Topic: Overvallenreeks Oudergem - Etterbeek: 21 en 25 September 1985

Twee warenhuizen overvallen te Oudergem en Grimbergen

Drie gewapende mannen hebben zaterdagmiddag [21 september 1985] een overval gepleegd op een filiaal van de warenhuisketen Delhaize, aan de Waversesteenweg te Oudergem [Google Maps]. De kerels drongen binnen in het kantoor van de zaakvoerder en bedreigden de man. Uiteindelijke gingen ze er vandoor met een som geld waarvan de precieze omvang niet gekend is.

Enkele uren later stormden dan nog twee gemaskerde en gewapende onverlaten binnen in supermarkt Codi te Grimbergen. Ook daar werd de filiaalhouder bedreigd. De gangsters wisten de hand te leggen op 15.000 frank en snelden te voet weg. Van hen ontbreekt elk spoor.

Bron: Het Laatste Nieuws | 23 september 1985

Zelfde boeven in supermarkten te Etterbeek en Oudergem

De kerels, die zaterdag 21 september een overval pleegden op de Delhaize aan de Steenweg naar Waver te Oudergem, hebben woensdagavond [25 september 1985] tot tweemaal toe opnieuw toegeslagen. Men is er bijna zeker van dat het om dezelfden gaat: het voertuig is hetzelfde (een bruine of grijze BMW 323), de wapens zijn dezelfde (een riot gun en een pistool type Luger) en de persoonsbeschrijving is dezelfde.

Zij sloegen eerst toe om 18u45 in de Choc Discount aan de Kolonel Van Gelelaan 118 te Etterbeek [Google Maps], waar zij aan de haal gingen met 100.000 frank nadat zij om schrik aan te jagen, een kogel in de muur van een kantoor hadden geschoten. Daar waren zij met drie: één met een sjaal voor het gelaat, een tweede met een bergmuts en een derde met een pruik. Die met de pruik haakte af of bleef in de auto: de overige twee doken vijf minuten later op in de Colruyt, Triomflaan 20 te Oudergem [Google Maps], waar zij onder bedreiging van hun wapens nog eens 88.000 frank uit de kassa-lade mochten graaien

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 september 1985

Ik heb geen idee of deze feiten iets te maken hebben met de Bende van Nijvel. Was dit een soort van generale repetitie voor hun volgende feiten? Of heeft de Bende van Nijvel zich hierop geïnspireerd voor haar vermommingen van 1985? Er zijn een paar opmerkelijke gelijkenissen met de Bende van Nijvel maar ook verschillen:

Gelijkenissen in modus operandi:

  • de daders zijn met drie;

  • de daders zijn gewapend (met onder meer een riot gun);

  • de daders begeven zich naar het kantoor van de filiaalhouder;

  • de daders bedreigen met hun vuurwapens, ze lossen zelfs een schot in de muur;

  • één van de daders verbergt zijn gezicht achter een sjaal (zoals in Aalst en Eigenbrakel?);

  • één van de daders draagt een pruik (zoals in Aalst?);

  • het gaat alweer om Delhaize en Colruyt;

  • de overvallen spelen zich in het Zuidoosten van Brussel af;

  • de daders schrikken er niet voor terug om twee overvallen op dezelfde dag en op zeer korte tijdsspanne te plegen (net zoals in Eigenbrakel en Overijse) en dit dan nog in een stadscentrum;

  • de eerste overval in Oudergem gebeurt op zaterdagnamiddag 21 september 1985. In de nacht van 21 op 22 september wordt in Erps-Kwerps de groene Golf GTI gestolen die later teruggevonden wordt in het bos van La Houssière.

Verschillen in modus-operandi:

  • de daders slaan ook toe in een Choc Discount;

  • hoewel de daders vuurwapens hebben, maken ze geen enkel slachtoffer en beschieten ze geen klanten of personeel;

  • het gebruikte voertuig is een BMW 323 en geen Golf GTI;

  • een Luger werd niet gebruikt door de Bende van Nijvel;

  • ze dragen geen carnavalmaskers;

  • ze nemen geen gijzelaar vast;

  • het is niet duidelijk of ze de telefoonkabels hebben uitgerukt.

Ik heb geen verdere informatie gevonden over deze feiten, noch of en wanneer de daders gepakt geweest zijn. Misschien heeft er iemand anders wel meer informatie hierover?

