31

Re: Adriano Vittorio

Adriano Vittorio blijft aangehouden

Mede omdat het parket van Nijvel een drietal bommeldingen ontving, werd gisteren de vorige vrijdag aangehouden Adriano Vittorio onder zware bewaking naar het gerechtshof van Nijvel gebracht, waar hij maandagnamiddag voor de raadkamer moest verschijnen. Het aanhoudingsmandaat van de verdachte in het dossier van de Bende van Nijvel werd bevestigd.

Volgens onderzoeksrechter Schlicker zal nu spoed worden gezet achter het geruchtmakende dossier van de bende en verwacht wordt dat de vijf aangehoudenen, Michel Cocu, Michel Baudet, Jean-Claude Estievenart, Kaçi Bouaroudj en Adriano Vittorio zeer vlug voor het assisenhof zullen verschijnen.

Inmiddels zijn nieuwe elementen aan het licht gekomen die de arrestatie van Vittorio wettigen. Zijn aanhouding in Ploegsteert is een gevolg van nieuwe bekentenissen van Michel Cocu. Deze zou hebben gezegd dat hij zelf de chauffeur is geweest tijdens de bloedige overval op Colruyt te Halle waar op 3 maart 1983 de gerant werd neergeknald en nagenoeg 1 miljoen werd geroofd. Steeds volgens Cocu namen Vittorio en Estievenart aan die hold-up deel.

Ook zou Vittorio nu meer in slechte papieren zijn geraakt wegens sommige verklaringen van de vrouw van een der gearresteerden.

Garageboxen (*)

Geweten is thans ook dat de bende garageboxen had gehuurd in Bergen, Ukkel en Drogenbos. Ook raakte bekend dat Adriano Vittorio overvallen had gepland op warenhuizen die achteraf niet werden uitgevoerd. Zo onder meer in Drogenbos.

Zoals te verwachten loochent Adriano Vittorio de hem ten laste gelegde feiten. De verdediging heeft dan ook gisteren aangedrongen opdat haar cliënt met Michel Cocu zou worden geconfronteerd, de gewezen politieagent die reeds menig keer bekentenissen aflegde doch die achteraf weer introk.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Oktober 1986

(*) Meer info over de garagebox uit het Borains-dossier vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

32

Re: Adriano Vittorio

‘Reus’ zoekt bescherming

Adriano Vittorio, waarvan sommigen vermoeden dat hij de fameuze reus van de Bende van Nijvel is, voelt zich niet langer veilig. De man was al 300m over de grens in Frankrijk gaan wonen maar ook daar heeft hij last van ‘zonderlinge figuren, die rond zijn caravan dwalen’.

Vittorio heeft al een beroep gedaan op de Franse gendarmerie, waarmee hij naar verluidt de beste contacten onderhoudt. Hij vindt dat speurneuzen beter elders kunnen gaan zoeken en hem met rust moeten laten.

De ‘reus’ is alvast begonnen met hekken om zijn huis op wielen te plaatsen en heeft zich een Duitse herdershond aangeschaft. Het dier kreeg de toepasselijke naam “Nounours”.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Oktober 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

33

Re: Adriano Vittorio

Adriano Vittorio vrijgelaten en het land uitgezet

Adriano Vittorio (47), de man die er meer dan eens werd van verdacht de reus van de nog altijd niet ontmaskerde Bende van Nijvel te zijn geweest, werd vrijgelaten en het land uitgezet, richting Frankrijk.

Vittorio werd vorig jaar tijdens een geruchtmakend proces voor het assisenhof van Bergen, waar hij op de beklaagdenbank zat samen met ondermeer Michel Cocu tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. De overige bendeleden van de zogenaamde “filière boraine” werden toen vrijgesproken.

Thans kreeg Adriano Vittorio zijn vrijheid terug nadat hij een groot deel van zijn straf had volbracht vermits hij bijna drie jaar in voorhechtenis had gezeten.

De in Tunesië geboren Vittorio heeft altijd zijn onschuld uitgeschreeuwd. Toch werd hij twee keer gearresteerd. Van hem werd gezegd dat hij deel uitmaakte van de SAC, Service d’Action Civique, een ordedienst die door president De Gaulle werd opgericht om de terroristische OAS te bestrijden.

Adriano Vittorio kwam ook in België terecht en in Molenbeek opende hij een restaurant. Dat ging echter vlug op de fles.

Op 10 november 1983 werd Adriano Vittorio een eerste maal door de Belgische recherche aangehouden. Bij gebrek aan materiële bewijzen werd hij in mei 1985 in vrijheid gesteld. Door de overheid werd hij toen het land uitgezet en sindsdien verbleef hij in een caravan te Houdain-lez-Bavay in Frankrijk, op amper 400 meter van de Belgische grens.

De verdachte van de Bende van Nijvel werd eind oktober 1986 in het grensplaatsje Ploegsteert in de val gelokt. Op dat ogenblik bevond Vittorio zich in een café waar hij een vrouwelijke kennis wilde ontmoeten. Sommigen menen dat hij werd verklikt.

Enkele maanden na die tweede arrestatie bekende Adriano Vittorio vrij onverwacht dat hij had deelgenomen aan twee overvallen op warenhuizen, nl. in Genval en Halle. Eerder had Vittorio ook reeds bekentenissen afgelegd en die toen weer ingetrokken.

Tijdens het proces voor het Hof van Assisen in Bergen werd Vittorio alleen een holdup in Houdeng-Gougnies ten laste gelegd. Adriano Vittorio heeft meermaals aangevoerd dat het parket van Nijvel omtrent het Bende-onderzoek blunders van formaat beging.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Juni 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Adriano Vittorio

Onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix heeft het tot aan zijn pensioen vreemd gevonden dat Vittorio perfect kon uitleggen welke schoten wanneer werden afgevuurd in Nijvel. Vóórdat het ballistisch verslag binnen was en dus ook voordat men hem dat element had kunnen influisteren in de loop van niet exact gemoedelijke verhoren die dagen- en nachtenlang doorgingen.

Maar het heeft niet mogen zijn.

35

Re: Adriano Vittorio

Hallo Xénophon, of Vittorio wist het, of de fluisteraars wisten het. Het is het een of het ander.

36

Re: Adriano Vittorio

Ben wrote:

In 1968 pleegde Vittorio een goudroof voor rekening van de SAC, een verzameling barbouzes en criminelen. Hij nam ook deel aan een afrekening gewapend met een riotgun waarbij een rechter om het leven kwam. De politie zat hem op de hielen en hij moest naar België vluchten.

Op 3 juli 1975 wordt onderzoeksrechter François Renaud door vier gangsters in Lyon vermoord. Hij werd doodgeschoten met drie kogels van het kaliber .38 Spécial. De moord is nooit opgelost maar volgens de familie van de magistraat was de SAC verantwoordelijk voor deze moord:

(...) Rapidement la rumeur désigne trois probables exécutants, trois malfrats, Jean-Pierre Marin, Michel Lamouret et Robert Alfani qui nient vigoureusement. Mais dès 1976-1977, "tout le monde sait que c'est le SAC" qui est derrière l'assassinat, avance l'ex-avocat de la famille Renaud, Me Yves Bismuth.

Advocaat Bismuth verklaart over de moord:

(...) "Renaud allait découvrir quelque chose de très important en rapport avec de l'argent. L'enlèvement puis la mort du 'petit prince de l'hôtellerie', Yves Marin-Laflèche, en 1974, l'enlèvement du fils Mérieux (héritier de l'empire pharmaceutique), en 1975, le hold up de la poste de Strasbourg (attribué au Gang des Lyonnais)... à l'évidence à l'époque, 'on' cherche de l'argent à Lyon".

Bron » www.lexpress.fr

Een andere mogelijkheid is de moord op onderzoeksrechter Pierre Michel. Hij werd op 21 oktober 1981 in Marseille vermoord. Hij werd doodgeschoten met drie kogels van het kaliber 9mm Parabellum. Hij was als onderzoeksrechter betrokken bij het onderzoek naar de massamoord in café "Bar du Téléphone" in Marseille.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Adriano Vittorio

De moord op OR Pierre Michel werd opgelost, de daders werden gepakt en veroordeeld. De rechter werd ook neergeschoten door een schutter die passagier was op een moto. Iets dergelijks zag ik Vittorio nog niet doen, hij was geen afgetraind atleet.

De tien doden in de 'Bar du téléphone' zijn nog altijd een mysterie. Theorieën genoeg maar geen oplossing.

38

Re: Adriano Vittorio

Xenophon wrote:

Iets dergelijks zag ik Vittorio nog niet doen, hij was geen afgetraind atleet.

Ik “ken” de man alleen van zijn Belgische jaren. Hoe hij er in Frankrijk bij liep, weet ik niet. Misschien was hij toen wel afgetraind.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Adriano Vittorio

Ben wrote:

Dat verklaarde meteen waarom Van Camp met een rijkswachtpistool uit Nijvel werd doodgeschoten. Er zijn immers sterke aanwijzingen dat Vittorio die nacht ter plekke was. En gaf hij het tweede rijkswachtpistool aan Philippe De Staerke? De Manoesj ontsnapte de avond van de moordpartij samen met dertig andere gedetineerden uit de gevangenis van Doornik. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij diezelfde nacht nog deelnam aan de overval op de Colruyt. Blijft de vraag hoe Vittorio het wapen aan De Staerke heeft kunnen overhandigen. In elk geval is De Staerke nooit in het restaurant in Ohain geweest, want zijn hoge piepstem zou hem ongetwijfeld verraden hebben.

Interessant stuk in verband met een vergelijkende studie tussen Nijvel en Aalst. Ook in Aalst lijken de Bende wapens die avond nog bij De Staerke terecht te komen (getuigenis Samsonite koffer). Als je er vanuit gaat dat De Staerke noch aan Nijvel noch aan Aalst heeft deelgenomen was er misschien een automatisme dat de wapens na een Bende misdaad richting De Staerke gingen. In Aalst zou de vlucht dus niet naar een schuilplaats leiden maar naar een ontmoetingsplaats met De Staerke, alvorens te verdwijnen. En even door denken, als De Staerke in opdracht is gaan verkennen voor de Bende, dan hebben De Staerke en uitvoerders misschien op diezelfde plek voor de overval een soort van plattegrond uitgewisseld. 

De getuigenissen van Vittorio, hoewel niet coherent, leiden voor '83 naar de reeds vaak vernoemde namen De Schepper, Louvaert, Becker en een aantal anderen. Deze namen worden uit meerdere hoeken genoemd.

En ook Vittorio spreekt over gewone gangsters, aangevuld met professionele doders, nog een ondersteuning voor de Nijvel liquidatie theorie.

Met zijn Strategie van de Spanning gedachtegang ben ik het niet eens; de feiten van '83 spelen zich af op tijdstippen dat kinderen en brave huisvaders al lang aan het slapen zijn. Niet de juiste strategie als je een angstpsychose onder het volk wenst te bewerkstelligen. Ook opvallend volgens Vittorio = Angelou lid van de Bende, volgens Van Binst = Van Camp lid van de bende.

40

Re: Adriano Vittorio

Politie België pakt mogelijk lid van Bende van Nijvel op

De Frans man Adriano Vittorio, die ervan wordt verdacht een lid te zyn van de Bende van Nijvel, is donderdag aangehouden. Dit heeft de procureur des konings in Nijvel, Jean Depêtre, vrijdag bekend gemaakt. Vittorio werd gepakt in Ploegsteert, een dorp vlakbij de Franse grens.

De Bende van Nijvel heeft enkele jaren by overvallen op grootwinkelbedrijven in het wilde weg geschoten op winkelende mensen en heeft daarbij een groot aantal slachtoffers gemaakt.

De Belgische politie houdt nu vijf mensen vast die ervan worden verdacht leden van de bende te zijn geweest. De vier anderen zijn: Michel Cocu, Michel Baudet, Jean-Claude Estievenart en Kasi Bouaroudji.

Adriano Vittorio en Michel Cocu werden oktober 1983 ook gearresteerd. Ze werden echter in mei vorig jaar op vrije voeten gesteld, omdat er te weinig bewijzen tegen hen waren. Half april arresteerde de politie Michel Cocu opnieuw. Vittorio vluchtte toen naar Frankrijk, waar hy vlak bij de grens met België, in Avesnes-sür-Helpe, in een caravan woonde.

Bron: De Volkskrant  l  25 oktober 1986