Re: André Dehaut

Raiders Indraiders van Franco Mendes gebruikte als dekmantel voor wapenhandel exportbedrijven van medicmateriaal. De firma Aviaton Benelux van Buslik deed dit ook en vloog voor rekening van Sterop-Pharmacobel vervallen medicijnen naar Zaïre. Stereo was in handen van Luc Eykerman, een extreem-rechtse activist die zeer actief was in het Front de la Jeunesse van Francis Dossogne en die banden had met de BonvoisinCiolini gebruikte het ook als dekmantel voor de firma Dollon.

Meer: De Bende van Nijvel en de CIA | Guy Bouten (blz. 183)

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: André Dehaut

Il y a lieu d'avoir à l'esprit qu'Hilaire Beelen était directeur de la succursale de Bruxelles de la Banque de Paris et des Pays-Bas en 1976: il a signé en effet en cette qualité un certificat de crédit accordé à Andre Dehaut (2) gérant de la station "garage et parking des marchés" (cfr dossier d'instruction relatif aux faits de banqueroute fraduleuse de Dehaut).

Bron: Rapport Godbille

Op 16 december 1986 wordt een VW Passat gestolen op de openbare weg in Watermaal-Bosvoorde. De wagen zou moeten dienen voor het ontsnappingsplan [om Bouhouche vrij te krijgen]. De diefstal gebeurt via tussenkomst van Front de la Jeunesse-lid Alain Weykamp, die daarvoor een beroep doet op Maurice Lammers, de vader van WNP'er Eric Lammers. Weykamp zou de sleutels ervan hebben overhandigd aan [Anne] Quittner [de vrouw van Bouhouche], die ze doorgaf aan Beijer. Hij zou de wagen hebben ondergebracht in de box van de "Parking des Marchés", die hij kende 'dankzij zijn contacten met leden van de Staatsveiligheid'.

(...) Op 6 december 1987 verwittigt Amory zijn overste Wautelet over het contact met Quittner en hetgeen gezegd werd over de box. Daags daarop wordt een huiszoeking verricht in de box. In de box wordt een VW Passat gevonden, die gestolen blijkt op 16 december 1986. Het blijkt dat de betalingen voor de huur van de box gebeurden door Beijer.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

Godbille noemt André Dehaut als de beheerder van "garage & parking des Marchés". Dezelfde parking waar Beijer een garagebox heeft. Wordt ook wel de box aan de Rue Léon Lepage genoemd, en door een ex-speurder ook de 'box aan de Vlaamsesteenweg' (da's aan de achterkant van de parking). Dus naast de beheerder van Parking Beau Site, waar Bouhouche box "Louise" huurde, is hij dus blijkbaar ook de beheerder van de parking waar Beijer een box heeft.

De Mazda van Al Ajjaz die voor de aanslag op Vernaillen gebruikt werd, passeerde alvorens gestolen te worden eerst via de garage van Dehaut (waar volgens sommige getuigen Al Ajjaz zelf de feitelijke baas van was). Gaat dat dan ook over deze "garage & parking des Marchés"? Of was dat een andere garage van Dehaut?

13

Re: André Dehaut

Garagist uit Elsene vrijgelaten

Gisteren heeft de raadkamer van Brussel geoordeeld dat er geen bezwaren meer waren om de garagist D. uit Elsene in vrijheid te stellen.

De man in kwestie werd eind november aangehouden omdat hij onrechtstreeks iets te maken zou hebben met de aanslag op rijkswachtmajoor Herman Vernaillen en zijn vrouw. Die werden op 26 oktober in hun villa te Hekelgem neergeknield.

De daders gebruiken bij de aanslag een wagen, een Mazda 626 met automatische versnelling, die weken voor de feiten op de rijkswachtofficier werd gestolen. De Mazda werd enkele dagen na het gebeuren te Hekelgem in een ondergrondse parking te Sint-Lambrechts-Woluwe teruggevonden.


De BOB achterhaalde dat garagist D. uit Elsene de auto die toebehoorde aan een Syriër (1), op zeker ogenblik in zijn garage had staan. Op een nog niet volledig opgehelderde wijze kwam de Mazda dan in andermans handen terecht en hij werd voor de gehouden van Air Zaïre, aan de Louizalaan te Brussel, gestolen. Van de dief werd een robotfoto vrijgegeven. Doch de BOB van Brussel kon hem nog niet op het spoor komen.

Tweede robotfoto

Inmiddels geraakte bekend dat er een tweede robotfoto werd gemaakt, waarmee de speurders nu op stap gaan. Die robotfoto zou min of meer beantwoorden aan de persoon die voor de aanslag op de rijkswachtofficier, in de buurt van Vernaillens villa zou zijn opgemerkt.

In speurderskingen acht men het niet uitgesloten dat die persoon de plaats is komen verkennen waar majoor Vernaillen woont. Ook die robotfoto heeft tot dusver niets opgeleverd.

De speurders blijven evenwel hopen een valstrik te kunnen opzetten. Betekenisvol is echter toch wel dat steeds meer op de “geluksfactor” wordt gerekend. Wat dan laat vermoeden dat het onderzoek in de “zaak Vernaillen” in de startblokken is vastgeraakt. Door de vrijlating van de garagist uit Elsene wordt die veronderstelling nog meer kracht bijgezet.

Intussen blijft één persoon onder arrest. Het betreft een Amerikaan uit Sint-Joost, die ondermeer een Stock Americain uitbaatte. (2) Hij liep tegen de lamp omdat hij het radiomateriaal in Waals-Brabant kocht, dat bij de (mislukte) aanslag op de BOB-auto te Brussel, zondag 11 oktober, werd gebruikt. Aan wie de Amerikaan dit materiaal achteraf opnieuw heeft verkocht, heeft hij nooit onthuld. De speurders moeten toch nog wat anders hebben vernomen, want de betrokkene blijft voorlopig in de nor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1991

(1) Faez Al Ajjaz
(2) Jean-François Buslik

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: André Dehaut

Garagist krijgt twee jaar voor autodiefstal

De correctionele rechtbank van Brussel heeft dinsdag vonnis geveld in de zaak van autodiefstallen. Een van de gestolen wagens was eigendom van de Syrische journalist Faez Al Ajjaz, en werd op 26 oktober 1981 gebruikt bij de aanslag op rijkswachtmajoor Herman Vernaillen.

Vernaillen, die het onderzoek leidde in de zaak François, en zijn echtgenote werden bij de aanslag, die plaatsvond in hun woning te Hekelgem, zwaar gewond door enkele kogels. De daders van deze aanslag werden nooit gevonden.

Wel de bij de raid gebruikte auto. Die werd enkele dagen later teruggevonden op de campus van de UCL te Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij bleek eigendom te zijn van Al Ajjaz, die bij de politie aangifte had gedaan van de diefstal.

De auto was door de handen gegaan van garagist André Dehaut uit Vorst, de voornaamste betichte dinsdag in het proces. Dehaut had de wagen uitgeleend aan een Zaïrees, die de auto was kwijtgespeeld toen hij hem met draaiende motor had laten staan voor de kantoren van Air Zaïre aan de Louizalaan te Brussel.

Volgens Dehaut had Al Ajjaz hem de wagen toevertrouwd en vervolgens aangifte gedaan van diefstal om de verzekering op te lichten. Al Ajjaz betwist dit en zegt dat Dehaut tijdens een onderhoudsbeurt een dubbel maakte van de contactsleutel waarmee hij later de wagen stal.

Dehaut hoorde zich veroordelen tot twee jaar effectieve gevangenisstraf. Al Ajjaz, wiens verhaal door de rechter blijkbaar niet geloofd werd, kreeg 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens valse aangifte van diefstal. Zeven Italianen en een Joegoslaaf, die mede terechtstonden wegens het overbrengen van 15 gestolen wapens naar het buitenland, kregen straffen gaande tot 10 maanden met uitstel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Juni 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Re: André Dehaut

Wederzijdse beschuldigingen van beklaagden

Op het einde van de derde zitting, die door de 25e Kamer van de Correctionele Rechtbank te Brussel werd gewijd aan een zaak van autodiefstallen, heeft voorzitter Mw. Schmidt beslist het proces op te schorten tot 4 maart 1985. De voorzitter nam deze beslissing naar aanleiding van de wederzijdse beschuldigingen die de twee belangrijkste beklaagden elkaar naar het hoofd slingerden.

De Brusselse garagist André Dehaut en de Saoedische journalist Faez Al Ajjaz wijzen elkaar aan in verband met de autodiefstallen maar het was vooral omdat de Saoediër zijn medebeklaagde beschuldigde van illegale trafiek in goud, diamant en kwikoxide vanuit Zaïre naar België, daarbij geholpen door wat hij de Zaïrese bende van Bonza noemde, evenals het feit dat hij zijn rivaal er van beschuldigde de Mazda-auto van Faez ter beschikking te hebben gesteld van de overvallers die destijds een aanslag pleegden op rijkswachtmajoor Vernaillen te Hekelgem, dat de voorzitter de beslissing nam het proces uit te stellen.

Mw. Schmidt wil namelijk een bijkomend onderzoek i.v.m. de verklaringen die door Faez werden afgelegd terwijl ook moet worden nagegaan in hoeverre de Zaïrees Bonza, die geen diplomatieke onschendbaarheid in ons land geniet, bij de zaak betrokken is.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 November 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube