Heeft er iemand meer inlichtingen over het feit dat tijdens de overval van de Colruyt te Halle op 3 maart 1983 er een rijkswachtofficier "toevallig" aanwezig was tussen de klanten in de winkel tijdens de overval? Wie was die rijkswachtofficier?

Tijdens de overval van de Delhaize te Overijse op 27 september 1985 was er eveneens een rijkswachtofficier "toevallig" aanwezig tussen de klanten in de winkel tijdens de overval. Dat zou Guido Torrez geweest zijn.

72

Een interview met Jules Knockaert over de overval in Halle:

Oog in oog met de Bende van Nijvel: “Hij deed wat ze vroegen. Toch schoten ze hem dood”

Hij was directeur bij Colruyt, had dertig filialen onder zich. Toen hij de Bende van Nijvel zijn vriend Walter zag doodschieten, was er voor Jules Knockaert enkel nog een voor en een na. “In die tijd bestond het woord slachtofferhulp niet eens. Je moest het zelf invullen. Of niet invullen, zoals ik.”

Hij was er niet maandag, op de bijeenkomst van Bende-slachtoffers met de procureurs-generaal in Brussel. De radio adviseerde iedereen al van ’s ochtends heel vroeg om geen nodeloze verplaatsingen te maken. Als je je al bijna 35 jaar vastklampt aan elke sprankel hoop en je die daarna altijd weer ziet vervliegen, is het lastig oordelen over het nut van een verplaatsing.

“Ik heb het lang willen ontkennen, maar ik heb een ander leven gehad door de Bende van Nijvel”, zegt Jules Knockaert (75). “Ik ben in 1965 bij Colruyt begonnen, in de eerste vestiging aan de Universiteitslaan in Elsene. Het was een kleine firma die snel groeide. Ideaal voor iemand als ik: geen diploma, maar bereid om hard te werken. Colruyt groeide met 30 tot 40 procent per jaar. Ik ben begonnen als magazijnier, verder opgeklommen tot gerant, in 1969 tot directeur magazijn en transport en in 1979 werd ik adjunct-directeur verkoop voor Brussel. Ik had dertig filialen onder me, de meeste in Brussel, maar ook in Leuven, Heverlee en Sint-Truiden. De vestiging in Halle was nog altijd de grootste. Daar zat ook de directie. Walter was daar de gerant.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

73

Scaramouche wrote:

Heeft er iemand meer inlichtingen over het feit dat tijdens de overval van de Colruyt te Halle op 3 maart 1983 er een rijkswachtofficier "toevallig" aanwezig was tussen de klanten in de winkel tijdens de overval? Wie was die rijkswachtofficier?

Tijdens de overval van de Delhaize te Overijse op 27 september 1985 was er eveneens een rijkswachtofficier "toevallig" aanwezig tussen de klanten in de winkel tijdens de overval. Dat zou Guido Torrez geweest zijn.

Ik kan het ook niet meer terugvinden waar ik het gelezen heb maar het is me steeds bijgebleven om de volgende reden: ik heb bewaking gedaan aan de Delhaize in Overijse tot voor de moordpartij van de Bende. Een man legitimeerde zich aan mij als zijnde lid van de BSR Wavre met de woorden (in het Frans): "Als er problemen zijn kan je me vinden in de winkel". Later las ik hier op het forum dat ook Kol. Guido Torrez aanwezig was tijdens de overval. Toen ik ook ergens las dat Kol. Lhost aanwezig was in de Colruyt in Halle hield ik deze twee namen in goed gedachte. Maar ik kan niet meer zeggen waar ik de naam Lhost heb gelezen i.v.m. Halle. Trouwens toen ik maanden later een foto zag van Amory, leek het me de BSR'er uit Wavre te zijn.

LEO, dank u vriendelijk!

75

Hypothese: Nekschot = Executie in kader cocaïnehandel. Cocaïne via ladingen bananen gericht aan Colruyt. De juiste dozen worden vanuit centrale opslagplaats gedevieerd naar het filiaal in Halle, waar ze in de brandkast belanden. Brandkast stond in ruimte van waaruit camionettes worden verhuurd, ideaal om onopvallend verder te distribueren. Brandkast ongewoon groot, heb zowel brandkast als ruimte ooit met mijn eigen ogen gezien. Halle was ook centraal depot van Collishop denk ik, dus helemaal niet ongewoon als vanuit Halle pakjes vertrekken richting particulieren. Te onderzoeken hypothese.

76

OK Trojan, je hebt met eigen ogen de brandkast gezien, maar heb je ooit cocaïne zien aankomen, opgeslagen staan en verdeeld worden van daaruit? Heb je ooit medewerkers van Colruyt die het gezien hebben dit ooit horen zeggen? Ik weet zeker dat er soms "per vergissing" een lading cocaïne bij de bananen zat, maar dit was zeer uitzonderlijk, de politie werd verwittigd en klaar was kees.

77

Scaramouche wrote:

Heeft er iemand meer inlichtingen over het feit dat tijdens de overval van de Colruyt te Halle op 3 maart 1983 er een rijkswachtofficier "toevallig" aanwezig was tussen de klanten in de winkel tijdens de overval? Wie was die rijkswachtofficier?

Tijdens de overval van de Delhaize te Overijse op 27 september 1985 was er eveneens een rijkswachtofficier "toevallig" aanwezig tussen de klanten in de winkel tijdens de overval. Dat zou Guido Torrez geweest zijn.

Ik ben inderdaad ook op zoek naar een tweede rijkswachtofficier die bij een andere overval aanwezig was. Ik heb tot op heden die informatie nog niet kunnen achterhalen of dit al dan niet correct is.

78

Overval op Colruyt-warenhuis: 2 gewonden

Drie gewapende mannen hebben gisteren omstreeks 19u45 het warenhuis Colruyt aan de Steenweg op Edingen te Halle overvallen en een buit van miljoenen in de wacht gesleept. Eerst roofden ze de kassa’s leeg en trokken toen naar de kantoren op de eerste verdieping. Daar moet enige herrie zijn ontstaan waarbij twee personen werden gewond. Eén ervan is er ernstig aan toe.

De overvallers verplaatsten zich in een Volkswagen Golf (2) en terwijl twee mannen met tweelopen, vermoedelijk jachtgeweren, het gebouw binnen trokken, bleef een handlanger aan het stuur achter.

De aanwezigen werden op de korrel genomen terwijl de kassa’s werden geledigd. De twee rovers trokken toen naar de eerste verdieping waar ze ook nog beslag konden leggen op een grote som geld. Daar werd een paar keer geschoten. Eén van de gewonden werd maar oppervlakkig geraakt. De tweede werd getroffen in het gelaat en is later van een ziekenhuis in Halle naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Brussel gevoerd.

De wagen met de overvallers verdween in de richting van Brussel. Over de omvang van de buit had men gisteravond bij Colruyt nog geen idee. Het kan om ettelijke miljoenen gaan. (1)

Bron: Het Nieuwsblad | 4 maart 1983

Overvallers schieten gerant door het hoofd

Bij een gewapende overval op  een Colruytvestiging te Halle werd donderdagavond de gerant koelbloedig door het hoofd geschoten. Eerder hadden de overvallers in de lucht gevuurd om klanten en bedienden te intimideren, een bediende een harde klap op het hoofd gegeven, de kassa’s geledigd en de gerand de brandkast laten openen. Ook toen ze met hun buit, amper een miljoen frank, de vlucht namen, werd er nog gevuurd. Hoewel de rijkswacht - intussen gealarmeerd door een kaderlid van de zaak - snel ter plaatse was, wisten de overvallers te vluchten. De firma Colruyt looft een beloning van 5 miljoen frank uit aan wie inlichtingen over de daders kan verschaffen.

Donderdagavond, omstreeks 19u45 en dus net voor sluitingstijd, schoven een tiental klanten aan de kassa’s van de Colruyt-vestiging aan de Edingsesteenweg 300 te Halle. Plots doken twee onbekenden (van het Noordafrikaanse type?) met een bivakmuts over het hoofd de zaak binnen. Eén van hen had een jachtgeweer in de handen, de andere dreigde met een revolver en een matrak. Onmiddellijk vuurde de man met het jachtgeweer een schot af en sommeerde zowel bedienden als klanten op de grond te gaan liggen.

Terwijl de schutter de kassa’s leegmaakte, sloof de andere naar het kantoor van de gerant dat boven de ingang is gelegen. Gerant Walter Verstappen (uit Grimbergen) was er aan het praten met Colruytbedrijfsleider Julien Knockaert uit Lembeek en nog een andere bediende. Omdat Knockaert de handen voor zich uitstak, kreeg hij onmiddellijk een harde klap met de matrak op het hoofd toegediend. Hij viel bewusteloos op de grond. De overvaller dwong toen met de revolver in de hand gerant Verstappen de brandkast te openen.

Koelbloedig

Daar greep hij al het geld uit en toen schoot hij koelbloedig een 9 mm-kogel door het hoofd van de gerant, die zwaar gewond op de grond rolde. Hierop zetten de twee overvallers het op een lopen naar de parking waar ze door een medeplichtige werden opgewacht in een grijze VW Golf. (2) Intussen hadden enkele klanten de vlucht genomen via een nooduitgang. Zij werden op de parking onder vuur genomen door de vluchtende gangsters die verdwenen in de richting van de autoweg E10, richting Brussel.

Intussen had iemand van de directie, die net buiten ging toen de overvallers aankwamen, vanuit een nabijgelegen Colruyt-gebouw de rijkswacht verwittigd. Daar werd extra groot alarm gegeven omdat men dacht aan een overval met gijzeling. Maar toen de combi’s van rijkswacht en politie aankwamen, waren de daders al spoorloos.

Onmiddellijk werd de zwaargewonde gerant naar het ziekenhuis van Halle overgebracht, van waar hij naar het Erasmusziekenhuis te Anderlecht werd doorgestuurd. Daar werd gisteren nog voor zijn leven gevochten. Zijn toestand was stationair, maar bleef toch uitermate kritiek. De neergemempte Knockaert kon na verzorging huiswaarts keren.

Officieus werd gisteren al een verband gelegd tussen deze bloedige overval en een overval van eind vorige week op een Delhaize aan de Waterloosesteenweg te Ukkel. Ook toen werd de overval gepleegd met gebruikmaking van wapens, werd ruim één miljoen frank buitgemaakt en vlechten de overvallers met een VW Golf. (2) Ook van die overvallers raakte men achteraf het spoor bijster.

Gisteren werden in ieder geval de persoonsbeschrijvingen van overvallers bekendgemaakt. De eerste overvallers is ongeveer 1,85 m groot en was gekleed in een afgedragen donkergrijsblauwe regenjas, donkere broek en zwarte schoenen. Over het hoofd had hij een bivakmuts getrokken en de huid rond de ogen was donker geverfd. De tweede overvaller is ongeveer 1,70 m groot, droeg eenzelfde donkere muts en een lange beige regenjas. De derde overvaller, die schoot met het jachtgeweer, droeg een okerkleurige regenjas en ook een donkere muts.

De firma Colruyt verdeelt in ieder geval vijf miljoen frank onder alle personen die de politie of rijkswacht belangrijke hulp kunnen verschaffen. Ofwel kan er contact worden genomen met de politie van Halle of met de dichtstbijgelegen politie- of rijkswachtpost.

Bron: Het Nieuwsblad | 5 maart 1983

(1) De buit bedroeg 1.182.115 frank.
(2) De in Plancenoit gestolen VW Golf Rabbit.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Met heel de commotie en media-aandacht rond Bonkoffsky en Aalst in het najaar 2017 is men vergeten dat deze warenhuisoverval van de Bende en brutale moord op Walter Verstappen ondertussen al 35 jaar geleden is gebeurd. Ook Jules Knockaert heeft het hard te verduren gekregen tijdens deze overval. Tot op heden werd geen enkel dader gevat. Triest.