1

Topic: Leon François

Commandant bij de rijkswacht; briljant officier die in 1974 de leiding krijgt van het pas opgerichte Nationaal Drugsbureau (NDB), volgt hiervoor een opleiding bij de Amerikaanse DEA maar geraakt in de klauwen van enkele gewiekste drugstrafikanten waardoor hij en enkele medewerkers zelf in de drugshandel terechtkomen.

Zie ook » François Raes

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Leon François

https://lh5.googleusercontent.com/-loqiaaVxdok/U0J2-zCMxMI/AAAAAAAAAIQ/5SzbXXivdvE/w1358-h771-no/comandantfrancois.png

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Leon François

Gewezen rijkswachtcommandant die de leiding had over het Nationaal Drugsbureau. Het NDB werd in 1974 opgericht onder impuls van minister Vanden Boeynants en de generale staf van de rijkswacht en gesteund door de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration). Leon François kwam in 1980 in opspraak door corruptie en drugssmokkel naar aanleiding van een deal met Farcy.

http://nsm08.casimages.com/img/2014/06/13/14061312530114738712313245.jpg

Arrestaties betekenen einde van Belgische drugsbrigade

Het is zeer de vraag of de Nationale Drugsbrigade in België de arrestatie van baar commandant, kapitein Leon Francois, zal overleven. In Brussel doen geruchten de ronde dat de Rijkswacht van plan is om een grote schoonmaak in eigen huis te houden, omdat het nauwelijks meer mogelijk lijkt om nog na te gaan wie van de ongeveer ISO officiële drugsbestrijders zonder zonden is. Aangenomen wordt dat minstens de helft van hen zich ooit schuldig heeft gemaakt aan handeltjes ten eigen voordele.

Met de arrestatie van een vierde verdachte gisteren in de Belgische hoofdstad - terwijl nog minimaal eenzelfde aantal arrestaties verwacht wordt - lijkt de Belgische justitie in een benauwd parket te zijn gedreven. Maar ook de collega's van in de omliggende landen en de Verenigde Staten, met wie hij steeds zo nauw heeft samengewerkt, waren geschokt.

Negen jaar geleden werd de toen 33-jarige en veelbelovende Rijkswachtofficier Leon Francois verzocht om het Nationale Drugsbureau te organiseren in België, een land dat op het gebied van verdovende middelen toen nog nagenoeg maagdelijk was. Met verve zette Francois de jacht op smokkelaars en handelaars in en behaalde daarbij opzienbarende resultaten. Duizend kilo hasj hier, 27 kilo heroïne daar.

Meehandelen

Maar dat was niet het echte werk, zo vond hij, met een paar wijkagenten rol je geen internationale organisaties op. Francois wilde naar de bron, hij wilde meehandelen en binnendringen in de wereld van de narcoticahandel om van binnen uit des te harder te kunnen toeslaan.

Van zijn superieuren wist hij in 1974 anderhalf miljoen Belgische franken los te praten waarmee hij in Amsterdam cocaïne wilde verhandelen. De ondergeschikte die het zaakje voor zijn commandant zou klaren werd echter door de Nederlandse politie gesnapt. Hij raakte het spul kwijt en François dus zijn anderhalf miljoen. Het manschap werd na een telefoontje vanuit Brussel vrijgelaten.

Begrip

Franqois had wel vaker pech. Nog geen twee jaar geleden bijvoorbeeld kreeg een van zijn onderofficieren drie miljoen Belgische franken (ruim ƒ 200.000) ter beschikking om een handeltje op te zetten voor de NDB. De man verdween echter richting Spanje en is tot op heden niet teruggekeerd.

In België bestaat het nodige begrip voor de noodzaak om bij de bestrijding van de handel in verdovende middelen gebruik te maken van onorthodoxe methoden. De vraag is echter of François, die voortdurend op bet randje balanceerde van wat is toegestaan, daarbij niet te ver is gegaan.

Zo maakte hij bijvoorbeeld gebruik van een zekere Albert Farcy, een Fransman die In Brussel een café dreef en die verdacht werd van de moord op Donald Maenhout, een andere Brusselse onderwereldfiguur, wiens stoffelijk overschot - versierd met 30 kilo lood - opgehaald werd uit een kanaal in West- Vlaanderen. Farcy werd in Nederland gepakt wegens heroïnehandel en veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Op 30 december van het vorig jaar wist hij echter te ontsnappen, naar sommigen zeggen met behulp van zijn voormalige vrienden, en op dit moment verblijft hij, vrij en vrolijk, in Zaïre, een land waarmee de Belgen nog altijd goede betrekkingen onderhouden.

Bron: De Telegraaf | 24 januari 1980

http://nsm08.casimages.com/img/2014/06/13/14061301515614738712313359.jpg

Bron: Het vrije volk | 15 april 1982

Hierbij een foto van Boemerang vanop het proces met rechts François en links vermoedelijk Cammerman:

https://lh6.googleusercontent.com/-Ed2szN-wtns/UFMRqhcM5HI/AAAAAAAACzw/tJ9jQtMA71U/s447/proces%2520Francois.jpg

Re: Leon François

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/06//15080601225614738713490280.jpg

Re: Leon François

De man die hem aan het hoofd van NDB plaatste, staat behoorlijk centraal in het schema van Libert: Generaal Alexis Lorgé. Uit te diepen?

Re: Leon François

Derde rijkswachter in cel wegens drugs – Rechterhand van François is vierde aangehoudene

Wachtmeester Andreas Cammerman, die jarenlang de rechterhand was van commandant François, hoofd van de drugsbestrijding bij de rijkswacht, werd dinsdagavond eveneens onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Na commandant François, adjudant Willy De Cuyper, en BIC-speurder Karel Clonen uit Antwerpen, is hij de vierde aangehoudene in deze ruchtmakende zaak. De raadkamer te Brussel bevestigde ondertussen woensdag te Brussel de aanhoudingsmandaten van François en Clonen.

Commandant François blijft er echter bij, dat hij alleen gehandeld heeft in bevolen dienst en dat zijn bekommernis het vatten was, van de kopstukken van de drughandel, eerder dan de kleine ‘dealers’. Hij ontkent ooit één frank op zak te hebben gestoken van de door zijn diensten op touw gezette sluikhandel. Maar het is natuurlijk wel mogelijk dat sommige leden van zijn personeel dat wel hebben gedaan en dat tipgevers van het N.D.B. gebruik hebben gemaakt van de bescherming van François om meer drugs te verhandelen dan nodig was voor het vergaren van informatie.

In dit verband worden een aantal douaniers ondervraagd. Vooral douanier M; zit in slechte papieren. Eigenaardig is ook dat wachtmeester Cammerman gehuwd is met een halfbloed, die bij Air Zaïre werkt en dat te Kinshasa de aanhouding in de lucht hangt van een aantal directieleden van Air Zaïre.

Commandant François blijft er bij dat hij in België heeft willen werken volgens de Amerikaanse methode: kleine visjes uitwerpen om er grote te vangen. De commandant had immers zijn opleiding in de Drug Enforcement Administration te Washington en hij werd hier in België trouwens geholpen door Francis H. Eaton, bijzonder agent van het Amerikaanse ministerie van justitie en afgevaardigde van D.E.A. te Brussel.

Deze Frank Eaton kwam trouwens ook ter sprake tijdens het proces van André Sabbe, die ook als dealer-tipgever heeft gewerkt voor de D.E.A. En toen de zaak François in onderzoek werd genomen werd Eaton ‘wegens dienstredenen’ teruggeroepen naar de States.

Ondertussen doen de wildste verhalen de ronde over commandant François: dat hij in een te luxueus huis zou wonen, dat hij zou rijden met een Jaguar, dat hij Albert Farcy, bijgenaamd Bruno, zou geholpen hebben bij zijn ontsnapping op 30 december uit de gevangenis van Scheveningen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 24 januari 1980

7

Re: Leon François

Hoe is het leven van commandant François verder verlopen?

Re: Leon François

Merovinger wrote:

De commandant had immers zijn opleiding in de Drug Enforcement Administration te Washington en hij werd hier in België trouwens geholpen door Francis H. Eaton, bijzonder agent van het Amerikaanse ministerie van justitie en afgevaardigde van D.E.A. te Brussel.

Deze Frank Eaton kwam trouwens ook ter sprake tijdens het proces van André Sabbe, die ook als dealer-tipgever heeft gewerkt voor de D.E.A. En toen de zaak François in onderzoek werd genomen werd Eaton ‘wegens dienstredenen’ teruggeroepen naar de States.

Die André Sabba is waarschijnlijk dezelfde als deze: Het trieste einde van schipper Sabbe (vermoord in 1989) » www.deplate.be

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

9

Re: Leon François

Vermeulen wrote:

Hoe is het leven van commandant François verder verlopen?

Op 24 april 1982 werden commandant François en zijn medeplichtigen van het NBD veroordeeld tot lichte en zelfs voorwaardelijke straffen. François zelf, beschuldigd van 27 misdrijven, kwam er vanaf met één jaar gevangenisstraf met uitstel. De goede afloop van het proces werd ten huize François in aanwezigheid van Martial Lekeu en diens echtgenote rijkelijk met champagne overgoten. Hij had dan ook een goede reden om een feestje te bouwen. Voor zijn verdere carrière had de bijna symbolische veroordeling nauwelijks nadelige gevolgen. Dank zij de hoge bescherming van minister van Defensie Freddy Vreven kan François als commandant bij het logistiek eskadron te Etterbeek rustig zijn pensioen afwachten.

Bron: "De Bende & Co:20 jaar destabilisering in België" | Hugo Gijsels

10

Re: Leon François

Dit is niet de plaats voor politieke quotes, maar uiteindelijk loop je als (veel) belasting betalende burger met geloof in democratie met zo'n dingen toch gewoon vast. Een gewone simpele rijkswachter moest toelating vragen om te trouwen omdat er een moraliteitsonderzoek moest gebeuren en zo'n mijnheer kon gewoon verder. Sommige dingen zullen toch voor altijd onbegrijpbaar blijven onder het motto "we zorgen voor elkaar".