21

Zijn er foto's of afbeeldingen van sihouettes die door WNP zijn gebruikt?

22

Practical Shooting is een schuttersdiscipline die uit de Verenigde Staten is overgewaaid. Het is een militaire schiettechniek, die neerkomt op offensief schieten om te doden. In België kan deze discipline vrij beoefend worden, aangezien ze als een sport wordt beschouwd. In de practical shooting clubs vindt men zowel leden van officiële politiekorpsen en militairen als gewone burgers, die vaak uiterst rechtse militanten zijn.

Wanneer we bepaalde acties analyseren die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven, stellen we vast dat die nagenoeg letterlijk als oefeningen beschreven zijn in handboeken en verslagen over practical shooting. 

Bron: Voorstel oprichting Eerste Bendecommissie

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Oefening van practical shooting in de USA op een nagebootste parking van een warenhuis. Naam van de oefening: "Grocery Store Panic". 

Uit het magazine AMI, oktober 1983 (Meer info over het magazine AMI vind je hier » Forum):

https://lh4.googleusercontent.com/-9r9NUe34Ppg/TWrF5sfnCAI/AAAAAAAACko/AuCaZx0ZeUo/s800/Grocery%2520store%2520panic.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ook in de schietclub SKW in Klein Willebroek werd begin jaren '80 aan practical shooting gedaan.

Politie Schuttersclub Willebroek PSKW was in 1981 gevestigd in een grote loods waar politiemensen en burgers met pistool en revolver kwamen schieten. De loods was zo groot dat men zelfs over 50 meter schietbanen met een hoogte van een tiental meters beschikte. Alle disciplines werden uitgeoefend van precisie schieten tot IPSC, “pratical schooting” zoals men dit toen noemde. Men kon op silhouetten schieten, parcours schieten, achter hindernissen enz.

In het begin van de jaren 80 was nog alles toegelaten. Men kreeg een vergunning voor het aanschaffen van een vuurwapen bij de commissaris van zijn stad of gemeente zonder enig probleem. Dit gold evengoed voor één wapen als voor meerdere wapens; zolang maar u over een bewijs van “goed gedrag en zeden” beschikte werden er geen andere vragen gesteld. Had u een risicoberoep dan kreeg u ook een draagvergunning; zo kregen juweliers, bankiers, diamantairs, bewakers, wisselagenten en talrijke andere beroepen de mogelijkheid zich te verdedigen bij een overval (er waren er toen ook veel minder als nu).

De Politie Schutters Club kreeg steeds meer burgerlijke leden bij en dit bracht het politiekorps snel in minderheid en dat was niet de bedoeling. Het ergste was dat door werken aan een nieuwe hefbrug aan het kanaal te Tisselt de terreinen onteigend werden op 1 juli 1984. Voor al die redenen werd er besloten in 1984 om SKW te stichten met enkele leden meer gericht naar de burger.

25

In het boek De Bende, (die ik al enkele jaren heb - en waarin ik sporadisch een hoofdstuk lees) las ik gisteren het volgende (pag. 195):

Sinds het ontstaan van de IPSC worden regelmatig kampioenschappen georganiseerd. Op de Amerikaanse kampioenschappen
practical shoóting in de Milan Riffle Club in Illinois kreeg de moeilijkste proef de benaming ‘Grocery Store Panic’. Daarbij moesten de deelnemers aan de competitie bij de start eerst met beide handen een boodschappenwagentje voor zich uitrollen langs de toegangsweg naar een warenhuis. Overal rondom hen stonden silhouetten opgesteld die onschuldige warenhuisbezoekers uitbeeldden. Op een teken van de wedstrijdleider dienden ze dan plots hun wapens trekken en te schieten op drie doelwitten, kriskras opgesteld tussen de silhouetten.

Zeker wetende dat hier mensen zijn die dat ook al gelezen hadden; vraag ik me toch af in hoeverre dat een element kan zijn dat misschien wel belangrijk(er) kan zijn dan aangenomen.

Wim, mij lijkt het toch een andere situatie, ze gaan zelf eerst 'winkelend' op weg naar een warenhuis en moeten vervolgens gericht 3 verdachte personen (of doelwitten) uitschakelen, waarschijnlijk zonder de andere bezoekers te raken. Het warenhuis op zich is een raakvlak maar lijkt mij eerder een oefening die onze ordediensten beter zelf in de praktijk hadden omgezet bij de overvallen van de Bende.

27

Ben wrote:

In bijlage 3 van het verslag van de Tweede Bendecommissie staat een kleine passage over een schietclub in Overijse:

Desalniettemin nam men de moeite om te praten over een evaluatieverslag van de pistes en taken die in overweging moeten worden genomen in het kader van het dossier over de Bende van Nijvel dat was vervaardigd door J. Elise, commissaris van de gerechtelijke politie te Brussel. Dit rapport werd begin juni overgemaakt aan de procureur-generaal te Mons. Het telt twee pagina's:

"(...) Misschien kunnen we wijzen op de activiteiten van de genaamde (...), die geregeld de schietclub van Overijse bezocht en waarschijnlijk heeft gesleuteld aan de Colt.45 ESSEX Corporation-pistolen, die werden teruggevonden in het bezit van WNP en van de bende Haemers.

Beste finn, weet jij soms iets meer over deze schietclub? Ik denk dat deze zich bevond in Eizer, op de Horenberg, helemaal boven.

28

Faroek over foto in onderzoek naar Bende van Nijvel: “Persoon moet gezocht worden in milieu van practical shooting”

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel schakelen de speurders de hulp in van het publiek om een man met een Italiaans geweer (*) op een foto te identificeren. Volgens Faroek Özgünes van VTM Nieuws moet de persoon gezocht worden in het milieu van practical shooting. “Dat zijn een soort van schietclubs waar speciale technieken werden aangeleerd.” (...)

Volgens Özgünes moeten we de persoon gaan zoeken in het milieu van practical shooting. “In de jaren 70 en 80 waren er schietclubs waar de ‘cooper-techniek’ werd toegepast: men schiet niet op een vast doel, maar men beweegt de hele tijd terwijl men schiet: duiken, vooruitgaan,…” Dat is een belangrijk element omdat bij de bloedige overvallen op grootwarenhuizen, zoals in Aalst in 1985, politietechnieken gebruikt werden en die werden aangeleerd in die schietclubs.

“Die clubs worden ook in verband gebracht met extreemrechts”, aldus Özgünes nog. “Een van de hypotheses is dat de rijkswacht geïnfiltreerd werd door extreemrechts. Dan komen je bij namen als Westland New Post (WNP) en Front La Jeunesse. Extreemrechts zou zo hebben geprobeerd om een staatsgreep te plegen.” (...)

Bron » Nieuws

(*) Een Franchi SPAS-12.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube