11

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Ze maakten het de gangsters soms te gemakkelijk:

Boeven ontsnapt tijdens transport te Brussel

Met een gedurfde en spectaculaire actie zijn woensdagochtend omstreeks 8u40 zeven gevangenen ontsnapt uit een celwagen, die hen van de gevangenis van Sint-Gillis naar het Justitiepaleis te Brussel moest brengen.

De celwagen, die niet voorzien was van een aparte bewakingsruimte, bood een ideale ontsnappingsgelegenheid, maar het is duidelijk dat de actie vooraf goed was voorbereid.

Waarschijnlijk ligt de 22-jarige Wallid Tarlissia, een Noordafrikaan die verdacht wordt van roofmoord, aan de basis van de geslaagde ontsnapping. Ook de 23-jarige Oostenrijke Peter Aiger, een zware jongen die moest terechtstaan wegens een 20-tal hold-ups, kan een van de inspirators zijn. Hij is nu eveneens op vrije voeten.

In de gevangeniswagen, waarvan de rijkswacht beweert dat hij totaal verouderd is voor dergelijke riskante transporten, zaten dertien gedetineerden. De meesten van hen moesten gisteren voor de Brusselse Raadkamer verschijnen. Ze werden in dezelfde ruimte door twee rijkswachters bewaakt. Het was een klein kunstje deze te ontwapenen, vermits geen van de gevangenen geboeid was.

Tarlissia nam in de IJzeren Kruisstraat te Sint-Gillis het initiatief. Hij diende een van de rijkswachters een aantal vuistslagen toe en bemachtigde diens dienstwapen. De rijkswachter liep hierbij verwondingen op. Enkele van de overige gedetineerden gingen intussen de andere rijkswachter te lijf, die eveneens ontwapend werd. Onmiddellijk hierna slaagden zij erin de dikke ruit, die de kabine van de celruimte scheidt, stuk te trappen. Met een snelle actie konden ook de bestuurder en de begeleidende eerste wachtmeester overmeesterd worden.

Zeven van de dertien gevangenen namen actief deel aan de ontsnapping deel, terwijl de zes overigen blijkbaar niet in het complot waren betrokken. De zeven konden de verbouwereerde rijkswachters in bedwang houden en kropen ongehinderd door de stukgeslagen ruit. De bestuurder en de begeleider werden gewoon de straat opgejaagd.

De buitgemaakte vuurwapens werden onmiddellijk gebruikt om de eerste de beste auto tegen te houden. Een jonge vrouw die haar dochtertje met een groene Volkswagen Golf naar een peutertuin voerde, werd hiervan het slachtoffer. Zonder dat zij hierbij enig letsel opliep, werd de vrouw gedwongen uit te stappen.

Zes van de zeven gedetineerden konden op die manier vliegesvlug via de verkeerde richting langs de IJzeren Kruisstraat naar de Lauzannestraat ontsnappen. De zevende, een minderjarige Marokkaan, moest zich te voet redden. Hij werd even later weer gepakt. De zes anderen blijven inmiddels spoorloos, ook al werd de groene Golf teruggevonden.

De gerechtelijke diensten startten onmiddellijk een uitgebreide opsporingsactie. Samen met Talissia en Aiger wordt ook uitgekeken naar de 24-jarige Sahid Daoudi, geboren te Oran (Algerije), de 28-jarige Aberrazak Moukrim, de 23-jarige Rachid Ouhladj en de 21-jarige Patrick Marckx.

Er wordt de aandacht gevestigd op de onverschrokken manier waarop deze ontsnapping gebeurde en op het feit dat minstens tee van hen gewapend zijn. Het lijkt bovendien uitgesloten dat het zestal samen blijft, zodat het voor de speurders een moeilijk karwij wordt.

Het voorval maakt ook duidelijk dat de manier om gevangenen over te brengen soms grote risico's meebrengt. De aanwezigheid van slechts twee begeleidende rijkswachters in dezelfde ruimte maakte het voor dergelijke zware jongens wel verleidelijk om hun kans te wagen. Dat zij hierbij niet eens geboeid waren, wordt voorzien door de reglementering.

De situatie te Brussel is in die zin uniek dat de "veiligere" celwagens met aparte cellen en bewaking het justitiepaleis niet kunnen binnenrijden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Juli 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Heel wat ontsnapte gevangenen zijn nog altijd spoorloos

Turato, Walterhy en Gillon zitten weer in hun cel. Hun zoveelste ontsnapping liep die keer vlug ten einde. Volgens Julien De Ridder, directeur-generaal van het gevangeniswezen, zou men er goed aan doen hen zo vlug mogelijk voor het Hof van Assisen te brengen. Na hun veroordeling zou men ze dan in verschillende gevangenissen opsluiten.

Maar ook in andere cellen zullen boeven van het slag Turato het de moeite waard vinden om nog eens te proberen weg te lopen. En er zullen ook altijd medegevangenen opduiken die het eveneens willen wagen. Daar komt bij dat sommige gedetineerden steeds op medeplichtigen van buiten de gevangenis kunnen rekenen, wat laat veronderstellen dat de laatste ontsnapping nog niet achter de rug is.

Intussen zijn nog altijd beruchte gangsters op de loop of hebben ze ergens, vermoedelijk in het buitenland, een dak boven het hoofd gevonden. Vooraan op de lijst van de meest gezochte misdadigers staat François Tislair. Deze Waal werd op 10 oktober 1975 door het Hof van Assisen van Namen ter dood veroordeeld wegens de moord op taxichauffeur Leon Legros. Twaalf uur na die moord, gepleegd op 19 april 1973, werd Francis Tislair gevat. Zijn straf werd na het proces in levenslang omgezet. Op 7 stepmber 1976 ontsnapte hij uit de centrale gevangenis van Leuven, samen met Christian Lebon, Michel Ghassoul en Freddy Vandeputte. Laatstgenoemd trio werd opnieuw gevat, maar van Francis Tislair heeft men nog steeds niet het minste nieuws. Men beweert zelfs dat hij intussen door “het milieu” vermoord werd.

Proces-Graindorge

Alfred (Freddy) Vandeputte, nu 30 jaar, en tot levenslange dwangarbeid veroordeeld door het Assisenhof van Henegouwen op 6 november 1975, wegens een dodelijke aanranding op een Doornikse cafébaas, ontsnapte op 12 februari 1979 opnieuw, maar dan uit de gevangenis van Namen. De vlucht van Freddy Vandeputte, die in de “Vijftorenstad” een taxi-onderneming uitbaatte, was een van de meest besproken momenten in het proces van de Brusselse advocaat Michel Graindorge, die de betichte voor het assisenhof had verdedigd.

Vandeputte deed voor zijn vlucht een beroep op een “mijnheer X”. Tot dusver is niet geweten wie die persoon eigenlijk is geweest. Zoals Francis Tislair is Freddy Vandeputte nog altijd niet gevonden, al denkt men in gerechtelijke kringen dat hij in Frankrijk of in Spanje een veilig onderkomen heeft.

Op de derde plaats van de op te sporen Belgische boeven komt Michel Anthemus (37), die al drie ontsnappingen op zijn actief heeft: Namen, Luik Sint Leonard en Luik Lantin. Er wordt van uitgegaan dat Michel Anthemus eveneens in het buitenland verblijft.

En dan is er ten slotte nog François Besse, die op 26 juli 1979 uit het Brusselse justitiepaleis wegliep en van wie men niets meer heeft gehoord, tenzij tijdens het proces-Graindorge. François Besse, wiens zuster enkele weken geleden werd gearresteerd doch achteraf weer vrijgelaten, wordt niet alleen door het Belgische, doch eveneens door het Franse gerecht gezocht. Geruchten doen de ronde dat hij zich in Australië zou bevinden.

Ontsnappen uit gevangenissen hebben moordenaars, oplichters, dieven, bankkrakers en overvallers geprobeerd. Sommigen met geweld, anderen met schranderheid. Die ontsnappingen bewijzen onomstotelijk dat “de meest ongeruste man van een gevangenis de directeur is”. Dit zijn woorden van Bernard Shaw.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juli 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Samenvatting

Op dinsdag 7 september 1976 ontsnappen vier gangsters uit de gevangenis van Leuven Centraal. Het gaat om:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/ontsna10.png

Enkele weken later schoten drie van de ontsnapte gangsters twee rijkswachters neer in Thulin » Forum

Francis Tislair is de enige van het viertal die na deze ontsnapping nooit werd teruggevonden. Tislair was in 1975 veroordeeld tot de doodstraf in verband met de moord op een taxichauffeur.

Ontsnapping was bliksemoperatie

Er werden woensdag meer bijzonderheden bekend over de manier waarop dinsdag te 18u20 vier gevaarlijke misdadigers uit de centrale gevangenis te Leuven konden ontkomen.

De ontsnapping was degelijk voorbereid en werd uitgevoerd met behulp van een broer van één der misdadigers. Daarbij hebben de faciliteiten die de gedetineerden in deze gevangenis genieten sedert de “beruchte nacht van Leuven” zoals het gevangeniswezen de herrie en de staking van een paar maanden nu noemt, de ontvluchting vergemakkelijkt.

Op het moment dat de alarmbel schril door de gevangenis klonk en de misdadigers over de muur klommen, was de inspectrice-generaal op bezoek in Leuven-Centraal.

Aan het alarmsignaal kon men aanstonds uitmaken in welke hoek van het geweldige gevangeniscomplex de uitbraak gebeurde. Maar men was reeds te laat. Een Leuvenaar van 76 jaar die buiten op straat een toevallige getuige was van de ontsnapping noemde ze “een bliksemoperatie”.

Goed gekozen

De vier vluchters zijn: Michel Ghassoul (29), veroordeeld tot tien jaar voor gewapende overvallen en op te pooien, geboren in Frankrijk en wonende te Sint-Gillis (Brussel), Alfred Vandeputte, 28 jaar uit Doornik, Christian Lebon, 23 jaar uit Charleroi, beiden veroordeeld tot levenslange dwangarbeid voor roofmoord en Francis Tislair, 26 jaar, veroordeeld tot de doodstraf voor roofmoord.

Ze hadden het ogenblik goed gekozen, net toen het personeel van ploeg verwisselde. De ontvluchting gebeurde vanuit een vleugel waarin zich een kamer bevindt voor algemeen gebruikt (waar de gedetineerden hun toiletemmer mogen komen ledigen) en die in een uithoek van het gebouw ligt. Sedert hun kleine opstand hadden de gedetineerden de toelating gekregen zich in deze vleugel te bewegen.

De mannen hadden over verloop van tijd vier tralies die elk 2,5 centimeter doormeter hebben, doorgezaagd. In de gezaagde gleuf hadden ze stopverf geduwd om te beletten dat de cipiers er iets van zouden merken. Dinsdagavond werden op het uur de tralies volledig verwijderd waardoor een opening van 34 cm op 34 cm ontstond. De vier gevangenen hebben zich er snel doorgedrongen en sprongen drie meter naar beneden. Ze kwamen terecht in de hoek van de gevangenis ter hoogte van de Brabaçonnestraat aan de hoek van de Regastraat.

Opgewacht

De broer van Vandeputte, die onlangs uit dezelfde gevangenis werd ontslagen, stond het viertal op te wachten met een blauwe VW-combi die hij bij een Brusselse firma gehuurd had. Hij smeet een touwladder over de zes meter hoge buitenmuur waardoor het viertal snel de straat opgeraakte. In gevangenisplunje sprongen ze snel de bestelauto in die in een vaart vertrok.

Het was een goed beraamd plan waaraan denkelijk dezelfde middag de laatste hand werd gelegd vermits Vandeputte toen nog het bezoek kreeg van zijn broer die goed op de hoogte was van de structuur van het gebouw en van de gebruiken in de gevangenis.

Maar deze laatste heeft geen geluk gehad. Hij werd in de loop van woensdag te Doornik opgepikt door de politie. De bestelauto waarmee de ontsnapping gebeurde werd te Brussel weergevonden in de buurt van de firma waar hij gehuurd werd.

De gedetineerden kunnen volgens onze wetgeving niet gestraft worden voor een ontsnapping, indien deze niet gepaard gaat met geweld en gebruik van wapens. Ze worden wel gestraft voor de feiten die ze plegen om hun ontsnapping mogelijk te maken, in dit geval braak (doorzagen van tralies) en beschadiging. Ook de broer van Alfred Vandeputte kan niet zo veel ten laste gelegd worden omdat onze wetgeving geen straf voorziet voor het verlenen van hulp bij een ontsnapping van rechtstreekse bloedverwanten. In dit geval heeft Vandeputte echter wel hulp geboden aan drie man die geen familie zijn en kan hij ook medeplichtig geacht worden aan braak.

Door de rijkswacht werd in de loop van woensdag nog een speractie gehouden en wordt ijverig verder gezocht om een spoor van deze vier zware jongens te vinden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 September 1976

Massale klopjacht in Huldenberg en Overijse

Een aanwijzing van de vrouw van Roger Vandeputte, de broer van één van de ontsnapte boeven uit de centrale gevangenis te Leuven, heeft donderdag geleid tot een massale klopjacht in de bossen van Huldenberg en Overijse, waar verschillende honderden rijkswachters, de anti-terroristengroep Diane en een helikopter uren en uren hebben gezocht naar de vier ontsnapten.

Zoals men weet waren dinsdag in de late namiddag vier gedetineerden - dankzij hulp van buiten - uit de Leuvense gevangenis ontsnapt. Het waren Michel Ghassoul, Francis Tislair, Christian Lebon en Alfred Vandeputte. Het viertal zaagde de tralies over in een afgelegen kamer van de vleugel waarin ze verbleven en gingen aan de haal. Roger Vandeputte stond hen op te wachten en gooide op het gepaste ogenblik een touwladder over de 6m hoge gevangenismuur.

Woensdag werd Roger Vandeputte en zijn vrouw door de politie te Doornik opgepikt. Roger zou bij de ondervraging bekend hebben dat hij aan zijn broer een geweer had overhandigd. Zijn vrouw zou gezorgd hebben voor kleren voor het ontsnapte viertal. Als mogelijke plaats voor de verkleedpartij werd een weekendverblijf in de bossen van Huldenberg en Overijse gesuggereerd.

Dit en het feit dat vermoed werd dat minstens één van de vier gewapend was heeft geleid tot de grootscheepse klopjacht donderdag.

Villa

Reeds van donderdagmorgen werd in de Meeuwenlaan 41 te Overijse een villa van prof. Van Belle van UCL discreet in het oog gehouden. Deze villa die enkel in het weekend bewoond is, bood een ideale schuilplaats voor de vier gangsters. Er was voor drie weken voedsel en onder de woning liggen grote kelders, waar men zich rustig kan verschuilen. Het was omstreeks 14u toen door de rijkswachters een cordon werd gelegd rond het huis en het nabijgelegen bos van ongeveer 1 hectare. De groep Diane kwam daarna in actie met kogelvrije vesten en drongen de villa binnen, maar er werd geen enkel spoor van het viertal gevonden.

Wel moeten de vier kerels zich in de buurt hebben opgehouden zoals gebleken is uit de ondervraging van Roger Vandeputte, zijn vrouw en hun halfzuster, die tijdens de ondervragingen hebben verklaard dat ze het viertal hebben afgezet in de buurt van de grens met de gemeenten Ottenburg, Huldenberg en Overijse. Roger en zijn halfzuster, die woensdagavond in Doornik werden aangehouden, hebben rechtstreeks deelgenomen aan de bevrijdingsactie. De vrouw van Roger Vandeputte, die donderdag eveneens te Doornik werd opgepikt, was minder rechtstreeks bij de ontsnapping betrokken. Ze werden alle drie naar Leuven overgebracht en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

De speuractie werd donderdag omstreeks 17u30 beëindigd, maar men wil verder blijven zoeken in de bosrijke omgeving van Overijse, Sint-Agatha-Rode en Ottenburg om na te gaan of het viertal geen schuilplaats heeft gevonden in een van de vele weekendverblijven of kampeerplaatsen in de buurt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 September 1976

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Ben wrote:

Boeven ontsnapt tijdens transport te Brussel

Met een gedurfde en spectaculaire actie zijn woensdagochtend omstreeks 8u40 zeven gevangenen ontsnapt uit een celwagen, die hen van de gevangenis van Sint-Gillis naar het Justitiepaleis te Brussel moest brengen. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Juli 1985

De dag erna verscheen er in de krant een opsporingsbericht:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/ontsna10.jpg

