31

(124 replies, posted in Wagens)

Bossi wrote:

De CWB kent zeer goed de inhoud van het deskundig verslag in het dossier. De vraag is wie dit voertuig behandelde.

Wat bedoel je precies met het woord 'behandelde' in je zin 'De vraag is wie dit voertuig behandelde'? Bedoel je wie het onderzoek naar deze wagen gedaan heeft? Of bedoel je wie de auto herspoten heeft?

32

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Vermeulen wrote:

Dat klopt niet echt met de lighouding van Finné en eventuele afwezigheid van bloedsporen op het voertuig als het vuren op de auto en Finné samen gebeurde.

Vermeulen wrote:

Ik heb een tiental foto's van Finné vergroot afgedrukt. Weer blijft me op elke foto de totale afwezigheid van bloed en lichaamsvochten opvallen. (...) Beetje bloed of lichaamsvocht zou je moeten zien wegstromen vanuit lichaam, al is het maar een klein beetje. En de kleur van zo'n vocht is niet doorzichtig. Ik zie niets, maar dan ook echt niets. Ook het laken op de man blijft maagdelijk wit. Is er ergens een foto van deze plaats nadat het lichaam is afgevoerd?

Bossi wrote:

Om aan te vullen op de bevindingen van de heer/mevrouw VERMEULEN, betreffende de afwezigheid van bloed en plasma bij de onnatuurlijke eindligging van het slachtoffer, de heer Finné op de plaats delict te Overijse:
Bloedspatanalyse is een belangrijke forensische techniek om te achterhalen wat er gebeurd is op een plaats delict.

Ik zou louter op basis van de openbare foto's van het lichaam Finné hierover geen conclusies maken. Kijk bijvoorbeeld naar de foto's van het lichaam van Stefaan Noté » Link 1 | Link 2 | Link 3

Ook daar is op de eerste twee foto's geen of quasi geen bloed te zien. Pas op de derde foto, nadat het lichaam weggehaald werd, zijn enige bloedsporen te zien. De wetsdokter zal bij het onderzoek van het lichaam van Finné wel zijn werk gedaan hebben en dat verslag steekt in het dossier. Tenzij men, naast de deskundigen in ballistiek ook de wetsdokters in vraag gaat beginnen stellen. Dan kan je evengoed de boeken helemaal dicht doen.

33

(3 replies, posted in Bibliografie)

Het nieuwe kunstproject van Pieter Jan Martyn over de Bende van Nijvel wordt tentoongesteld van 20 januari 2019 tot 17 februari 2019 in de Bruthaus Gallery - Molenstraat 84 - 8790 Waregem.

http://www.theartcouch.be/wp-content/uploads/2018/12/050x60-F01-symbols-of-democracy.jpg

Pieter Jan Martyn 1986, Kortrijk (B) is fascinated by the dubious visual language of shared history and journalism. He is extremely fascinated by the visual language and compositions in recording the contours of a potential historical document. There is something magical about the tactility of the weathered chosen past. There is something mysterious hidden under the texture of preserved history. But Martyn was also bitten by the search for which selection of images, compositions and choices were not made in the visual reporting of a past. The themes in the oeuvre of Pieter-Jan Martyn, for example the Nuremberg process, the terrorist group RAF, the fire in the Innovation, the Surgery series or the Audience series, are inspired by a thorough, almost journalistic, historical image research of what has not been shown. Martyn is concerned with the formal translation of a "pseudo" accurate reconstruction of a specific moment. The emphasis here is on imagining the image gaps and image distortions as a trace-less referentiality of an event. On the basis of photographic material, a compelling aesthetic added value is given to the painted reconstruction of the images from the past. Pieter Jan Martyn decided for this project to focus on 'De Bende van Nijvel', a painful, unresolved and black history of Belgium. For this occasion he collaborated with journalist Jonas Bruyneel who, through a novella under the title 'Symbols of Democracy', formed this project into one whole. The novella will also be released at this opening.

Meer » www.bruthausgallery.be

Het onderzoeksdomein van een kunstenaar kan werkelijk overal liggen. Een diepe duik in de achterhoeken van het onderbewuste, of een mystiek aanvoelen van de ongerepte natuur, tot het achterhalen van een hogere maatschappelijke realiteit. Soms halen kunstenaars als basis voor hun onderzoek heel concrete feiten aan, gebeurtenissen uit de actualiteit of, iets zeldzamer, historische gebeurtenissen.

Dat is het werkveld van Pieter Jan Martyn, die doorheen zijn oeuvre reeds de brand van de Innovation of het proces van Nürnberg besloeg, versloeg moet ik wellicht zeggen, gezien Pieter Jan steeds met journalistieke accuraatheid – een beladen term dezer dagen – zijn onderwerpen behandelde. Hoewel, niets is wat het lijkt bij Pieter Jan. In zijn schilderijen over het proces van Nürnberg bevinden zich bijvoorbeeld zowel beklaagden als juryleden op dezelfde bank. Realiteit of fictie? Bestaat er ergens een grens?

Zoals dat gaat met kunstenaars gaat Pieter Jan in zijn nieuwe reeks nog een stap verder. Getriggerd door zijn onderzoek naar de Rote Armee Fraktion in zijn reeks 'Tales of Autumn' raakte Pieter Jan al snel op zijsporen die leidden tot de CCC en, onrechtstreeks, tot de Bende van Nijvel. De bende van Nijvel? Is niet alles reeds gezegd over deze terreurgroep? Zijn niet alle paden reeds bewandeld, alle onderzoeksdaden reeds gepleegd?

Niet als je met kunstenaarsogen kijkt naar het publiek toegankelijke materiaal. Lang niet alle linken zijn gelegd, lang niet alle sporen ontgonnen. Pieter Jan vond genoeg redenen voor zijn onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het is een beeldonderzoek geworden waarbij ik zowat alle gekende feiten aanhaal uit de invloedsfeer van de Bende, wat leidde tot een nieuwe, potentieel fictieve theorie.” Niet enkel bestaande of logische verbanden dus, die liggen bij de recherche. De kunstenaar bouwt een geheel nieuwe theorie, vindt onontgonnen, misschien onbestaande sporen om het kluwen te ontwarren, laverend tussen fictie en realiteit. Hij doet dat als een echte rechercheur, inclusief grote borden aan de muur waar alle indices en bewijzen, waar of vals, aan zijn vastgepind en neergepend. Het enige verschil ligt misschien, letterlijk, in de baby – Zappa Martyn – op de schouder.

http://www.theartcouch.be/wp-content/uploads/2018/12/IMG_3585.jpeg

Het verslag verschijnt in de catalogus in gelimiteerde oplage (100 genummerde boeken), beschikbaar op de tentoonstelling Symbols of Democracy die vanaf 19 januari 2019 bij Bruthaus Gallery te zien zal zijn.

Meer » www.theartcouch.be

Donderdag 17 januari 2019 om 19u: Feestelijke boekpresentatie 'Loden Jaren – De Bende van Nijvel Gekaderd van Paul Ponsaers' - Boekhandel Limerick in Gent

Paul Ponsaers buigt zich al meer dan dertig jaar over het dossier van de Bende van Nijvel en was co-auteur van het eerste boek over de Bende in 1988, ‘De Bende. Een documentaire’. Zijn grondige kennis van zaken stelt ons in staat om met hem door alle schijnmanoeuvres en manipulaties heen te kijken.

Gratis mits inschrijving via » www.limerick.be

35

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Amory (=signordonpedro) op het tueries-forum in 2009:

michel wrote:

@signordonpedro: Dans le livre de Bouten, vous laissez entendre que Bouhouche était l'un des tueurs. Vous maintenez?

signordonpedro wrote:

Connaissant bouhouche comme je le connaissais et du vécu que j'ai eu avec lui il n'est pas improbable qu'il ait fait partie de la mouvance des tueurs....mais je n'ai toujours pas de preuve ou de certitude quand à sa réelle participation aux faits, je reste donc trés indécis pour vous donner une réponse affirmative ou négative, ma réponse est nuancée donc et je n'ai certainement jamais certifié cela à bouten

36

(8 replies, posted in Bewijsstukken)

Volgens signordonpedro (= C.A.) op het tueries-forum 'verblauwde' Bouhouche wel eens zijn wapens. Met welk product deed Bouhouche dat? Met de vloeistof uit het gevonden flesje in Ronquières?

signordonpedro wrote:

bouhouche aimait les armes il lui arrivait de la faire "rebleuir" lorsqu'elle n'avais plus cet aspect neuf qui lui plaisait c'était une espèce de "simonisage"

Volgens deze (Russische?) website met uitgebreide uitleg, wordt kopersulfaat en zoutzuur wel degelijk gebruikt in één van de processen van het blauwen/reinigen van geweerlopen » telzakaz.ru

37

(5 replies, posted in Westland New Post)

Merovinger wrote:

In de nota's van Willy Acke staan de volgende notities bij een verhoor van Michel Libert:

CCC = project Latinus
Van De Weyngaerde = kt. Pierre Carette, ook drukker
Van De Weyngaerde = relatie van Latinus

In de nota's van Willy Acke staat de volgende notitie bij een verhoor van Marcel Barbier:

Broer van Carette was lid WNP

38

(784 replies, posted in 1982)

Er was in de jaren '80 wel degelijk een tijdelijk zigeunerkamp met caravans langs het kanaal aanwezig. Volgens mij op de plaats die ik hierboven gepost heb. Ook vandaag is er een tijdelijk kamp onder de R0 ter hoogte van de Marius Renardlaan. In de regio is het regelmatig een komen en gaan van woonwagenbewoners (chique caravans).

39

(784 replies, posted in 1982)

mcfisto wrote:

kan er mij iemand zeggen waar dat zigeunerkamp zich precies bevond?

Merovinger wrote:

Door een groep rijkswachters van het district van Halle werd het voorbije weekeinde een grootscheepse actie gevoerd in het zigeunerkamp aan het kanaal Brussel-Charleroi op de grens van Ruisbroek en Halle.

Ik vermoed dus hier ergens » Google Maps

40

(784 replies, posted in 1982)

Een ander feit dat gelijkenissen vertoont met de feiten in de Auberge des Chevaliers » Forum