2,811

(6 replies, posted in Organisaties)

Info uit het boek: "Illegale wapenhandel" (pag. 111).

In januari 1980 komt de arrestatie van de kaders van de firma SFM-Gévelot voor inbreuk op de wet inzake de wapenhandel, in de Franse pers. Het onderzoek is begonnen op 21 september 1978, met de toevallige ontdekking van een heel reële handel. Die ontdekking lijkt overigens op een avontuur van Kuifje. De bedienden van de luchthaven Heathrow, bij Londen, lieten per ongeluk een kist vallen die officieel landbouwwerktuigen bevatte. De kist sprong open, er zaten vijfhonderd machinegeweren in (1). De Britse douanediensten stelden vast dat de wapens  via Lissabon naar Somalië moesten gebracht worden en het onderzoek leidde, in oktober ’78, tot de dagvaarding van een Cyprioot, Georges Vassiliou, directeur van een import-export firma in Londen. Hij werd veroordeeld tot een boete van 2.000 Pond Sterling voor illegale invoer van wapens (1).

De 500 machinegeweren waren de laatste van een bestelling van 1500 wapens door Somalië. Het ging om Duitse HK’s vervaardigd met een vergunning, door een grote onderneming in Lissabon, de FMBP, de Fabrica Militar Braco do Plata. Het belang van deze zaak wordt duidelijk als we weten dat ze begon in maart '78. Die periode was namelijk het keerpunt in het conflict tussen Somalië en Ethiopië, die toen allebei met Russisch materieel waren uitgerust. Addis Abeba stond echter in de gunst bij Moskou, en dat was niet meer het geval met het regime van Mogadiscio. Het resultaat daarvan was dat de Somalische troepen werden verpletterd. Somalië wendde zich dan tot het Westen voor nieuwe bewapening. Officieel werd daar niet op ingegaan, maar in die tijd al bleek die nieuwe politiek clandestien wel vruchten af te werpen.

De politie volgde het spoor en kwam op woensdag 23 januari 1980 terecht bij de Société Française de munitions (SFM). SFM is een filiaal van de firma Gevelot, maar  de banden tussen beide firma’s zijn moeilijk te ontwarren. De eerste heeft haar zetel in de Rue Ampère 48, 17de arrondissement, de tweede in nr.50 van dezelfde straat en de twee gebouwen zijn met elkaar verbonden. M. Noailles, die tot februari ’79 PDG was van SFM, tot er een voorlopige beheerder werd benoemd, was eveneens directeur-generaal van Gévelot. In de Cataloog Satory VI van 1977 – de officiële cataloog voor wapens en oorlogsmunitie – staan beide maatschappijen op dezelfde pagina, met hetzelfde adres.

De Parijse wapenhandelaars maken ook geen onderscheid tussen de twee firma’s. De hulzen van SFM dragen altijd het merk "Gévelot", de uitbatingvergunning voor dit merk werd bij de oprichting aan SFM toegekend. Beide maatschappijen zijn nog gemakkelijker te verwarren omdat Gévelot – rechtstreeks of door gekruiste participaties – 66% van het kapitaal van SFM controleert. De andere aandeelhouders zijn de Fabrique Nationale de Herstal (België), IMI Ltd (G.B.), de Société Jean-Jacques, Rousseau, de Manufacture Manurhin Hout-Rhin en Davey Bickford Smith § Cie.

Meer volgt.

2,812

(12 replies, posted in Politiek & Business)

K& wrote:

Best eens oude nummers van Pour nalezen: "(...) que des militants d'extrême droite finirent par mettre le feu à ses bureaux et son imprimerie, le 5 juillet 1981, au 22 rue de la Concorde à Ixelles." Men zocht waarschijnlijk naar niet verbrande dossiers of meegenomen (kopies van) dossiers.

Het is Pour die de zaak Gevelot uitvoerig in de openbaarheid bracht, misschien dat het FJ ook sporen van deze dossier probeerde uit te wissen?

2,813

(33 replies, posted in Organisaties)

Werner, merci voor de feedback. Er is wat verwarring met de benaming, het is juist wat je schrijft ESR staat voor Equipe Spéciale de Reconnaissance (» fr.wikipedia.org), hoewel insider soms de naam de Equipes Spéciales de Renseignements gebruiken omdat er in Wieden een school was: "Ecole Spéciale de Renseignement" » www.scribd.com In dit artikel staat ook uitgelegd zoals jij ook schrift wat het verband is van deze diensten met para's en para opleidingen.

PS: Ik ben niet echt een filmpjes kijker, daar is het echte veel te boeiend voor.

2,814

(10 replies, posted in Politiek & Business)

Henri Simonet en zijn vrouw spelen een hoofdrol in de Gevelot zaak. Een andere hoofdrol in deze zaak is voor Armand Donnay van de firma ARMACO, Donnay was verbonden aan SHAPE en had zelfs een bagde voor toegang tot de geheime archieven. De zaak Gevelot die in '78 aan het rollen ging en die de regeringen van zowel Frankrijk en Belgie behoorlijk in de problemen bracht. Henri Simonet was minister van buitenlandse zaken op het zelfde moment dat Vanden Boeynants minister van landsverdediging was, 2 posten die te maken hebben met internationale militaire wapenhandel.

2,815

(19 replies, posted in Bewijsstukken)

GEVELOT SFM (Societè Francaise de Munition) FN Herstal was aandeelhouder van Gevelot.

2,816

(33 replies, posted in Organisaties)

Een poging om een lijst te maken van de verschillende SDRA-afdelingen:

  • SDRA 1: Kader

  • SDRA 2: Militaire veligheid

  • SDRA 3: For instance, S.D.R.A III is contra-infiltration

  • SDRA 4: ?

  • SDRA 5: ?

  • SDRA 6: Rijkswacht

  • SDRA 7: ?

  • SDRA 8: Onder meer barbouzes en criminelen

  • SDRA 9: ?

  • SDRA 10: ?

  • SDRA 11: Het beruchte Clandestine Planning Committee. Afdeling werd volledig betaald door de NAVO in super geheim:

The CCUO laid the base for the formation of the NATO and coordinated the various stay-behind networks in the five member countries. Its functions were transferred to the Clandestine Planning Committee (CPC), another NATO-organization in 1951, which was renamed in to Coordination and Planning Committee in 1959. The CPC elaborated a plan for installing two taskgroups, one for communications and one for secret networks, a structure reflected in the Allied Coordination Committee (ACC) founded in 1958 to relieve the CPC of some of its tasks.

Wat de benamingen betreft, SDRA is in feite een dienst van voor de Tweede Wereldoorlog en bestond niet meer erna. De naam is men blijven behouden met cijfer ervoor achter die benaming zitten andere diensten met een openbare naam. Er was bijvoorbeeld ook een afdeling die zich specifiek bezig hield met de marine en de kust, alsook met de troepen aan de Pools/Duitse grens zoals ESR (Equipes Spéciales de Renseignements). Geheime secties samengesteld uit ex-para’s die langs de Pools-Duitse grens patrouilleerden en de bewegingen van de communistische vijand observeerden.

Aanvulling of correctie is welkom.

2,817

(116 replies, posted in Gladio)

Een lijst met de data van aanslagen, misschien interessant is de periode september, oktober en november 1985.

  • 12 April 1985: Chalet Buurschent

  • 27 April 1985: Cegedel Stafelter

  • 7 Mei 1985: Cegedel Schléiwenhaff

  • 27 Mei 1985: Gendarmerie Verluerekascht

  • 29 Mei 1985: Cegedel Izeg

  • 23 Juni 1985: Gaswierk Hollerech

  • 5 Juli 1985: Boobytrap Blaaschent

  • 5 Juli 1985: Kasematten Stad

  • 26 Juli 1985: Sankt-Paulusdréckerei zu Gaasperech (Wort)

  • 29 Augustus 1985: Police Glacis

  • 29 Augustus 1985: Ponts & Chaussées Glacis

  • 30 September 1985: Piscine Olympique (Coque)

  • 20 Oktober 1985: Palais de Justice

  • 9 November 1985: Findel

  • 30 November 1985: Cegedel Gréngewald

  • 2 December 1985: Sommet Kierchbierg

  • 17 Februari 1986: Notaire Hellinckx, um Cents

  • 25 Maart 1986: Colonel Wagner, Belair

2,818

(72 replies, posted in Gladio)

dim wrote:

Ja, maar dat is opnieuw 6, 8 en 11, dat weten we intussen goed en wel. Maar wat met de andere cijfers?

Oeps te vlug gelezen en geantwoord, ergens heb ik wel nog andere nummers gezien. Onder andere SDRA II is militaire veiligheid. En er is ook een afdeling is specifiek voor de marine en de kust, welk nummer weet ik niet meer.

2,819

(66 replies, posted in 1980-1989)

Zwitsers die in 84 in Ierand een wapendepot aanvallen waarbij één dode valt. Toeval?

In zijn zopas verschenen boek "Nato's Secret Armies" geeft de Zwitserse onderzoeker Daniele Ganser, senior researcher aan het Center for Security Studies en het Federal Institute of Technology in Zürich, tientallen voorbeelden van dergelijke clandestiene operaties, waarbij Gladio-agenten van het ene land actief waren in een ander land. Zwitserse 'Gladiatoren', die hun opleiding kregen in Groot-Brittannië, werden bijvoorbeeld ingezet voor operaties in Noord-Ierland tegen het Ira.

De Zwitserse Gladio-instructeur Alois Hürlimann vertelde bijna achteloos hoe hij in mei 1984 geheime trainingen had gevolgd in Engeland. Een onderdeel daarvan bleek een echte, niet-gesimuleerde aanval op een Ira-wapendepot waarbij minstens één Ira-lid werd gedood. Dichter bij huis was er de raadselachtige overval op de kazerne van de Ardeense Jagers in Vielsalm, eveneens in 1984, die uitgebreid in het boek van Ganser ter sprake komt.

Meer » Gladio en de CCC

2,820

(72 replies, posted in Gladio)

Post van Ben van hier » SDRA