1

In Overijse worden tientallen wapens gestolen bij Juan Mendez-Blaya. Tijdens een inbraak gingen inbrekers met het grootste deel van zijn verzameling aan de haal. De buit was indrukwekkend: negentien oorlogswapens, twaalf jachtgeweren en twintig handvuurwapens. Het onderzoek door de BOB en de gerechtelijke politie leverde niets op en daarom was Mendez in het milieu van schutters en wapenhandelaars discreet een eigen onderzoek begonnen. De informatie die hij in die kringen bij elkaar sprokkelde, had hem stilaan tot de overtuiging gebracht dat de gestolen wapens in handen waren gevallen van de Bende van Nijvel. In intieme kring vertelde hij bovendien aanwijzingen te hebben gevonden dat de Bende iets te maken moest hebben met een plan tot staatsgreep.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De lijst van de goederen die op 15 mei 1985 gestolen werden uit de woning van Juan Mendez.

https://lh6.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrFy8YIf1I/AAAAAAAAA2k/MleKqBmSDK0/s800/Mendez%20lijst%201.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrF1OUw87I/AAAAAAAAA2s/u9Vg8i7kiUU/s800/Mendez%20lijst%202.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrF48mIlXI/AAAAAAAAA2w/3CXPxtDyMi8/s800/Mendez%20lijst%203.jpg

In de lijst staan naast de wapens ook o.a. een videospeler en een stereoinstallatie vermeld. Zouden deze te maken kunnen hebben met de afstandsbedieningen die later in het bos van Houssières gevonden zijn?

4

Django68 wrote:

In de lijst staan naast de wapens ook o.a. een videospeler en een stereoinstallatie vermeld. Zouden deze te maken kunnen hebben met de afstandsbedieningen die later in het bos van Houssières gevonden zijn?I

Ik denk het niet. Volgens de lijst gaat het om een televisietoestel van het merk Sony, een videospeler van het merk JVC en een stereo-installatie (onbekend merk). De afstandsbedieningen die in het Bois de la Houssière gevonden zijn, zijn van het merk: Bang & Olufsen, Philips, Korting, Panasonic en Grundig.

Hieronder nog wat extra info over de diefstal:

Volgens Doraene was de wapencollectie van Mendez op beurt 2,3 miljoen frank waard.

Bron: De Namen uit de Doofpot | Stef Janssens

In mei 1985, zowat een half jaar voor zijn dood, wordt ingebroken in de villa van Mendez. Dat gebeurt twee dagen voordat hij de wapencollectie in zijn kelder zou beveiligen met een gepantserde deur. Bouhouche was een van de weinigen die daar- van afwist. Hij had ook nog schulden bij Mendez en leek niet gehaast die te vereffenen.

Bron: P-Magazine | René De Witte

Uw broer wantrouwde Bouhouche al van in het begin?

José Mendez: "Ja, en dat werd alleen maar erger toen er op 15 mei 1985 bij Tonio thuis in Overijse ingebroken werd en zijn wapencollectie werd gestolen. Mijn broer was radeloos want hij was niet alleen zijn collectie kwijt, hij was ook onderverzekerd. Er waren echt exclusieve stukken bij. Binnen de week had hij door dat Bouhouche de dader was. Het moest om iemand gaan die zijn huis en zijn wapencollectie kende, en die wist dat Tonio van plan was ze twee dagen later te laten beveiligen met een gepantserde deur. Hij wist ook wanneer hij naar zijn werk moest, en ook dat mijn schoonzus op bepaalde tijdstippen boodschappen deed. Zijn vermoedens werden bevestigd toen hij kort nadien bij Bouhouche thuis op bezoek ging. Tonio kon toen stiekem het wapenregister van Bouhouche inkijken, die zich inmiddels gerecycleerd had tot wapenhandelaar. Zijn zogenaamde vriend had er een partij exclusieve munitie in genoteerd, toevallig juist dezelfde hoeveelheid als bij mijn broer verdwenen was."

Bron: Humo | Raf Sauviller & Hilde Geens | September 1997

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Bekijk aandachtig de lijst van de diefstal, de hoeveelheid, de aard en de kwantiteit en je zult hulp kunnen gebruiken van vingervlugge en stoere mannen om de klus te klaren. Denk dan ook even aan de daders die met zware valiezen zeulen om wapens te verplaatsen, denk ook aan de zware bewapende gangsters die verscheidene postovervallen plegen na deze diefstal en denk ook aan de denkpiste van onderzoeksrechter Troch en je komt dan uit bij... Bouhouche is blijkbaar een meester geweest in het ronselen van allerlei individuen uit het crimineel milieu om de aandacht van de onderzoeksmensen daar op toe te spitsen. De daders werden meer dan waarschijnlijk gebruikt in ruil voor wapens, ... Los van de diefstal, blijft nog enkel de vraag, waarom Mendez?

https://i.imgur.com/v7vpGeB.jpg

Uit; De Bendetapes door Danny Illegems, Raf Sauviller en Jan Willems

"...Nitelet zat in de problemen en kwam spontaan een diefstal bekennen in de villa van bakker Vandervaeren in Overijse.  Daar waren cheques gestolen, maar ook een wapen en munitie.  De reden van zijn plotselinge berouw viel niet ver te zoeken.  Zijn medeplichtige, de Siciliaanse gangster Daniel 'le Fou' wiens naam hij eerst weigerde te noemen en met wie hij op 14 juni 1985 de inbraak had gedaan, had het in zijn hoofd gehaald dat ze niet bij een bakker, maar bij de begin 1986 vermoorde FN-handelsvertegenwoordiger Tonio Mendez in Overijse hadden ingebroken, waar een maand daarvoor de hele wapencollectie verdwenen was.  Daniel dacht dat Nitelet hem om de tuin geleid had, en eiste smartengeld van zijn kompaan.  Als Nitelet niet zou dokken, gaf hij hem aan.  Nitelet had niet gedokt. 


De cheques en juwelen van de bakker kwamen terecht in het circuit van Garçon en Simone Menin, en de patronen bij Karaflis, met wie Nitelet op dat moment in zaken was.  Het pistool werd bijna twee jaar later in beslag genomen bij Gérald Lafaurie in het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke.  Het zat in de vloerkluis. 


De speurders vonden er hasj, bivakmutsen, traangasgranaten, de factuur van een luxejacht, een nunchaku en andere wapens.  Lafaurie en zijn broer werden opgepakt, de broer pleegde zelfmoord in zijn cel in Brugge.  De Lafauries zaten in de in- en uitvoer van tweedehandsauto's naar Libanon en hadden bars in Brussel en een 'zeer twijfelachtige reputatie' in Frankrijk, België en Nederland.  Gérald was een drugsgroothandelaar uit Lyon, die samen met zijn broer opereerde aan de Belgisch-Nederlandse kust, in Brussel, Schilde en Sint-Niklaas, en hij was ook, alweer toevallig, de man die de gewezen rijkswachters Bob Beijer  en Madani Bouhouche hun baan kostten bij de BOB van Brussel.  Beijer en Bouhouche hadden hem afgeluisterd toen een collega de Fransman verhoorde."

Uit: 'Beetgenomen' door Hilde Geens

edd wrote:

Ik heb nu inmiddels deze posts van Xavier (en zijn gebande ex-forumleden) doorgelezen. Wat ik hier nu wel in mis, is een duidelijke richting cq. aanwijzing. Het is een aaneenschakeling van quotes en citaten uit literatuur en posts van andere forumleden. En dit allemaal om de bende te koppelen aan De Staerke, Haemers and Bouhouche met zijn vrienden. Dit proberen de speurders nu al decennia, maar dit heeft niet geleid tot enig bewijs of DNA overeenkomst en al helemaal niet tot een veroordeling.

Wanneer je ze zou willen koppelen aan de bende zou je nieuw gegeven op het spoor moeten komen, anders blijft het een herhaling van zetten. Dit is de onderzoekscel tot op heden ook niet gelukt dus zijn ze zich weer op andere pistes gaan storten.


https://i.imgur.com/t01NLNR.jpg

Straf hé, het gemeentehuis van Anderlecht alweer wink

Mochten de De Staerke's het jaar ervoor meegewerkt hebben met BVN... zou hun geld dan al op geweest zijn in 1986?

Of werden ze gechanteerd om deel te nemen?

10

club_le-happy-few wrote:

Straf hé, het gemeentehuis van Anderlecht alweer wink

Mochten de De Staerke's het jaar ervoor meegewerkt hebben met BVN... zou hun geld dan al op geweest zijn in 1986?

Of werden ze gechanteerd om deel te nemen?

In het krantenbericht staat "Sedert begin 1986 waren de rijkswacht van Gent en Brussel op het spoor van een bende..."
Dat betekent dat de inbraken daarvoor al plaatsvonden gezien het feit dat ze verdacht werden van 250 inbraken.