Vader en zoon dood in Antwerpse diamantwijk
Woensdagnamiddag was er urenlang beleg in het meest kritieke veiligheidsgebied van Antwerpen, de diamantwijk. Uiteindelijk bleek de gruwelijke waarheid: in een diamantkantoor aan de Rijfstraat werden twee diamantairs, vader en zoon Moons, neergeschoten. Ondanks strenge identiteitscontrole en een waterdicht afgrendelen van de wijk, konden de daders niet gevat worden.
De gerechtelijke diensten waren ook ’s avonds nog erg zuinig met informatie. Of het om een overval ging, of er een ander motief achter de dubbele wandaad zat, kon niet met worden uitgemaakt. De thesis van een overval met het oog op diamantenbuit is de meest aanvaardbare - anders verklaart niets het feit dat één van de slachtoffers gekneveld en doodgeschoten aangetroffen werd.
Toen de veiligheidsdiensten na een gecoördineerde belegering in de lokalen van diamanthandel Moons aan de Rijfstraat 12 binnendrongen, leefde een van de twee slachtoffers nog. De man overleed ter plaatse - de snelle komst van twee klinimobils kon niet meer baten.
Oproep
Het was even vóór drie woensdagnamiddag toen de politie gealarmeerd werd. In het gebouw aan de Rijfstraat, in het hartje van de diamantwijk, betrekt de firma Moons lokalen op de derde verdieping. Vanuit aanpalende vertrekken werd alarm geslagen, toen iemand daar lawaai hoorde. Wat er juist aan de hand was wist op dat ogenblik niemand.
De politie rukte uit, maar een overzicht van de echte situatie was er niet. Naar wij vernamen kwamen verdere benauwende gegevens vanuit een kantoor aan de overzijde. Daar zag personeel hoe in een kamer naast het kantoor van Moons drie mensen op de grond zaten, blijkbaar in paniek, die naar de scheidingsmuur wezen en teken deden dat zij niet konden praten.
Waren zij beducht voor wat daarnaast gebeurde of vreesden zij door de overvallers bedreigd ie worden? Het kantorencomplex van Rijfstraat 12 vormt mee de hoek met de Hoveniersstraat en paalt ook aan de Empire-parking en het winkelcentrum, dat dwars door het stratenblok loopt. Naast de winkelgalerij is er een toegang naar de kantoren van o.m. de firma Moons.
Politie in uniform en in burger begon aan het doorzoeken van de parking na een melding dat men daar een gewapende man had gezien. De rijkswacht rukte aan met noodverlichting om ook de donkere hoeken van de parkeergarage te kunnen doorzoeken. De pantserwagen van de Antwerpse politie kwam ter plaatse. Men wist immers niet of het om een hold-up, een gijzeling of wat dan ook ging.
Binnen geraken in de kantoren van Moons duurde nogal een tijd en toen deed men daar de gruwelijke ontdekking. Ook snel ontboden hulp kon niet meer baten voor Ludo Moons, de 46-jarige vader, en zijn zoon Patrick (26).
Het uitkammen van de buurt werd nog lang voortgezet maar leverde niets op. Alleen werd er heel wat geduld gevraagd van werknemers in de buurt en gebruikers van de parking, die pas na identiteitscontrole de afgeschermde zone mochten verlaten. De politie kwam handen te kort.
Diamantkantoren worden met heel wat elektronische en andere middelen beschermd omwille van de veiligheid. Ook bij de firma Moons was er een video-installatie. Deze diende echter alleen voor controle van personen, die zich aan de ingang aanboden. De beelden werden niet geregistreerd, zodat het belangrijk bewijsstuk van een videoband ontbreekt. Later deed de politie nog een oproep: kort vóór de feiten moeten zich nog twee personen bij Moons hebben aangeboden. Die worden verzocht zich te melden.
Een tijdlang werd uitgekeken naar iemand in het uniform van een veiligheidsdienst - iedere mogelijkheid werd nagetrokken. Het bleek dat niemand van de bekende privé-veiligheidsdiensten omstreeks dat tijdstip in de diamantbuurt was. Of het om één of twee daders gaat staat trouwens nog niet met zekerheid vast. Een vaag signalement van een man van rond de 35 was het enig aanknopingspunt - misschien zelfs niet eens een echt aanknopingspunt.
Wel lijkt de thesis van twee daders aannemelijk. Bij de slachtoffers werd een mes gevonden. Hebben zij zich nog willen verdedigen? Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat zij tegenover één man niet meer weerstand konden bieden. Het geconcentreerd onderzoek, waaraan alle gerechtelijke diensten meewerken, draait nog op volle toeren - maar moet noodgedwongen starten met zeer weinig aanknopingspunten. Ook over de grootte van mogelijke buit is men voorlopig nog helemaal in het ongewisse.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 April 1988
Aktetas in Vosselaar gevonden - Moordenaars Antwerpse diamantairs nog altijd spoorloos
De gerechtelijke diensten hebben nog geen spoor dat hen naar de daders van de dubbele moord op de Antwerpse diamantairs Willy en Patrick Moons kan leiden. Omdat de onderzoekers geen enkele kroongetuige hebben proberen ze nu het doen en laten van de slachtoffers op de dag van de moord volledig te reconstrueren om alsnog een aanknopingspunt te vinden. Het enig nieuw feit in heel de zaak is de zekerheid dat de dader(s) er met een partij ongeslepen diamanten vandoor zijn. Mogelijk is er ook geld gestolen.
Zoals bekend werden vader en zoon Moons woensdagnamiddag in hun kantoor in de Rijfstraat 12 te Antwerpen doodgeschoten. Er wordt aangenomen dat het om een roofmoord gaat, aangezien de brandkast open stond en er stenen gestolen werden, maar de thesis van een afrekening in het diamantmilieu wordt nog niet uitgesloten.
Over de omvang van de buit is nog niets bekend. De familie van de slachtoffers liet zich niet in met de professionele activiteiten van vader en zoon Moons en weet bijgevolg niet wat er in de brandkast stak. De politie heeft evenmin een spoor van de vermoedelijk meerdere daders. Het is immers vrij onwaarschijnlijk dat één overvaller de twee diamantairs kon overmeesteren en één van hen knevelen.
De mogelijkheid bestaat dat de moordenaars bekenden waren van de twee slachtoffers. Zij hebben hen immers eerst gecontroleerd met een videocamera en dan via de dubbele deur binnengelaten in het kantoor. Wat er dan gebeurde is voorlopig nog een raadsel. De bedienden van de firma Beirendonck, die naast het kantoor van Moons gevestigd is, hoorden op een bepaald moment roepen, vervolgens een waarschuwing dat er zou geschoten worden en uiteindelijk de fatale schoten.
De daders hebben volgens de rijkswacht het gebouw snel kunnen verlaten, vermits er heel wat nooduitgangen bestaan die in de parking aan de achterzijde van het kantoorcomplex uitgeven.
De kans is zeer klein dat de daders ergens herkenbaar op videoband staan. De installatie van Moons zelf registreerde niets. De camera's die buiten aan het gebouw bevestigd zijn wel, maar die zetten alle voorbijgangers op band. Ook al diegenen die het nabij gelegen winkelcentrum betreden. Het is dus zoeken naar een speld in een hooiberg. Het enige vaag signalement waarover men op dit ogenblik beschikt is dat één van de daders een 30 tot 35 jarige kalende man zou kunnen zijn.
Onderzoeksrechter Verhaghe van Antwerpen heelt meegedeeld dat donderdagmorgen omstreeks 9u30 een zwarte Samsonite-aktetas werd aangetroffen in een vuilnisbak, recht tegenover de zijingang van het wegrestaurant "Casterel”, aan de autoweg E34 op het grondgebied van Vosselaar bij Turnhout, richting Nederland.
De ledige koffer hoorde toe aan een van de slachtoffers van de overval in de Antwerpse diamantwijk van woensdag, namelijk Ludo Moons. (…)
Bron: Gazet van Antwerpen | 15 April 1988
Aktetas van slachtoffer gevonden in Vosselaar
Er is nog steeds geen spoor van de daders van de moord op de diamantairs Patrick en Ludo Moons, woensdag in hun kantoor in de Antwerpse Rijfstraat. De enige aanwijzing is de aktetas van Ludo Moons, die donderdagmorgen werd aangetroffen nabij een restaurant langs de E34 in Vosselaar.
Voorlopig blijven de daders van de diamantmoord spoorloos. De enige aanwijzing die de gerechtelijke diensten tot nu toe hebben is de aktetas van vader Ludo Moons. Die werd op donderdag 14 april om 9u30 gevonden in een vuilnisbak, recht tegenover de zij-ingang van het wegrestaurant Casterel langs de E34 op het grondgebied Vosselaar in de rijrichting Nederland.
Dat meldden wij reeds in onze laatste edities van vrijdag. Het gaat om een zwarte aktetas van merk Samsonite, ongeveer 50 Centimeter lang.
Onderzoeksrechter D. Verhaeghe doet een oproep tot getuigen die en persoon of personen het koffertje daar zagen deponeren. Het koffertje kan in de vuilnisbak gelegd zijn tussen woensdag 13 april om 15u en donderdag 14 april om 9u30. (…)
Bron: Gazet van Antwerpen | 16 April 1988
Beloning voor tips over vermoorde diamantairs
De familie van de vermoorde Antwerpse diamantairs Ludo en Patrick Moons looft een belangrijke beloning uit voor wie de rijkswacht een tip levert die aanleiding kan geven tot de aanhouding van de daders of de recuperatie van de gestolen diamanten en geld. Hoeveel de premie bedraagt, werd niet gezegd.
Zoals bekend werden vader en toon Moons vorige week woensdag tussen 14u40 en 15u in hun kantoor, Rijfstraat 12 in het hartje van de Antwerpse diamantwijk vermoord. Kort na mekaar werden ze met een pistool van het kaliber 7,65 mm door het hoofd geschoten. De Antwerpse rijkswacht kon ondertussen achterhalen dat de daders er vandoor gingen met 5500 diamanten voor een totale waarde van 2,5 miljoen frank. Het gaat om een panij "gezaagde” ruwe stenen. Dit betekent dat aan elke diamant een effen vlak zit.
Verder werd er nog 10.612 dollar gestolen, in biljetten van verschillende waarden en 19.800 Bfr. Volgens de rijkswacht gaat het wel degelijk om roofmoorden. De mogelijkheid van een afrekening in het milieu wordt omzeggens uitgesloten. Na een week intensief zoeken zijn de gerechtelijke diensten voor de rest nog niet veel wijzer geworden in deze zaak. Ze vonden enkel twee aktetassen afkomstig uit het kantoor van de vermoorde diamantairs.
De tassen werden gevonden aan het wegrestaurant Casterel op de E 34 in Vosselaar. Eén aktetas lag in een vuilniscontainer in de richting Nederland. De tweede aan de overkant van de snelweg, richting België dus. De speurders zijn op zoek naar getuigen die iemand iets hebben zien weggooien nabij het restaurant, woensdag na 15u.
De rijkswacht gaat er van uit dat de daders van de dubbele moord minstens met twee waren. Eén van hen zou een kalende man zijn van rond de 35 jaar. De daders zijn mogelijk afkomstig uit Nederland en vrijwel zeker Nederlandstalig. De Antwerpse onderzoekers brachten dan ook Interpol Den Haag op de hoogte van hun bevindingen.
Het onderzoek van de moordzaak wordt gevoerd door de rijkswacht in samenwerking met de gerechtelijke politie en de opsporingsdienst van de Antwerpse politie. (...)
Bron: Gazet van Antwerpen | 21 April 1988
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
YouTube