91

Op 24.12.85 stuurt korpscommandant Bernaert een brief naar De Morgen waarin hij schrijft:

"Op geen enkel ogenblik werd er druk uitgeoefend op Lt.-kolonel Lhost om de Rijkswacht te verlaten. Het is hijzelf, en uit vrije wil, die gevraagd heeft om ons korps te verlaten. Tevens heeft zijn vertrek geen enkel verband met een eventueel onderzoek in de schoot van ons korps, waarbij hij zou gedwongen zijn ontslag te nemen om een disciplinaire procedure te vermijden"

Ik heb even enkele data rond het einde van zijn Rijkswacht-carrière opgelijst welke ik in diverse literatuur terug kon vinden:

  • Lhost zou deze aanvraag om de Rijkswacht te verlaten gedaan hebben in oktober, november of december (exacte datum niet opgezocht).

  • Eind 1985 werd hij (op eigen vraag) ontheven uit zijn functies bij de Rijkswacht en maakte hij geen deel meer uit van de Generale Staf van de Rijkswacht.

  • Zijn laatste werkdag was 28 februari 1986.

  • Vanaf 1 maart 1986 had hij gedurende 1 jaar "verlof zonder wedde"

  • Op 1 maart 1987, na dat jaar verlof zonder wedde, verliet hij officieel de Rijkswacht.

Tussen eind '85 en 28 februari '86 was hij wel nog in dienst bij de Rijkswacht maar had hij zijn functies reeds neergelegd. Goed mogelijk dat hij die periode heeft gebruikt om al z'n openstaand verlof op te nemen en ook nog even ter beschikking was voor een vlottere overdracht met zijn opvolger.

Non semper ea sunt quae videntur

92

Affaires des Tueries du Brabant: "Vermeersch n’était pas mon protégé", assure l’ex-colonel de gendarmerie

Perquisitionné en novembre dans l’affaire des tueries, l’ex-colonel de gendarmerie Lhost, le chef de Vermeersch se confie. L’ancien lieutenant-colonel Lhost, 78 ans, souvent cité, fut, dans la période cruciale des tueries du Brabant, le chef hiérarchique de l’adjudant Vermeersch.

Aux unités spéciales de la gendarmerie, Lhost dirigeait une cellule d’information dont le secrétaire était… Philippe Vermeersch.

C’est ce lien qui a valu à l’ex-colonel d’être perquisitionné il y a deux mois: en somme, les enquêteurs préparaient l’arrestation. Selon des informations, Lhost avait facilité la mutation de Philippe Vermeersch dans la cellule Delta où il aurait - il est présumé innocent et nie - manipulé l’enquête, ce qui lui vaut d’être en prison depuis mercredi.

L’adjudant Vermeersch était-il le protégé du colonel Lhost? Est-ce Lhost qui l’a fait muter au bon moment?

De rest van het artikel zit achter een betaalmuur » www.dhnet.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

93

Ex-chef over aangehouden Bendespeurder Philippe Vermeersch: “Ik had dit 20 jaar geleden eigenlijk al verwacht”

“De magistraten in het Bendeonderzoek zeggen al jaren dat Philippe Vermeersch zaken verzwijgt over de wapens van de Bende van Nijvel die uit het kanaal werden opgevist. Pas nu schiet men in actie. Waarom niet vroeger?” Ex-rijkswachtkolonel Gérard Lhost was ooit de overste van Philippe Vermeersch. Ook hij kreeg onlangs de Bendespeurders over de vloer. “Het werd tijd.”

De tijd dringt, de verjaring van het Bendedossier nadert met rasse schreden, er is geen tijd meer om rond de pot te draaien. Dat is de redenering achter de aanhouding van oud-speurder Philippe Vermeersch en de huiszoeking bij een van zijn oversten bij de speciale eenheden, ex-rijkswachtkolonel Gérard Lhost. De gewezen officier begrijpt echter niet goed waarom Philippe V. nu pas echt op de rooster gelegd wordt, en hijzelf pas twee maanden geleden een huiszoeking kreeg. “Als je al jaren denkt te weten wie het onderzoek over zulke zware feiten heeft gemanipuleerd, dan wacht je niet zo lang om tot de actie over te gaan.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Het lijkt er toch op dat Lhost Vermeersch ‘onder de bus smijt’ zoals ze in het Engels zeggen?

Misschien verduidelijken wat ik hiermee bedoel: Lhost is het beu om zelf scheef nagekeken te worden, al die tijd wetende dat Vermeersch iets op zijn kerfstok heeft? Daarom slaat hij nu in de media terug

95

In het artikel staat een foutje denk ik (het is dan ook wel niet gemakkelijk om soms geen foutjes te maken in een lang artikel):

Dat is de redenering achter de aanhouding van oud-speurder Philippe V. en de huiszoeking bij een van zijn oversten bij de speciale eenheden, ex-rijkswachtkolonel Gérard Lhost.

Volgens mij was Vermeersch geen lid van de speciale eenheden, maar had Lhost hem onder zijn bevoegdheid in zijn hoedanigheid van 2de commandant van het Mobiel Legioen en als medewerker bij de generale staf, als ik me niet vergis.

Non semper ea sunt quae videntur

96

Dit artikel bevat niet echt nieuwe info, behalve dat men hoogstwaarschijnlijk niets heeft gevonden bij de huiszoeking.

Denken ze nu echt dat die mannen na meer dan 33 jaar nog niet opgeruimd hebben...

98

De verklaring die hij afgeeft is nogal tegenstrijdig en bevat overduidelijke tekenen van 'over-selling'.  Had misschien beter een tijdelijk spreekverbod kunnen krijgen, PV's advocado zal ongetwijfeld geïnteresseerd mee hebben zitten lezen.

99

Op 8 november 2018 laat het federaal parket huiszoeking uitvoeren bij oud-rijkswachtkolonel Gérard Lhost in het Vlaams-Brabantse Alsemberg. (*) De speurders houden rekening met de mogelijkheid dat hij de interne "manipulator" is geweest achter de ontdekking van de vondst door de Delta-cel in Ronquières in november 1986. Lhost promoveerde in 1981 tot luitenant-kolonel bij de rijkswacht. Op het moment van de wapendiefstal bij het SIE op 3 januari 1982 gaf hij leiding aan deze elite-eenheid. Tijdens de getuigenis die hij deed voor de Tweede Bendecommissie op 12 mei 1997 hield hij staande dat hij na de diefstal een patrouille stuurde naar de lokalen van Forces Nouvelles. Hij zou tevens adjudant Philippe Vermeersch opgedragen hebben een lijst op te maken van rijkswachters die mogelijks tot extreemrechts behoorden op basis van beschikbare rapporten en PV's.

Als Lhost op vakantie vertrekt na de diefstal bij het SIE wordt hij tijdelijk vervangen. Tijdens de verhoren door de Tweede Bendecommissie wordt duidelijk dat deze vervanger geen weet heeft van huiszoekingen bij Forces Nouvelles. In mei 1983 maakt Lhost een concluderend rapport op, waarin hij stelt dat de onderzoeken naar extreemrechts bij de Rijkswacht negatief zijn. Eind '83 komt luitenant-kolonel Roland Lemasson op het extreemrechtse spoor, wanneer de VSSE hem signaleert dat de zonen van wachtmeester Lucien Marbaix lid zijn van de WNP-jongerengroep Phoenix. In de loop van 1984 wil Guy Dussart, een BOB'er uit Waver, de lijst zien van rijkswachters die deel uitmaakten van WNP. De speurders verklaren aan Dussart dat zij die lijst niet kunnen meedelen, aangezien deze door Lhost uit de machine werd gerukt.

In oktober 1984 concludeert de BOB van Brussel dat er banden zijn tussen extreemrechts en bepaalde rijkswachters. Eind 1985 verlaat Lhost zijn topfunctie bij de rijkswacht en wordt hij weggepromoveerd naar de veiligheidsdienst van de Europese Gemeenschap in Brussel, kort nadat de Benderaid in Aalst plaatsvond. De Oost-Vlaming Philippe Vermeersch vervoegt de Delta-cel enige tijd voor de vondst in Ronquières in november 1986. De speurders houden er rekening mee dat hij daar werd geplaatst door Lhost. Moest hij de zakken in de zwaaikom opnieuw onder de aandacht brengen van de speurders uit Dendermonde? Pas in maart 1987 verliet Lhost de rijkswacht definitief.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

(*) Zie o.a. dit nieuwsbericht » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

100

Ben wrote:

Michel Graindorge en de deken van de advocatenorde Xavier Magnée hebben enkele jaren geleden op een persconferentie de namen van een twintigtal rijkswachters en ex-rijkswachters die - volgens hen - betrokken waren bij de Bende van Nijvel genoemd. Eén van die personen is Gérard Lhost.

Wie zijn die andere dan die op die lijst stonden?