1

Topic: Luik: 1 Oktober 1980

Van Oirbeek en Royen pleegden postoverval te Luik

Woensdagochtend werd het postkantoor aan de Place du Congrès te Luik overvallen door drie gewapende en gemaskerde mannen. De inzittenden van een postwagen die geld aanbracht voor het postkantoor, werden onder bedreiging verplicht een aantal postzakken aan de overvallers te overhandigen.

De drie gangsters namen de vlucht met een auto en een motor. Een andere personenwagen, waarmee zij ter plaatse waren gekomen, werd achtergelaten. Deze auto bleek te Brussel gestolen te zijn. Later werd bekend gemaakt dat de buit ongeveer 4,5 miljoen zou bedragen.

Getuigen van de overval hebben onder de drie gangsters herkend die uit de Lantin-gevangenis zijn ontsnapt. Het betreft Robert Van Oirbeek en René Royen. Laatstgenoemde kon worden herkend omdat hij, alvorens zijn kap op te zetten, enige tijd ongemaskerd was gezien in het kantoor.

De 25-jarige Royen liep al vele veroordelingen op wegens diefstallen en andere misdrijven. In maart jl. was hij er reeds in geslaagd zij bewakers op het justitiepaleis in Hoei te verschalken. Enige tijd later werd hij echter ingerekend, maar hij slaagde er op 17 augustus in te ontsnappen, in het gezelschap van Turato, Anthemus en enkele anderen.

Ook Robert Van Oirbeek is 25 jaar en als gangster is hij zeker niet aan zijn proefstuk, wat betreft het ontsnappen uit gevangenissen en een hele reeks misdrijven.

In maart 1977 pleegde hij zijn eerste overval, op een postkantoor in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daarop werd hij gesnapt en veroordeeld tot 6 jaar opsluiting.

Van Oirbeek wist echter te ontsnappen uit de gevangenis van Namen, in 1979, in het gezelschap van Alfred Van de Putte, die niet meer werd teruggevonden, en Michel Anthemus. Om in zijn ontsnapping te slagen had hij een beroep gedaan op de medewerking van Marcel Walthery. Op 20 april 1979 werd hij weer ingerekend, maar hij wist op 29 augustus samen met Michel Anthemus en Maurizio Turato opnieuw te ontsnappen.

In november geraakte Van Oirbeek betrokken bij een schietpartij te Heverlee. Twee rijkswachters werden daar gewond door Yvan Somville, een gevangene die samen met Van Oirbeek uit de gevangenis van Luik was ontsnapt. Van Oirbeek werd enige tijd later te Cannes in Frankrijk aangehouden, in gezelschap van zijn vriendin Anne Lavenne.

Eveneens woensdagmorgen, even voor 11u, hebben twee gemaskerde onbekenden een overval gepleegd op een postkantoor in de Rue de l’Agriculture te Herstal. Zij gingen ervandoor met een bedrag van 350.000 fr. Onmiddellijk na de overval sloegen zij op de vlucht aan boord van een crèmekleurige Volvo, die enkele kilometers verder werd geruild voor een Peugeot.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Oktober 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube