1,291

(154 replies, posted in Hypotheses)

Aan de Delhaize in Overijse maakte Christian Amory zich aan mij (bewaker) bekent als lid van de BOB (BSR). Volgens mij met goede bedoelingen, anders deed hij dat niet.

Tijdens de bewaking op de parking van een Delhaize aan de Leuvense ring zag ik bij het parkeren van mijn wagen een deftig geklede persoon met een aktetas. Een blik van verstandhouding was voldoende want ik kende hem als lid van de (Leuvense) BOB. Beetje later en buiten zicht van iedereen hebben we gesproken. Ook hij deed bewaking en in z'n aktetas zat een mini-Uzi. Enkele dagen later stond ik aan de GB in Korbeek-lo samen met 3 geüniformeerde Rijkswachters uit een verder afgelegen dorp (Haacht).

Mijn plaats was aan de ingang zoals steeds. De Rijkswachters patrouilleerden op de parking van het warenhuis. Tot zover geen problemen, tot er een burgervoertuig van de Rijkswacht aankwam waaruit een hysterisch luitenantje sprong die direct de patrouillerende Rijkswachters de les begon te leren over bewegen in oorlogsomstandigheden, visueel contact houden en communicatie voorzien, een hele afgang. Waarna hij tierend in zijn wagen (met chauffeur) en piepende banden verdween.

Er gebeurde dus wel degelijk bewaking, maar op de verkeerde plaatsen! Bij het sluiten van de Colruyt in Heverlee kwam na 5 (vijf) uren een sniper van de rijkswacht uit de dakgoot van het gebouw gekropen, een andere pakte zijn bullen bij elkaar op het terras van een nabij gelegen appartementsgebouw. En ik die dacht dat ik er alleen was. Respect voor die mannen aub. Maar wat ik eigenlijk wil bedoelen. Ik vindt dit een informatieve site en als randfiguur van de feiten houd dit drama mij ook al die jaren bezig. Alleen al het feit dat ik mijn vrouw en kinderen moest leren begrijpen waarom ik bewaking deed op gevaarlijke plaatsen was een moeilijk punt voor mij.

Het was dan ook een hectische periode. Bewakingondernemingen waren niet voorzien op de aanvraag die volgde op de aanslagen van de Bende van Nijvel en CCC. We hadden onze vaste job. In mijn geval een portiersdienst voor vrachtwagens in een chemisch bedrijf in Mechelen. Van 05:30 tot 14:30. Daarna naar huis in Leuven. Om 17:00 aan de Dehaize in Overijse met hond tot 20:00 of 21:00. Hond verzorgen, badje nemen en eten. Om middernacht in je bed en om 04:00 opstaan. Maanden aan één stuk. Zaterdagnacht vast contract voor dancingbewaking (met hond). Zondagmorgen thuiskomen en met de kinderen naar hun voetbalmatchen.

Ja, ik wil graag weten wie hiervoor verantwoordelijk is. Na al die jaren heb ik mijn eigen theorie over de Bende van Nijvel ontwikkeld, en met gefilterde de feiten die ik vindt op dit forum kan ik mijn bedenkingen staven.

Steeds bij jullie.

1,292

(29 replies, posted in 1980-1989)

En daar zit het verschil tussen getuigenverklaringen en hoe ze geïnterpreteerd worden door de onderzoekers. Wat voor mij een normale zaak is kan voor mijn buur een halsmisdrijf zijn. In mijn geval kan het misschien beroepsvervorming zijn (ik ben bewaker), we worden getraind op observeren en rapporteren. Tijdstip, nummerplaat, merk voertuig, aantal personen, indien buiten de wagen de grootte, kledij, ...

Toevallige waarnemers zullen steeds verschillende details vermelden en als je 10 getuigen hebt sta je als onderzoeker nergens meer. En zo kom je op reuzen, oudere personen en anderstalige. Als ik als Vlaming het woord "nondedju" laat vallen, ben ik dan een Fransman? Als ik mijn ogen toeknijp, ben ik dan een Chinees, als ik bevelen brul, ben ik dan de leider?

Steeds oppassen met getuigenverklaringen aub.

1,293

(29 replies, posted in 1980-1989)

We dwalen af hé zeg. Ik ging ooit een pint drinken in een voor mij onbekende dorpskroeg omdat het op mijn reisweg lag. In gezelschap van mijn beide zonen. Pintje drinken, sigaretje roken en wat keuvelen onder mekaar. Men kende ons daar niet, okay.

Maar je kon zo in de ogen van de andere vaste kroegbezoekers de vragen in hun ogen lezen. Wie zijn dit nu weer? Ze staan te fluisteren onder mekaar. Ze rijden met een BMW. Aan hun schouderophalen kon je uitmaken dat ze met ons geen richting uit konden. We zijn er dan ook zo spoedig mogelijk vertrokken want het wantrouwen sloeg ons zo tegen. Moest er toevallig een overval gebeurt zijn in de omgeving waren we zeker de daders.

Een beetje relativeren mag ook hoor. Zo niet zijn er tienduizenden leden van de Bende van Nijvel.

1,294

(80 replies, posted in Onderzoekspistes)

Jullie zullen denken: "hij is weer daar met zijn huurlingen". Maar in de periode van midden '83 tot midden '85 waren er in Afrika de oorlogen met deelname van ganse bendes huurlingen in Angola, Congo, Sierra Leone, Liberia en Somalia. Het lievelingsterrein voor huurlingen. Misschien was er gebrek aan mankracht voor de Bende van Nijvel. Men beweerd trouwens dat in '85 andere personen deel uitmaakten van de Bende van Nijvel.

