Amerikaan Robert Gray, eigenaar van de firma International Security Associates in New York,, betaalde een voorschot van 1000 dollar en 400.000 frank (9900 euro) [aan Dekaise]. (…) Maar de levering van de bestelde geluidsdempers bleef uit. Dekaise beweerde immers het voorschot niet te hebben ontvangen. (…) Gray en zijn opdrachtgever (…) besloten Dekaise een lesje te leren. Daarvoor schakelden ze de bende van Farcy in, waartoe de verdachten Bertels, Bauw en Van Obbergh behoorden. (…) Bouhouche was in die periode nog altijd bij de rijkswacht en bleef op de hoogte van de evolutie van het gerechtelijk onderzoek. Er waren allerlei indicaties van zijn betrokkenheid. (pag. 138)

Bouhouche en Beijer werkten jarenlang bij de sectie drugs van de BOB en kenden Farcy en zijn entourage zeer goed. (pag. 151)

13

(176 replies, posted in Onderzoeksdaden)

"Het zou om een 68-jarige man, Jean-Marie, uit Binche gaan."

"Hij zou als dader en mededader betrokken geweest zijn bij de eerste golf van misdaden van de bende en indirect betrokken bij de tweede golf. Hij wordt nu onderworpen aan een psychologische analyse om leugens te vermijden. "Het onderzoek gaat voort à charge en à decharge en andere sporen worden nog steeds onderzocht", luidt het. Er zou ook een tweede onafhankelijke bron zijn die de man aanwees."

Bron » Gazet van Antwerpen

Ik gok op Jean-Marie Bauw.

Ben wrote:

Misschien een foute gedachte maar is het toeval dat het volgende week in België federale verkiezingen zijn?

Ik dacht net hetzelfde. Als dat geen opsteker is voor Justitie... Afwachten hoe dit de komende dagen door de politiek gespeeld wordt.

14

(1,219 replies, posted in 1985)

Dat van dat personeelsfeest heb ik nog al ergens vernomen, ik geloof in een of ander filmpje waar een kassierster dat vertelde. Merovinger, welke implicaties heeft de vaststelling voor u dat er nog een tweede agent op de politie schoot?

15

(760 replies, posted in 1985)

Het is best plausibel dat de rijkswachters naar huis gingen omdat de inkomsten grotendeels in veiligheid waren. Redenerend vanuit de politie betekende dat immers dat er de kans op een overval voorbij was. Zeker op vrijdagavond. De vraag is: waarom pleegden de gangsters desondanks toch nog de overval? Zit hier een argument dat buit niet echt een rol speelde, gecombineerd met het voordeel dat de overval gemakkelijker werd? (minder bewaking)

16

(601 replies, posted in Hypotheses)

Renne, welkom terug.

17

(760 replies, posted in 1985)

Herr Flick wrote:

Het verhaal van de achtervolging van de Golf is eigenlijk heel interessant. Bij de overval op de Colruyt, spannen ze een hinderlaag en beschieten ze zelf een politiepatrouille.

Hier geven ze plankgas, en hebben ze het aan een rood licht te danken, dat ze kunnen ontsnappen. De achterklep zat dicht, ze hadden ze maar open te duwen en die BMW moeten beschieten, een bal uit een riotgun is dan wel niet effectief op grote afstanden maar als je een brenneke of een lading hagel in je vooruit krijgt, dan stopt ge direct met de held uit te hangen.

Dat doen ze allemaal niet. Ze zijn dus ofwel in paniek, (killer dood of halfdood) of het is de bende niet die de aftocht blaast.

Mogelijk. Bij de Colruyt waren ze met meer en met meer auto's. De mogelijkheid bestaat ook dat ze om strategische redenen niet schoten. Wat ook lukte: de achtervolger had niet meteen door dat dit de Bende was, maar dacht eerder aan een geschifte hardrijder.

18

(156 replies, posted in 1980-1989)

Gevaarlijk, niet? Zware jongens chanteren, we weten hoe dat afloopt in dit dossier...

Niettemin een interessante hypothese. Maakt Beijer zich op nog andere manieren interessant, of is dit het enige? In dat laatste geval zit er misschien inderdaad een reden achter

19

(504 replies, posted in Algemeen)

Ik heb in het Nieuwsblad van woensdag 23 april nog een bijkomend artikel gevonden, dat langer is dan het artikel dat reeds op de site staat. Omdat de inhoud interessant is, voeg ik dit kort toe » Nieuws

Er is sprake van 'nieuwe elementen' die tot 'twee of drie pistes leiden'. Waarbij er nog één element zou ontbreken. Iemand een idee wat er allemaal bedoeld wordt?

Ik vind dat De Valkeneer hier behoorlijk lomp overkomt. Na dertig jaar doodleuk verklaren dat je geen tijd hebt om alle sporen te onderzoeken en doodleuk nog tien (!) jaar extra vragen, hoe grof kan je eigenlijk zijn?

Vooraleer ze de termijnen verlengen, vind ik dat die Valkeneer maar eens duidelijk moet uitleggen wat hij in handen heeft en hoe groot de kans is dat ze nog iets gaan vinden. In plaats van telkens weer de nabestaanden met leugens op te zadelen ... Maar als hij effectief wacht op daders of getuigen die zich melden, vermoed ik dat z'n onderzoek compleet vast zit en dat we ons de moeite kunnen besparen.

20

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

En op voorwaarde dat de onderzoekscel hier iets mee doet.