Re: Christian Smets

Op de koffie komen? big_smile

Re: Christian Smets

Het wordt hoog tijd dat ik het boek van Damseaux begin te lezen. Ik heb het al een tijdje liggen maar ben er nog niet in begonnen. Gisteren verklaarde Damseaux nl. op années de plombs:

"Encore une fois, ma tête à couper, que les Stay Behind n'ont joué aucun rôle là-dedans (TBW) mais qu'éventuellement le groupe des fous du WNP (qui croient pour une bonne part être de futurs ''Stay'') et qui ont des contacts avec Bouhouche (membre Stay et ami Buslik) ont joué un rôle non négligeable. (Voir déclaration Lequeu -WNP-G - qui déclare ''j'ai vu des plans figurant l'attaque de Delhaize + déclaration de Libert en juin 1992 - Ecran Témoin - nous, membres WNP, avons fait des reconnaissances sur des Delhaizes. Elles nous ont été commandées par notre hiérarchie)

Qui est membres hiérarchie WNP? Cricri! Dans les deux cas WNP et CCC, tu as le même bonhomme à la tête, je crois être super clair dans mon bouquin."

33

Re: Christian Smets

Nog een foto van Christian Smets uit het tweede boek van Guy Bouten:


http://i39.servimg.com/u/f39/11/22/12/24/christ10.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

34

Re: Christian Smets

Christian Smets, de Eend, de man die kort daarvoor met zijn ploeg aan de basis lag van de ontmanteling van het extreemrechtse Front de la Jeunesse langs gerechtelijke weg en die volgens Barbier de coach was van de WNP. Volgens WNP-leden was de commissaris geen vijand van extreemrechts, integendeel, hij had hun een schaduwcursus gegeven. De vraag was of hij dat gedaan had om de groep in kaart te brengen in opdracht van zijn dienst, zoals hij en de top van de Staatsveiligheid volhielden en wat in lijn lag met zijn werk tot dan toe, of omdat hij achter de WNP stond, zoals de WNP dacht.

(...) De schaduwcursus werd [door de onderzoekers] preciezer in kaart gebracht. Bleek dat commissaris Smets voor de moord [in de Herderliedstraat] twee theoretische lessen in schaduwen had gegeven, de ene te voet, de andere in de wagen, gevolgd door een praktische oefening op straat 'in een warme wijk' in Etterbeek. Twee lessen theorie, één praktische oefening. Tot zover klopten de versies van Smets en de WNP-leden.

De commissaris zei dat hij de cursus gegeven had op verzoek van Latinus, die zijn informant was geweest. Latinus had hem te verstaan gegeven dat hij een nieuwe extreemrechtse groep had opgericht, en de commissaris wilde weten wat ervan waar was. Hij dacht Latinus te slim af te zijn door een bivakmuts te dragen, zodat de WNP'ers hem niet konden identificeren, maar Latinus was hem te slim af: tijdens de theoretische les droegen de WNP'ers ook een bivakmuts.

Het werd een fiasco. De Eend kon niemand identificeren. Daarom had de commissaris zich verplicht gevoeld om op de koop toe een praktische oefening te organiseren op straat in Etterbeek, zodat de kandidaat-spionnen hun bivakmuts thuis moesten laten en hij eindelijk kon zien wie deel uitmaakte van de occulte groep waar Latinus over opschepte. Daarbij beging Smets de fout een kennis en diens vriendin buiten hun medeweten als doelwit aan te wijzen. Bovendien was het volgens de regels van de Staatsveiligheid ongewoon en ongewenst om zelf te infiltreren, maar nood breekt wet, zo verantwoorde de leiding van de dienst zich achteraf.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

35

Re: Christian Smets

En hieronder het antwoord op de vraag waarom Smets het WNP infiltreerde:

Het zat namelijk zo. In de zomer van 1981 had een extreemrechtse militant in een Brussels café een tipgever van de Staatsveiligheid een bierviltje onder de neus geduwd met daarop vijf namen van informanten van de dienst plus hun codenummer. Zo kwam de dienst erachter dat er van binnenuit gelekt werd naar extreemrechts.

De rijkswacht zat in die periode met hetzelfde probleem, vertelde de toenmalige chef van de BOB-infosectie Roger Tratsaert aan Raf Sauviller en Hilde Geens. Hij had vastgesteld dat FJ-leider Francis Dossogne hem informatie kwam leveren over een linkse leerkracht van Vilvoorde die woordelijk getapt was aan de computer van hun eigen rijkswachtafdeling, het CBO.

Wat de staf van de Rijkswacht deed toen Tratsaert het lek signaleerde, is niet bekend. Maar de leiding van de Staatsveiligheid liet het er niet bij en Smets kreeg de opdracht om het lek op te sporen en daarom in contact te blijven met Latinus, buiten het medeweten van Smets' collega's, van wie het lek moest afkomstig zijn. Toen de maarschalk hem voorstelde om zijn manschappen een cursus te geven had de commissaris daarvoor het fiat van de leiding gevraagd en gekregen. Zo ongeveer verdedigde de Eend zich.

Smets zag in dat zijn infiltratie stom was geweest en ook gevaarlijk, zei hij tijdens een van zijn verhoren, want zo had hij krediet gegeven aan het verhaal van Latinus dat de WNP'ers werkten voor de Staatsveiligheid in hun strijd tegen het rode gevaar. Dat leden de WNP'ers inderdaad te geloven, en toch ook weer niet. Want hoe viel dat te rijmen met het feit dat de commissaris zelf numero due stond op hun lijst van verdachte Sovjetspionnen?

Dat was de knoop die Michel Libert en WNP-druïde Karl Delombaerde niet konden ontwarren toen ik [Hilde Geens] hen erover aansprak. "Ik heb dat nooit begrepen", zeiden ze allebei.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

36

Re: Christian Smets

De Staatsveiligheid was met een totaal ander gevaar bezig, namelijk niet het rode maar het Violette. Ik zie het meer en meer zo:

O.a. dank zij dreiging met publicatie van beschamend materiaal in het pornoblad Paris Las Vegas had de nebula rond Violet, greep gekregen op een aantal figuren binnen parket, rijkswacht, leger, en misschien zelfs het koningshuis. Dezelfde nebula was betrokken in megafraudes, snuffelvliegtuigen in Frankrijk, Eurosystem Hospitalier, zwarte trafieken in België.

Dezelfde nebula werkte actief aan een neo aristocratisch Europa en is er meer dan eens in geslaagd haar pionnen aan de top te krijgen. Verplichte lectuur in dat verband is het proefschrift van Klaartje Schrijvers.

Misschien dat Smets niet de volledige dimensie kende, en alleen maar lekken aan het opsporen is. Iemand anders, Raes, zal die dimensie wel zeker hebben gekend. We focussen teveel op Smets, terwijl we eigenlijk de rol van Raes moeten onderzoeken.

37

Re: Christian Smets

Het extreemste Violette gevaar was ongetwijfeld Vanden Boeynants. Waarom? Hij genoot de steun van de CIA, wegens trouw meegespeeld in de clandestiene strijd tegen communisten wereldwijd. Door faciliteren van wapenleveringen en mogelijk zelfs actief ronselen van huurlingen, ik denk aan Chili. En hij had als minister van landsverdediging zeven jaar de tijd gehad om wat kolonels klaar te zetten en een coup achter de hand te houden.

38

Re: Christian Smets

Marcel Barbier in brief nummer 10 van 20 juni 1986 over Smets:

(...) Hetzelfde wantrouwen dat hij tegen Smets en Francis Dossogne koesterde. Die twee kwamen nochtans goed overeen en ontmoetten Paul [Latinus] herhaaldelijk in zijn appartement aan de Mettewielaan. Uit die periode herinner ik me Christian als een leutemaker en vrouwenversierder, altijd wou hij Monopoly spelen, kinderachtig in mijn ogen, maar voor hem was het spel een passie.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

39

Re: Christian Smets

Charly wrote:

Wanneer is dat interview eigenlijk? Nog een vraag: wat doet Smets in het dossier Pinon?

Ch, F17, K54, MA V, - CWB - 10.02.1988 - PV 21223/88 (Verhoor van L.)

L. wordt gehoord in verband met informatie waarover hij zou beschikken inzake het dossier van dokter Pinon: hij preciseert dat dokter Pinon een kennis is van Smets, commissaris bij de Veiligheid van de Staat.

Ch, F17, K54, MA IV, GP Ch-15.04.1988 - PV 21610/88 (Gesprekken L. - Smets)

Dit PV geeft de exacte inhoud weer van een op cassette opgenomen telefoongesprek tussen L. en Christian Smets, commissaris bij de Veiligheid van de Staat. Die cassette heeft L. op 15 april 1988 aan de voorzitter van het hof van assisen van Bergen overhandigd.

Christian Smets, die commissaris is bij de Veiligheid van de Staat en binnen WNP de bijnaam "Le canard" draagt, erkent vaak met Latinus te zijn omgegaan; het gesprek gaat over Latinus, WNP, dokter Pinon, WNP-lid Libert en het CRIES. Uit het onderzoeksdossier kan niet worden opgemaakt of de sprekers daarna door de onderzoekers van de CWB over de exacte inhoud van dat gesprek zijn ondervraagd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Christian Smets

Onderstaande uitleg van Albert Raes voor de eerste bendecommissie over het feit dat hijzelf opdracht heeft gegeven aan Smets om in de WNP te infiltreren komt uit een artikel van Le Soir van 24 mei 1989:

Pour expliquer "l'audacieuse pénétration du WNP" par le commissaire Christian Smets, M. Raes se réfère à l'ancien patron de la DST française, Roger Wybot, et au commissaire Tricot chargé de faire rapport sur le sabotage du Rainbow Warrior en juillet 1985: "A la DST, le non-écrit est l'opérationnel brûlant, certaines décisions ne font l'objet d'aucune mention écrite":

"Nous ne faisons pas dans le bavardage, dit-il. Le commissaire Smets avait reçu pour objectif d'en savoir le plus possible sur certains mouvements d'extrême droite. D'abord sur le Front de la jeunesse, où il avait eu certains succès. Puis je lui ai désigné le WNP, en octobre ou novembre 1981 jusqu'en mars 1982. Il a rédigé en mars 1983, avec un certain retard, un rapport circonstancié. C'est moi qui ai dit de ne pas tout mettre sur papier."

"C'est à la hiérarchie compétente à décider des modalités et des méthodes. La pénétration d'un mouvement par un agent de la Sûreté n'est pas la règle, mais à titre exceptionnel, quand l'objectif en vaut la peine. M. Smets s'en est acquitté avec beaucoup de dévouement. Il vit pour le service. Il n'a jamais donné cours de filature au WNP, il en était incapable, il a fait semblant, pour rencontrer cinq ou six militants. Il s'est brûlé les doigts en cours de route. Il a été sanctionné pour deux erreurs et une maladresse. S'il n'y avait pas eu le double assassinat de la rue de la Pastorale, il aurait probablement été décoré plutôt que sanctionné. Il est un modèle vivant."