31

Mevrouw Pannecoeck lijkt het noodlot toch wel aan te trekken:

Dix ans après le mystérieux assassinat de Paul Cams à Ganshoren en novembre 1983, l'ancienne compagne de celui-ci, Odile Pannecoeck, vient de perdre dans des circonstances tout aussi violentes son second compagnon en Espagne. Juan Romero, un Espagnol qui avait épousé Odile Pannecoeck après le décès de Paul Cams, a été abattu à coups de fusil voici déjà près de deux mois dans les environs de Marbella, sur la Costa del Sol, alors qu'il se trouvait sur un chemin peu fréquenté.

Maar na verdere lectuur lijkt mevrouw Pannecoeck buiten alle verdenking wat de moord op haar tweede man betreft.

Nog het vermelden waard: Cams vloog zeer frequent heen en weer naar Amerika. Met zijn onschendbaar diplomatenkoffertje, als consul van Senegal.

Anderzijds, over het verband Cams - SAC heb ik m'n twijfels. Dat berust mogelijk gewoon op grond van het feit dat ook de stichter van SAC ooit de Dag Hammersjkoeld prijs kreeg.

Ook nog interessant, kort na de moord op Cams, pleegt een boekhoudkundig expert in z'n omgeving zelfmoord. Alsof dat niet genoeg is, komt de opvolger van die boekhouder in rare omstandigheden om het leven. De moeite om uit te zoeken lijkt me.

Bron: oud krantenartikel op Franstalige site.

32

Een kennis zijn van Paul Cams was geen goed idee:

  • Théo De Bouvere: de trouwe boekhouder van Cams. Hij pleegt op 21 januari 1981 zelfmoord.

  • Renato Iaione: restauranthouder. Op 12 april 1982 rijdt Iaione zich met zijn wagen te pleiter in de Brusselse Van Praetlaan. Voor de politie is dit ongeval een raadsel want de genoemde laan is immers erg breed. Nochtans wordt geen enkel spoor gevonden van een mogelijke sabotage van de auto.

  • Yvan Somville: berucht gangster. Wanneer de politie naar hem op zoek is, rijdt hij naar de woning van Cams. Daar wordt hij op 17 december 1979 door de politie doodgeschoten.

  • Alfred Vlassenroot: vriend van Cams. Hij wordt op 15 januari 1986 door huurmoordenaars vermoord.

  • Giovanni Machioni: iemand die dicht bij Cams stond. Vermoord in 1981. Meer informatie ontbreekt.

De Bouvere en Iaione zijn allebei nog beheerder geweest van de naamloze vennootschap New Carlton.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Uitloper van moord op miljonair Cams - Twee Brusselse artsen aangehouden wegens fraude

Het ziet er niet naar uit, dat de jongste ontwikkelingen omtrent de moord op multimiljonair Paul Cams uit Ganshoren tot een vlugge oplossing zullen bijdragen: de twee artsen, die tijdens het weekeinde werden aangehouden, worden beticht van fiscale fraude. Zij werden onder mandaat geplaatst door onderzoeksrechter Bellemans, terwijl het onderzoek betreffende de moord berust bij mevrouw Vanbellaiengh.

Bijna twee maanden geleden werd Paul Cams (44) doodgeschoten op de bendeverdieping van zijn villa aan de Jacques Sermonlaan te Ganshoren. Dat gebeurde ’s avonds laat, terwijl de vriendin van Cams, Odile P., boven op haar slaapkamer naar de televisie keek.

Het was algemeen geweten dat Cams alles behalve geliefd was bij zijn vele vennoten en partners. Hij was een keiharde zakenman, die zijn fortuin had gemaakt met een handel in haarlak en het beheer van geneeskundige laboratoria. Toen enkele jaren geleden een nieuwe wet van kracht werd, waarbij dergelijke laboratoria verplicht onder het toezicht van een geneesheer moesten geplaatst worden, ‘verkocht’ Cams zijn laboratoria. De contracten waren echter zeer scherp opgesteld, met harde voorwaarden. Om die tegemoet te komen hebben twee artsen uit het Brusselse, dr. A. en dokteres C., blijkbaar een enorme fiscale fraude gepleegd, zowel op de BTW als op de rechtstreekse belastingen. Dit kwam aan het licht toen de financiële dossiers van zakenman Cams na de moord werden uitgepluisd. De twee Nederlandstalige artsen werden aangehouden.

Bron: Het Laatste Nieuws | 11 januari 1984

34

http://www.irismonument.be/medias/buildings/10831088_0025_P01.jpg
De woning waar Cams werd vermoord.

Non semper ea sunt quae videntur

Miljonair doodgeschoten in villa te Ganshoren

Onderzoeksrechter Michèle Vanbellaiengh zit met de handen in het haar. Omdat zij van dienst was werd zij in de nacht van donderdag op vrijdag belast met een zeer vreemde zaak: de moord op Paul Cams, 44 jaar geleden geboren te Hasselt, een in het Brusselse zeer bekende Vlaamse figuur.

Cams was een self-made miljonair. Hij maakte zijn fortuin met haarlak en geneeskundige laboratoria en kreeg zelfs de titel van ere-consul van Senegal. Aan de Jacques Sermonlaan te Ganshoren betrok hij op nummer 25 een riante villa, destijds gebouwd door de beroemde architect Pompe. Het is daar dat hij donderdagavond op  gewelddadige wijze de dood vond.

Al tenminste sinds 1978 woonde Cams, een gescheiden man, samen met de één jaar jongere Odile Pannecoeck. Beiden bleven donderdagavond in de woonkamer van hun streng bewaakte villa tot Odille omstreeks 21u45 besloot om boven op de slaapkamer, naar een ander tv-programma te gaan kijken. Cams bleef beneden. Om 22u10 hoorde Odile beneden plots verscheidene vuurschoten. Zij haastte zich naar beneden. Zij zag niemand. Op de sofa lag het lijk van haar vriend Cams. Achteraf zou men vaststellen dat hij gedood was door tenminste drie of vier schoten uit een P. 38. Pannecoeck verwittigde de politie en de huisarts.

Later kwam ook de gerechtelijke politie onder leiding van commissaris Frans Reyniers ter plaatse. Ook onderzoeksrechter Vanbellaiengh, substitute van de procureur des Konings Chantal Pensis, wapendeskundige Déry en wetsdokter Raphaël Rillaert kwamen ter plaatse.

Er werden geen sporen van braak vastgesteld aan de villa. Wellicht heeft Cams zijn moordenaar in vertrouwen binnengelaten. Vrijdagnamiddag stonden de twee grote grijze Mercedessen eenzaam voor de garage van de grote villa.

Bron: Het Laatste Nieuws | 19 november 1983

Vermoorde miljonair had last van dreigtelefoontjes

In de moord op de 44-jarige miljonair Paul Cams, die donderdagnacht in zijn villa aan de J. Sermonlaan 25 te Ganshoren werd doodgeschoten met kogels uit een P. 38, heeft het parket nog geen klaarheid kunnen brengen.

Zijn bij hem inwonende vriendin Odile Pannecoeck werd tijdens het weekeinde nog steeds ondervraagd.

Paul Cams, zo blijkt nu, had enkele dagen voor de feiten klacht ingediend bij de politie omdat hij naamloos dreigtelefoontjes had ontvangen. Dat verklaarde dan ook waarom hij zijn villa met een alarmsysteem had laten beveiligen. Het wapen van de misdaad is nog steeds zoek.

Bron: Het Laatste Nieuws | 21 november 1983

36

Jarenlang probeerde het gerecht te achterhalen wie op 14 november 1983 Paul Cams doodschoot. De man maakte fortuin met de fabricatie en verkoop van haarlak. Nadien investeerde hij in een medisch laboratorium, bezat hij een schoonmaakbedrijf en een gekend restaurant. Paul Cams was ook een graag geziene gast in de hoogste kringen. In de Jacques Sermon Laan te Ganshoren woonde hij in een imposante villa die volgestouwd was met allerlei kunstvoorwerpen.

De moordenaar van Cams slaagde er die avond blijkbaar probleemloos in om de villa binnen te dringen. De man werd afgemaakt terwijl hij voor de televisie zat, met drie kogels achteraan het hoofd en drie kogels in het aangezicht. Vervolgens nam de dader de tijd om de zes kogelhulzen in het halfduister, het enige licht kwam van het televisietoestel, op te rapen. (*) Daarna stapte de moordenaar rustig door de voordeur naar buiten.

Odile, de dochtervan een café uitbater uit Lebbeke en een echte schoonheid, was de enige aanwezige in de villa. Deze made werd door meerdere mannen aanbeden en voor haar verliet Cams trouwens zijn echtgenote. Vlak voor kerstmis werd deze vrouw opgepakt en urenlang ondervraagd door de Brusselse gerechtelijke politie. Ook nadat ze een nacht in de cel doorgebracht had, kraakte ze niet. Omdat er geen elementaire bewijzen tegen haar gevonden werden, liet de onderzoeksrechter haar weer vrij. Hierop nam Odile het vliegtuig naar Marbella en keerde nooit nog naar België terug.

Wanneer de speurders Paul Cams' levenswandel verder uitplozen ontdekten ze dat hij vaak in bedenkelijk gezelschap in illegale casino's verbleef. Zonder dat er iets concreets kon vastgesteld worden kwam ook de Bende van Nijvel ter sprake. Nog een andere denkpiste was dat de dader gezocht moest worden bij de drugsorganisatie aan wie Cams mobiele labs zou geleverd hebben. Wist Cams teveel?

Sinds 2 juli 2012 is de moord officieel verjaard en kan de moordenaar dus niet meer gestraft worden mocht hij toch nog gevat worden.

Bron: Littekens - Het spoor Aalst | Henri Van Nieuwenborgh

(*) Er zijn blijkbaar geen hulzen gevonden? Weten we zeker welk wapen er werd gebruikt (het kaliber was .38)? Bij een pistool komen de kogelhulzen vrij bij het vuren, bij een revolver blijven de hulzen in het wapen zitten. Indien het een pistool was, is er nog een andere mogelijkheid die bij de dubbele moord in de Herderliedstraat in Anderlecht werd gebruikt: een nylonkous rond het pistool die de wegvliegende hulzen opvangt. Dan moet je nadien "in het halfduister" niet op zoek naar de hulzen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Het stond vast dat Paul Cams voor een bepaalde tijd werd aangeworven door het Amerikaanse FBI om bepaalde mensen uit de GOK-wereld op te sporen. Paul Cams - Jef Jurion.
José Vanden Eynde had ook een passie...

Bij Cams thuis nam de gerechtelijke politie verschillende wapens waaronder een 'riotgun' -en die aan hem toebehoorden- in beslag!
Cams was een sportieve man, liefhebber van karate.
Toen de gerechtelijke politie de moordenaars van Paul Cams op het spoor waren, werd plots op verzoek van hogerhand, het onderzoek gestaakt.  Voor de gerechtelijke politie stond het vast dat de moordernaar van Cams enorme schulden bij hem had.

38

@jefjurionpaulcams:

Dat is nieuw voor mij, en ik denk niet voor mij alleen.
Heeft u ook een bron voor bovenstaand?