281

Vergeet ook niet dat Franck O. dit hoorde zeggen: "Ik hoorde het woord 'dokter' uitspreken (...). In de context van een zin als 'non, ça va docteur."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

282

Ik dacht dat hij zei: "ça va, toubib"? Want als ik me niet vergis is er effectief ook iemand met de naam Toubib in de dossiers? Lijkt me nogal onwaarschijnlijk, maar voor de rest verdachte dokters genoeg in dit verhaal.

dim wrote:

Ik dacht dat hij zei: "ça va, toubib"?

Wat is de precieze bron hiervan?

284

dim wrote:

Ik dacht dat hij zei: "ça va, toubib"?

De frituuruitbater die aan het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières woonde, had de mannen die de nacht na Aalst dingen in het kanaal kwamen dumpen, daar al eens eerder gezien kort na de raid in Overijse. Toen waren ze in conversatie met een vijftal wandelaars in smoke kleren. De ene sprak de andere aan met 'toubib', medicijnman, de andere antwoordde met 'Daniel'. De wandelaar was Daniel, de GTI-man was de toubib volgens de getuige. Daniel had last van een blaar aan zijn voet.

Dus we hebben allebei gelijk.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Uit het artikel van De Morgen:

Hij baat een frituur uit aan het hellend vlak van Ronquières. F. heeft er ook een kleine scheepswerf, en daar is in 1982 een bootje gepikt. Hij heeft toen gezworen dat zoiets hem geen tweede keer zou overkomen. Slapen doet hij sindsdien in een caravan naast de frituur met een karabijn .22 onder zijn bed.

Weet er iemand welk type boot er gestolen werd van Frank O.?

Toch geen Gemini toevallig? smile Die hadden ze uit Knokke gestolen dacht ik.

Servo per Amikeco

Misschien begrijp ik er geen snars van, maar ik probeer een beetje logisch na te denken.

Een frituuruitbater die in zijn frituur slaapt omdat hij al enkele keren ongewenst bezoek had gekregen. Is dat niet een beetje vreemd? Wat valt er 's nachts in een frietkot van waarde te stelen? Ik zou als uitbater na sluiting asap met mijn recette naar huis of naar de nachtkluis van de bank rijden om mijn centen in veiligheid te brengen. En dan terugkeren? Om te voorkomen dat ze mijn frietketel of frigo pikken? Of bleef hij met zijn recette slapen in zijn frituur? Niet erg slim. Of was hij die dag gewoon niet open geweest? Dat kan ook. Dan kom ik terug op de vraag: wat viel er te beschermen?

Ik vind het verhaal dat O. daar sliep - en nog wel in november - heel eigenaardig.

Hij zag iets dobberen op het water. Dobberen? Een zak met zware spullen erin dobbert volgens mij niet. Ook het verhaal van de nummerplaten rammelt. De speurders lieten daar in de buurt nochtans dreggen, maar men vond niets. Omdat er niets te vinden was? Blijkbaar. Toch laat Troch in november 1986 nog eens zoeken en dan is er plots de wonderbare vangst. O. had dus wel degelijk 'iets' gezien.

Pas sinds onlangs weten wij dat de spullen hooguit twee maanden in het water hadden kunnen liggen. Ze werden dus rond september of oktober 1986 in het water gekieperd. Niet eens acht weken later worden ze opnieuw uit het water gevist. Van knap speurwerk of van een ongelooflijk toeval gesproken...

Troch laat in november 1986 nog eens zoeken, zogezegd omdat in november 1985 niets was gevonden en omdat een pientere speurder de oude pv's nog eens had herlezen. De waarheid is dat Troch en zijn cel niets zouden hebben gevonden, mocht iemand in september-oktober die zakken niet in het water hebben gegooid.

Je kan bijna niet anders dan besluiten dat de speurders getipt zijn dat ze beter nog eens zouden gaan kijken. Waarom? Was het de bedoeling de speurders van Charleroi te kakken te zetten en de Delta-cel te laten scoren? Wie was het brein van zoiets? Wat was het doel? Is de Delta-cel erin geluisd? Door wie? En op welke manier?

Men heeft in Vlaanderen de neiging om van Troch de held te maken. Hij was de onderzoeksrechter die te dicht bij de waarheid kwam en dus werd afgezet van het onderzoek. Ik deel die mening niet.De samenvoeging van de speurders was denk ik een wijze beslissing.

Was het opgezette 'succes' van de Delta-cel bedoeld om het zwaartepunt van het onderzoek naar Dendermonde te verschuiven, naar speurders die minder vertrouwd waren met Waals-Brabant en met Henegouwen? Was het de bedoeling om de flikkenoorlog tussen de twee speurdersploegen verder op te drijven en het onderzoek in de soep te doen draaien?

Wou de Bende van Nijvel zich ontdoen van bezwarend materiaal? Waarom pas in september-oktober 1986, en niet eerder? Het laatste bendefeit was van november 1985. Tja, waarom heeft de Bende van Nijvel de riot guns dan ook niet in het kanaal gegooid als het de bedoeling was om sporen te wissen?

Ziezo, een paar beschouwingen. Voor wat ze waard zijn. Ik zie misschien ook maar spoken.

René, ik heb volledig dezelfde mening als jij over de vondst in Ronquières en over de ophemeling van Troch. Ik denk niet dat je spoken ziet. Die zaak klopt gewoon niet - noch in de feiten, noch volgens het wetenschappelijk onderzoek van het NICC. Minister Turtelboom heeft ondertussen al meermaals het besluit van het NICC-onderzoek benadrukt. Ook de advocaat van meerdere burgerlijke partijen, Meester Graindorge, heeft in de media zeer duidelijk gezegd dat het NICC formeel is over haar rapport. De bendecommissies kwamen ook al tot de conclusie dat er iets niet pluis is met die vondst.

Werd de Delta-cel erin geluisd of hebben de Deltaspeurders (één rotte appel is genoeg) zelf gemanipuleerd? De hardnekkige reacties van sommige Deltaspeurders en van Troch via de media op het huidige onderzoek - en dan vooral de manier waarop (verzoek tot wraaking van de huidige onderzoeksrechter, het belachelijk maken van het onderzoek van het NICC, ...) - doet toch wel stevig de wenkbrauwen fronsen.

Wie heeft er de sleutel in handen? Het wordt dringend tijd dat deze persoon zijn mond opendoet!

Frans Reyniers was er stellig van overtuigd dat Troch een tip uit het milieu moet gekregen hebben.

290

Ik deel dezelfde mening over de vondst in Ronquières. Het valt me ook op dat er nu al een tijdje mediastilte heerst omtrent het onderzoek na het ondervragen van de voormalige speurders van de Delta cel. Misschien hebben de verhoren toch iets opgeleverd en krijgen we binnenkort meer nieuws te horen over wie wie gemanipuleerd heeft.