Geld zat. Als je die Cartier-horloge maar verpatst krijgt. Bovendien was de eigenaar van het huis op de Overijsesteenweg in Hoeilaart ook een - stevig betalende en dus - goede klant van ARI. En zo waren er nog...

52

Tru Dat wrote:

Albert Raes had een zwarte kas.

En hoogstwaarschijnlijk gespekt door de CIA.

53

Inderdaad en gebruikt om SSP te financieren.

Op de computerlijst van Beijer staat op regel 203 de naam, auto, nummerplaat en het adres van Motsepe Josia Modikeng (sic)

Vermoedelijk gaat het om deze Godfrey Josiah Madileng Motsepe.

The ANC chief representative in the Benelux countries (Belgium, the Netherlands, and Luxembourg) who survived an attempt on his life by an alleged South African security force operative who fired two shots at him through the windows of the ANC office in Brussels, Belgium, in February 1988. On 27 March 1988, a 17kg bomb was discovered and defused outside his Brussels office.(*) Two days later, the ANC chief representative in Paris was killed in a South African security force operation.(**)

Bron: https://sabctrc.saha.org.za/victims/mot … itseng.htm

Godfrey Josiah Madileng Motsepe hastily relocated his family to London in 1964, the year that Mandela was sentenced to life in prison. Whilst in London, Godfrey’s home in Camden Town allegedly became the meeting point for ANC officials in exile and the starting point of what was to become the ANC’s diplomatic initiatives across the globe. In 1979, Godfrey was appointed as the ANC’s chief representative in Algeria, but he was relocated to Brussels to set up an ANC missions office for the Benelux countries and France. During his time in Brussels (1980 to 1988), Godfrey claims he was the victim of two assignation attempts by the Botha administration.(*) Godfrey continued working for the ANC after it came into power as the High Commissioner of South Africa in
Ghana until his retirement.

Bron: The Motsepe Ethic: An exploration of the role of the BEE power elite (2015) | Mireille Barnard

(*) Over de twee aanslagen schreef Gazet van Antwerpen dit:

Waarschijnlijk een bom voor ANC-gebouw in Elsene

Zondagmorgen, omstreeks 5.30 u., is een verdachte lading, die het uitzicht had van een zwaar springtuig, aangetroffen voor de kantoren van het ANC (African National Congress) - de belangrijkste verboden oppositiebeweging in Zuid-Afrika - gevestigd in de Raadstraat in Elsene.

De politie van Elsene, de gerechtelijke politie alsmede de ontmijningsdiensten kwamen ter plekke. Ook werden de aanpalende straten voor verkeer en publiek afgesloten. De ontmijningsdienst nam het tuig mee.

De politie van Elsene bevestigde zondagnamiddag dat het verdacht tuig waarschijnlijk een springlading bevat. Over de sterkte van de lading kon niets worden vernomen. Enkele weken geleden werd het gebouw van het ANC door onbekenden beschoten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 maart 1988

(**) Over de moordaanslag in Parijs schreef men dit:

Buitenlandse flitsen - Moord

In de Franse hoofdstad werd dinsdagmorgen de 45-jarige Dulcie September, de vertegenwoordigster van het ANC (African National Congress) in Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg, voor de deur van haar kantoortje vermoord. Op de plaats van de moord werden zes geweerpatronen gevonden. Volgens de politie was zij onlangs met de dood bedreigd. Het ANC is een marxistische guerilla-organisatie die vecht voor de invoering van een socialistisch regime in Zuid-Afrika.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 maart 1988