1

Topic: PDG

PDG staat voor Promotion et Distribution Générale en is de opvolger van het PIO met hoofdkwartier in de Belliardstraat (zoals de CEPIC). Het werd gefinancierd door grote bedrijven in ruil voor managementadvies en hulp bij investeringen in het Midden-Oosten. Het werd in 1984 failliet verklaard.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: PDG

De Bonvoisin: "Na het opdoeken van de militaire inlichtingendienst PIO richtte ik PDG op om financiële middelen te vergaren in onze anticommunistische kruistocht. Tal van bedrijven storten geld op de rekening van PDG om de verkiezingskas van VDB te spijzen en abonneerden zich op ons anticommunistische tijdschrift Inforep. Namen? D'Ieteren, Groep 4, Securitas, Unibra, Brasserie Haelterman, Carlsberg, Tierce Franco Belge, Bell Telephone, ITT, BP, de wapenfabriek ASCO, het medisch lab Medico, het Kempense Smet Jet, gespecialiseerd in het transport van milieuafval... te veel om op te noemen…"

Jan Flour van de firma Securitas beweert dat PDG financiële manipulaties bedreef om extreem-rechtse activiteiten te financieren. Er zaten twee Libanezen in de raad van bestuur van PDG: Felix El Alam en zijn echtgenote.

Onderzoeksrechter Lambeau onderzocht het dossier PDG. Bij onderzoeksrechter Lambeau werd in de zomer van 1981 ingebroken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: PDG

Er wordt beweerd dat Bougerol voor PDG heeft gewerkt. Bougerol ontkent dit echter.

Bouten: (...) Het komt u later nog van pas want na de opheffing van het PIO werkt u met de baron samen onder de paraplu van zijn bedrijf PDG.

Bougerol: "Dit is nooit bewezen!"

Bouten: Maar u werkte in Brussel in een pand van de baron aan de Oudergemlaan. PDG gaf het blad Inforep uit waarin u schreef.

Bougerol: "En wat was daar mis mee? PDG betaalde de drukkosten. Meer niet."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: PDG

Ben wrote:

Er zaten twee Libanezen in de raad van bestuur van PDG: Felix El Alam en zijn echtgenote.

In de raad van bestuur van PDG, die de activiteiten van het PIO voortzette, zaten twee Libanezen: Felix El Alam en zijn echtgenote. Belgen die in Libanon wilden investeren moesten afdokken en het smeergeld kwam bij PDG terecht. Faez Al Ajjah was een zakenrelatie.

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: PDG

Baron de Bonvoisin die met zijn firma PDG uitstekende contacten had in Saoedi-Arabië, was goed bekend in het milieu rond Eurosystem. Hij kende Sevrin, beheerder bij Eurosystem en PRB. Zijn familie zat trouwens in de Société Générale. (...) Hij verwittigde persoonlijk Sevrin over de moeilijkheden bij de bouw van het Saoedische ziekenhuiscomplex door Eurosystem. Knack schreef hierover in 1979:

de Bonvoisin is "onder meer in Saoedi-Arabië zo goed thuis dat hij destijds wijlen Joseph Sevrin als toenmalig beheerder-directeur-generaal van PRB en beheerder van Eurosystem Hospitalier (een dochter van de PRB) waarschuwde voor de moeilijkheden bij de hospitaalbouw. Afgevaardigd-beheerder Detournay liet ons 's anderendaags bovendien een brief geworden, waarin hij duidelijk stelt dat PDG in de Eurosystem-zaak slechts is tussengekomen 'door op het gepaste ogenblik het bestuur van de Generale Maatschappij van Belgïe, van PRB en van Eurosystem te waarschuwen betreffende de problemen die in de toekomst zouden rijzen en oplossingen aan te duiden zolang er nog tijd was'."

"PDG, zo vervolgt de brief, heeft bij die gelegenheid de nadruk gelegd op het betreurenswaardig gevolg dat een gebrekkige regeling van die problemen zou hebben op andere Belgische maatschappijen 'die ernstig werk leveren in Saoedi-Arabië'. Deze firma's behoorden wel allemaal tot de Vanden Boeynants-lobby. 'Deze brief werd op 25 oktober overhandigd door Benoît de Bonvoisin, de schatbewaarder van het (...) CEPIC'. (...)"

"Wij hadden zelf contact opgenomen met de CEPIC-schatbewaarder omdat er blijkbaar toch veel gebeurt aan de Belliardstraat 39. Zoals u weet zijn daar niet alleen de lokalen van CEPIC en van de firma PDG gevestigd, maar verhuurt deze maatschappij ook een auditorium op het gelijkvloers, waar bijvoorbeeld de heer en mevrouw Roger Boas-Vangeyte op 31 maart 1977, enkele dagen voor de verkiezingen, een aantal streng geselecteerde vrienden uitnodigden om in het kader van een steuncomité aan Vanden Boeynants hem nog eens te komen aanhoren."