Re: Overvallenreeks Oudergem - Etterbeek: 21 en 25 September 1985

Interessant. Inderdaad, het zou goed zijn om te weten of de daders geïdentificeerd zijn.

Bij de verschillen in MO valt vooral de BMW op, maar de Bende van Nijvel heeft in 1982-1983 ook feiten gepleegd met andere wagens dan een Golf. En volgens het document afgedrukt op blz 116-117 van De Bende (Ponsaers/Dupont) is het niet uitgesloten dat de Bende een Luger gebruikte in Nijvel.

Er waren natuurlijk veel overvallers actief in die periode, maar het lijkt me ondenkbaar dat de leden van de Bende van Nijvel geen andere misdaden op hun kerfstok hebben dan die op het bekende lijstje.

Re: Overvallenreeks Oudergem - Etterbeek: 21 en 25 September 1985

Rijkswachter hoort van informant dat er nieuwe overval komt in Overijse. Tijdens hun overval duiken er ineens andere mannen op, die op mensen beginnen te schieten. Tijdens alle verwarring dumpen ze lichaam van te loslippige Finné.

Vanaf dan zitten ze vast.

4

Re: Overvallenreeks Oudergem - Etterbeek: 21 en 25 September 1985

Merovinger wrote:

De kerels, die zaterdag 21 september een overval pleegden op de Delhaize aan de Steenweg naar Waver te Oudergem, hebben woensdagavond [25 september 1985] tot tweemaal toe opnieuw toegeslagen. Men is er bijna zeker van dat het om dezelfden gaat: het voertuig is hetzelfde (een bruine of grijze BMW 323), de wapens zijn dezelfde (een riot gun en een pistool type Luger) en de persoonsbeschrijving is dezelfde.

Dzju. Dat ging toch niet zo goed. Dan maar 's anderdaags kort na vier uur 's ochtends enkele Volkswagen Golf (waaronder de Golf GTI gebruikt te Aalst) gaan pikken langs de Noodbosweg.

Inderdaad, de Bende van Baasrode gebruikte een BMW bij hun overvallen en de Bende van Nijvel gebruikte alleen maar een Volkswagen Golf, dus het kunnen niet dezelfde gangsters zijn. De daders vluchtten in totaal driemaal richting Frankrijk, het zijn dus allicht Franse gangsters.

5

Re: Overvallenreeks Oudergem - Etterbeek: 21 en 25 September 1985

Deze onbekende bende heeft dus in totaal drie overvallen gepleegd:

  • 21 September 1985, rond de middag: Delhaize-warenhuis, Waversesteenweg te Oudergem

  • 25 September 1985, rond 18u45: Choc Discount-winkel aan de Kolonel Van Gelestraat te Etterbeek

  • 25 September 1985, rond 19u05: Colruyt-warenhuis aan de Triomlaan 20 te Oudergem.

De daders waren gewapend met een riot gun en een Luger en verplaatsten zich met een BMW. De Bende van Baasrode gebruikte vaak BMW's voor hun overvallen. Zouden deze drie feiten gepleegd zijn door de nieuwe bende die Philippe De Staerke enkele dagen voordien gecreëerd heeft?

Twee overvallen in het Brusselse

Tot tweemaal toe werd woensdagavond een overval gepleegd in een supermarkt in het Brusselse. De eerste overval gebeurde omstreeks 18u45 in de Choc Discount-winkel aan de Kolonel Van Gelestraat te Etterbeek door drie gangsters van wie twee gemaskerd met een hoofdkap en een derde met een zwarte pruik op het hoofd. De indringers, die gewapend waren met een riot-gun en een Luger-pistool wisten beslag te leggen op 100.000 fr. Ze reden er vandoor in een BMW-wagen.

Een tiental minuten later bleef dezelfde BMW staan voor de supermarkt Colruyt, Triomlaan 20 te Oudergem. In het voertuig waren slechts twee gangsters overgebleven, nl. de twee mannend ie met een hoofdkap waren gemaskerd. Door te dreigen met hun wapens wisten ze dit keer 80.000 fr. buit te maken.

Het ziet ernaar uit dat voornoemde daders op 21 september jl. eveneens een overval pleegden in een Delhaize gelegen Waversesteenweg te Oudergem. Ze waren toen immers met dezelfde BMW-wagen ter plaatse gekomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 September 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube