1

Topic: Bende van de witte Fiat Uno

Michel van het Franstalige bende-forum schreef recent dit op Facebook:

On peut rajouter le WNP Jandrain. Ou l'un des tueurs italiens de la bande à la Fiat une blanche, véritable copyright des TBW.

Bron » www.facebook.com/groups

Als je de activiteiten van deze bende bekijkt, dan lijkt het me extreem interessant om te onderzoeken of één van die bende-leden begin jaren '80 toevallig in België vertoefde. Ik heb zelden een bende "ontmoet" waarvan de feiten zoveel overeenkomsten vertonen met de Bende van Nijvel (behalve misschien de Lada-bende).

Onderstaande samenvatting is gebaseerd op de Franstalige Wikipedia-pagina van deze bende » fr.wikipedia.org

Inleiding

De 'bende van de witte Fiat Uno' (in het Italiaans: 'Banda della Uno bianca') was een criminele organisatie die in Italië actief was, vooral in de regio Emilia-Romagna. De naam van de bende verwijst naar een Fiat Uno, een stadsauto die door deze bende werd gebruikt. De auto was gemakkelijk te stelen en moeilijk te identificeren vanwege het wijdverbreide gebruik in Italië in die tijd.

De meeste bendeleden waren extreem-rechtse politieagenten. Tussen 1987 en 1994 pleegde de bende 103 overvallen, voornamelijk gewapende overvallen, waarbij 24 doden en 102 gewonden vielen.

Leden

Van links naar rechts: Fabio, Roberto en Alberto Savi:

https://i0.wp.com/citymilano.com/wp-content/uploads/2021/11/128527-fabio-roberto-e-alberto-savi-che-fine-hanno-fatto-i-killer-della-uno-bianca.jpg

Roberto Savi

Roberto Savi, geboren in Forlì op 19 mei 1954, was samen met zijn broer Alberto lid van de Polizia di Stato aan de Questura in Bologna, waar hij werkte als radiotelegrafist in het operatiecentrum. Als jonge man was hij een militant van de extreem-rechtse Fronte della Gioventù. Tijdens de rechtszaken werd het publiek geschokt door Savi's brutale koelbloedigheid bij het beschrijven van de gruwelijkste misdaden die hij had gepleegd. Als hij vragen beantwoordde in de rechtszaal, zei hij niet "ja" of "nee", maar "positief" of "negatief".

Fabio Savi

Geboren in Forlì op 22 april 1960; broer van Roberto, medeoprichter van de bende. Net als zijn broers solliciteerde hij ook bij de politie, maar een probleem met zijn gezichtsvermogen beïnvloedde zijn carrière. Sinds zijn 14e heeft Fabio, met zijn arrogante en agressieve karakter, verschillende baantjes gehad. Samen met Roberto is hij het enige bendelid dat betrokken is bij alle criminele daden. Fabio werd een paar dagen na zijn broer gearresteerd, 27 kilometer van de grens met Oostenrijk, toen hij het land probeerde te verlaten. Hij werkte als bodybuilder en vrachtwagenchauffeur en woonde in Torriana met een jong Roemeens meisje, Eva Mikula, wier getuigenis doorslaggevend bleek bij het oplossen van de zaak. Na zijn veroordeling tot levenslange gevangenisstraf werd hij overgebracht naar de Sollicciano gevangenis in Florence en vervolgens naar Fossombrone.

Alberto Savi

Geboren in Cesena op 19 februari 1965 en de jongere broer van Roberto en Fabio, vormden ze samen de hoofdstructuur van de bende. Net als Roberto was Alberto ook politieagent en op het moment van zijn arrestatie werkte hij op het politiebureau van Rimini. Hij had blijkbaar een zwakker karakter en werd beïnvloed door zijn oudere broers. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op 26 november 1994. Na 23 jaar in de gevangenis kreeg hij in februari 2017 12 uur verlof om zijn zieke moeder te bezoeken.

Pietro Gugliotta

Pietro, geboren in Catania in 1960, nam niet deel aan de moorddadige acties van de groep. Hij werd echter wel veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Hij was ook politieagent en werkte als radiotelegrafist op het hoofdbureau van de politie in Bologna met zijn collega Roberto Savi. Hij werd vrijgelaten in 2008.

Marino Occhipinti

Geboren in Santa Sofia op 25 februari 1965; een minderjarig lid van de bende, nam deel aan een overval in Casalecchio di Reno op 19 februari 1988 waarbij een bewaker om het leven kwam. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Sinds 2002 werkt hij in een sociale coöperatie.

Luca Vallicelli

Luca Vallicelli was ook politieagent ten tijde van zijn arrestatie op 29 november 1994. Hij was agent bij de verkeerspolitie van Cesena. Hij was een minder belangrijk lid van de bende en nam alleen deel aan de eerste overvallen, die zonder dodelijke slachtoffers afliepen. Hij pleitte schuldig en werd veroordeeld tot drie jaar en acht maanden. Ontslagen door de politie is hij nu op vrije voeten.

Feiten

De bende begon zijn misdaden in 1987. De reeks bloedige misdaden eindigde in 1994.

1987

  • 19 Juni 1987: Overval op een tolhuisje langs de A14-autostrade. Buit: 1.300.000 lire. Het is het eerste feit dat aan de bende wordt toegeschreven.

  • De volgende 2 maanden werden 12 diefstallen gepleegd op tolhuisjes.

  • Oktober 1987: Poging tot afpersing tegen Savino Grossi, een inwoner van Rimini. De handelaar lichtte de politie in. Dit onderzoek leidde tot de aanhouding van de afpersers. Voor de arrestatie kwam het tot een schietpartij waarbij één inspecteur zwaar gewond raakte. Hij overleed in 1989 aan zijn verwondingen.

1988

  • 30 jJanuari 1988: Tijdens een overval op een supermarkt wordt een bewakingsagent doodgeschoten.

  • 29 Februari 1988: Tijdens een overval op een supermarkt wordt een bewakingsagent doodgeschoten, zijn collega raakt gewond.

  • 20 April 1988: Twee carabinieri controleren het voertuig waarin de gebroeders Savi zitten. Beide agenten worden hierbij vermoord.

1989

  • In 1989 werd Adolfino Alessandri, een 52-jarige gepensioneerde ooggetuige, tijdens een overval op een supermarkt in de wijk Corticella in Bologna doorzeefd met schoten.

1990

  • 15 Januari 1990: Giancarlo Armorati raakte ernstig gewond op de Via Mazzini in Bologna tijdens een overval op een postkantoor. Hij overleed een jaar later aan de gevolgen van zijn verwondingen. Andere mensen raakten gewond.

  • 6 Oktober 1990: Primo Zecchi, die de nummerplaat van de criminelen had genoteerd, werd gedood.

  • 23 December 1990: De bende opent het vuur op woonwagens in het zigeunerkamp van Bologna in de via Gobetti, waarbij twee mensen omkwamen (Rodolfo Bellinati en Patrizia Della Santina) en anderen gewond raakten.

  • 27 December 1990: Twee mensen werden gedood in twee episodes van geweld. Luigi Pasqui, een 50-jarige winkelier, werd gedood tijdens een overval op een tankstation in Castel Maggiore toen hij alarm probeerde te slaan. Een paar minuten later doodde de bende Paride Pedini, die de verlaten witte Uno met geopende deuren naderde.

1991

  • 4 Januari 1991: Rond 22.00 uur werd in de wijk Pilastro in Bologna een patrouille van de carabinieri aangevallen. De bende kwam toevallig langs op weg naar San Lazzaro di Savena, op zoek naar een auto om te stelen. In Via Casini wordt de auto van de bende ingehaald door de patrouille en de manoeuvre wordt door de criminelen geïnterpreteerd als een poging om het kenteken te lezen, dus besluiten ze de carabinieri te vermoorden. Drie agenten kwamen om het leven. Twee van hen lagen gewond op de grond en werden afgemaakt met een schot in het achterhoofd.

  • 20 April 1991: Claudio Bonfiglioli wordt vermoord in Borgo Panigale tijdens een overval op zijn benzinestation.

  • 2 Mei 1991: Licia Ansaloni, de eigenares van een wapenwinkel in Bologna, en Pietro Capolungo, een gepensioneerde carabiniere, worden vermoord. Tijdens de overval zag een vrouw Roberto Savi buiten de winkel en gaf na de overval een identiteit aan de rechercheurs. Toen hij aan Ansaloni's man werd getoond, zei hij dat hij veel leek op Roberto Savi, zijn vaste klant, een politieagent uit Bologna. Maar geen van de rechercheurs legde een verband tussen Savi en de bloedsporen die in de eerdere zaken waren gevonden.

  • 19 Juni 1991: In Cesena Graziano Mirri wordt de vader van een politieagent, voor de ogen van zijn vrouw, gedood tijdens een overval op zijn benzinestation in Viale Marconi.

  • 18 Augustus 1991: Ndiaj Malik en Babou Chejkh, twee Senegalese arbeiders, werden gedood in een hinderlaag in San Mauro Mare, terwijl een derde, Madiaw Diaw, gewond raakte. Aanleiding voor de aanval was racistisch gedrag van de bendeleden. Kort na de dubbele moord passeerde de auto van de bende een Fiat Ritmo met enkele jongemannen erin, die de bestuurder van de Uno de les leerde over zijn riskante manoeuvre. Er werden schoten gelost op de Ritmo, maar niemand werd gedood.

1992

In 1992 pleegt de bende vier overvallen op banken en één op een warenhuis. Bij die overvallen wordt er niemand vermoordt.

1993

  • 24 Februari 1993: De bende vermoord Massimiliano Valenti, een 21-jarige jongen die de auto had gezien na een bankoverval. De bende ontvoerde de jongeman, bracht hem naar een afgelegen gebied en executeerde hem. Valenti's lichaam werd gevonden in een greppel in de gemeente Zola Predosa. Een autopsie onthulde kogelgaten in zijn gezicht, van boven naar beneden geschoten.

  • 7 Oktober 1993: De elektricien Carlo Poli wordt vermoord in Riale frazione in Zola Predosa.

1994

  • In 1994 intensiveerde de bende haar criminele activiteiten tegen banken en pleegde 9 overvallen.

  • 24 Mei 1994: Ubaldo Paci, manager van de Cassa di Risparmio bank in Pesaro, wordt doodgeschoten toen hij om kwart over acht 's ochtends de bank opende.

Proces

De bende werd vanaf november 1994 opgerold. Het daaropvolgende proces eindigde in maart 1996 met driemaal levenslang voor elk van de broers Savi, levenslang voor Marino Occhipinti en 28 jaar gevangenisstraf voor Pietro Gugliotta, omgezet in 18 jaar. Luca Vallicelli, een minderjarig lid van de bende, werd veroordeeld tot 3 jaar en 8 maanden.

Als onderdeel van het bendeproces werd ook bevolen dat de staat de familieleden van de 24 slachtoffers 19 miljard lire zou betalen.

De vader van de broers Savi, Giuliano Savi, pleegde op 29 maart 1998 zelfmoord door zeven blikken Lorazepam in te slikken in een witte Uno die geparkeerd stond in Villa Verucchio, 13 kilometer van Rimini.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Bende van de witte Fiat Uno

Interessant om eens te lezen inderdaad. Ook het feit in willekeur dat ze soms dodelijke slachtoffers maken en soms niet, net als 'onze bende'. Ook bizar dat het zeven jaar heeft geduurd voor ze werden opgerold.

3

Re: Bende van de witte Fiat Uno

Spectator Of Life wrote:

Ook bizar dat het zeven jaar heeft geduurd voor ze werden opgerold.

Voor zover ik het heb begrepen, komt dit vooral door een falend politie-onderzoek, dat o.a. belangrijke sporen niet heeft onderzocht.

De gelijkenissen met de Bende van Nijvel waren zo opvallend, dat het Algemeen Dagblad - een Nederlandse krant - er in 1991 een artikel over schreef. Wat ik vooral opvallend vind in het artikel is dit:

(...) Een van hen zou een ontsnapte gevangene zijn, die vier jaar in Luxemburg heeft vastgezeten wegens gewapende overvallen in België. De tweede is een handelaar in drugs en de derde, een blonde vrouw, is de vriendin van de ontsnapte gevangene.

Is die ontsnapte gevangene één van de veroordeelde gangsters van de bende van de Witte Fiat Uno? Of was dat een ander spoor?

’Witte Fiat Uno bende’ zaait dood en verderf in Italië

De 'Witte Fiat Uno bende’ die de Adriatische kust van Italië terroriseert, zit volgens de politie eveneens achter de recente geweldsmisdrijven in de rijke regio Emilia-Romagna. De bende van meedogenloze moordenaars, die het onder meer heeft gemunt op zigeuners en andere minderheden, heeft al 15 dodelijke slachtoffers gemaakt en 30 mensen verwond. En de aanslagen vertonen sterke overeenkomsten met de werkwijze van de Belgische Bende van Nijvel.

In eerste instantie noemde de politie de berovingen en koelbloedige executies een ‘escalatie van geweld’. Maar algauw ontdekte zij dat de daders steeds dezelfde ‘handtekening’ achterlieten: bij alle misdrijven werd een witte Fiat Uno gesignaleerd. Het vermoeden rees dat er een strategie schuilging achter de golf van geweld.

Afgelopen december werder en vanuit een witte Fiat Uno schoten afgevuurd op een groep zigeuners in Bologna. Negen mensen raakten gewond. Enkele dagen later openden twee mannen uit eenzelfde auto het vuur op de zigeuners. Deze keer kwamen er twee om het leven en vielen er vijf gewonden. Kort daarop overviel bende een benzine-station doodde twee ooggetuigen. In juli werden in Bologna drie agenten vermoord.

Terwijl de politie sprak van “nieuw terrorisme” en “criminele destabilisatie”, verlegde de witte Fiat Uno bende haar werkterrein naar de Riviera. In april vonden twee Tunesiërs de dood bij een aanslag op een discotheek in Rimini. Twee agenten werden daar zwaar mishandeld. Bij een overval op een tankstation in Bologna vielen deze zomer opnieuw twee doden. Twee Senegalezen werden dezelfde week opgepikt door een witte auto en vermoord. Naar alle waarschijnlijkheid komen alle bendeleden uit Romagna. Een van hen zou een ontsnapte gevangene zijn, die vier jaar in Luxemburg heeft vastgezeten wegens gewapende overvallen in België. De tweede is een handelaar in drugs en de derde, een blonde vrouw, is de vriendin van de ontsnapte gevangene.

De politie gelooft dat zij deel uitmaken van een grotere criminele organisatie. De aanslagen zijn onder meer opgeëist door een vage extreem-rechtse terroristische groep, ‘Alarm Phalange’, en door een man die zei namens de ‘Werkloze Nationalisten’ te spreken.

Het idee dat de organisatie streekgebonden is, weerlegt de theorie dat er verband bestaat met de bende van Nijvel. In elk geval lijkt er geen sprake van een politiek motief, maar enkel van racisme, wraak en roof. Overeenkomst met de bende van Nijvel is dat die ook steeds gebruik maakte van dezelfde wagen, een Golf. Onderzoek naar de Witte Fiat Uno Bende en de moord op politieagenten doet vermoeden dat er - net als bij de bende van Nijvel - ex-politiemensen en geheim-agenten bij deze organisatie zijn betrokken.

Bron: Algemeen Dagblad | 6 September 1991

Misschien ook interessant om hier toe te voegen. Op het forum vind je twee bende met Italiaanse roots die interessant kunnen zijn voor het Bende van Nijvel-onderzoek: de Bende van Scalitti en de Bende Montalto.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube