51

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

Kleine feiten voor kleine buiten (type wat kruidenierswaren en wat "kleingeld), is dat geen typische vingerafdruk van mensen uit het zigeunermilieu?

Vergeet niet dat er zijn die de bovenlijnen van treinen pikken met gevaar voor eigen leven (electrocutie) om dat koper te verkopen hé. Gebouwen die ze zelf betrekken stukmaken om de stukken te verkopen (leuning trap, wc-pot, lavabo, deuren, ...) is ook iets dat gezien werd bij Roma in Bulgarije die een volledige woonblok kregen.

Stel echter dat geld het motief was van de uitvoerders van de Bende van Nijvel. Het ging niet om de buit bij de supermarkten, maar het ging om hetgeen ze betaald kregen om die roofovervallen inclusief slachtpartijen te doen. De buit mochten ze houden als extraatje, tevens was het hier dan ogenschijnlijk om te doen.

Logisch gevolg: de bende-uitvoerders waren in dat geval niet arm. Dat betekent dat we zoeken naar mensen die werkloos waren of werkten maar ver boven hun stand leefden. Luxe-wagens, buitengewone huisvesting (zoek ook vooral binnenin het huis, van sociale woningen is bekend dat er de duurste keukens, badkamers, salons en technologie in terug te vinden is), extra-ordinaire reisjes, cadeautjes, kleding, juwelen of dingen waarin men interesse heeft (postzegels, wapens, kunst, ... ?

De opdrachtgevers waren (of: de opdrachtgever was) in dat geval sowieso exuberant rijk(en). Ze zullen de uitvoerders nooit minder betaald hebben dan het bedrag van de buit, bovendien moet je drie mensen betalen voor een hoogrisico-job.
Wie had in die tijd enkele miljoenen bef op reserve?

52

(24 replies, posted in Hypotheses)

kenza wrote:

Wat heeft Latinus met de overval op Delhaize Aalst te maken?

Het kan een tussenfiguur geweest zijn tussen de "bovenbouw (opdrachtgevers) en uitvoerders. Hij had daarvoor de juiste achtergrond, althans een betere dan die van de bende-uitvoerders zelf. Eventueel was hij ook voldoende gefrustreerd?

53

(80 replies, posted in Onderzoekspistes)

Het spijt me Ben! Je mag dit lijstje steeds verplaatsen naar het juiste topic (aub niet wissen)! Ik vind soms door de bomen het bos niet meer, allicht omdat ik een nog te nieuwe gebruiker ben om hier goed mijn weg te vinden! smile

Eventueel kan het naar het topic "data"?

54

(270 replies, posted in 1985)

Raf wrote:

Columbo, ik begrijp je bovenstaande post niet helemaal, kan je even verduidelijken aub?

Hij is de enige die kan uitleggen wat hij bedoelde, maar ik lees daarin het volgende:

Staatsveiligheid is achter de bende (en eventuele opdrachtgevers?) aangegaan en heeft deze lieden vermoord, het heft in handen genomen zonder de gewone berechtiging af te wachten dus omdat ze het gewoon niet konden aanzien en geen straf hoog genoeg vonden (of iets dergelijks). Daarbij hebben ze geen sporen achtergelaten.

kenza wrote:

Volgens mij zijn de de daders nog in leven! Alles is te mooi opgekuist!

Bedoel je de uitvoerders of eventueel mogelijke opdrachtgevers, handlangers of tussenpersonen (als je ervan uitgaat dat die er zijn)? Indien wel, dan hoop ik dat ze binnenkort - of reeds - in het topic "overlevenden" staan.

55

(28 replies, posted in Vragen)

noorderling wrote:

Dit heb ik ook al vaak geschreven. Besteed dit dossier uit aan proffesionals uit alle landen om u heen. Engelse DNA deskundigen, Duitse wapendeskundigen en Franse spoorzoekers. Zie het als een laatste kans.

Eens. Maar ik zou het door mensen van de VS/Australië laten doen, maar hoeveel mensen heb je nodig opdat deze zo snel mogelijk een dossier van één miljoen pagina's kennen en dan kunnen beginnen met hypothese-generatie en toetsing? Tenzij Eddy Vos het kan uitleggen.

Hypothese: er werd iemand betaald om ervoor te zorgen dat het onderzoek onklaar werd gemaakt. Mensen bij de top rijkswacht/rechercheurs/justitie. Momenteel is het zo onklaar gemaakt dat er een kat zelfs haar jongen niet in terugvindt. Iedere keer iemand te systematisch te werk begint te gaan en dreigt dingen te ontdekken (zie Eddy Vos of Troch) wordt hij ontheven... Dankbaar maakt men gebruik van de tweetaligheid van België door tijdsrekkende vertalingen te laten uitvoeren.

Vaststaand feit (pleitend tegen Haemers en broers De Staerke): "Patrick Haemers en twee kompanen heb uit geholpen met de keuze van de riot guns en de keuze van de patronen. De beide vrouwen hebben de cagoulles gekocht in dezelfde zaak maar de kledingafdeling om de hoek."

Bron: "Robert French" op dit forum

57

(24 replies, posted in Hypotheses)

Ik sluit niet uit dat voor de categorie van mensen die ze hoogstwaarschijnlijk waren ("onderklasse", de uitvoerders bedoel ik) de buit toch betekenisvol kan zijn geweest. En je weet natuurlijk niet exact hoeveel er in zo'n winkel ligt op voorhand.

Toch kan het volgens mij denk ik - al beloofde ik in mijn eerste post hier spaarzaamheid te hanteren en geen complottheorieën boven te halen - dat ze betaald werden om het te doen door mensen in het beleid. Bouhouche, Beijer, Bultot, Latinus, Mendez, ... vormen dan de tussenpersonen of -figuren die hun de juiste uitvoerders aanwijzen. Mogelijk is Mendez de intelligentste van de hoop die beschreven werd tot nog toe? Dit kan het brein zijn.

Het kan zijn met als doel entertainment voor politici (net als de roze baletten), maar ook met als doel angst/spanning creëren. Links & rechts zijn daarbij helemaal niet zo tegengesteld als mensen denken: politici maken gebruik van dezelfde wandelgangen, wat in de media lijkt aan discussies en meningsverschillen bestaan wil niet zeggen dat die mensen niet eens gezellig een koffie gaan drinken samen. Als dat zo is kan het ook georganiseerd zijn geweest door dezelfde personen als degenen die de roze baletten organiseerden: ook deze mensen werden vermoord.

Dan is mijn oordeel het volgende: ze werden betaald om te starten met de overvallen. Ze werden getipt over wapens (Dekaise). Er werd een gebied afgesproken. Erna werden ze betaald om te stoppen... Toen was er een pauze. Maar ergens is daar iets misgegaan, ofwel heeft een ander ze opnieuw betaald om terug toe te slaan, maar dan veel agressiever en "uitbuitender" ofwel door bv ineens twee warenhuizen te overvallen op één avond, ofwel door veel meer mensen te doden.

Wat ook kan is dat de bende ergens kwaad werd, ontplofte en lossloeg, omdat er ergens iets gebeurde. De wraak gebeurde (Aalst) waarin ze bluften met hun macht, en ze stopten. Of iemand (een vijand) was op de hoogte gebracht van de vroegere betalingen vanuit een bepaalde hoek en om deze mensen een hak te zetten de bende opnieuw betaalde, maar een pak meer, voor die drie laatste overvallen in 1985...

Dan is er wraak genomen door de eerste groep die de bende betaalde, op de tweede groep die de bende betaalde en zo ook de tweede golf in de schoenen van de eerste opdrachtgevers wilde schuiven => een reeks moorden was het gevolg.
Hierbij werden ook de zakken in het kanaal gedumpt die een link suggereert tussen de twee overvallen en de (gedemonteerde?) golf in brand gestoken.

Allemaal pure speculatie, maar ik probeer een theorie te vinden waarin een maximaal aantal feiten past. Deze theorie verklaart ook de pauze, het herstarten en het stoppen.

De spaarzaamheidstheorie hanterend denk ik echter dat het effectief niet meer kan zijn dan een groepje losgeslagen en van de realiteit vervreemdde mannen/jongeren die mekaar ontmoetten in minder clandestiene milieus. Eén van die kerels kan ooit hebben deelgenomen aan de schietoefeningen. Via contacten zullen ze mensen hebben gekend die aan wagens en wapens konden sleutelen.

Diezelfde theorie zegt ook dat wij hier heel wat mensen/criminele feiten/gebeurtenissen erbij linken die in dezelfde periode zijn gebeurd. In deze periode zullen allicht zoals in alle andere tijdsvakken veel moorden, misdaden, ... zijn gebeurd. Te meer daar corruptie toen nog vaker voorkwam, de technologie nog niet dusdanig ver stond waardoor veel criminelen vrijuit konden gaan en ze dus geen halt werden toegeroepen, criminele organisaties, extreem-rechts en extreem-links tierde kennelijk nog weelderiger, wapenbezit was toen nog vrij, ...

Kortom een tijdsgeest waarin het niet vreemd is dat er toen veel meer misdaden gebeurden (als dat al zo is?) die echter zéker niet noodzakelijk iets te maken hebben met de bende. Ik denk dat we misschien zelfs 90% van wat hier beschreven staat kunnen weglaten, wat niet wil zeggen dat de bende leden ooit bij één van deze groepen zijn geweest en/of één van deze mensen zijn tegengekomen. Dit suggereert allicht een valse link.

De sociale cohesie was toen veel groter, de populatie kleiner: in eenzelfde gebied wonend kom je mekaar veel sneller tegen, en in de gevangenissen ontmoeten criminelen mekaar. Mensen met gelijkaardige hobby's zullen mekaar ook hebben gevonden.

Zo kan het volgens mij zijn dat het hele mysterie rond Beijer, Bouhouche, Mendez, Bultot, ... moet gezien worden als iets volledig lossttaand wat zich toen toevallig ongeveer gelijktijdig heeft afgespeeld, idem dito met alles rond de andere bendes (die eventueel wel hand-en spandiensten kunnen hebben verleend) en bv WNP, CCC, e.a. - en wat bovendien de bende goed uitkwam. Niets beter voor een crimineel of criminele organisatie of eventueel opdrachtgever dan dat er zich zoveel mogelijk gelijkaardige feiten afspelen die te linken lijken met de bende... (Misschien was het dan toch al langer getimed maar vond men die periode ideaal om de mannen los te laten - maar dan ga ik weer uit van een complotachtige theorie.)

kenza wrote:

Ofwel zijn het 2 broers en hebben ze heel wat ten laste als levensverzekering tegen over de 3de persoon. De Golf en de wapens van Aalst staan en liggen ergens veilig in een kluisje als levensverzekering vermoed ik (maar wie ben ik).

Broers en/of familiebanden lijkt me een goede hypothese!

58

(24 replies, posted in Hypotheses)

Goed punt. Neen dus, muv de bekende slachtoffers van Dutroux.

Bedenking overigens: de buit was telkens veel te klein. 1.000.000 bef gedeeld door drie mensen is zelfs in de jaren '80 onvoldoende voor een luilekkerleven. Dit staat in geen verhouding tot het aantal moorden.

Dit wijst erop dat de bende door anderen werd betaald en dus niet moest leven van de buit, maar wel van het geld dat ze ontvingen om de overvallen te plegen.

59

(8 replies, posted in Onderzoekspistes)

Vergetelheidje: één wagen zou twee deuren hebben gehad, de andere vier, volgens getuigen. Ook dit probleem met het aantal deuren wordt zo dus opgelost.

Dat er drie mannen in een wagen met twee deuren stappen is onwaarschijnlijk, al is het er gegeven dat de killer in de koffer stapt: indien er geen achterdeuren zijn is er niet veel keus. Volgens sommige bronnen (onder andere op deze website) stapt de killer echter achteraan in en blijven deze achterdeuren open, terwijl de wagen in de nacht verdwijnt.

60

(8 replies, posted in Onderzoekspistes)

Zoals ik al elders opmerkte: kan je met drie gangsters in een wagen stappen? Heb je de tijd om dan weg te rijden? Dat de wagen blijft draaien, maakt het scenario al makkelijker voorstelbaar.

Iemand die de wagen ook nog moet aanzetten is helemaal riskant. Maar toch lijkt het me logischer dat een chauffeur was die al in de wagen zat, en dus dat er één wagen is waar maar één bendelid instapte. Een andere wagen (met chauffeur) waar er twee instapten.

Dat verklaart dat er zowel gti's gezien werden met 2 en met 3 manspersonen. In totaal kom ik zo ook aan vijf deelnemers, waarvan twee weliswaar ten minste naar het einde van de overval toe meteen achter het stuur in de wagen zitten: klaar om weg te scheuren wanneer de bendeleden/het lid instapt.