181

BAX wrote:

Heeft er iemand inzicht in het dossier Mendez en de reden waarom dit van het dossier Bende van Nijvel werd/wordt gescheiden?

sherlock wrote:

Viel buiten tijspanne '82 - '85 (was erna) en geen directe link overvallen warenhuizen.

BAX wrote:

Ik volg nog maar zo'n half jaar dit forum, maar heb intussen veel - intensief - gelezen. Mij lijkt het dat de afscheiding van dit dossier een - hoe zal ik het noemen? - gemiste kans is...

Een van de mogelijke redenen als antwoord op die vraag, kan misschien afgeleid worden uit het topic hier over Luc Hennart die verantwoordelijk was voor o.a. het onderzoek naar de moord op Juan Mendez. Het is een klein topic dus kan snel gelezen worden.

Non semper ea sunt quae videntur

182

Had ik gelezen FreCR, vandaar mijn verwondering waarom dit zo 'onderbelicht' blijft...

FN-topman in auto vermoord langsheen snelweg op 2 km van woonplaats Overijse

Een direkteur van de wapenfabriek FN te Herstal werd vermoord aangetroffen in zjin auto, die gestald stond op de pechstrook van een afrit bij de autoweg Brussel-Namen te Rosières, even over de taalgrens in Waals-Brabant. Dat gebeurde dan nog op amper twee kilometer van de woonplaats van de FN-topman Juan Mendez Playa, Rosierensteenweg 205 te Overijse. Een duistere moord op een commercieel directeur, belast met de Zuid- en Middenamerikaanse markt. En omdat het gerechtelijk onderzoek reeds heeft uitgewezen dat de aanslag het werk moet geweest zijn van professionelen, kan de opheldering lang aanslepen.

Juan Mendez-Playa werd wel in 1952 - hij is dus 32 jaar - geboren in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar heeft de Belgische nationaliteit. Met zijn vrouw en twee kinderen, woont hij in een villa langs de Rosierensteenweg te Overijse. Een man die enorm veel reisde en onlangs nog op missie was in Honduras en Venezuela.

Zes schoten

Mendez-Playa was ’s ochtends met zijn auto naar zijn werkgelegenheid vertrokken omstreeks 7u. Diezelfde dag, maar dan pas om 16u30, werd hij vermoord aangetroffen in zijn auto. Dat voertuig was daar al door automobilisten opgemerkt omstreeks 7u45 ’s morgens, dus amper drie kwartier na het wegrijden van de directeur thuis. Ongetwijfeld was de man toen al neergeschoten, want van buiten af was er geen inzittende te zien.

Bron: Het Laatste Nieuws | 9 januari 1986