1

(784 replies, posted in 1982)

Waarschijnlijk heeft men in dit geval brand- dan wel kruitsporen waargenomen en met de grootte of intensiteit van de sporen kan men een schatting maken van de afstand van waaraf er is geschoten (als we het hebben over kortbij). Een .22 is een klein kaliber dat vaker niet dan wel een uitgangswonde veroorzaakt (spetters), en een relatief kleine ingangswonde.

2

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In een van de eerste grote zaken waarbij een dergelijk DNA database werd gebruikt om een dader op te sporen was in de zaak van de Golden State Killer/Original Night Stalker. Dader DNA werd geupload, en in eerste instantie zelfs 'onderzoeker maakt profiel aan en doet alsof hij z'n eigen DNA upload', en een van de resultaten die je krijgt is dat je andere 'familieleden' (mensen die hun DNA hebben geupload) te zien krijgt die op een bepaalde genetische afstand van je zitten: 3rd cousin, 2nd cousin etc. Aan de hand van bevolkingsregisters kun je dan gaan puzzelen en krijg je een enorme stamboom - en zou je theoretisch, soort van triangulatie, bij de dader uitkomen.

Nog wel even het DNA afnemen van de persoon die uit je onderzoek komt natuurlijk. Zoals ze ook de Golden State Killer na 40 jaar oid hebben gevonden. Na dit succes zijn politiediensten bij andere zaken via courtorders en dergelijke direct bij deze diensten DNA profielen gaan matchen, maar dit heeft er ook voor gezorgd dat een aantal grote 'DNA-websites' er op dit moment alles aan doen om hier niet aan mee te werken, ivm legale en privacy issues en dus gewoon weigeren.

GEDmatch, niet geheel toevallig een Mormoonse constructie, ziet hier minder problemen in en wordt dus op dit moment ook gretig geraadpleegd door politiediensten die DNA onderzoek aan het doen zijn. Een dergelijk onderzoek in kader van de Bende van Nijvel zou dit zeker uitkomst bieden! En als de onderzoekscel de Belgische wetgeving heeft proberen te omzeilen door DNA van de peuk in Frankrijk te laten testen, zal er ook wel een legale oplossing zijn voor dit genealogische DNA onderzoek.

3

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Bossi, op alle mogelijke manier lijkt me dat onmogelijk. FN is bij mijn weten pas 'tactical shotguns' (gelijkend op de SPAS) in de jaren 2000 gaan produceren. Dus als je met ombouwen bedoelt; een FN laten ombouwen tot die op een SPAS lijkt; met een gelijke foldable stock oid - niet mogelijk. Ook lijkt me het onzinnig. De SPAS was vrij in de handel verkrijgbaar: koop dan een SPAS. N.B. Lees ook hier een getuigenverklaring van een wapenhandelaar hier op het forum, die verklaart dat Haemers er 2 bij hem koopt (ben het exacte even kwijt).

Als je met 'een FN' bedoelt, een ander soortig geweer dan een shotgun. Dat is zeker onmogelijk. En dan ook, waarvoor de moeite.
Hopelijk heb ik je vraag beantwoord; maar we zouden iets meer info nodig hebben om te begrijpen wat je bedoelt.

4

(1 replies, posted in Bibliografie)

Radio: Dossier Bende van Nijvel - Het Spoor/Het Gebouw door Argos - VPRO

Een toch wel interessante verzameling radioprogramma's van de VPRO/Argos over het onderzoek naar de Bende van Nijvel, oorspronkelijk uitgezonden in de periode 1987-1990. Hier wordt met name ingegaan op de link van de bende met elementen binnen de rijkswacht en extreem-rechts en haar mogelijke motieven. O.a. met interviews met Hugo Coveliers, Paul Ponsaers, Francois Raes, Baron de Bonvoisin, Walter de Bock, Substituut de Prelle, e.a.

Link » www.vpro.nl/argos/

Bestaande uit 5 afleveringen:

De Belgische politie 1: Tweedelige serie over het 'functioneren' van het politieapparaat bij onze zuiderburen

17-01-1987 - Afl 1. Hoe staat het ervoor met de terreurbestrijding door de Belgische politie, nu ruim een jaar na de laatste bloedige aanslag van de Bende van Nijvel en de arrestatie van enkele leden van de CCC? Wat is de invloed geweest van het terrorisme op het Belgische politieapparaat geweest? Met o.a. de substituut-procureur van het parket in Nijvel over hoe de top van het openbaar ministerie een onderzoek in de richting van extreemrechts tegenwerkt. En een verkenningstocht op militair terrein bij de particuliere schietclub ‘Target 121’, waar extreemrechts en Rijkswacht elkaar ontmoeten.

De Belgische politie, deel 2 en slot

24-01-1987 - Afl 2. Laatste deel van een documentaire over de Belgische politie en de nasleep van de Bende van Nijvel. Over de verwording van de Belgische Rijkswacht onder invloed van het terrorisme van de bende van Nijvel en de CCC. Hoe geld en bevoegdheden bedoeld voor terreurbestrijding werden gebruikt voor het bedwingen van sociale onrust en ordehandhaving. Ex-rijkswachter François Raes: 'Als de Rijkswacht wil is ze morgen de baas van België."

Samenvattende aflevering aangevuld met nieuwe info

11-03-1988 - Op 9 november 1985 vielen bij een overval op een supermarkt in het Belgische Aalst acht doden. Het is de laatste in een serie overvallen door de Bende van Nijvel met in totaal 28 slachtoffers. De daders zijn nog steeds niet opgepakt. In het Belgische parlement wordt gestemd over een voorstel een  parlementaire onderzoekscommissie in te stellen naar de mogelijke betrokkenheid van de Rijkswacht en de Staatsveiligheidsdienst bij de aanslagen van de bende van Nijvel.

Onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van Van den Boeynants bij de Bende van Nijvel

19-01-1990 - Reportage over de terroristische bende van Nijvel en de mogelijke betrokkenheid van Paul van den Boeynants (ex-premier en ex-minister van Defensie van België) hierbij.

Het verhoor van Paul van den Boeynants (ex-premier België) naar betrokkenheid bij Bende van Nijvel

23-02-1990 - Paul van den Boeynants (ex-premier en ex-minister van landsverdediging in België) is door de parlementaire onderzoekscommissie in België ondervraagd in verband met vermeende betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Fragmenten van het verhoor (illegale opnames) en een interview met Hugo Coveliers (lid parlementaire onderzoekscommissie) over het verloop van het verhoor.

5

(5 replies, posted in Robotfoto's)

Dat is nummer 4 (killer) - met hoed en een zakdoek voor de mond. Die was toch ook gebaseerd op de gebeurtenissen van september '85?

6

(753 replies, posted in 1985)

http://i93.photobucket.com/albums/l44/edhelre/6747858.jpeg

Volgens het onderschrift bij deze foto is het de fiets van Stefaan die we op de grond zien liggen: hij moet het eerste slachtoffer zijn geweest die avond. Zijn familie was net de boodschappen aan het inladen - hij woonde blijkbaar niet veraf aan Memlingdreef, dus dat hij met de fiets kwam, en zijn familie vervolgens met de auto, is niet heel gek (max. 1 km). De bronnen hebben het over op slag door, door het shot van de riotgun, maar volgens de getuigenis van Rudy Van der Auwera was het niet direct: "Luc Bennekens is in onze arme gestorven, het kind dat van zijn fietsje geschoten werd ook."

7

(643 replies, posted in 1983)

Leaks wrote:

Kunnen we er van uitgaan dat er steeds een dader bij de auto is gebleven en dat de twee andere zich binnen hebben begeven in de fabriek?

Het probleem wat ik met die stelling heb, want het is inderdaad logischer om iemand bij de auto te laten (als chauffeur, zoals je ook bij enkele andere overvallen ziet), is dat diegene die bij de getuige Riské de ramen heeft ingeschoten, ook Jos de conciërge heeft neergeschoten. Dus dader shotgun is zeker niet continue bij de wagen op post geweest.

8

(643 replies, posted in 1983)

Dat de Saab op de oprit is blijven staan om een vluchtweg te garanderen klinkt plausibel. Ze zijn dan waarschijnlijk met z'n 3'en eerst gaan kijken. Dit omdat met de enige shotgun die gebruikt is, zowel op Jos is geschoten als de ramen van de buren.

Dader met de shotgun is te werk gegaan om eerst de situatie rond de fabriek in de gaten te houden, en de eerste 'uitschakeling' te doen, vervolgens is hij naar de Saab gewandeld om daar de auto te starten en op de uitkijk te staan. Dader .22 long rifle maakt dan executies compleet om zeker te zijn en gaat dan met de 3e persoon de vesten halen - en ik ga er ook vanuit dat ze wisten waar de vesten lagen, zoals Ben zegt, omdat het labo toch nog een eind van de ingang af lag en ze maar 1 raam hebben ingetikt/geschoten.

Ook ga ik er vanuit dat ze van plan waren om veel lawaai en chaos te creëren - en een Bende-inbraak zonder schieten wordt waarschijnlijk ook niet herkent als een Bende-inbraak. Dus misschien speelt het helemaal geen rol of ze wisten of de conciërge aanwezig was of niet. Het standpunt van de Bende lijkt sowieso om iedereen die in de buurt komt uit te schakelen.

9

(643 replies, posted in 1983)

Ik had zelf behoefte aan een overzicht van de Wittock-Van Landeghem locatie en de getrokken foto's die hier gepost werden op een ander deel en ben daarom aan de slag gegaan. Mogelijk helpt dit om een duidelijker beeld te schetsen van de gebeurtenissen van die nacht (pijl 3 = nr rechts).

http://i93.photobucket.com/albums/l44/edhelre/Temse1983.jpg

En al werkende kwam ik wat dingen tegen. Er werd gesproken over de locatie van de conciërgewoning en het aangrenzende labo. Op foto 1 (duidelijke op foto pagina Temse » Forum) zie je dat een van de ruiten aan diggelen ligt - er ligt een doek tussen het half openstaande raam. De deur van de conciërgewoning, waar Jos zich achter 'gebarricadeerd' heeft zal zich dan net achter de hoek bevonden hebben (?). 

Die 180 meter die Hilde Geens noemt is dan zeker niet de afstand van de oprijlaan, maar de afstand tot het labo. Ook las ik hier en daar de vraag over waarom de buurtbewoners al dan niet de geweerschoten hebben kunnen horen. Op foto 4 staat duidelijk een grote haag coniferen (?), die zullen volgens mij veel van het geluid en in ieder geval zicht geblokkeerd hebben. Enfin, ik meen me ergens te herinneren dat er meer getuigen waren, en er zullen op de Gebr. van Raemdonckstraat ook nieuwsgierige buren gezeten hebben. De twee beschoten buren werden in ieder geval wakker van de draaiende Saab.

10

(11 replies, posted in Bewijsstukken)

Dwaalspoor als in, om de moord op Fourez-Dewit als toevallig te doen lijken - toevallige passanten die de inbraak zien gebeuren.