1

Topic: Overijse: 15 Mei 1985

In Overijse worden tientallen wapens gestolen bij Juan Mendez-Blaya. Tijdens een inbraak gingen inbrekers met het grootste deel van zijn verzameling aan de haal. De buit was indrukwekkend: negentien oorlogswapens, twaalf jachtgeweren en twintig handvuurwapens. Het onderzoek door de BOB en de gerechtelijke politie leverde niets op en daarom was Mendez in het milieu van schutters en wapenhandelaars discreet een eigen onderzoek begonnen. De informatie die hij in die kringen bij elkaar sprokkelde, had hem stilaan tot de overtuiging gebracht dat de gestolen wapens in handen waren gevallen van de Bende van Nijvel. In intieme kring vertelde hij bovendien aanwijzingen te hebben gevonden dat de Bende iets te maken moest hebben met een plan tot staatsgreep.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Overijse: 15 Mei 1985

De lijst van de goederen die op 15 mei 1985 gestolen werden uit de woning van Juan Mendez.

https://lh6.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrFy8YIf1I/AAAAAAAAA2k/MleKqBmSDK0/s800/Mendez%20lijst%201.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrF1OUw87I/AAAAAAAAA2s/u9Vg8i7kiUU/s800/Mendez%20lijst%202.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrF48mIlXI/AAAAAAAAA2w/3CXPxtDyMi8/s800/Mendez%20lijst%203.jpg

Re: Overijse: 15 Mei 1985

In de lijst staan naast de wapens ook o.a. een videospeler en een stereoinstallatie vermeld. Zouden deze te maken kunnen hebben met de afstandsbedieningen die later in het bos van Houssières gevonden zijn?

4

Re: Overijse: 15 Mei 1985

Django68 wrote:

In de lijst staan naast de wapens ook o.a. een videospeler en een stereoinstallatie vermeld. Zouden deze te maken kunnen hebben met de afstandsbedieningen die later in het bos van Houssières gevonden zijn?I

Ik denk het niet. Volgens de lijst gaat het om een televisietoestel van het merk Sony, een videospeler van het merk JVC en een stereo-installatie (onbekend merk). De afstandsbedieningen die in het Bois de la Houssière gevonden zijn, zijn van het merk: Bang & Olufsen, Philips, Korting, Panasonic en Grundig.

Hieronder nog wat extra info over de diefstal:

Volgens Doraene was de wapencollectie van Mendez op beurt 2,3 miljoen frank waard.

Bron: De Namen uit de Doofpot | Stef Janssens

In mei 1985, zowat een half jaar voor zijn dood, wordt ingebroken in de villa van Mendez. Dat gebeurt twee dagen voordat hij de wapencollectie in zijn kelder zou beveiligen met een gepantserde deur. Bouhouche was een van de weinigen die daar- van afwist. Hij had ook nog schulden bij Mendez en leek niet gehaast die te vereffenen.

Bron: P-Magazine | René De Witte

Uw broer wantrouwde Bouhouche al van in het begin?

José Mendez: "Ja, en dat werd alleen maar erger toen er op 15 mei 1985 bij Tonio thuis in Overijse ingebroken werd en zijn wapencollectie werd gestolen. Mijn broer was radeloos want hij was niet alleen zijn collectie kwijt, hij was ook onderverzekerd. Er waren echt exclusieve stukken bij. Binnen de week had hij door dat Bouhouche de dader was. Het moest om iemand gaan die zijn huis en zijn wapencollectie kende, en die wist dat Tonio van plan was ze twee dagen later te laten beveiligen met een gepantserde deur. Hij wist ook wanneer hij naar zijn werk moest, en ook dat mijn schoonzus op bepaalde tijdstippen boodschappen deed. Zijn vermoedens werden bevestigd toen hij kort nadien bij Bouhouche thuis op bezoek ging. Tonio kon toen stiekem het wapenregister van Bouhouche inkijken, die zich inmiddels gerecycleerd had tot wapenhandelaar. Zijn zogenaamde vriend had er een partij exclusieve munitie in genoteerd, toevallig juist dezelfde hoeveelheid als bij mijn broer verdwenen was."

Bron: Humo | Raf Sauviller & Hilde Geens | September 1997

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Overijse: 15 Mei 1985

Bekijk aandachtig de lijst van de diefstal, de hoeveelheid, de aard en de kwantiteit en je zult hulp kunnen gebruiken van vingervlugge en stoere mannen om de klus te klaren. Denk dan ook even aan de daders die met zware valiezen zeulen om wapens te verplaatsen, denk ook aan de zware bewapende gangsters die verscheidene postovervallen plegen na deze diefstal en denk ook aan de denkpiste van onderzoeksrechter Troch en je komt dan uit bij... Bouhouche is blijkbaar een meester geweest in het ronselen van allerlei individuen uit het crimineel milieu om de aandacht van de onderzoeksmensen daar op toe te spitsen. De daders werden meer dan waarschijnlijk gebruikt in ruil voor wapens, ... Los van de diefstal, blijft nog enkel de vraag, waarom Mendez?

6

Re: Overijse: 15 Mei 1985

Er zijn nog genoeg mensen die twijfelen aan de betrokkenheid van Mandani Bouhouche bij de diefstal bij (en de moord op) Juan Mendez. Daar hebben ze ongetwijfeld hun redenen voor.

Wie er uiteraard niet twijfelde aan de betrokkenheid van Madani Bouhouche bij de diefstal en de moord op Juan Mendez was meester De Baerdemaeker, advocaat van de burgerlijke partij.

Tijdens de getuigenis van Juan’s broer Jose Maria Mendez op het proces Bouhouche-Beijer verklaarde hij dat Juan Mendez een draagbare computer bezat. In de koffer van deze computer waren gaatjes gemaakt om de computer in zijn aktetas te kunnen vastmaken. De bewuste computer verdween bij de diefstal in de woning van Juan Mendez op 15 mei 1985.

De advocaat wees erop dat de koffer draagbare computer die op 6 september 1989 bij Madani Bouhouche in beslag genomen gelijkaardige gaatjes vertoonde.

Van de Russen is er nooit geweten of zo ook gelijkaardige gaatjes maakten in de koffer van hun draagbare computers…

7

Re: Overijse: 15 Mei 1985

(...) Na een eerste poging tot inbraak in november ’84 bij hem thuis, op de Chaussée de Rosières in Overijse, werd op 15 mei ’85 bij hem ingebroken.

Bron: De Bende: Een documentaire | Paul Ponsaers en Gilbert Dupont

Waren de dieven in november '84 ook specifiek op zoek naar die wapens of waren het "gewone" inbrekers?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Overijse: 15 Mei 1985

De inbraak bij Juan Mendez werd gepleegd twee dagen voor de installatie van een gepantserde deur die de wapenopslagplaats beter zou moeten beveiligen.

De feiten speelden zich af tussen 8u - het moment dat de vrouw van Mendez het huis verlaat - en 14u15, wanneer ze terug thuis komt. Ze verwittigt de politie van Overijse, die vaststellen dat de inbrekers binnengekomen zijn door het onderste paneel van de keukendeur open te breken.

De voordeur was langs de binnenkant opengebroken, waarschijnlijk om de buit gemakkelijker in te kunnen laden in de auto. Aan de voorkant van het huis vonden de speurders sporen van autobanden en deeltjes van uitlaatgassen.

Het was de vrouw van Mendez die de inbraak heeft opgemerkt. Zij verwittigde haar man die op dat moment in een vergadering zat bij FN Herstal. Hij keerde haastig terug naar zijn huis, telefoneerde naar Madani Bouhouche om hem te informeren over de diefstal en vroeg hem om naar zijn huis te komen. Bouhouche ging onmiddellijk met zijn moto naar het huis van Mendez.

Mendez vroeg aan Bouhouche om een wapen mee te nemen en te verbergen. Dit wapen hadden de dieven niet gevonden omdat het verstopt was onder een meubelstuk. Bouhouche nam het wapen mee en gaf het enkele dagen later terug aan Mendez. Dit werd bevestigd door de vrouw van Mendez.

Na de diefstal van de wapens werden op de keukendeur en op een kast vingerafdrukken gevonden die niet geïdentificeerd werden.

Verscheidene mensen hebben melding gemaakt van Mendez's gewelddadige reactie ("la réaction violente") op de diefstal van zijn wapens. Gewoonlijk had hij zeer veel zelfbeheersing, maar na de diefstal zou hij zijn woede op de daders niet hebben verborgen, noch zijn voornemen om zijn eigen onderzoek te voeren.

Terwijl hij zeer aandachtig de ontwikkeling van het politieonderzoek volgde, deed hij zelf een persoonlijk onderzoek.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Overijse: 15 Mei 1985

Ben wrote:

Hieronder nog wat extra info over de diefstal:

Volgens Doraene was de wapencollectie van Mendez op beurt 2,3 miljoen frank waard.

Bron: De Namen uit de Doofpot | Stef Janssens

Toch best veel geld voor een 34 jarige voormalige garagemedewerker. Ook als je ziet wat er verder nog aan inventaris gestolen is uit zijn woning. Iemand een idee wie de beste man gesponsord heeft?

Re: Overijse: 15 Mei 1985

Misschien pikte hij af en toe een graantje mee voor de opmaak van valse export certificaten van FN (Irangate, ...)? Of nog een graantje uit Costa Rica dat geen wapens nodig had maar waar wel geheime vliegvelden waren van het Cali drugkartel uit Colombia? In 1985 was midden-Amerika een favoriete reisbestemming van Juan.