[Aanvulling: in 1996 werden de schietclubs wel onderzocht.]

  • Danielle Zucker (experte profiling, opgeleid door CIA) mocht na een lijvig rapport te hebben geschreven van 70 pagina's over de eerste serie misdaden, niet meer hetzelfde doen voor de tweede reeks misdaden. Bovendien beweert ze in de krant dat er uit haar rapport geen onderzoeksdaden volgden, wat wel de bedoeling was! Excuus: "geen geld".

  • Deze profilester ontdekte verwijzingen naar een kok in het dossier. Deze was naar Zwitserland verhuisd en niet verder ondervraagd of onderzocht door de onderzoeksrechters

  • Schietclubs in Nijvel, noch Dendermonde werden onderzocht. Reden Troch: taakverdeling waarbij Nijvel ook Dendermonde zou doen - dit gebeurde echter niet - wij zouden iets anders doen wat nadien niet mogelijk bleek (nl controleren of er in een toestel herlaadbare munitie zou zijn gebruikt. Zie hier » Forum

Als de getuigenis van de kroongetuige zelfs al niet meer wordt onderzocht? Dan was Patrick Haemers dus de reus, die David in het bekken geschoten heeft... Die Patrick kan dan ook vlot Frans (of althans toch Frans) en een gebroken Vlaams (dixit David, in reportage Telefacts Crime).

Dat is conform de getuige die hier op het forum kwam zag toen ze met vier in de wagen zagen: op een kruispunt staat een Golf in het Bois de la Houssières, met daarlangs achter het portiek Patrick Haemers, op de weg de oude, en achter de wagen een lichaam. Daarna zijn ze gestopt -> Lichaam = opperbevelhebber bende dan, of toch de killer, waardoor ze niet meer kunnen of willen verder doen? Is het dan toch zo simpel?

154

(210 replies, posted in Westland New Post)

Wat betreft het rijhuis: Dat mensen met allerhande problemen (meestal psychiatrisch, soms gewoon fysieke invaliditeit) worden opgevangen in rijhuizen, waar ze samenleven met meerdere mensen en verzorgers/sociaal-assistenten/onderhoudspersoneel/... langskomen is niet gek. Dit zijn dus gewone rijhuizen waar je van buitenaf niks bijzonders aan ziet. Je weet het enkel als je de buurt kent, dat er mensen wonen met dat type problemen.

Dat hij niet in zo'n woning voor begeleid wonen is gezet omwille van zijn fysieke handicap is duidelijk: dan werd er geen bewindvoerder aangesteld.

Interessante piste dit, in het topic over mankende dader heb ik ook nog dit geschreven » Forum Maar ik weet niet of het hiertoe kan bijdragen.

Zomaar even een losse fladder schieten: het zou kunnen gaan om iemand met een bipolaire stoornis: soms depri, soms veel te opgewekt en dan allerhande gekke dingen doen in die bui waarin men hyper is, bv. gokschulden, druggebruik, verkeersboetes opstapelen, ... is allemaal erg populair. In zo'n manische bui een overvallen, uit pure grootheidswaanzin en mogelijk zelfs psychotisch, omdat je je ongenaakbaar voelt en denkt dat men je toch kan pakken, is niet gek. Manische episodes worden wel afgewisseld met depressieve episodes die erg diep kunnen zijn (inclusief zelfdoding).

Wat vaststaat, wat ik nogal zei: is dat men erg roekeloos en zeer zelfzeker te werk ging, arrogant - ook naar het staatsbestel voor de veiligheid toe, tijdens de overvallen. Dit terwijl de voorbereiding wel minutieus lijkt (volledig verbouwde en aangepaste wagens, wapens, ander materiaal (pruiken, ...), verschillende wagens die betrokken zijn, granaat, en de killer die kennelijk zeer goed kan mikken, zelfs op bewegende subjecten ...)

Als de leeftijd klopt, is hij overigens maar 58 nu. Dat is wat vroeg om aan dementie te denken, en dan volstond begeleid wonen allicht niet. Het kan ook zijn dat er een ongeval gebeurde en hij daardoor een deel van zijn mentale mogelijkheden verloor. Of dat het een gevolg is van overmatig drugs-en drankgebruik (korsakoff?). Maar bij begeleid wonen denk je toch eerder aan andere types van problematieken.

Aanvulling (jammer dat je niet kan editen):
Als het geen uitspraakfouten betroffen tengevolge van een andere moedertaal die je erin terughoorde, kan dit nu gecorrigeerd zijn (grammaticale fouten gaan eruit door oefening / veelvuldig contact met die taal).

Of bv. Klinefelter...

Hoe dan ook wijst dat toch meer in de richting van één dader. Is dat manken altijd gezien? Dat naspelen is toch erg moeilijk. Bovendien: Onthou maar eens dat je zoiets moet acteren in een stress situatie. Zeker als je moet wegvluchten bv... òf men moet al iets storend voorzien in de kledij zodat je dat spontaan doet? In dat laatste geval gaat onderstaande niet op. Zou hier graag meer details over weten: welk been? Welk type gang? Nog afwijkingen?

Er moeten toch artsen zijn, en ziekenhuizen, die of ooit iemand met een verwonding aan dat been hebben behandeld, of indien het altijd al aanwezig was: artsen, desnoods van medisch schooltoezicht die zoiets hebben. Er zullen toch ook familieleden zijn, ouders, broers/zussen, nonkels, maar ook buren zijn die weten: mijn kerel is geen lieverdje, is vrij groot, en mankt.

Een blonde blauwogige (?) kerel die mankt, (toen) gebroken Nederlands en vlot Frans spreekt, daar zullen er toch geen 10.000 voor in aanmerking komen zeker? Vooral niet aangezien er een blonde haar in dat hoedje zat. Met nog een moedervlek op het gezicht volgens David Van De Steen. (Kan maquillage zijn of geplakt als afleidingsmanoeuvre, of een puist zijn geweest.)

Over dat gebroken Nederlands vraag ik me nog af of het fouten tegen grammatica of uitspraakfouten betrof. Uitspraakfouten omdat je bv. Franstalig bent opgevoed zijn niet meer uitwisbaar, als je ze eens hebt. Dat zou betekenen dat je voor de leeftijd van 7 nooit Nederlands hebt gesproken, maar enkel Frans. Na die leeftijd is je anatomische spraakapparatuur zodanig gevormd dat je uitspraak altijd naar je moedertaal zal aarden.

Was de uitspraak correct, ook in het Nederlands, muv wat grammaticale fouten, dan wijst dat op iemand die een tweetalige opvoeding heeft gehad. Nederlands zal hij alleen iets minder gebruiken. Mogelijk maakte hij overigens ook fouten in het frans (zoals veel Brusselaars die een soort halfslachtig Nederlands, maar accentvrij, doch met grammaticale fouten en halfslachtig frans, tevens accentvrij maar met fouten) spreken, maar David kon dat op die leeftijd natuurlijk niet verstaan.

Zucker had het over een straal van 2.5 km rond een plek in Elsene...

De kleine criminelen die nog in leven zijn met hetzelfde als ze altijd al deden. Allicht niet gaan werken voor de kost, of daar alvast niet mee rondkomen, en zich wagen aan minder legale manieren om dat probleem te verhelpen (ik noem hier natuurlijk geen officiële verdachte maar iemand die er links mee heeft):

Overval op de technische keuring in Vorst

Eric Bottemanne (48) en Houssain Mouani (43) kregen 4 jaar cel en de 75-jarige Léon de Staerke 3 jaar. Léon de Staerke en Eric Bottemanne werden, samen met vijf anderen, ook veroordeeld voor een homejacking in Dilbeek uit 2009. Daarvoor sprak de rechtbank straffen uit die schommelden tussen 250 uur werkstraf en 8 jaar cel.

Een ander deel zal wegens bewezen verdiensten zijn opgeklommen naar de hogere regionen van de samenleving, van allicht clandestiene milieus weliswaar, en daar de top hebben bereikt? Drugshandel, gokwereld, wapenhandel, spionage, afrekeningen, opleiden, ...?

De niet kleine garnalen die niet overleden zijn, zullen allicht aan het rentenieren zijn in binnen- of buitenland, smachtend naar die mooie tijd waar alles nog zomaar kon? wink Allicht omring met mooie vrouwen, geld, drank en nu en dan eens drugs?

Een ander lid van de bende van Haemers waarvan we weet hebben: Basri Bajrami - vertoeft nu als een vrij man in Kosovo. De kok waar de profiling psychologe van sprak (mevrouw Danielle Zucker) en die volgens haar een belangrijke rol kon spelen (en die ze in eigen persoon is gaan ondervragen), zocht zijn heil in Zwitserland. Noteer dat het niet makkelijk is Zwitsers staatsburgerschap te verkrijgen.

Het is niet uit te sluiten dat sommigen verwisselt zijn van identiteit, met de hulp van sommige betrokkenen... en/of uit databanken gewist zijn (waar ze bv. vroeger gewoond hebben) with a little help from some friends, of zelfs van uiterlijk (!) (als ze inderdaad linken hebben met de top mogen ze er ook iets voor terugkrijgen hé, en daar zullen ook wel plastisch chirurgen werkzaam zijn).

158

(43 replies, posted in Onderzoekspistes)

Hier is al veel werk verricht van waar ik naar op zoek was, nl een lijstje van de mensen die mogelijk betrokken zijn bij de bende (en/of andere bendes) en/of uit het misdaadmilieu en te linken zijn met...

Het lijkt me interessant om een heel sec lijst samen te stellen met daarop alle namen van overledenen (en een link naar meer info over hun betrokkenheid in de zaak), de manier waarop ze om het leven zijn gekomen. Ook eventuele informanten, agenten, mogelijke getuigen, omwonenden, onderzoekers, nakomelingen, ... kortom iedereen die van ver of kortbij te linken is met de feiten uit de jaren '80 en de vermeende bovenbouw.

Over liquidaties zou ik nog niet spreken, maar het is wel opvallend dat veel betrokkenen statistisch gezien veel vroeger overleden dan verwacht, ik vermoed zelfs dan men kan verwachten voor criminelen (die sowieso al wel vroeger komen te overlijden door hun blootstelling aan hogere risico's) aan allerhande oorzaken.

Naam, datum en oorzaak van overlijden en één zinnetje dat de link of het beroep weergeeft volstaat denk ik.

Wat hebben de speurders tot nog toe met zekerheid niet onderzocht? Welke pistes werden niet bewandeld of afgewezen? Welke routes werden niet behandeld? Welke fouten werden er gemaakt?

Kenners die hier zeker zullen aanwezig zijn, moeten dit hebben afgeleid uit de vele informatie en de parlementaire commissies etc. Misschien kan toegevoegd worden in welk jaar en wanneer dat gebeurde? Eventueel ook mogelijke sabotages mogen ingevoegd worden (bv. wat frituuruitbater meemaakte.)

De gevonden VW Golf GTI werd per ongeluk vernietigd = fout.

160

(11 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dit is een interessante.