11

Johan, bekijk Nijvel, Aalst ... Je kan niet zeggen dat de Bende veel schrik van de politie heeft he.

Mijn volgende post, die al dateert van 11 november 2013, staat in de topic van Lionel Ruth. Ik post het nogmaals hier omdat het hier beter op zijn plaats staat. Jammer genoeg werken niet alle linken naar de weerarchieven meer.

Merovinger wrote:
Ben wrote:

"Dat hoopje as [in het bos van La Houssière] waarin ze de notities van schietinstructies van een vriendin van Butltot gevonden hebben, dat zou dan zogenaamd zijn om een vals spoor te leggen naar Bultot? Laat me niet lachen, dat hoopje lag daar al een week voor het gevonden werd, en het is een wonder dat die papiersnipper daar nog lag, want het had die dagen flink gewaaid. Volgens mij had de bende een box leeggemaakt en de zware rommel in het kanaal geloosd en de paperasserij waar ze niks mee konden doen in brand gestoken."

"Er lagen in die as folders die ze in de Delhaize van Overijse meegescharreld hadden, publiciteit voor plastic tapes die op de ruiten kleeft om te beletten dat die aan diggelen gaan bij een impact, de verkoolde resten van zes afstandsbedieningen, een treinticket. De brandhaard werd pas ontdekt op de dag van Aalst. Weken na Overijse. God weet hoe lang was hij daar al? Spelende kinderen hadden er een half verkoolde cheque van Eigenbrakel uit opgevist en mee naar huis genomen en hun ouders hadden die weggegooid met de woorden: 'Daar houden wij ons niet mee bezig.' Andere mensen hadden dat haardje nadien gevonden en zij hebben de politie gewaarschuwd. Een doelbewust spoor naar Bultot?"

Het kan perfect natuurlijk maar toch vind ik het vreemd dat deze spullen daar al een week zouden gelegen hebben. Op wat baseren de speurders (Ruth en huidig CWB) zich daarvoor om dit zo hard te stellen? Hebben de ouders van die kinderen zich nadien dan toch nog gemeld? Waarom hebben deze mensen niet onmiddellijk na de vondst van de cheque door hun kinderen de politie verwittigd maar blijkbaar wel achteraf hun verhaal aan de politie gedaan? Of hebben die kinderen achteraf een verklaring afgelegd?

Ik heb geprobeerd om te achterhalen of het in die week veel geregend heeft. Ik vind echter niet meteen duidelijke online statistieken voor de regio van het bos maar volgens deze site heeft het in oktober 1985 elf dagen en in november 1985 maar liefst 22 dagen geregend. En volgens deze Nederlandse site heeft als volgt in Nederland geregend:

  • 1/11/1985: 0.8 mm neerslag verspreid over 2.1 uur

  • 2/11/1985: er viel 6.7 mm neerslag verspreid over 7.2 uur

  • 3/11/1985: er viel 0.5 mm neerslag verspreid over 0.9 uur

  • 4/11/1985: er viel geen neerslag

  • 5/11/1985: er viel 16.4 mm neerslag verspreid over 7.1 uur

  • 6/11/1985: er viel 1.4 mm neerslag verspreid over 0.6 uur

  • 7/11/1985: er viel 3.1 mm neerslag verspreid over 2.4 uur

  • 8/11/1985: er viel 2.9 mm neerslag verspreid over 2.4 uur

  • 9/11/1985: er viel 12.4 mm neerslag verspreid over 6.3 uur

Zou dat briefje over Bultot dan nog zo goed leesbaar geweest zijn? En zouden die magazines dan ook niet beschadigd zijn door de regen?

Waarom hebben de bendeleden die spullen in het bos trachten te verbranden? En niet in één of andere kachel of ton (zoals Barbier in de tuin van de moeder van Latinus gedaan heeft na de Pastoralemoorden)? Of waarom heeft de Bende die documenten ook niet gewoon in het kanaal gesmeten?

Karel stelt ook goede vragen, alleen kan ik mij moeilijk inbeelden dat dat onderzoek naar herkomst of bestemmelingen van die magazines nooit zou zijn gebeurd. Er hebben nl. op een bepaald ogenblik een honderdtal speurders gewerkt aan het Bende van Nijvel-dossier. En die zullen toch niet allemaal enkel op personen hebben gewerkt.