Over de relatie tussen de Bonvoisin en Eurosystem verklaarde parketmagistraat Godbille voor de Bendecommissie bis:

"De voornaamste geldschieters van de nv PDG zijn de aannemers die voordeel hebben gehaald uit de overeenkomsten gesloten in Saoedi-Arabië in het kader van het Eurosystem Hospitalier Consortium en die hebben meegewerkt aan de bouw van het World Trade Center in Brussel."

Godbille doelde hier duidelijk op de Brusselse vastgoedmakelaars Charly De Pauw en Ado Blaton, goede vrienden van Vanden Boeynants. Ze waren de belangrijkste oprichters van Parc Savoy, het milieu waar in de jaren tachtig de seks- en cocaïnefuiven met onder meer Nihoul georganiseerd werden. Maar daarover later meer.

In de beheerraad van PDG zaten verschillende Libanezen. Zo had een Libanese PDG-vennoot er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Ado Blaton van het World Trade Center een postbuilding in Saoedi-Arabië kon bouwen. Volgens het boek De Bonvoisin et Cie had PDG hiervoor een bijdrage van 60 miljoen frank ontvangen. Volgens parlementslid Mangelschots beschikte ook de firma Eurosystem Hospitalier over een schimmig filiaal in Beiroet, namelijk Eurosystem Health Testing Center, dat alleen dienstig was - want er waren ogenschijnlijk geen andere activiteiten - om in het belastingparadijs Libanon kapitaalvlucht te organiseren.

De firma ASE-Europe van Herman Geschier had op haar beurt een bijdrage van 6.922.000 frank geleverd aan de firma PDG van de Bonvoisin. Deze firma ASE-Europe dook op in het Eurosystem-verhaal en werkte vooral via de Christelijke Falangisten van Libanon.

Dezelfde Geschier speelde samen met het Front de la Jeunesse een sleutelrol in het transport door België van de internationaal gezochte extreem-rechtse Duitse terrorist Eckehardt Weil. Volgens het magazine Pour ging Francis Dossogne, de leider van het Front de la Jeunesse, samen met Geschier op reis naar Libanon om er militaire oefenkampen te organiseren.

Toen de relaties tussen de Bonvoisin en het extreem-rechtse Front de la Jeunesse aan het licht kwamen, interpelleerde Serge Moureaux op 9 juli 1981 in de Senaat Justitieminister Philippe Moureaux en verwees naar de rol van Geschier in Eurosystem:

"Geschier is eerst en vooral zakenman. Hij is commercieel directeur van een belangrijke onderneming. Als we sommige kranten mogen geloven, is hij bevriend met de Bonvoisin. Volgens een andere bron van een compleet andere strekking, onderhandelde hij in Libanon voor de onderneming ase Europe omtrent een contract Eurosystem-Libanon. In Libanon zelf had hij als vertegenwoordiger van de firma een zekere Eli El Turk, voorzitter van het Libanese Front de la Jeunesse."

Het tijdschrift Europe Magazine, dat het Front de la Jeunesse promootte en samenwerkte met de Bonvoisin, schreef in 1979 dat Eurosystem samen met de firma ASE van Geschier plannen had om de infrastructuurwerken aan het Saoedische ziekenhuisproject uit te breiden.

Bron: De namen uit de doofpot | Stef Janssens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: PDG

Cdt. August Servais (°1929) werkte in '80 als bediende van PDG voor Inforep. Hij ging in juli '80 op rust als kapitein-commandant van de Luchtmacht en was ook een regelmatig medewerker van de NEM (pseudo: Sittinger, baron Bref en baron Net). Hij begon zijn militaire loopbaan in 1949 en speelde als zodanig een rol tijdens de Katangese secessie. Van april tot september '77 was hij bevelvoerend officier ad interim van de Historische Dienst van het leger, een afdeling van SGR. In '78 is hij beheerder van nv CIDEP en in '84 secretaris van de vzw Centre d'Etudes Politiques et Sociales Européen (voorzitter: Edmond Nerincx) die in oktober ’84 Jean-Marie Le Pen uitnodigt voor een conferentie in Schaarbeek.

Bron: Archief De Bock (?)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: PDG

Affaire PDG - Toujours le complot ...

Dernière audience du procès Bonvoisin, hier, au tribunal correctionnel de Bruxelles. Le baron se dit victime d’une "loge P2 à la Belge".

"C’est kafka. Au fur et à mesure que je lis la presse, mon écoeurement atteint son paroxisme. On assiste à une véritable curée. On a affirmé sous certaines plumes des choses qui n’ont jamais été dites dans cette salle d’audience. M. Smets parle à la télévision et il devient le "bouc-émissaire". On trouve des articles dans la presse qui ont une connotation politique. On assiste à une contre-attaque. On voit des attitudes anormales dans un dossier qui n’est pas aussi simple qu’on le laisse entendre. Il y a un amalgame complet dont vous êtes la victime, M. le Procureur. Vous parlez de sociétés dont il n’a jamais été question dans le dossier. Vous nous accusez d’être les Saddam Hussein de la procédure, mais c’est le parquet qui fait trainer l’instruction du dossier "Sûreté" (...). Vous vous étonnez que l’on ait trouvé des documents à entête du CEPIC chez le militant du Westland New Post, Michel Libert? Si cela vous inquiète tellement, comment se fait-il que l’affaire du WNP ait été étouffée par votre office. Pour notre part, on n’a pas peur de la vérité".

C’est par ces paroles prononcées par Me Saels, que la quatrième audience du procès de Bonvoisin s’est ouverte, hier. De propos qui ne surprennent guère, dans la mesure où depuis longtemps, dans ce dossier complexe, il est vrai, Benoît de Bonvoisin tente de renverser les rôles. De personne suspectée par le fisc d’être un fraudeur, il tente de se transformer en victime d’une coalition de fonctionnaires, impliquant la Sûreté de l’Etat.

Pour ce faire, la défense se fait accusatrice, contre le service de renseignement et l’administrateur des finances, bien entendu, mais aussi contre la presse. Principale cible de Me Saels, hier, l’emission "Au nom de la loi" (RTBF) suspectée de "complaisance" envers le commissaire Smets. Mais c’est l’ex-animateur de Pour, Jean-Claude Garot, qui a été le plus vertement attaqué par Me Saels. "Nous allons demander des devoirs complémentaires. Comment, par exemple, Jean-Claude Garot a-t-il reconstruit Offres après l’incendie de Pour. Est-il vrai qu’il a fait appel à une société dont le parquet dit qu’elle fournissait des fausses factures à PDG. Cette société n’a-t-elle pas reconstruit pour des prix en dehors de toute concurence. Pour quelles raisons?" questionne, Me Saels.

On a eu droit ensuite à un plaidoyer sur la démocratie de Me Graindorge. Argumentant une nouvelle fois sur le thème de la nécessite de faire un dossier global englobant toutes les affaires de Bonvoisin (PDG-CIDEP-Sûreté), l’avocat s’est principalement basé sur un arrêt de la Cour d’appel de 1987 faisant référence à "l’étroite interdépendance" de toutes les causses concernant le baron.

"J’ai le respect de la chose jugée", lui a répondu le substitut Godbille. "Mais il ne faut pas pervertir l’action en cours par l’arrêt de la Cour d’appel, d’autant que, pour ma part, celui-ci dit clairement qu’il faut que l’affaire PDG soit jugée, afin que la justice avance sur l’ensemble des dossiers de votre client."

L’audience s’est terminée par une longue déclaration du baron de Bonvoisin qui prétend être "la victime d’une loge P2 à la belge". "En 1981, alors que j’étais proche de la défense nationale", dit-il, "j’ai appris l’existence dans notre pays d’une 'force occulte' travaillant à la déstabilisation de l’Etat. C’est pour cela que l’on me traîne dans la boue depuis 10 ans." Manque toujours un début d’élément concret de preuve pour étayer cette thèse ...

Jugement, le 13 mars prochain.

Bron: Libertés | Michel Bouffioux | 15 februari 1991

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: PDG

In 1995 veroordeelt de Brusselse correctionele rechtbank de Bonvoisin tot drie jaar cel in de PDG- en CIDEP-zaak:

(...) De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde gisteren Baron Benoit de Bonvoisin tot een gevangenisstraf van drie jaar effectief en een boete van 500.000 fr. de Bonvoisin werd schuldig bevonden aan een reeks fiscale inbreuken, schriftvervalsing en oplichterijen die hij in de periode 1974 tot midden de jaren ’80 als hoofd van de bedrijven PDG en CIDEP zou hebben gepleegd.

(...) De twee dossiers waarvoor de Bonvoisin moest terecht staan, hebben hiermee te maken. ‘Promotions Distribution Générale’ (PDG) was tussen 1974 en 1985 actief op het vlak van public relations. Daarbij zouden fictieve facturen voor bedrijven zijn opgesteld. Op deze wijze kon geld worden doorgesluisd naar CEPIC. Opmerkelijk is dat PDG ook actief was voor het leger. PDG betaalde onder meer militairen die voordrachten gingen houden over de subversieve activiteiten van links.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: PDG

CIDEP of PDG... Is dit nu het zelfde bedrijf? Ergens twijfel ik! Kan iemand mij hier bij helpen? Wanneer is Eurosystem nu weeral in vereffening gegaan? Victor Dossogne... Papa van...?

Re: PDG

Die firma's zijn boekhoudkundig 2 entiteiten naar ik het begrijp met dezelfde beheerder(s). Eurosystem: In juli 1979 draaide het Eurosystem-project echter uit op een frauduleus bankroet. Papa van ja.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.