Ik lees dan weer wel een wapen waarvan de loop afgezaagd is. En ook in het wilde weg beginnen schieten (zonder iemand te raken). Maar zo kunnen we blijven zoeken.

22

In Frankrijk was er in de jaren 80 ook een bende die geweldloos begonnen was met banken enz te overvallen. Dan wisselden ze hun modus operandi deden overvallen op supermarkten en schoten op alles wat bewoog. Het is voldoende om een nieuw lid in de bende te krijgen die het anders wil aanpakken.

23

Bedankt aan dhrlanden om de artikels op te zoeken en netjes in 1 bericht te plaatsen. smile

Tru Dat wrote:

In Frankrijk was er in de jaren 80 ook een bende die geweldloos begonnen was met banken enz te overvallen. Dan wisselden ze hun modus operandi deden overvallen op supermarkten en schoten op alles wat bewoog. Het is voldoende om een nieuw lid in de bende te krijgen die het anders wil aanpakken.

Heb je daar documentatie over (of een website waar al hun feiten op staan)?

Non semper ea sunt quae videntur

24

In het eerste boek van Bouten staan in het interview met Yvette (vriendin van De Staerke) een vijftal overvallen die hij aan het plannen was met de bende van Baasrode. Heeft iemand die toevallig bij de hand? Ik heb dat boek helaas niet digitaal bij de hand. Enkel in hard copy ver weg van mijn huidige locatie. wink Die lijst vind ik op het forum momenteel niet terug.

25

Voor zij die geinteresseerd zijn, ik heb het geografisch profile van de hold-ups van de bende van Baasrode onder het topic "geografische analyse" geplaatst » Forum

Hier plaats ik dus enkel een verwijzing naar die post.

26

bertlagaisse wrote:

In het eerste boek van Bouten staan in het interview met Yvette (vriendin van De Staerke) een vijftal overvallen die hij aan het plannen was met de bende van Baasrode.

Dit is de enige info die ik kan vinden in het boek. Aan het woord is Yvette Vanhemelrijck:

"Mijn dochtertje vertelde me dat Bob [Robert Eckhardt] in het gezelschap van zijn vriend Georges Leclerc af en toe op bezoek kwam als ik niet thuis was. Ze werd dan uit de kamer gestuurd om in de keuken eten klaar te maken. De onderonsjes dienden om een of andere overval voor te bereiden. Op een dag heb ik hen betrapt toen ze in de slaapkamer een hold-up op het postkantoor van Elsene beraamden. (…) Eerst gingen we Bob ophalen bij zijn moeder in Halle en daarna zijn we naar de wapenhandelaar gereden op de Bergensesteenweg. Ditmaal mocht ik niet mee binnen. Ze kwamen buiten met een grote smalle zak. Opmerkelijk is toch dat Johnny [Philippe De Staerke] in die periode het plan uitwerkte om diezelfde wapenwinkel te overvallen."

(...) "Eenmaal heb ik hem samen met Bob naar het kerkhof van Luik moeten voeren. Ze gingen op zoek naar het lijk van een rijke gravin die behangen met edelstenen was begraven. Ik herinner mij ook dat ik ze op een avond eens heb moeten rondrijden in een villawijk en op verschillende plaatsen moest halt houden. Ze stapten uit en namen inbrekersmateriaal mee. Na een half uur kwamen ze onverricht ter zake terug omdat er blijkbaar overal licht brandde en ze hun plannen niet konden uitvoeren."

"Ooit heeft Johnny me gezegd dat hij betrokken was bij twee hold-ups in Baasrode, bij een zaak van gestolen kasbons - waar weet ik niet meer - en bij een schietpartij in het pretpark van Walibi. Hij sprak ook over een helikopter die hij zou beschoten hebben. Telkens waren Dominique Salesse en Serge le Grec bij die overvallen aanwezig."

"Na Aalst - ik denk eind november 1985 - hebben De Staerke en zijn maten nog een overval gepland op het postkantoor van Sint-Gillis. Ik heb Bob, Georges en De Staerke tot aan het postkantoor gebracht. (...) Twee van hen gingen binnen om postzegels te kopen en zo de boel te verkennen. (...) De hold up was gepland voor ’s anderendaags in de voormiddag. "

(...) "Begin februari 1986 hebben Johnny en enkele van zijn maten een juwelierszaak in Hoeilaart overvallen. Ik weet het omdat ik kort daarvoor Johnny en Karafilis tot daar heb moeten rijden."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

27

FreCR wrote:

Heb je daar documentatie over (of een website waar al hun feiten op staan)?

FreCR, ik heb dat ooit eens gezien op het programma "faites entrer laccusé" te vinden op YouTube. Ik kan me niet meer herinneren welke naam de bende had. Sorry.

Ben wrote:

(...) "Begin februari 1986 hebben Johnny en enkele van zijn maten een juwelierszaak in Hoeilaart overvallen. Ik weet het omdat ik kort daarvoor Johnny en Karafilis tot daar heb moeten rijden."

Volgens mij geen overval maar een nachtelijke inbraak bij een juwelier op het gemeenteplein te Hoeilaart op 5 februari 1986.

29

Bijzonder is ook dat er wordt gesproken over een ‘Bende van Hofstade’ en een ‘Bende van Baasrode’ en een ‘Bende van de Staerke’ (naar overeenstemming van de Bende van Haemers).

HIPA wrote:

Ik lees hier vaak dat men er van uit gaat de Staerke soms of eenmalig hier in Aalst kwam .
Deze was hier wekelijks zoniet dagelijks .
De zigeuners uit Hofstade , één daarvan was Julien de Staerke zijn vrouw !  laat nu net deze groep zijn die het aan de stok kregen met René de jonge .

Harry Van Praag, neemt de hoorn op. Harry presenteert een ambachtelijk gemaakt verzoekplatenprogramma, en hij is alleen in de studiobaas de Aalsterse vrije radio Mi Amigo.

“Een zachte stem zei: ‘Ik zou een plaatje willen aanvragen voor
…”De Bende van Hofstade”
… in naam van de Bende van Nijvel. De Marlets met Te voet naar Scherpenheuvel. Liefst draaien voor kwart over zeven of om kwart over zeven precies, zeker niet later. Anders is het te laat. Ik mag er toch op rekenen?’ ‘Komt in orde,’ heb ik geantwoord. ‘Is dat alles?'” “Het was een raar telefoontje. De meeste bellers waren vaste klanten die in plat Aalsters een nummertje bestelden. Hun stem herkende ik, maar deze was nieuw voor mij. Zuiver Nederlands, dat hoorde je bij ons niet. En van de Bende van Hofstade had ik nooit gehoord. Hofstade was een buitenwijk van Aalst, waar de Brusselse gangster en latere bendeverdachte Johnny de Staerke vaak kwam bij zijn aangetrouwde familie in het zigeunerkamp.

Bijzonder want in de vele posts hier later en in de vele boeken gerelateerd hieraan spreekt men amper nog over ‘de bende (zigeuners?) van Hofstade’…

30

En terug inhoudelijk verder…

Er klopt hier ook iets niet.
Voortgaande op vorige post, om hetgeen de DJ zei:

“…En van de Bende van Hofstade had ik nog nooit gehoord…”

…Ik vond die plaat niet, en ik draaide dan maar Johnny Be Good, met de bestelde boodschap.”De DJ kent de Bende van Hofstade NIET.
En toch -o toeval- draait hij een plaatje verwijzend naar Johnny?
“…Ik dacht, het zal wel een grappenmaker geweest zijn. Toen ik achteraf hoorde wat er twintig minuten later in de Delhaize van Aalst gebeurd is, kreeg ik kippenvel. Ik heb toen iemand van de politie aangesproken. Ik heb een verklaring afgelegd, en daarna ben ik nooit meer verhoord. Ze hebben me ook nooit gevraagd om stemmen van verdachten te herkennen.”