Misschien werd de CCC gebruikt om in de stille periode het vuurtje van de destabilisatie brandende te houden. Alhoewel ik ze liever als twee aparte groepen blijf beschouwen. De CCC terroriseerde tegen de staat, Nato pijplijn, buitenlandse multinationals, banken, ... Ze lieten geen Colruyts of Delhaizes in de lucht vliegen. Zij werden trouwens aangehouden! De Bende van Nijvel terroriseerde de bevolking, jan met de pet.

Alhoewel ik de optie van gemeenschappelijke opdrachtgevers in het achterhoofd hou.

1,295

(102 replies, posted in 1985)

Boemerang, het oude gedeelte van de VW parking kwam ongeveer zo ver naar het oosten als nu de portiersloge staat. Verschillende gebouwen stonden er toen nog niet, o.a. de gebouwen van My Way. Verder naar het oosten lag alles braak in afwachting van uitbreiding. Momenteel loopt de parking verder door als het rond punt op de Brusselsesteenweg, alleen aan de spoorwegzijde en bijna niet zichtbaar overdag vanop de steenweg.

De vorige stockeerplaatsen van VW bevonden zich in Vorst/ Drogenbos, naast de Zenne en op gehuurde weigrond. Ondanks de bewaking makkelijk te bereiken en te verlaten met een gestolen voertuig. Met minder risiko als in Kortenberg.

De Securitas burelen bevonden zich toen op de grens van Zaventem en Woluwe op de Leuvensesteenweg. Pakweg 10 km verder naar Brussel. Juist voor je naar beneden rijdt op de Leuvensesteenweg naar het kruispunt met de Woluwelaan.

Ik heb weet van één diefstal op de parking in Kortenberg begin jaren '80. Toen zigeunerinnen de bewakers gingen, euh, entertainen en men daarna vaststelde dat er verschillende autoradio's waren verdwenen uit de gestockeerde wagens.

Thats All.

1,296

(39 replies, posted in Hypotheses)

De VW-parking (D'Ieteren - Kortenberg) was in de jaren '80 maar een schim van wat het nu is. De uitbreidingen van de stockeerparkings vonden later plaats.

1,297

(6 replies, posted in Nieuws)

Een wapen dat onklaar gemaakt is volgens de Belgische wetgeving is verloren voor verder gebruik. Ik zie niet goed in hoe je ze opnieuw operationeel kan maken. Met sommige kan je nog blankmunitie afvuren (alarmkogels), maar dat is het dan ook.

1,298

(39 replies, posted in Hypotheses)

De ganse opzet van Gladio (België) was van om in geval van agressie en aanval door het Oostblok (lees de Sovjet-Unie) over een klaarstaande verzetsbeweging te kunnen beschikken. Een verzetsbeweging die de opmars van de "Rode troepen" zou hinderen.

Hierbij werden mensen (burgers) gecontacteerd die cruciale functies uitoefenden. Spoorwegambtenaren, havenkapiteins, bruggeningenieurs, luchtvaartdeskundigen, ... Dus mensen die met hun specifieke kennis op korte termijn schade konden toebrengen aan de oprukkende "Rode Legers". Deze mensen waren gebriefd over wat hun te doen stond in geval van. Ze zouden ondersteunt worden door gewapende verzetslieden. Verzetslieden die konden beschikken over geheime opslagplaatsen van wapens. Vorm je geen groot idee over deze geheime opslagplaatsen. Enkele begraven sten-guns en handvuurwapens, meer was het niet.

Sommige van deze naamloze mensen werden geactiveerd tijdens de ReForGer-oefeningen van de VS. Reforger was de codenaam : REturn FORces to GERmany. En de bruggen op de autostrades en spoorwegen richting Duitsland werden niet opgeblazen maar bewaakt (wat ook gefilmd werd door?). Het Belgische Gladio-netwerk was geen wild in het rond schietende bende ongeregeld. Het was een gedisciplineerde organisatie die werd opgeroepen via code berichten in geval van. Toen Gladio werd opgedoekt kwam men tot de vaststelling dat er enkele zaken verdwenen waren, een pistool, een kompas, een stafkaart. Operatie Oesling was een test voor de paraatheid van de troepen in geval van agressie.

Volgens mij geen Bende van Nijvel toestanden.

1,299

(601 replies, posted in Hypotheses)

Stel nu dat Bouhouche het centrale contact is tussen "hoger" en "lager". Stel nu dat Bouhouche na al die jaren in geldgebrek is geraakt en armtierig in de Pyreneëen gaat wonen en stel dat hij besluit om iemand te gaan afpersen met zijn kennis. Dan wordt Bouhouche een primair gevaar en een doel om vermoordt te worden.

1,300

(601 replies, posted in Hypotheses)

Indien het voor de dagopbrengsten zou gaan ga je onopvallend binnen met niet meer dan 2 man. Eén loopt naar het bureel van de gerant en vraagt de inhoud van de safe. De tweede houd een vluchtweg open zonder wapenvertoon of het teweeg brengen van paniek. Op dat moment heeft de gerant het leven van zijn bedienden in de hand en zal daar ook naar reageren en trachten van zijn belager te geven wat hij vraagt. Helden lopen niet zo dik gezaaid.
Indien er toch daders worden gevat spreekt het bij de veroordeling in hun voordeel dat ze geen geweld gebruikten.

Moeilijk te vergelijken met het optreden van de Bende van Nijvel, waar reeds vanop de parking terreur werd gepleegd.

Nogmaals mijn eigen interpretatie van de feiten.