Re: ARI

Geld zat. Als je die Cartier-horloge maar verpatst krijgt. Bovendien was de eigenaar van het huis op de Overijsesteenweg in Hoeilaart ook een - stevig betalende en dus - goede klant van ARI. En zo waren er nog...

52

Re: ARI

Tru Dat wrote:

Albert Raes had een zwarte kas.

En hoogstwaarschijnlijk gespekt door de CIA.

53

Re: ARI

Inderdaad en gebruikt om SSP te financieren.

Re: ARI

Op de computerlijst van Beijer staat op regel 203 de naam, auto, nummerplaat en het adres van Motsepe Josia Modikeng (sic)

Vermoedelijk gaat het om deze Godfrey Josiah Madileng Motsepe.

The ANC chief representative in the Benelux countries (Belgium, the Netherlands, and Luxembourg) who survived an attempt on his life by an alleged South African security force operative who fired two shots at him through the windows of the ANC office in Brussels, Belgium, in February 1988. On 27 March 1988, a 17kg bomb was discovered and defused outside his Brussels office.(*) Two days later, the ANC chief representative in Paris was killed in a South African security force operation.(**)

Bron » sabctrc.saha.org.za/victims/

Godfrey Josiah Madileng Motsepe hastily relocated his family to London in 1964, the year that Mandela was sentenced to life in prison. Whilst in London, Godfrey’s home in Camden Town allegedly became the meeting point for ANC officials in exile and the starting point of what was to become the ANC’s diplomatic initiatives across the globe. In 1979, Godfrey was appointed as the ANC’s chief representative in Algeria, but he was relocated to Brussels to set up an ANC missions office for the Benelux countries and France. During his time in Brussels (1980 to 1988), Godfrey claims he was the victim of two assignation attempts by the Botha administration.(*) Godfrey continued working for the ANC after it came into power as the High Commissioner of South Africa in
Ghana until his retirement.

Bron » wiredspace.wits.ac.za/server/ | Mireille Barnard

(*) Over de twee aanslagen schreef Gazet van Antwerpen dit:

Waarschijnlijk een bom voor ANC-gebouw in Elsene

Zondagmorgen, omstreeks 5.30 u., is een verdachte lading, die het uitzicht had van een zwaar springtuig, aangetroffen voor de kantoren van het ANC (African National Congress) - de belangrijkste verboden oppositiebeweging in Zuid-Afrika - gevestigd in de Raadstraat in Elsene.

De politie van Elsene, de gerechtelijke politie alsmede de ontmijningsdiensten kwamen ter plekke. Ook werden de aanpalende straten voor verkeer en publiek afgesloten. De ontmijningsdienst nam het tuig mee.

De politie van Elsene bevestigde zondagnamiddag dat het verdacht tuig waarschijnlijk een springlading bevat. Over de sterkte van de lading kon niets worden vernomen. Enkele weken geleden werd het gebouw van het ANC door onbekenden beschoten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 maart 1988

(**) Over de moordaanslag in Parijs schreef men dit:

Buitenlandse flitsen - Moord

In de Franse hoofdstad werd dinsdagmorgen de 45-jarige Dulcie September, de vertegenwoordigster van het ANC (African National Congress) in Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg, voor de deur van haar kantoortje vermoord. Op de plaats van de moord werden zes geweerpatronen gevonden. Volgens de politie was zij onlangs met de dood bedreigd. Het ANC is een marxistische guerilla-organisatie die vecht voor de invoering van een socialistisch regime in Zuid-Afrika.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 maart 1988

55

Re: ARI

Op het forum staan een aantal zaken over ARI die niet kloppen en andere die nog verder onderzocht kunnen worden. Het betreft oprichtingsdatum, hoofdactiviteiten en lijst van medewerkers en waar die nog terug te vinden zijn.

Bij mijn weten was ARI onder een andere naam een bestaand detectivebureau, correct me if ... Bouhouche en Beijer zouden dan volgende aciviteiten aangegeven hebben als hoofdactiviteit:

Merovinger wrote:

De exacte oprichtingsdatum van ARI is 21 april 1983. De hoofdzetel was gevestigd in de Opperstraat 5 te Elsene. Het bedrijf werd op 27 juli 2013 ambtshalve doorgehaald wegens niet-neerlegging van jaarrekeningen. De laatste neerlegging dateerde immers van 1987.

ARI was een bvba met de volgende hoofdactiviteit:

"Vervaardiging van elektrische signaalapparatuur, veiligheids-, controle- en regelapparatuur voor verkeerswegen, spoor- en tramwegen, waterwegen, havens en vliegvelden."

Verder heeft men het ook over Jacques Grauls (later vermoord in Paraguay) die medewerker van ARI zou geweest zijn. Trojan beweerde dat Verdeyen sprak over een zekere Grauls, zijnde kabinetschef. op buitenlandse zaken. Dat klopt niet, dat was niet Jacques maar Jan (senior of junior, dit laatste ben ik vergeten).

Er kan eventueel opgezocht worden of er een band is tss Jacques en Jan. Is dit het juiste ARI, stonden Bouhouche en Beijer in deze akte.

56

Re: ARI

ARI, opgericht op 1 april, was dus letterlijk en figuurlijk een aprilgrap. ARI was een façade die andere activiteiten moest verdoezelen (blijkt ook uit hun winst:/ verliescijfers).

Leo wist het al in 2017:

"Ik beschouw ARI nog steeds als een onofficiële zijtak van de Rijkswacht. Een niche firma die duistere zaakjes opknapt! Als je hun wapenarsenaal, hun klantenbestand, de hulp van de BOB en aard van de medewerkers bekijkt en die vergelijkt met de uiteindelijke winst snap je dat er iets niet klopt!"

Leo, ik denk dat je gelijk hebt gelijk hebt.

Re: ARI

Dat twee bezoedelde ex-rijkswachters als hobby en om den brode als detective aan de slag gaan, kan ik nog begrijpen. Dat dit meteen een professionele organisatie is met 20-30 mensen in dienst en met honderden klanten (waaronder zeer dubieuze namen in Bende context), al minder.

Re: ARI

Ari, dat was de BVBA Misdrijf Consultancy. Om hen te begrijpen moet je onderzoeken welke de toestand was van politiediensten en de wetgeving in die tijd en de achtergrond van Bouhouche en Beijer.

Ik vind 'Het complot van de stilte' van Hilde Geens een uitstekend werk want het behandelt uitgebreid de zaak François, de toestand bij het BIC ... daar begon het sneeuwballetje dat uiteindelijk een lawine werd te rollen.

ARI, dat was de piranha in de vijver met goudvissen. Beijer en Bouhouche waren beiden op technisch gebied zéér goeie rijkswachters, geen twee champetters die maar wat rondstruinden tussen twee pintjes. Beijer was op technisch gebied niet minder dan een genie. Als je wil weten wat de politie had terwijl bij hen een computer snorde: kijk naar 'de collega's'.

Ze werkten voor iedereen die geld had en dat ging zeer ver: van BOB'ers die met een vervelend probleem zaten in een dossier want al wat ze mochten doen was een Zoller-Malicieux, niet afluisteren. No problem: Bob stuurde zijn RTTer op pad en er werd rechtstreeks afgeluisterd. De GP had een informant nodig want ze zaten op zwart bewijsmateriaal dat moest worden witgewassen: ARI regelde het.

Er moest een constructie opgezet worden om een verzekeringspremie te innen op een stuk gestolen kunst (want mocht niet rechtstreeks betaald worden aan de politie)? ARI regelde het. Of de volgende logische stap: eerst moest de kunst gepikt worden: bel ARI. Madam wil scheiden en het huis en de kinderen maar probleem: meneer heeft geen minnares? Bel ARI, ze sturen er een high-end callgirl op af en alles tot en met de petanqueset wordt van madam.

Ze waren consultants en werkten voor iedereen die geld had. Dat doet snel de ronde. Vergeet ook niet: ze waren reeds getrainde criminelen. En welke politieman gaat stokken in de wielen steken van degenen die zijn 'problemen' opgelost hadden op efficiënte zij het illegale wijze?

Ik vermoed dat het verkeerd gelopen is tussen Bouhouche & Beijer toen Bouhouche meer 'ideologische' opdrachten wenste te aanvaarden.

Re: ARI

Ik lees met toenemende interesse jouw voorbeelden van ARI taakjes maar de verwachte apotheose blijft uit. Het blijft voor een BVBA Misdrijf Consultancy redelijk braaf. Geen voordelig bonuspakket voor de betere klantenrelatie.

Is dat een zekerheid van die 'ideologische' opdrachten? De afpersingsplannen waarmee Bouhouche wordt geassocieerd neigen eerder naar een hard cash motief dan naar ideologie. Het verschil in rijkdom in de herfst/winter van hun leven is wel opvallend.

Ook opvallend is dat Bouhouche in Frankrijk nog steeds diskettes met namen van klanten zou hebben gehad? Soort van levensverzekering waarover Beijer ook nog beschikt?

Re: ARI

Ik kan volop speculeren over hoe het verder ging, maar weten doe ik het niet.

Dat van die diskettes in Frankrijk weet ik niet (ik zeg dus ook niet dat ze er niet waren, speciale boodschap aan Stropkens wink) maar als ze er waren dan was die info niet veel meer waard. Het waren ook maar namen en lijsten. Zonder context ben je daar niets mee en context reconstrueren na al die tijd is quasi hopeloos.

Niets is 100% zeker maar Beijer (niet bepaald een bron verheven boven alle twijfel) gaf aan dat het willen recruteren van minstens één ex-WNPer een breekpunt was voor hem. Ik denk dat het vooral voor Beijer enkel om het geld te doen was.

Zou ook interessant zijn om de financiën van Bouhouche eens te analyseren: ze zaten op een berg poen in het begin. Genoeg om gewoon te stoppen en te verdwijnen naar een exotisch paradijs.

Hij is haveloos gestorven en dat was geen komedie. Dus waar is het heen?