31

(56 replies, posted in Getuigen)

Zeer interessante getuigenis, lijkt de hypothese te bevestigen dat er continuïteit in de bende zat van 82/83-85.

Mijnheer lijkt te spreken over een weekend (wanneer de machines niet werken) in december; namelijk een zondag ("zonder") 12 december 1985. Maar 12 december 1985 was een donderdag. Dit is belangrijk om weten omdat als de bende opnieuw op een zondag trainde dit kan wijzen op het gegeven dat de leden in de week een beroep uit oefenden en slechts in de weekends tijd hadden. Als het effectief een donderdag is, kan het wijzen op het feit dat de leden full time gangster waren en alleen van hun buit konden leven. Als men op een zondag oefende, zal het waarschijnlijk niet de bedoeling geweest zijn op een maandag een overval te plegen, maar als men op een donderdag oefende kan het de bedoeling geweest zijn om dat weekend een overval te plegen. Merovinger, die zoveel kranten uitgepluisd heeft, heeft misschien weet van een overval dat weekend?

Opnieuw is er sprake van (een slordig) gebruik van de bossen in de wijde omgeving van Brussel (Zoniën, Houssière). Ik noem dit slordig, want het was intelligenter diezelfde trainingen te doen onder het mom van jagen in legale omstandigheden, maar dit konden ze blijkbaar niet.

Vindt de getuige dat nr. 17 op Madani Bouhouche lijkt? De reus op Haemers? Kan de getuige duidelijk zeggen om welk type wagen het gaat: merk en model?

Bij deze training waren ze blijkbaar niet aan het oefenen met een back up team, de vraag blijft dan of er effectief een back up team bestaan heeft. Er is ook geen sprake van een vierde gangster.

Eigenlijk lijkt dit ook te bewijzen dat de Bende geen rust kende, maar continu op de vlucht was. Een teken dat het minder goed ging.

Men kan de wapens in het kanaal gegooid hebben om linken met nieuwe overvallen te vermijden. Let wel: we gaan er van uit (de Vlaamse onderzoekers van cel-Delta) dat de in stukken gezaagde tweeloop meteen na Aalst in het kanaal gegooid werd. Men kon daar dus niet meer mee geoefend hebben in het Bos van Aa. Behalve natuurlijk wanneer ze het later zijn gaan dumpen. Ook is het de vraag of mijnheer effectief een Kalasjnikov gezien heeft en niet een MP5 SD, zoals omschreven door David Van de Steen.

32

(35 replies, posted in Andere)

Het betreft uitklaringen van nationale politieke gebeurtenissen, zoals waarom nam politicus y ontslag? Wat was het fijne van crisis z? Om snel info vast te leggen sprak hij cassettes in, een techniek die destijds door meerdere politici werd gehanteerd (cfr. Dehaene). Je moet weten dat binnen de liberale partij (OVLD tegenwoordig) op De Croo wraak genomen kan worden via zijn zoon Alexander. Meer algemeen zouden mensen een nog groter dégoût van de klassieke partijen kunnen krijgen als deze info bekend geraakt. Hij kan er dus voor kiezen omzichtig te werk gaan. Inderdaad, spijtig voor historici en waarheidsliefhebbers, die mogen weer eens 10 jaar extra wachten. De Croo, een liberaal in hart en nieren, heeft absoluut niets met de Bende te maken in die zin dat hij er achter zou zitten. Hij heeft natuurlijk wel een gedeelde, algemenere verantwoordelijkheid als minister (PTT, Verkeerswezen, Buitenlandse Handel) om de bende te vernietigen en de slachtoffers bij te staan.

33

(782 replies, posted in Westland New Post)

14. As regards statutory limitation in particular, the Court has held that Article 7 does not impede the immediate application to live proceedings of laws extending limitation periods, where the alleged offences have never become subject to limitation (Coëme and Others v. Belgium, § 149), and where there is no arbitrariness (Previti v. Italy (dec.), §§ 80-85). The Court has thus classified rules on limitation periods as procedural laws, inasmuch as they do not define offences and penalties and can be construed as laying down a simple precondition for the assessment of the case (ibid., § 80; Borcea v. Romania (dec.), § 64).

Een voorbeeld waarin rekening gehouden wordt met arbitrair-zijn: Previti vs Italië:

84. Aux yeux de la Cour, ce régime transitoire n’apparaît ni déraisonnable ni arbitraire (voir, mutatis mutandis, Morabito, décision précitée, où la Cour a estimé légitime de limiter l’application des nouvelles dispositions de procédure aux seuls cas où les débats publics n’avaient pas encore eu lieu).

Callebaut zal de herhaaldelijke aanpassingen van de verjaring in deze kwestie beschouwen als zijnde arbitrair, omdat ze net tot stand kwamen om de verjaring van specifiek de feiten van de Bende van Nijvel tegen te gaan.

34

(782 replies, posted in Westland New Post)

Sunna, hiervoor baseer ik me op de uitspraken van Peter "Ik ben mijn leven niet beu" Callebaut, in dit filmpje » YouTube (Vanaf minuut 9)

Toen was Bonkoffsky in de mode, nu Libert. Wie is de volgende? Persoonlijk heb ik liever een wat mankende reus, met blauwe ogen en rood/blond haar, afkomstig uit Wallonië. Rood haar gaat wereldwijd zelden samen met blauwe ogen, hij zal dus waarschijnlijk blond geweest zijn. Maar smaken verschillen.

35

(782 replies, posted in Westland New Post)

Bakerstreet 221B wrote:

Akkoord, maar er zijn in het verleden al veel mensen voor véél minder doorverwezen geweest naar het assisenhof. (Denk bijvoorbeeld aan de parachutemoord.)

Bij de parachutemoord wist iedereen hoe het in elkaar zat en dat Clottemans schuldig was. Iedereen die er toe deed. De juryleden, de voorzitter, de getuigen, de kinderen van het slachtoffer en de beklaagde. Lees het vonnis voor een oplijsting, waaruit blijkt dat Clottemans de enige mogelijke dader was. Bij Libert zitten we daar nog lang niet. Hem in de gevangenis steken simpelweg omdat er niet meer dan een paar niet hard gemaakte aanwijzingen tegen hem zijn is uitgesloten, een democratie en een rechtsstaat onwaardig.

Postmodernisme heeft hier niets mee van zien. De principes die Libert beschermen zijn net zeer modern en houden verband met het verlichtingsdenken. Jij bedient je van hetgeen je het best uitkomt. Dat staat haaks op de reden waarom er een procedure werd uitgewerkt. Los hiervan wil ik er even aan herinneren dat het voor het Bende van Nijvel-verhaal te laat is, de zaak is verjaard. Alleen is blijkbaar nog niet iedereen zijn euro gevallen. Waarom komen de daders zelf dan niet met spontane bekentenissen naar buiten? Omdat ze niet alleen slecht zijn, maar ook niet dom. Die mannen weten dat als het ooit uitkomt ze vermoord gaan worden.

36

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als de Borains samen getuigen dat ze mishandeld werden (waarvan fysiek bewijs bestaat, ja) en om de mishandeling te verminderen zaken moesten bekennen die ze niet kenden (wat ook bewezen is, dank u) en namen moesten geven van andere Borains en als de onderzoekers moeten toegeven dat ze inderdaad die mensen mishandeld hebben, zodanig dat hier bij de betrokken partijen en oordelende derde rechter een consensus over dit alles bestaat, dan lijkt het me inderdaad logischer om aan te nemen dat de Borains klein grut is dat niks met de Bende te maken heeft, dan te veronderstellen, dat de illusie (uw onbestaande gemeenschappelijke kern-wat trouwens impliceert dat je een paar gekozen door jou niet als dusdanig erkende leugens verkiest boven andere, door jou als dusdanig wel erkende leugens, uit dezelfde leugenpoel) van bepaalde onderzoekers geprojecteerd in de Borains als waren ze de Bende, om één of andere magische reden materialiseert in waarheid. Een optelsom van waarschijnlijkheden geeft ten andere geen zekerheid in dit dossier (we spreken hier niet over statistiek met duidelijke grootheden). Verdachten moeten niet bewijzen dat ze iets niet deden, de aanklager moet bewijzen dat ze iets wél deden of bijvoorbeeld wetens en willens iets nalieten om een bepaald strafbaar effect te bekomen. De Borains was een tragisch geval.

37

(782 replies, posted in Westland New Post)

Bakerstreet 221B, je hebt nog niet geantwoord op mijn vraag waarom Michel Libert geen blauwe ogen heeft en de reus van Aalst wel.

38

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

EricF wrote:

Met name over de getuigenissen, die zijn weliswaar allemaal ingetrokken maar zulke details verzin je niet.

Die "gedetailleerde getuigenissen" waren slechts beamingen van wat de onderzoekers voorzeiden. Als ze niet beaamden kregen ze nog meer slaag. Als men A ontdekt had moesten ze A bevestigen. Als meteen daarna B juist bleek, moesten ze A intrekken en B bekennen. De rechter had dit gelukkig door en ze mochten naar huis.

Ockham's scheermes heeft hier niks te zoeken. Een versimpeling van zijn theorie, namelijk dat een simpele uitleg altijd de beste is, is volledig fout. Deze veronderstelde simpelheid is net een reden waarom de Bende niet gevat wordt. De Bende zat als mechaniek ingewikkeld en zeer professioneel in elkaar.

Ja, ik schrijf een beetje uitdagend, in de hoop dat je met nieuwe dingen komt. wink Verder welkom op het forum. smile

39

(1,141 replies, posted in 1985)

Ja, ik ga er vanuit dat ze dat waren. Kan ook zijn dat de reus blond/roodharig is en dat lijkt/is al snel kalend. De kleur van de ogen is dan niet te zien, die zie je wanneer je de reus pal voor je hebt.

40

(782 replies, posted in Westland New Post)

"Kijk", David beweert dat de reus in Aalst blauwe ogen had. Als dit juist is en Libert heeft geen blauwe ogen (de foto moet die kleuren dus correct weergeven), dan kan hij de reus in Aalst niet geweest zijn. Dan was hij waarschijnlijk ook niet in het Osbroekbos, de week ervoor.