21

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Begin februari 1983 was er in de Naamse gevangenis een poging tot ontsnapping met gijzeling door Juan Bosch-Hernandes, een tot levenslange dwangarbeid veroordeelde Spanjaard.

Gijzeling in gevangenis van Namen

Zondagavond had in de gevangenis van Namen een gijzeling plaats. Omstreeks 19u heeft de gedetineerde Juan Bosch-Hernandes (24) uit Spanje, die door het assisenhof van Brabant werd veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, de portier en een bewaker bedreigd met een 6,35 pistool.

De man had net de avondmalen naar zijn mede-gevangenen gebracht toen de actie begon. Bosch-Hernandes keerde alsof er niets aan de hand was terug naar zijn cel, waar hij het pistool nam, de zes kogels die hij bezat, een aanzienlijke geldsom en een stadsplan van Namen. Daarop daalde hij af naar de kamer met de bewaker en een portier.

De bewaker kreeg het wapen in de zij geduwd en de deurwachter werd aangemaand Bosch-Hernandes te laten vertrekken. Het trio begaf zich naar de poort, maar onderweg meende de bewaker te bemerken dat het wapen niet echt was, wat hij ook tegen Bosch-Hernandes zei.

Om de echtheid van zijn pistool te bewijzen, schoot de gevangene twee keer naar de grond. Het pistool ging echter niet af. Tijdens deze luttele seconden sprong de deurwachter op Bosch-Hernandes. Hij slaagde erin de man te overmeesteren.

De Spanjaard wordt nu beschuldigd van gijzeling, wat weer eens strafbaar is met levenslange dwangarbeid. Juan Bosch-Hernandes zou het pistool gekocht hebben van een bewaker, die niet meer in de Naamse gevangenis werkt. De Spanjaard zit er sinds zowat tien maanden opgesloten.

Tengevolge van deze gijzelingszaak hebben de bewakers van de gevangenis van Namen gisterennamiddag gedurende één uur het werk neergelegd. Zij wilden hiermee protesteren tegen hun werkomstandigheden.

Gebleken is immers dat ondanks het feit dat de Naamse gevangenis uitgerust is om 120 kortstondig gedetineerden te herbergen er thans 174 verblijven, van wie er ongeveer 30 lange straffen uitzitten.

Die toestand heeft ondermeer iets met de gewestvorming te maken, want de Franstalige gedetineerden dienden uit de gevangenis te Leuven te worden overgebracht naar Franstalige gevangenissen te Hoei en Dinant.

Voorts zijn de Naamse gevangenisbewakers van oordeel dat het kader van het gevangenispersoneel niet volzet is en dat zij slecht betaald worden voor de risico’s die zij lopen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Februari 1983

Arrest over gijzeling in gevangenis van Namen

Het Hof van Beroep van Luik heeft vrijdag arrest verleend in de gijzelingszaak die zich op 6 februari ’83 in de gevangenis van Namen afspeelde. De 26-jarige Spanjaard Juan Bosch-Hernandez werd op 9 augustus jl. door de correctionele rechtbank van Namen tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een gijzelings- en ontsnappingspoging. Een gevangenisbewaker, Roger Vidal, die medeplichtig zou zijn, werd door diezelfde rechtbank vrijgesproken. Het hof van beroep bevestigde de voor Bosch-Hernandez uitgesproken straf en veroordeelde Vidal tot 3 jaar gevangenisstraf met uitstel, voor het deel van de voorhechtenis, wegens medeplichtigheid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1984

In december 1977 ontsnapten drie jonge kerels uit een jeugdtehuis in Luik:

Drietal ontsnapt uit jeugdtehuis te Luik

Drie jonge kerels, de 18-jarige Daniël Cornelis uit Awans, de 18-jarige Jean de Buggenhout uit Anderlecht en een minderjarige jongen werden tijdens de nacht van zaterdag op zondag te Luik bij de kraag gevat door de rijkswacht. Het trio was enkele uren te voren ontsnapt uit het jeugdtehuis te Jumet en had op het ogenblik van zijn arrestatie reeds verscheidene inbraken gepleegd te Jumet en te Luik. Ook hadden de kerels ingebroken in enkele geparkeerde wagens en hadden zij gepoogd om personenwagens te stelen. Twee jongeren blijven aangehouden. De minderjarige is aan de zorgen van de jeugdrechter toevertrouwd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1977

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

22

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Ben wrote:

Waarschijnlijk de bekendste ontsnapping uit het Bende van Nijvel-dossier: in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 september ontsnappen 38 gangsters uit de gevangenis van Doornik. Eén van de ontsnapte gangsters was Philippe De Staerke. Diezelfde nacht werden in het Colruyt-warenhuis van Nijvel drie mensen vermoord.

Eén van deze 38 was Daniël Englebert. Hij werd in 1980 veroordeeld voor inbraken, diefstallen en een poging om rijkswachters te overmeesteren:

Jonge inbrekers veroordeeld te Luik

De Correctionele rechtbank van Luik heeft de 19-jarige Daniël Englebert, wonende Rue du Corbeau 33 te Beyne-Heussay, en de 19-jarige Francis Ronsmans, wonende Rue de l’Etat Tiers 33 te Luik, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Op 5 december vorig jaar had het duo, na voor de raadkamer te zijn verschenen, in de rijkswachtcombi die hen naar de gevangenis zou terugbrengen, gepoogd de rijkswachters te overmeesteren om te ontvluchten.

Englebert en Ronsmans dienden verder voor de rechtbank te verschijnen voor een hele reeks diefstallen, waarvan sommige met inbraak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juni 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Re: Tijdlijn: Gevangenisontsnappingen

Je kon met geweld ontsnappen of je kan niet terugkeren na verlof en dan geweld plegen. Deze twee gangsters hebben een VW Golf gestolen in Diest en in Nederland een agent bedreigd met een geweer met afgezaagde loop.

Rijkswacht rijdt gevaarlijk tweetal klem te Stekene

Tijdens een bewogen achtervolging door het Land van Waas is de rijkswacht er in geslaagd twee boeven te vatten. Bij die actie werden ook wapens buitgemaakt, wat er wel op wijst dat het tweetal gevaarlijk is.

De twee, Guido Malaet en een zekere De La Eivière, beiden uit Diest, zaten een straf uit. Ze waren na een penitentiair verlof niet naar de Leuvense gevangenis weergekeerd.

Te Diest hadden ze een blauwe Golf gestolen en waren daarmee naar Nederland gereden. In omstandigheden, die nog niet precies zijn gekend, hadden de twee in Nederland een politieman bedreigd met een geweer met afgezaagde loop. De Nederlandse politiediensten hadden daarna de achtervolging ingezet op het tweetal, die met de gestolen auto over de grens vluchtte.

De Belgische Rijkswacht werd verwittigd en bij een speractie, waaraan verschillende voertuigen van de rijkswacht deelnamen, kon de auto klem gereden worden in de Voorhoutstraat te Stekene. In de auto vond de rijkswacht naast het geweer met afgezaagde loop nog munitie aan en twee dolken. De twee mannen konden door de rijkswacht overmeesterd worden. Ze werden opgesloten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube