31

(11 replies, posted in Foto's)

http://i12.servimg.com/u/f12/11/19/58/93/ronqui10.jpg

Een luchtfoto van het kanaal Brussel-Charleroi, genomen met Google Earth, aan het hellend vlak van Ronquières. Centraal beneden zie je een brug die aan het einde van het hellend vlak ligt. Daar ligt ook het dorpje Ronquières. Ga je naar het oosten, dan kom je in Nijvel. Ga je naar het westen, dan kom je in het bos van Houssière en in Braine-le-Comte. Aan de draaikom in het Kanaal, de driehoek op de foto, werden de zakken in het water teruggevonden.

Best wel een moeilijke plaats om ongezien iets in het kanaal te werpen. Zie de 2 huizen tegenover het kanaal en de kantine achter de wagen waar waarschijnlijk wel beweging was in die tijd en vermoedelijk tijdstip. Nu is de kantine een volledig bouwval vol met autowrakken aan de straatkant.

Klik op de foto van uw keuze om een groter formaat te zien, een nieuw venster in de browser zal openen.

http://s1d2.turboimagehost.com/t/1558229_Ronq10.jpg http://s1d2.turboimagehost.com/t/1558230_Ronq11.jpg http://s1d2.turboimagehost.com/t/1558231_Ronq2.jpg
http://s1d2.turboimagehost.com/t/1558232_Ronq3.jpg http://s1d2.turboimagehost.com/t/1558233_Ronq31.jpg http://s1d2.turboimagehost.com/t/1558234_Ronq4.jpg

32

(4 replies, posted in Hypotheses)

Ik kan je helemaal volgen met je standpunt doch mag je niet vergeten dat 95% van de forum gebruikers geen exact overzicht heeft van wat er zich echt heeft afgespeeld die bewuste periode. De andere 5% willen of kunnen niet spreken en als ze het wel doen dan is het om een rookgordijn te creëren.

Mocht het nu een open dossier geweest zijn, dat we konden analyseren en doornemen, zouden de conclusies van ons allen misschien totaal anders zijn. Wat we nu doen is zoeken naar een logisch patroon en dit volgens ieders eigen logische redenering wat resulteert in dat er verschillende pistes naar boven gehaald worden. Zelfs achter de grootste onlogische situatie schuilt een logische redenering. Onze logische benadering van deze gebeurtenissen is dan ook gebaseerd op de zo weinig vrijgegeven data van de onderzoekers en betrokkenen en ik denk dat deze data er ook nooit van zijn leven zal komen omdat ze die doofpot liever gesloten willen houden.

Nu mag ik wel zeggen dat ik mijn mening in verloop van tijd nog niet veranderd heb, wetende dat niet ieder van ons mijn logica en visie deelt en dat is maar goed zo... anders hadden we geen forum wink

Wat ik alleszins positief vindt aan dit forum is dat er tot nu toe nog niemand geprobeerd heeft ons onze logica in een andere vage richting te duwen wanneer we te dicht bij een hekel punt belande zoals in de MSN group indertijd. Gelukkig viel dat toen meestal meteen op wanneer iemand dit probeerde te doen en werd die achterdeur van gissingen en dwaalsporen vrijwel direct gesloten voor die persoon/personen in kwestie door andere leden van de group en dit door de betrokkene te confronteren met de zo weinig beschikbare bekende feiten.

33

(78 replies, posted in Andere Personen)

Lid bende van Habran afgetuigd in cel

Giuseppe 'Pépé' Rosato, die op het proces tegen Marcel Habran en consorten tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld, is vrijdagmiddag in de gevangenis van Itter door enkele medegevangenen afgetuigd.

Nieuwsdossier » Proces Habran

34

(94 replies, posted in Bende Haemers)

Renne wrote:

Normaal bewaken cipiers gevangenen, zoals het ook in Sint-Gilles was.

Als ze niet staken, bewaken cipiers de gevangenen. Enkel als het gevangenispersoneel het werk neerlegt wat meermaals gebeurde toen, en nu nog regelmatig, neemt de plaatselijke politie of de reserve eenheid van de federale het toezicht van het gebouw over en vervult deze dan de bewakingsopdracht. Het zou me niet verwonderen dat toen de cipiers het werk neerlegde omdat de bende van Haemers als zéér gevaarlijk beschouwd werd en het personeel schrik had voor hun eigen veiligheid.

Kon zijn dat de Politie weet had van een mogelijke ontsnappingspoging van Haemers waardoor de politie de bewaking overnam omdat er teveel corrupte cipiers rondliepen in Vorst.

Kroniek van een aangekondigde dood

Haemers had zijn vader via een emotionele brief gevraagd om hem te helpen ontsnappen. Zijn vader kreeg de opdracht om een wapen te kopen. Via een omgekochte bewaker zou Haemers dan het wapen ontvangen. Tenslotte waren er ook nog 'vrienden' (namen werden niet genoemd) die de ontsnapping zouden betalen. Het ging dan vooral om geld voor de omgekochte bewaker(s). Haemers werd naar een andere gevangenis overgeplaatst en het plan ging niet door. Een opdoffer voor Patrick Haemers, die zag hoe op 5 mei 1993 Philippe Lacroix, Kapllan Murat en Basri Bajrami op spectaculaire wijze uit de gevangenis ontsnapten.

In de gevangenis had Haemers duidelijk ook last van afkickverschijnselen. De drugverslaafde Haemers vroeg drugvervangende medicijnen maar krijgt die niet. Op 14 mei 1993 pleegde Haemers in zijn gevangeniscel zelfmoord. Met het snoer van een radio vormde hij een strop. Vervolgens hing hij zichzelf op aan de radiator (130 cm hoog). Hij liet een afscheidsbrief achter.

Tot op heden doen er theorieën de ronde dat de zelfmoord in het voordeel was van belangrijke personen. Haemers wist namelijk veel over het zwart geld van bekende figuren uit onder meer de politieke wereld. Hij kondigde aan dat hij zou praten op het proces omdat hij het gevangenisleed niet langer aankon.

Vader Achille Haemers zou achteraf opmerken dat er niet betaald werd voor de ontsnapping van z'n zoon Patrick, maar dat er even later wel betaald werd door dezelfde personen voor de ontsnapping van Lacroix, Murat en Bajrami. Achille denkt dat zijn zoon door heel belangrijke figuren in de steek gelaten is. Etienne Delhuvenne is een advocaat en tevens jeugdvriend van Patrick. Ook hij meent dat er vuil spelletje aan de hand was. In een interview met HUMO laat Delhuvenne niets los, al komt de naam van Léon Deferm wel meerdere keren bovendrijven. Eén zaak is zeker, er waren rijke geldschieters die er baat bij hadden dat Haemers zweeg over de zaken die hij deed/wist. In 1987 kreeg hij van geldschieters 10 miljoen Belgische frank om te herbeginnen. Maar het zijn waarschijnlijk ook die geldschieters die hem in de gevangenis aan zijn lot overlieten.

35

(35 replies, posted in Nieuws)

Zouden ze de overvallers opgepakt hebben? Denk dat de Belgische recherche het een en ander bij onze noorderburen moet controleren.

Minder roofovervallen na arrestaties

ma 09 mrt 2009, 13:19 | VENLO -  Met de aanhouding van dertig verdachten sinds januari van dit jaar heeft de politie een eind gemaakt aan de stijging van het aantal roofovervallen in Noord- en Midden-Limburg. Dat maakte korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord maandag bekend. De verdachten zijn jongeren van 15 tot 24 jaar. Rookhuyzen sluit nog meer aanhoudingen niet uit, maar denkt het grootste deel van de overvallers opgepakt te hebben. Het aantal roofovervallen is tot een 'landelijk normaal niveau' gedaald. De politie startte een grote campagne toen Noord- en Midden-Limburg eind 2008 en begin 2009 te maken kregen met een golf aan roofovervallen.

36

(35 replies, posted in Nieuws)

Omdat het wat stil was in Nederland en België ben ik maar eens over de grens gaan kijken bij onze Oosterse buren. Niet recent maar deze lijkt lijkt verdacht veel op de overvallen van bij ons. Enkel wordt hier de overval juist na sluitingsuur uitgevoerd en er zijn veel overeenkomstige elementen. De locatie is in de dichte (met wagen) omgeving van Nederland:

30. Dezember 2008 WARDENBURG - Bislang erfolglos verlief die Fahndung nach drei noch unbekannten Tätern, die am Dienstagabend den Discounter Lidl in Wardenburg überfallen haben. Das bestätigte ein Sprecher der Polizei am Silvestertag auf NWZ-Anfrage. Die Räuber seien nach dem Überfall offenbar zu Fuß geflüchtet. Auch der Einsatz von Schutzhunden am späten Dienstagabend habe nicht den erhofften Erfolg erbracht, hieß es.

Mindestens zwei Täter hatten am Dienstagabend, gegen 19.55 Uhr, den Verkaufsraum der Wardenburger Lidl-Filiale betreten. Dort befanden sich fünf Angestellte. Einer der Täter bedrohte die Anwesenden nach Augenzeugenberichten mit einer schwarzen Pistole. Er nahm den Schlüssel für den Geldschrank an sich und entnahm daraus eine noch nicht feststehende Summe Bargeld, so die Polizei. Anschließend flüchteten die Täter durch ein rückwärtig gelegenes Waldstück in Richtung Habichtweg.

Von zwei Räubern ist lediglich bekannt, dass sie dunkel bekleidet gewesen sein sollen. Einen dritten Täter beschrieben Augenzeugen wie folgt: männlich, etwa 165 bis 170 Zentimeter groß, schlank und bekleidet mit schwarzer Wollmütze, schwarzer Stoffjacke, dunkler Hose und dunklen Sportschuhen.

37

(41 replies, posted in Filière Boraine)

Adriano Vittorio weigerde in te gaan op de vraag om de antwoorden via een leugendetector.

Tueries du Brabant: le retour d'Adriano Vittorio
L'ancien chef de la filière boraine refuse le détecteur de mensonges

On reparle de la filière boraine dans l'enquête sur les tueries du Brabant. Vendredi passé, Adriano Vittorio, aujourd'hui 58 ans, tenu pour le chef des Borains, a été interrogé, à Maubeuge, sur commission rogatoire, plusieurs heures durant, par la Cellule Brabant wallon. Au milieu des années 1980, Vittorio, 124 kg pour 1 m 88, était soupçonné d'être le géant claudiquant décrit par les témoins de certains faits attribués aux tueurs entre l'été 1982 et octobre 1983.

Adriano Vittorio a également été confronté à Kaçi B., ancien membre de la filière boraine. Les enquêteurs, enfin, lui ont demandé d'accepter le test du polygraphe (détecteur de mensonge). Il a refusé, du moins dans les conditions qui lui étaient proposées. Très clairement, Vittorio n'a pas du tout l'intention de remettre les pieds en Belgique. Sauf contraint et forcé mais on n'en est pas du tout là.

Fin mai 1988, Vittorio, Michel Cocu, Michel Baudet, Jean-Claude E., étaient collectivement lavés de tout soupçon dans l'enquête sur les tueries du Brabant menée au départ de Nivelles. Pour les observateurs, l'acquittement était d'abord et surtout le résultat d'une instruction incohérente et incomplète. Du jour-même où il était libéré, Adriano Vittorio disparaissait dans la nature. Même son propre fils n'avait plus de nouvelle de son père depuis plusieurs années.

L'audition pourrait indiquer que la Cellule Brabant wallon n'a pas définitivement cessé de penser à une possible responsabilité de la filière boraine dans les premières tueries. Le commisssaire Marc Simon et son collègue, le capitaine Leteul, ont pourtant dû rentrer à Jumet sur leur faim. Les Belges n'ont pas pu poser toutes les questions qu'ils avaient préparées et Vittorio n'a été interrogé que sur des aspects assez mineurs du dossier. Le Midi (un café qu'il tenait à Quaregnon); ses relations avec un certain René B. dans un trafic de pièces d'or; avec Patricia, une ex-maîtresse, etc.

En revanche, Vittorio a été interrogé sur l'attaque, le 25 février 1983, du Delhaize de Fort Jaco, chaussée de Waterloo, à Uccle. Kaçi B. parle à présent de repérages des lieux qu'ils auraient effectués en 1982, l'année précédente, en allant prendre un verre en face du Delhaize. Vittorio, dit Kaçi B., s'est même absenté quelque temps. A Maubeuge, Vittorio a tout nié en bloc. "Je n'ai jamais mis les pieds dans ce café. Le quartier de Fort Jaco, c'est tout juste si je vois à peu près où il se trouve".

Cette commission rogatoire, pour lui, n'était qu'un prétexte. ` Ils avaient préparé un dossier épais de 20 centimètres et un tas de photos. La police française s'en est tenue à la commission rogatoire et les Belges n'ont pu m'interroger que sur ce qui était prévu. Pour moi, la Cellule Brabant wallon revient avec la filière boraine. Ils sont venus me tâter et ce n'est pas fini.´Vittorio n'a pas du tout l'intention de remettre les pieds en Belgique

Le sanglant palmarès des tueurs fous du Brabant

Quel est le lien entre: 1) le vol d'une arme de chasse Dinant, le 13 mars 1982, armurerie Bayard ; 2) l'attaque d'une épicerie Maubeuge, épicerie Piot, le 13 août 82 ; 3) un vol d'armes chez l'armurier Dekaise Wavre, le 30 septembre 1982, un policier tué ; 4) le cambriolage d'un restaurant Beersel, Auberge du Chevalier, le 23 décembre 1982, concierge tué ; 5) le meurtre d'un chauffeur de taxi bruxellois retrouvé à Mons, plié dans le coffre de sa Mercedes, le 12 janvier 1983: bien plus tard, les armes et/ou véhicules employés allaient permettre de les attribuer à une même bande.

Ce lien n'est toutefois fait qu'après la tuerie du Colruyt de Nivelles (septembre 83). Entre-temps, d'autres faits sont rattachés à l'affaire: 6) l'attaque du Delhaize de Genval (le 11 février 83, pas de tué mais il s'en est fallu de peu); 7) le hold-up du Delhaize d'Uccle sur lequel Vittorio a été interrogé la semaine passée (Uccle, le 25 février 83, deux blessés, pas de tué); 8) le hold-up au Colruyt de Hal (un tué, le 3 mars 1983); 9) le vol d'une Saab 900 turbo (le 7 juin 83, Braine-l'Alleud); 10) l'attaque de la filature Wittock-Van Landeghem (un tué, le 9 septembre 83); puis 11) du Colruyt de Nivelles (trois tués, le 16 septembre 83). Ce week-end-là, des liens sont faits entre les différentes affaires. A son clavier, Raoul Dewael, un journaliste de la DH, crèe l'appellation tueurs fous du Brabant.

12) Le 2 octobre 1983, c'est l'attaque des Trois Canards (restaurant à Ohain, le patron est abattu); 13) le 7 octobre 83, attaque du Delhaize de Beersel (un tué). Le 29 octobre 83, démantèlement de la filière boraine; dont plusieurs membres sont libérés le 30 novembre: 14) le lendemain, 1er décembre 83, attaque de la bijouterie d'Anderlues (un tué). Suivent vingt mois de trêve. Le 21 mai 85, les derniers Borains sont libérés. 15) Le 22 septembre 85, une VW Golf est volée à Erps-Kwerps (Louvain). 16) et 17) Le 27 septembre 1985, deux attaques de Delhaize - à Braine l'Alleud puis Overijse - font 8 tués. 18) Le 9 novembre 1985, un raid sur le Delhaize d'Alost fait huit dernières victimes.

En 88, la filière boraine, jugée aux assises du Hainaut, est mise hors de cause dans les deux seuls faits qui auront finalement été jugés à ce jour, le hold-up du Colruyt de Hal et celui du Colruyt de Nivelles en 1983.

38

(53 replies, posted in Filière Boraine)

Vandaag lees ik in Wetgevingsstuk nr. 2-425/1  het volgende in het onderdeel "Proceduremisbruik":

In het proces tegen de Borains, die ervan beschuldigd werden de bende van Nijvel te vormen, heeft het openbaar ministerie er zich over beklaagd geen toegang te hebben gekregen tot het strafdossier te Nijvel en inzonderheid tot het dossier over de moord op de heer Mendez, terwijl de raadslieden van de Borains dat via hun netwerk wel hadden omdat ze tevens de verdediging waarnamen van de verdachten in het dossier te Nijvel.

De heer Soenen heeft zich daarom eens laten ontvallen dat er in het kader van de georganiseerde criminaliteit proactief onderzoek zou moeten worden verricht naar advocatennetwerken. Daartoe moet de proactieve recherche eerst bij wet worden geregeld. Daarna moet worden nagegaan of ze ook mag worden toegepast op zo'n delicaat beroep als dat van advocaat.

Bende-Haemers hield politicus dertig dagen in Frankrijk vast

Wat zegt u de naam Paul Vanden Boeynants? U hoeft de Slimste Mens ter Wereld niet te zijn om spontaan de woorden premier, VDB, pijp, ontvoering en trop is teveel te noemen. Op 14/01/2009 is het precies twintig jaar geleden dat de voormalige premier en ex-minister van Defensie door de bende-Haemers gekidnapt werd.

Kan iemand zich in 2009 voorstellen dat Wilfried Martens, Jean-Luc Dehaene of Yves Leterme - net als Paul Vanden Boeynants allen christendemocratische ex-premiers - door een gangsterbende ontvoerd zouden worden? Nauwelijks. Waarom leek zoiets in 1989 bij de Brusselse slagerszoon en toppoliticus dan wel aannemelijk? Ons land was in de jaren tachtig toen wel wat gewoon. Maar toch.

Het werd nog erger: terwijl de minister van Staat halfnaakt lag vastgeketend in een vakantiewoning in het Noord-Franse Le Touquet, begonnen speurders en media in zijn thuisland te twijfelen aan de echtheid van zijn ontvoering. Kon het niet dat Vanden Boeynants - tegen wie een procedure liep om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen - zelf zijn ontvoering geënsceneerd had? De vraag stellen was ze beantwoorden.

Wat had de man dan misdaan om zoveel wantrouwen te verdienen? Niet veel. Of toch niet veel dat bewezen kon worden. Want VDB werd dan wel in verband gebracht met smeergeldaffaires op defensie, met drugstrafieken in bevroren vlees, met extreemrechtse staatsgrepen, met de Bende van Nijvel, met louche praktijken in de Brusselse vastgoedsector, met roze balletten en later ook pedofiele netwerken, uiteidelijk liep hij in 1986 enkel een veroordeling op voor fiscale fraude. Een misdrijf dat in de Brusselse volkscafés bovendien op brede sympathie kon rekenen. 'Het is ne linkador, ne pei mè vossekluute', klonk het daar toen aan de toog. En bij de volgende stembusgang in 1988 bezorgden de Brusselaars hem een kletterende verkiezingsoverwinning.

Genadeloze gangsters

We zijn slechts enkele maanden later - de 69-jarige Vanden Boeynants is dan volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid - wanneer hij op 14 januari 1989 om 18.20 uur zoals altijd zijn wagen parkeert onder zijn appartement aan de Brusselse Franklin Rooseveltlaan. 'Ik begaf me naar de traphal, toen ik plots besprongen werd door twee mannen - een grotere en een middelmatige - met bivakmutsen', herinnerde Vanden Boeynants zich later op het proces.

'Ze dachten dat een bejaarde geen kracht meer heeft, maar mispakten zich. Ik heb gevochten als een leeuw. Pas toen ik een klap op mijn hoofd kreeg en even buiten westen raakte, moest ik mij gewonnen geven. Intussen was een wagen met een derde gemaskerde voorgereden. Ik werd op de achterbank gegooid en terwijl een van de gangsters me een revolver in de nek duwde, bonden de anderen mijn handen en voeten vast en trokken een bivakmuts over mijn hoofd.' Op de plaats van de feiten bleven drie sporen achter: een schoen, zijn onafscheidelijke pijp en zijn gehoorapparaat.

Drie lange en bange uren duurde de rit naar de schuilplaats van de daders, een vakantievilla in de Noord-Franse badplaats Le Touquet. Daar werd VDB in een donkere, lege kamer geduwd. Dertig eindeloze dagen zou hij er doorbrengen in volslagen duisternis, zonder tijdsbesef, op een dieet van water en conserven en omringd door gangsters die geen woord met hem wisselden.

Vanden Boeynants had er tijdens zijn gevangenschap het raden naar wie zijn gijzelnemers waren. Dat was maar goed ook, want de bende van Patrick Haemers, Philippe Lacroix en Basri Bajrami had tussen 1983 en 1989 een genadeloze reputatie opgebouwd: in paracommandostijl overvielen ze geldtransporten, banken en postkantoren. Viel daarbij al eens een dode, dan was dat maar zo. Toen het gerecht in 1994 de rekening maakte, had de bende zo'n tweehonderd miljoen euro buitgemaakt en vier doden op zijn geweten.

Briefjes over en weer

'De eerste dagen heb ik doodsangsten uitgestaan', vertelde VDB na zijn vrijlating. 'De gangsters zwaaiden voortdurend met wapens. Als oud-militair ben ik niet snel bang, maar ik wist totaal niet wie de vijand was. Toen ze na vier dagen enkele kranten binnengooiden, sloeg de schrik me helemaal om het hart. Ik las daar dat ik in handen was van de Brigades Socialistes Révolutionaires (BSR), een bende politieke terroristen. Maar een dag later stelden ze me gerust: die BSR was een truuk om de speurders op een dwaalspoor te zetten. Ik was opgelucht, ze wilden enkel geld en ik wilde mijn vrijheid. We konden beginnen te onderhandelen.'

Achteraf lekte uit dat Vanden Boeynants eerder toevallig en pas veertien dagen voor zijn ontvoering als doelwit uitgekozen was: toen de bende op 31 december aan de Azurenkust oudejaarsavond vierde, kwam er per toeval een boek over de rijken der aarde op tafel. Toen een van de aanwezigen enkele persknipsels bovenhaalde over het vermeende fortuin van VDB was de keuze bezegeld. 'We hadden nog enkele rijkaards in reserve - nee, ik noem geen namen - maar die hadden we uiteindelijk niet nodig', gaf Basri Basrami ooit toe.

In Le Touquet had Vanden Boeynants na veertien dagen - geheel naar zijn natuur - zelf de touwtjes in handen genomen. Toen hij bekomen was van de eerste schrik draaide hij in zijn hoofd de knop om. 'Ik had gezworen dat ik geen traan zou laten en dat ik niet zou sterven in dit rovershol. Védébé, tu ne vas pas crever ici, praatte ik mezelf in. Die gedachte heeft me recht gehouden', zei hij met veel zin voor dramatiek op de historische persconferentie na zijn vrijlating.

Meer zelfs, niet de gangsters of de politie maar VDB zelf bepaalde hoe, waar (in Genève) en door wie (raadsman Jean Natan) het losgeld overhandigd zou worden. En om de ontluistering van Haemers en co compleet te maken, pingelde hij eindeloos van het losgeld af tot de bende genoegen nam met een schamele 63 miljoen oude Belgische franken.

'Elke communicatie verliep schriftelijk', zei VDB. 'Dat ging zeer moeizaam: zij dachten dat ik miljardair was en ik probeerde ze af te schepen met een aalmoes. Maar dat pakte niet. Op een dag stopten ze een dreigbriefje onder de deur: Genoeg de slimmerik gespeeld, het hangt ons de keel uit, drijf het niet te ver. We willen vierhonderd miljoen. Anders gaat eerst je pink eraf, dan je rechteroor en daarna gaan we je kleindochter halen. Het was misschien bluf, maar toch...'

'Gelukkig schreef een journalist de volgende dag dat de hardnekkige geruchten over 850 miljoen smeergeld die ik zogezegd ontvangen had, vals waren. Van dan af raakten de onderhandelingen uit de impasse. Twaalf dagen hebben we briefjes over een weer geschreven. We zijn gestopt aan 63 miljoen. Waarom 63 miljoen? Omdat we gemarchandeerd hebben zoals ik dat op de beestenmarkt in Anderlecht geleerd had. Het had even goed 60 of 65 miljoen kunnen zijn.' Typisch Vanden Boeynants. Altijd het onderste uit de kan halen.

Tot twintig tellen

De vrijlating van Vanden Boeynants op 13 februari was pure In de Gloria, althans volgens Basri Bajrami die VDB in een Lada van Le Touquet naar Doornik bracht. 'De buit was binnen en we wilden VDB liever vandaag dan morgen lossen, maar door de jaarlijkse endurocross krioelde het van het volk in Le Touquet', zegt Bajrami. 'Toen de kust na het weekend weer veilig was, hebben we de ogen van VDB met watten afgeplakt, we hebben hem een zwarte bril opgezet en hem op de achterbank van de wagen geduwd.'

'In Doornik heb ik hem losgemaakt en tegen een muur gezet. Ik heb hem zijn horloge teruggegeven en wat geld voor een taxi en ik heb hem gewaarschuwd. Pas op, ik hou je in de gaten: je telt tot twintig en pas daarna mag je de bril afzetten en hulp zoeken. Goed, ik verstopte mij achter een hoekje en in gedachten heb ik meegeteld. En jawel, precies op de twintigste tel zette de premier zijn bril af. Dat was zo perfect, ik heb mij een breuk gelachen.'

Maar de pret van Bajrami was snel voorbij, want 's anderendaags al werd hij - als verdachte van een reeks holdups - opgepakt in het Franse Metz. Toen de politie tot haar stomme verbazing in zijn zakken ook zo'n vijf miljoen van het VDB-losgeld vond, leidde dat in verscheidene schuifjes tot de moeizame ontmanteling van de hele bende. Met als klap op de vuurpijl de aanhouding in Brazilië van Patrick Haemers en enkele kompanen.'

Vanden Boeynants had intussen andere besognes. Een groot trauma had hij blijkbaar niet overgehouden aan de gijzeling, want nog dezelfde dag van zijn vrijlating was hij alweer de meester-tacticus die zich afvroeg hoe hij de situatie imagogewijs in zijn voordeel kon beslechten. Het leverde haast hilarische tv-beelden op die tot het collectieve geheugen behoren: VDB die twee dagen later - nog steeds ongeschoren en met veel theater - op een persconferentie aan de fotografen vraagt om op te houden met flitsen, want zijn ogen konden nog geen fel licht verdragen.

Niemand nog in de cel

Het Brusselse gerecht had twee tumultueuze assisenprocessen nodig om zeven leden van de bende van Haemerste berechten. Philippe Lacroix en Basri Bajrami slaagden er in tussentijd nog in om spectaculairuit de cel te ontsnappen - ze gijzelden de grote baas van het gevangeniswezen - maar werden ingerekend en tot de doodstraf veroordeeld. Patrick Haemers wachtte het tweede proces niet af en pleegde zelfmoord in zijn cel. Vijf andere verdachten kregen zware celstraffen.

Twintig jaar na de ontvoering zit niemand van de bende nog achter de tralies. Basri Bajrami keerde terug naar zijn vaderland Macedonië, Philippe Lacroix behaalde in de cel een regentaatsdiploma en geeft nu Nederlands en Engels in het volwassenenonderwijs. Paul Vanden Boeynants overleed op 8 januari 2001 in een ziekenhuis in Aalst.

Meer » Bende Haemers | CEPIC

40

(35 replies, posted in Nieuws)

Zie niet echt de link naar de Aldi Bende maar dit riekt, zoals je het weergeeft, naar een inside job.