21

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Ben wrote:

"Dooms heeft voor de dubbele moord in de Herdersliedstraat nog een zaak gehad waarbij iemand werd geliquideerd met artisanale kogels. Dat was een Spanjaard die in Anderlecht voor zijn deur werd afgemaakt. De man handelde in wapens via Luxemburg. Die zaak is ook nooit opgehelderd. "

Iemand toevallig extra informatie over deze onopgeloste moord?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Op de volgende vraag antwoordt Michel Libert nogal ontwijkend. Nochtans kan je uit zijn antwoord opmaken dat hij ofwel weet dat Elnikoff heeft deelgenomen aan de moordpartij ofwel dat hij Elnikoff op zijn minst in staat acht de moorden gepleegd te hebben. Michel Libert begrijpt nl. helemaal niet waarom de vrijwillige bekentenis van Elnikoff niet serieus genomen is (ondanks het feit dat het leveren van valse bekentenissen een opgedragen toegepaste tactiek was van WNP-leden).

Deux membres du WNP ont été arrêtés dans le cadre du double meurtre de la Pastorale (Lammers et Barbier). L'un fut acquitté, l'autre condamné. Cela fait un de trop ou un de trop peu... Elnikoff aussi avait avoué...

L'Opération de la Pastorale faisait l'objet d'un ODM (ordre de mission) établi en bonne et due forme. Je ne me rappelle plus quels étaient l'originateur "premier" ni les autres destinataires.

Toute opération était nécessairement "couverte" par des autorités officielles et, avec le recul sur cette affaire d'une envergure particulière, ce ne pouvait être autrement.

L'opération n'était point un exercice et réellement importante. Deux faits me confortent dans cette conclusion. Le premier, nos équipes n'étaient pas les seules sur le terrain. Le second était qu'en cas de problème (quelconque), il nous fallait prendre contact, selon le protocole traditionnellement d'application, avec une autorité qui se trouvait être à proximité des lieux.

Je ne reviendrai pas sur les détails des enquêtes et certainement pas du procès ni de ses conséquences, toutes les infos utiles se trouvant dans d'innombrables colonnes, blogs et bouquins.

En parlant de la matière des aveux, tous nous avions ordre de suivre les instructions à la lettre. C'est donc en ce sens qu'il faudrait considérer les atermoiements des supposés coupables (aveux bidons, circonstances allégoriques, attente de nouvelles instructions, etc...

Quant à Elnikoff, je ne vois pas du tout ... mais du tout ... pourquoi son témoignage n'a pas été pris au sérieux. Encore une fois, les procédures d'enquêtes étaient fort particulières à l'époque et menaient unilatéralement à des "couacs" liés à la Sûreté nationale et des dossiers dans lesquels des "huiles" bien connues dans le cadre de l'Organisation se prélassaient.

23

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Het blijft toch een vreemd gegeven dat Barbier een moord opbiechtte die hij misschien niet gepleegd heeft. Stel dat de moord georkestreerd werd door de WNP om Smets erin te luizen en de huiszoekingen uit te lokken (waarbij de NAVO-telexen aan de oppervlakte zouden komen), waarom liet de WNP dan de echte schuldige niet opdraaien?

In het verhaal van Barbier en Latinus zitten zoveel fouten en tegenstrijdigheden en Barbier weet blijkbaar zelf niet eens goed hoe hij de moord gepleegd heeft. Het feit dat de moordenaars eerst aanbelden bij de buren getuigde ook van amateurisme. Toch werden Barbier en Lammers in 1987 aangeklaagd voor de moord op Fons Vander Meulen en Francesca Arcoulin. In mei 1987 veroordeelde het Hof van assisen van Brabant Marcel Barbier tot levenslag.

Lammers werd vrijgesproken, maar bekende later de moorden bij de Cel Waals-Brabant. Opschepperij of waarheid? Hij kan, door de wetgeving, nooit meer veroordeeld worden voor het hetzelfde feit als er nieuw bewijs is. In elk geval werd Barbier veroordeeld zonder afdoende bewijzen. De moorden werden nooit opgehelderd en zijn tot op de dag van vandaag voer voor speculatie en discussie. Justitie blundert.

Bron: De Westland New Post: Pop-up van een veranderende samenleving? (thesis) | Lander Van de Sompel | 2017

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Uit de archieven van Walter De Bock:

18.2.82: Dubbele moord in de rue de la Pastorale:

Donderdag avond wordt de dubbele moord gepleegd in de rue Pastorale in Anderlecht door Barbier. De kogels waarmee de moorden werden gepleegd zijn van artisanale makelij en dus vervaardigd door iemand die erg vertrouwd is met munitie. Ze zijn van lood, een grote zeldzaamheid. Loden kogels vervormen bij het afvuren zodat het niet meer mogelijk is om nog het wapen te identificeren. Het gaat dus om een vernunftige killertechniek waarbij alle sporen werden geëlimineerd die normaal een wapenexpert steeds toelaten om het onderzoek in een mee precieze richting te sturen.

Er werden bovendien geen kogelhulzen aangetroffen. Vermits die bij een pistool steeds vrijkomen bij het vuren en alleen bij een revolver in het wapen blijven zitten, werd de valse indruk gewekt dat een revolver werd gebruikt. Later bleek nl. dat er toch een pistool werd gebruikt waarrond een nylonkous zat die de wegvliegende hulzen opving. Het gerecht werd dus via de ballistiek bovendien op een dwaalspoor gezet.

Expert Cdt. Claude Dery zal op 7.5.87 voor het assisenhof van Brabant verklaren dat hij tussen '82 en '87 nog tweemaal zulke zeldzame (artisanale loden) kogels sporen van dezelfde gietvorm heeft aangetroffen in een moordzaak maar voordien nooit. Hij maakt op dat moment een rapport over het mogelijk verband tussen de drie dossiers via een gietvorm aangetroffen in een ander dossier. Op dat moment kwam advokaat-generaal Jaspar tussenbeide om te beletten dat getuige Dery ook zou vertellen om welk dossier het hier gaat. In de wandelgangen verwees men na de zitting naar de dossiers 'Bende van Nijvel' en de moord op Mendez.

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Twee kerels wilden via levensverzekring eindelijk aan centen geraken.
- Beschuldigden: Marcel Barbier, Eric Lammers
- Slachtoffers: Alfons Vandermeulen, Francesca Arcoulin
- Feiten: Anderlecht februari 1982, Court Saint Etienne april 1984.
- Proces: Bruxelles mei 1987.

Bron » www.assisen.be

Welk feit speelde er zich af in het kader van deze zaak af in Court Saint Etienne in april 1984? Wordt daarmee de moord op Paul Latinus bedoeld? De aanklacht is toch ook wel speciaal geformuleerd met wat er allemaal geweten is over deze moord. wink

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Een journalist heeft recent een vraag gesteld aan Michel Libert over de mogelijke betrokkenheid van Elnikoff bij de Pastorale-moorden.

En 1989 Christian Elnikoff tente de se suïcider avant de s’inculper devant René Haquin d’être le vrai exécuteur de la double meurtre. Qu’est-ce que vous en pensez?

Michel Libert: Je ne sais quoi penser, mais cette version tient mieux la route que bien d'autres. Quant à la mission, j'ai pu observer que nos équipes "en shifts" étaient doublées d'une ou de plusieurs autres composées de gens que je ne connaissais pas.

27

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Denkoefening: probeer een en ander te verklaren vanuit de driehoeksrelatie Barbier-Libert-Latinus. Driehoeksrelatie as in crime of passion.

28

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Enkele dagen na de moorden wordt een tweede verdachte ondervraagd, een zekere P. Hij heeft een tijd geleden eveneens een verhouding gehad met de ex-vrouw van Vandermeulen en vrouw van Barbier, Marcelle Gobert. P. werd in 1980 veroordeeld wegens poging tot moord. Hij had het slachtoffer gedwongen te knielen en hem dan een dolk in de mond geduwd. Daarna voerde hij het slachtoffer naar een bos waar het slachtoffer is kunnen vluchten. De week van de moorden blijkt P. te zijn weggebleven op zijn werk en heeft hij zijn vrouw het ziekenhuis ingeslagen. P. werd wél formeel herkend door beide getuigen. In zijn wagen werden bloedvlekken gevonden.

De vlekken konden geanalyseerd worden maar bleken niet afkosmtig te zijn van de slachtoffers in de Herderliedstraat. De vrouw van P. bevestigde dat ze de avond van de moord samen naar een film op televisie hebben gekeken. P. had de film al eens gezien en was daarbij in slaap gevallen. P. werd vrijgelaten en het onderzoek naar de Herderliedmoorden viel stil.

Bron » Forum

Vergeten we niet dat Christian P. formeel door de onderburen werd herkend als één van de twee verdachten van de Pastorale moord? Dat zijn alibi door zijn vrouw wordt gegeven? Dat het in slaap vallen voor TV de logische vraag van speurders anticipeert: wat heeft u gezien die avond op TV?

Of heeft iemand zich dan als een sozie van Christian P. voorgedaan en hebben de professionele killers - want zo blijkt duidelijk uit de gebruikte munitie en methodes - opzettelijk bij de onderburen aangebeld. Niet uit amateurisme dus. Om een dwaalspoor op te zetten naar Christian P.?

Trouwens, beeld je in dat je iemand wil liquideren. Je belt verkeerd aan en je weet dat de onderburen een glimp hebben opgevangen. Ga je dan verder met moordplannen of blaas je de boel af? Ik denk het laatste. Want tot dan is er nog niks strafbaars gebeurd. Maar nee, ze doen gewoon verder en laten de onderburen dan nog eens met rust? Ik vermoed hier opzet, geen amateurisme.

29

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Rond Alfons Vandermeulen zou halfweg jaren '70 een gerechtelijk dossier hebben bestaan, dat later verhuisde richting Staatsveiligheid (uit te zoeken).

30

Re: Anderlecht: 18 Februari 1982

Man en vrouw doodgeschoten te Anderlecht

In hun appartement op de eerste verdieping aan de Herdersliedstraat 97 te Anderlecht werden de 31-jarige Alfons Vander Meulen en zijn 44-jarige bijzit Francesca Arcoulin vrijdagvoormiddag levenloos aangetroffen. Het tweetal werd met een pistoolkogel door het hoofd geschoten.

Het koppel bewoonde al een hele tijd een ruim appartement in een modern huis met drie verdiepingen te Anderlecht. Terwijl zijn vriendin Francesca Arcoulin thuis bleef, was Alfons Vander Meulen donderdagavond nog enkele glazen bier gaan drinken in de herberg “Le Pigeon Bleu” aan de Frans Halsstraat te Anderlecht. Buren zagen hem omstreeks 22 uur thuiskomen.

Wat er de daaropvolgende uren gebeurde, is tot nog toe niet uitgemaakt. Het gerecht sluit de mogelijkheid niet uit dat het tweetal in zijn slaap werd verrast. Een medehuurder wist te vertellen dat de eigenaar van het huis sinds de feiten verzocht werd zo vlug mogelijk het slot van de algemene toegangsdeur te veranderen. Anderzijds kon worden vernomen dat er in dezelfde wijk in de afgelopen maanden enkele moorden werden gepleegd die tot nog toe onopgelost bleven.

De tweevoudige misdaad werd pas vrijdagavond omstreeks 11 uur ontdekt. Een familielid van het koppel was immers komen aanbellen, en omdat hij geen antwoord kreeg verwittigde hij de plaatselijke politie. De agenten troffen in het appartement het stoffelijk overschot aan van Alfons Vander Meulen en zijn vriendin Francesca Arcoulin. Beiden waren door het hoofd geschoten. Over enige drijfveer is voorlopig niets gekend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Februari 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube