61

(1,153 replies, posted in 1983)

Django68 wrote:

De valse nummerplaat van de Saab Turbo werd gemaakt met dezelfde matrijs waarmee Bouhouche andere valse nummerplaten maakte. De nummerplaat werd ook artificiële wijze verouderd. Ook een werkwijze die Bouhouche toepaste. Dit feit zou onomstotelijk bewezen zijn en daarmee een van de weinige echte bewijsstukken tegen een of meerdere daders. Jammer genoeg is de nummerplaat intussen verdwenen.
(Insane killers)

Niet echt. Als ik het mij goed herinner gaven de valse nummerplaten van Beijer en Bouhouche overeenkomsten met een matrijs gebruikt door de firma AUTAC in Schaarbeek. Ook de nummerplaat van de Saab zou dezelfde overeenkomsten gehad hebben. Dat wil echter niet per se zeggen dat de nummerplaat van de Saab door Beijer en Bouhouche werden vervalst. De kans is groot van wel maar het is niet 100% bewezen. Anderen kunnen ook beroep gedaan hebben op die matrijs van AUTAC.

Hierbij een reactie van Beijer (= minus) uit 2010 hierover:

billbalantines:

Et si on recensait ce que l'enquête a déjà permis de constater.
Un : les doublettes de plaques?
Où ont-elles été repérées?
Les voitures + les numéros utilisés (provenance réelle)
L'endroit où elles pourraient avoir été 'pressées'?

Un nom revient souvent pour Bouhouche : la firme sprl 'L'AUTAC' à Schaerbeek
Quels sont déjà les recoupements possibles?

Camionnette TOYOTA hiace = box 179 du beau site (Ixelles) découverte le 7/11/87 (et volée à parfumerie Paris-XL le 7/10/1981 ; avec même trou dans le toit pour passer une antenne...) ; matrice antérieure à 1985 chez 'L'AUTAC'

Minus:

Ne perdez pas de vue Bill, qu'il n'y avait en tout et pour tout que 3 types de ces matrices (certains parlent de deux) pour toute la Belgique. Alors, ce type de rapprochement vaut quoi ? Et ceci n'est pas une supposition ou une hypothèse. C'est une constatation objective.

Meer info over de nummerplaten en de eventuele link met Bouhouche vind je hier terug » Forum

62

(21 replies, posted in Westland New Post)

VAKANTIEKAMER - 9 augustus 1989  - VOORZIENING IN CASSATIE - TERMIJNEN VAN CASSATIEBEROEP EN VAN BETEKENING - VOORBARIG CASSATIEBEROEP - STRAFZAKEN - ARREST VAN DE KAMER VAN INBESCHULDIGINGSTELLING HOUDENDE VERWIJZING VAN EEN VERDACHTE NAAR HET MILITAIR GERECHT - GEEN BESLISSING OVER EEN BEVOEGDHEIDSGESCHIL - CASSATIEBEROEP VÓÓR DE EINDBESLISSING - ONTVANKELIJKHEID.

Wanneer de verdachte voor de kamer van inbeschuldigingstelling betwist dat, in geval van verwijzing, het bevoegde vonnisgerecht een ander kan zijn dan het hof van assisen, is het arrest van dat onderzoeksgerecht dat, om de verdachte naar het militair gerecht te verwijzen, uitspraak doet over dat bevoegdheidsgeschil dat enkel betrekking heeft op de bevoegdheid van het vonnisgerecht, geen arrest inzake bevoegdheid, in de zin van art. 416, tweede lid, Sv.; het is een voorbereidend arrest en een arrest van onderzoek, in de zin van voormelde bepaling waartegen pas na het eindarrest cassatieberoep kan worden ingesteld (1).

(SAUCEZ, DE JODE, LIBERT)
ARREST (vertaling)
(A.R. nr. 7695)

HET HOF; - Gelet op het bestreden arrest, op 18 mei 1989 gewezen door het Hof van Beroep te Brussel, kamer van inbeschuldigingstelling, rechtdoende als rechtscollege waarnaar de zaak is verwezen;

Gelet op het arrest van het Hof van 21 september 1988:

Over het geheel van de voorzieningen:

Overwegende dat uit het bestreden arrest noch uit enig stuk waarop het Hof vermag acht te slaan, blijkt dat de eisers de onbevoegdheid hebben aangevoerd van de kamer van inbeschuldigingstelling die kennis moest nemen van de hun verweten feiten, die de tegen hen ingebrachte bezwaren moest beoordelen en die hen, in voor komend geval, moest verwijzen naar een vonnisgerecht;

Overwegende dat de eiser Frederic Saucez, die als enige een conclusie heeft genomen voor dat onderzoeksgerecht, verre van de bevoegdheid ervan te betwisten, dat gerecht integendeel gevraagd heeft de buitenvervolgingstelling of, subsidiair, aanvullende onderzoeksmaatregelen te bevelen en, nog meer subsidiair, enkel betwist heeft dat, in geval van verwijzing, het bevoegde vonnisgerecht een ander dan het hof van assisen zou kunnen zijn;

Overwegende dat aldus het bestreden arrest dat, om de eisers naar het militair gerecht te verwijzen, uitspraak doet over een bevoegdheidsgeschil dat enkel betrekking heeft op de bevoegdheid van het vonnisgerecht, geen arrest inzake bevoegdheid is in de zin van artikel 416, tweede lid, van het Wetboek van Strafvordering; dat het dus een voorbereidend arrest en een arrest van onderzoek is en dat de voorziening, nu ze vóór de eindbeslissing is ingesteld, niet ontvankelijk is;

Om die redenen, ongeacht de middelen van de eisers Frederic Saucez en Michel Libert wier memories geen verband houden met de ontvankelijkheid van hun voorziening, verwerpt de voorzieningen; veroordeelt iedere eiser in de kosten van zijn voorziening.
________________________________________________________________________________________________________

9 augustus 1989 – 2e kamer – Voorzitter: de h. Chatel, eerste voorzitter - Verslaggever : de h. Ghislain – Gelijkluidende conclusie van de h. Velu, eerste advocaat-generaal - Advocaten : mrs. Georges, Brussel, en Veldekens, Brussel.

(1) Zie Cass., 16 nov. 1931 (Bull. en Pas., 1931, I, 286) met conl. adv.-gen. Sartini van den Kerckove, 4 dec. 1933 (ibid., 1934, I, 93); 26 nov. 1945 (A.C., 1946, 249); 24 nov. 1947 (ibid., 1947, 379) met noot R.H., 7 juni 1971 (ibid., 1971, 996); 10 okt. 1972 (ibid., 1973, 151) en 30 nov. 1976 (ibid., 1977, 371) met noot E.K.

Bron: Arresten van het Hof van Cassatie - Gerechtelijk jaar 1988-1989 – Deel IV

63

(3 replies, posted in Andere Personen)

Francis Royen:

https://nsm09.casimages.com/img/2018/12/20//18122004335414738716043780.jpg

64

(66 replies, posted in 1980-1989)

De geldtransportwagen werd daar tot stilstand gedwongen door de achtervolgende wagens van de bende Haemers. Na stilstand van de transportwagen werden de explosieven geplaatst op de achterdeur en tot ontploffing gebracht. Onmogelijk om dat op een snelweg te timen net op het moment dat de wagen van Martens (die dacht ik zelfs in tegengestelde richting reed dus aan de overkant van de snelweg) ging passeren. Dat Martens daar passeerde is puur toeval. Toeval bestaat immers in het leven.

65

(210 replies, posted in 1983)

De moord op restauranthouder te Ohain – ‘Gekke doders’ van Nijvel en Temse weer op pad?

De beroemde Leeuw van Waterloo kijkt, nu bijna 165 jaar, na de ultieme nederlaag van Napoleon Bonaparte, neer op een ander slagveld: dat van modern banditisme, dat op een huiveringwekkende wijze te keer gaat in Waals-Brabant. Amper 14 dagen na de afschuwelijke moord op rijkswachter Morue en het Brusselse paar Jacques Fourez en Lily Dewit aan het warenhuis Colruyt te Nijvel, werd een restauranthouder in koelen bloede neergeknald voor zijn deur te Ohain. Ook hij kreeg het nekschot en weer heeft het gerecht voorlopig niet het minste spoor van de daders.

De heer Van Camp, 59 jaar, had het restaurant een 10-tal jaar geleden overgenomen nadat hij zijn architectendiploma ‘aan de wilgen’ gehangen had. Het restaurant ‘Aux 3 canards’ is een witgeschilderde, gerestaureerde hoeve uit 1892 en had een goede naam bij de Brusselse en Waalse gastronomen. Het ligt aan een smalle onooglijke weg tussen vele andere heropgeknapte boerderijen.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werden de heer Van Camp, zijn vrouw en enkele diensters overvallen door twee mannen, wier gelaatstrekken verborgen gingen achter lelijke carnavalmaskers. De jonge diensters, jobstudenten, dachten dat zij in het middelpunt van een grap stonden, tot een van de doders in de koelkast van het restaurant schoot. Iedereen moest op de grond gaan liggen opdat de bandieten ongestoord konden rondsnuffelen. Toen de onbekenden het slagveld verlieten, lieten ze de heer Van Camp bloedend achter op de parkeerplaats voor het restaurant. De man was stervend. Luttele uren later overleed hij in het ziekenhuis.

Deze nieuwe wandaad lijkt op een roofmoord, alhoewel het slachtoffer zijn portefeuille nog op zak had en de dagontvangsten later door de speurders in het restaurant werden teruggevonden. De gangsters gingen er vandoor met de wagen van Van Camps dochter. De auto was gisteren maandag, nog niet teruggevonden. Evenmin als de moordenaars.

Mevrouw Van Camp, noch haar dochter, waren bereid enig commentaar te leveren. De namen van de diensters werden ook niet kenbaar gemaakt, omdat iedereen bang is voor de ‘gekke doders’.

Eerst schieten

Eerst schieten en dan pas handelen, dat lijkt de leuze te zijn van de nieuwe generatie misdadigers, die thans aan het werk is in Waals-Brabant. Want zo is het toch: te Nijvel, te Ohain maar ook te Temse vorige maand, waar hinderlijke getuigen of weerspannige personen meedogenloos worden neergeknald.

Vermoed wordt dat één en dezelfde bende tekende voor al deze wandaden. Een speurder van de Nijvelse gerechtelijke politie maandagvoormiddag: “Waarom Waals-Brabant – het arrondissement Nijvel – zo wordt belaagd door blind banditisme? We liggen hier geprangd tussen de gerechtelijke arrondissementen Brussel en Charleroi, die beide een ‘milieu’ hebben. Komt de onderwereld bij ons zijn sinistere zaakjes opknappen? Misschien wel. En blijkbaar kennen de daders de streek heel goed, want met het verbergen van gestolen of buitgemaakte voertuigen hebben ze geen enkele moeite. Maar toch vraag ik me af of dit wel het werk is van het ‘milieu’. Daar schiet men toch niet op alles wat beweegt. Daar tracht men de zaken min of meer vreedzaam af te haspelen. Overigens is het type kogel, dat in ‘Les 3 canards’ werd aangetroffen nogal ongewoon: een Franse Collier-Belot. Bovendien zouden de gangsters te Ohain onder elkaar een onbegrijpelijke taal gesproken hebben. Hier en daar wordt gezegd Slavisch of zelfs Arabisch.”

De mensen uit de streek krijgen schrik, dat voel je meteen aan. Zeer achterdochtig en argwanend. Deuren gaan nog maar op een kier open. Een oude buurvrouw van ‘Les 3 canards’: “Er gebeurde hier vroeger hoegenaamd niets. Nu zijn er verscheidene restaurants gekomen en dat lokt mensen met centen aan. Boeven weten dat ook …”.

De rijkste gemeente

Dat er geld is in Waals-Brabant en vooral in de fusiegemeente Lasne, waarbij Ohain hoort, dat is geen geheim. Uitgerekend Lasne is de gemeente die gemiddeld het hoogste belastbaar inkomen van heel het land aangeeft bij de fiscus.

Procureur des Konings, de heer Deprêtre, is op het ogenblik wel ’s lands meest geplaagde man. Na de drievoudige moord te Nijvel deed hij nog een pathetische oproep om meer manschappen te krijgen in de strijd tegen het banditisme. Het gerecht knarsetandt. Machteloos stellen leden van de gerechtelijke politie vast: “We beschikken over slechts 17 manschappen in een arrondissement dat zich uitstrekt van Charleroi tot de grenzen van Leuven en dat een bevolking heeft van 300.000 inwoners. Ze beschikken over slechts 3 snelle auto’s, die dan nog gestald zijn te Brussel. Bovendien moeten wij zelfs eerst toestemming vragen wanneer wij deze auto’s willen gebruiken. Zo pak je natuurlijk geen supersnelle gangsters aan …”

Bron: Het Laatste Nieuws | 4 oktober 1983

66

(5 replies, posted in Slachtoffers)

Weduwe doodgeschoten rijkswachter wordt niet uit haar woning gezet

De weduwe van rijkswachter Morue, die bij de overval op het grootwarenhuis Colruyt te Nijvel het leven verloor, zal niet uit haar woning gezet worden. Dit gerucht werd vrijdag gelogenstraft door een woordvoerder van de Generale Staf van de rijkswacht, die er aan toevoegde dat de vrouw nooit door de rijkswacht werd benaderd of aangeschreven nopens een verhuis.

Wel is het zo, dat het militair reglement voorschrijft, dat de weduwe van een rijkswachter binnen drie maanden na het overlijden van haar echtgenoot de woning moet vrijmaken indien deze aan de rijkswacht behoort. Dit omdat de overledene door een collega zal vervangen worden.

Maar in de gegeven omstandigheden is de rijkswacht niet van plan het reglement naar de letter te doen toepassen, aldus de woordvoerder. Wel is de aangelegenheid aangesneden door een sociaal assistent van het ministerie van Landsverdediging, evenwel niet door de rijkswacht. De vrouw was met het voorschrift bekend en heeft uit eigen beweging schikkingen getroffen om te gelegener tijd de woning te ontruimen, aldus de rijkswachtwoordvoerder.

Bron: Het Laatste Nieuws | 3 oktober 1983

67

(61 replies, posted in 1983)

Overvallers schieten bediende neer die alarm wil slaan – 1,8 miljoen fr. buit in warenhuis te Ukkel

Om hun aftocht te dekken, hebben vrijdagavond drie overvallers gevuurd op een warenhuisbediende. De man werd twee keer in de benen getroffen en diende overgebracht te worden naar het ziekenhuis te Ukkel. Ook voordien hadden de kerels reeds geschoten.

De overval gebeurde in de supermarkt Delhaize aan de Waterloosesteenweg te Ukkel door drie gemaskerde en gewapende kerels. Terwijl één der kornuiten buiten in het, waarschijnlijk gestolen voertuig wachtte, drongen de twee anderen het warenhuis binnen en begaven zich naar het kantoor. Daar bevonden zich een aantal bedienden van wie zij de dagontvangsten eisten. Om hun woorden kracht bij te zetten, losten ze enkele waarschuwingsschoten. In het kantoor graaiden ze uit de kassa ongeveer 1,8 miljoen fr.

Toen ze weer buiten waren, liep een warenhuisbediende de parking op met de bedoeling alarm te slaan. Ver kwam de man niet. Hij werd prompt neergekogeld.

Aan boord van hun zware personenwagen namen de overvallers de vlucht in de richting van Brussel. Een speractie van politie en rijkswacht leverde geen resultaten op.

Bron: Het Laatste Nieuws | 28 februari 1983

68

(61 replies, posted in 1983)

Ben wrote:

Gangsters roven 1,3 miljoen uit grootwarenhuis te Ukkel

In de supermarkt Delhaize aan de Waterloosesteenweg 1363 in de wijk Fort-Jaco te Ukkel werd vrijdagavond omstreeks 19u40 een overval gepleegd door drie gangsters die gewapend waren met zware Smith & Wesson-revolvers en een hoofdkap droegen. De buit bedroeg ruim 1,3 miljoen frank. (1)

De daders arriveerden op de parking van de supermarkt met een gestolen VW Golf. (2) Twee van de drie gangsters begaven zich naar het kantoortje van de supermarkt, waar op dat ogenblik een paar bedienden aanwezig waren die de inkomsten van de dag natelden, een bedrag van ruim 1,3 miljoen frank. (1)

Om het personeel af te schrikken, vuurde een van de indringers een kogel af die echter niemand raakte. De gangsters legden vervolgens de hand op de buit en verlieten het kantoortje, terwijl de derde gangster in de gestolen wagen wachtte. Toen bemerkten de twee gangsters dat een klant de overval had zien gebeuren en dat deze klant alarm poogde te slaan bij een naburige firma.

Een van de gangsters schoot toen tweemaal naar deze klant, die telkens door een kogel in de benen werd geraakt. Hij werd naar het Sint-Elisabethziekenhuis te Ukkel overgebracht, waar men zijn toestand als bevredigend beschouwt. De drie gangsters konden met hun buit ontkomen.

Bron: Het Nieuwsblad | 20 februari 1983

(1) De buit bedroeg ongeveer 600.000 frank.
(2) De in Plancenoit gestolen VW Golf Rabbit.

Ben, de datum van de krant in bovenstaand bericht moet verkeerd zijn want de overval vond plaats op 25 februari 1983.

Billy& wrote:

Wel gek, de benaming "The Insane Killers" ben ik absoluut wel niet gewend.

'The Insane Killers' is de vertaling van 'Les Tueurs Fous' wat de gebruikelijke naam is in Wallonië en Frankrijk voor de Bende van Nijvel.

Een Clevere gast dus wink