Ondanks grootscheepse zoekacties zijn de zes gedetineerden die woensdag ontsnapten uit een celwagen tijdens hun overbrenging naar het Justitiepaleis te Brussel, nog niet gevonden. De zes, waarvan enkele als gevaarlijk worden bestempeld, zijn: v.l.n.r. boven: de Oostenrijker Peter Aigner, (*) de Algerijn Said Daoudi, de Belg Patrick Marcx, onder: de Marokkanen Abderrazak Moukrim, Rachid Oualhadj en Walid Tarhlissia.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Juli 1985

(*) Zie de Bende van Leuven voor meer informatie over Peter Aigner.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Op 29 november 1985 ontsnapt een gevangene uit de Leuvense hulpgevangenis. Het is een interessant verhaal:

Vier helpers komen zelf in cel terecht

Vrijdagnamiddag omstreeks 13u15 ontsnapte een gevangene uit de Leuvense hulpgevangenis in de Maria Theresiastraat dankzij de hulp van een viertal trawanten.

De gevangene slaagde erin het hazepad te kiezen, maar zijn bevrijders zullen de tol van hun actie moeten betalen. Door eens snelle ingreep van de rijkswacht werden zij opgepakt nog voor zij het centrum van Leuven konden verlaten.

De rijkswacht en de gevangenisdirectie kijken met gemengde gevoelens terug op de ontsnapping. moeten zij zich de haren uit het hoofd trekken omdat er een gevangenen ontsnapt is, of moeten zij zich gelukkig prijzen met hun buit van nieuwe gevangenen. De ruil lijkt op het eerste gezicht in het voordeel van de rijkswacht en de directie.

De gevangene die voorlopig spoorloos is, is de 25-jarige Jozef Humblet uit Waver. Hij stond bekend om zijn vele inbraken. Ook zijn vier helpers, Leo A. uit Bevekom, Pierre W., Isabelle R. en Christian G., (1) allen uit Waver, waren bekend in gerechtelijke kringen.

Deze laatste vier kwamen met een zwarte Golf GTI (alweer een Golf) naar Leuven. Aan de achterzijde van de gevangenis in de Justus Lupsiusstraat smeten zij een touw over de muur waarmee Jozef Humblet, die net aan zijn dagelijkse wandeling (binnen de muren) bezig was, over de gevangenismuur kon klauteren.

Józef Humblet maakte zich uit de voeten met de Golf, terwijl zijn vrienden en vriendin te voet op weg gingen naar hun Toyota die wat verder geparkeerd stond. (2) Nog voor zij konden vertrekken, werden zij bij de kraag gevat door de Leuvense rijkswacht.

Jozef Humblet kon zich sneller uit de voeten maken en is voorlopig spoorloos. De Golf GTI waarmee hij vluchtte werd de voorbije nacht gestolen in Louvain-la-Neuve.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 November 1985

(1) Is die Christian G. toevallig Christian Guillermain? Die woonde namelijk in die omgeving (tussen Waver en Leuven).
(2) Konden ze niet allemaal in die VW Golf plaats nemen? smile

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Eén van de 38 gevangenen die in september 1983 uit de gevangenis van Doornik:

Ontsnapte uit Doornik aangehouden te Brussel

Een gedetineerde, die ruim een maand geleden met een 30-tal anderen was ontsnapt uit de gevangenis van Doornik, kon door de Brusselse stadspolitie worden ingerekend. Het gaat om de genaamde Ramazan Tus, die een veroordeling opliep wegens handel in drugs. De politie trof de ontsnapte aan in de nabijheid van het metrostation Sint-Katelijne te Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Twee Lantin-gevangenen spoorloos

Gisteren werd gans de gevangenis van Lantin doorzocht naar twee gevangenen die onvindbaar bleken. Het betreft de 33-jarige Christian Clabeck uit Herstal - die een gevangenisstraf uitzit van acht jaar voor een overval - en de 24-jarige Yves Gaudry, die eveneens moet brommen voor een hold-up. Gisterenochtend omstreeks tien uur stelden bewakers van Lantin vast dat de mannen verdwenen waren, een ganse dag zoeken leverde echter geen resultaat op. het wordt niet uitgesloten geacht dat het duo ontsnapt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Twee gevaarlijke gevangenen ontsnapt te Verviers

Maandagvoormiddag omstreeks 10u15 zijn twee gedetineerden ontsnapt uit de gevangenis van Verviers. Het zijn de Fransman Michel Houdart (36) en de Italiaan Pietro Santini (37). Santini was maandag in de schrijnwerkerij van de gevangenis. Plots richtte hij een revolver op de bewaker en dwong hem naar de lager gelegen verdieping te gaan, waar Houdart bezig was in een andere werkplaats. Ook daar werd een bewaker overmeesterd. De twee werden vervolgens opgesloten in een hok. De gedetineerden slaagden erin de sleutels te bemachtigen. Met een uit een werkplaats meegebrachte ladder geraakten zij over de gevangenismuur. Buiten bemachtigden de twee een vrachtwagen van de firma Depri. Blijkbaar ging het met dit voertuig niet snel genoeg en in het centrum van Verviers deden ze een auto stoppen en dwongen de bestuurder uit te stappen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 April 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Ben wrote:

In één van de artikels hierboven staat volgende zin, het komt uit een krantenartikel van februari 1983:

De gevangenissen en instellingen waar moeilijke jeugd verblijft, worden dagelijks met ontsnappingen geconfronteerd.

Reeds in april 1982 werd deze problematiek van de instelling in Kasteelbrakel in de Kamer besproken:

Minister Gol gaf toe dat er uit de gesloten instelling van Kasteelbrakel herhaaldelijk jonge delinquenten zijn ontsnapt. Grotendeels is dat toe te schrijven aan het kader van de 9 opvoeders, waarvan de helft jonge stagiairs zijn of werklozen. Die zullen worden overgeplaatst en vervangen door meer ervaren opvoeders ... Ook zullen eerlang verbouwingswerken worden uitgevoerd aan de instelling. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 April 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

20

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Honderdtwintig ontsnappingen uit Belgische gevangenissen

Tussen 1 januari en 15 november zijn 120 personen uit onze gevangenissen ontsnapt. 85 voortvluchtigen konden opnieuw worden gevat.

Dit deelde de minister van Justitie mee aan senator Bob Maes, die daarover een parlementaire vraag had gesteld. In zijn antwoord onderstreept de minister dat dit het hoogste cijfer is voor de jongste zes jaren, vermits men 55 ontsnappingen telde in 19754, 76 in 1975, 72 in 1976, 74 in 1977, en 90 in 1978.

De meeste in 1979 opgetekende ontsnappingen gebeurden in gesloten inrichtingen (54), op de voet gevolgd evenwel door de half-open inrichtingen (48). Daarentegen waren er slechts 2 ontsnappingen uit open instellingen genoteerd en 2 uit die welke onder het ministerie van de Franse gemeenschap (instelling voor sociaal verweer dat voorheen afhing van Volksgezondheid) ressorteren.

Vermeldenswaard is dat het grootste gedeelte van de ontsnapten thuishoorden in de categorie van de betichten en gelijkgestemden (26), van nabij gevolgd door de gevangenen die een correctionele straf hadden opgelopen van 6 maanden tot 1 jaar (25 gevallen) en door personen met een correctionele straf van 3 tot 6 maanden (17). Het aantal ontvluchtingen voor personen met een correctionele straf van meer dan 5 jaar ligt eveneens aan de hoge kant (12).

Er is maar een tot levenslang veroordeelde die ontsnapte maar hij kon terug gegrepen worden. Het betrof René Maillard die door het Brabante assisenhof wegens moord was veroordeeld, op 8 oktober uit de gevangenis van Namen vluchtte maar twee dagen later alweer achter slot en grendel zat.

Minister Van Elslande besluit: “De cijfers voor 1979 zijn ongetwijfeld beïnvloed geworden door de langdurige staking van het bewaarderspersoneel in de loop van de maanden juni en juli. Het is daarenboven evident dat het aantal gevaarlijke opgeslotenen van jaar tot jaar toeneemt, alsmede het aantal vreemdelingen, twee categorieën die gans in het bijzonder voor ontvluchting in aanmerking komen.”

“Het probleem van de veiligheid der strafinrichtingen is niet nieuw. In de loop van de laatste jaren werden op dat stuk allerlei maatregelen genomen: verhoging van de muren, versterking van de vensters, uitbreiding van het bewaardereffectief, opleiding van het personeel, spreiding van de gevaarlijke en tuchteloze opgeslotenen. Twee gevangenissen werden van een speciaal veiligheidsdiapositief voorzien, voor vijf andere zijn de plannen in uitvoering”, aldus Van Elslande.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 December 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube