Ik zie ook geen directe linken met bendefeiten. Maar enerzijds zien we Stefano Delle Chiaie hier geheime vergaderingen houden over clandestiene acties met de extremere elementen van VMO. Delle Chiaie is niet de eerste de beste in de wereld van het terrorisme. Voordat hij terecht moest staan voor de Bologna aanslag, was hij reeds beschuldigd van een bomaanslag op een bank in Milaan met 16 doden en meer dan 100 gewonden (1969), twee mislukte bomaanslagen, een bomaanslag op een trein in 1974 en een moord op een Italiaanse rechter in 1976.

Van Roger Spinnewijn is geweten dat hij in 1975 onderricht gaf in het gebruik van explosieven bij een door de Britse neonazi's van Colomn 88 ingericht trainingskamp. Hij is in 1980 bij de bestorming van de Brugse Halletoren en is hij ook aanwezig op een trainingskamp van de extreemrechtse protestantse Ulster Volunteer Force. Je zou je kunnen afvragen welke motivaties beide partijen hadden om samen te zitten. Ik vermoed dat de heren in juni 1980 niet samenkwamen om een potje te manillen. wink

Anderzijds zie je dan dat zijn goede vriend Elio Ciolini (aka Baccioni) via Robert Wellens (die een uitgebreide correspondentie voerde met Leon Degrelle) in rechts-politieke kringen in Brussel wordt geïntroduceerd en via deze kliek bij de Haemers bende terecht komt, waar zijn rol tot op heden onduidelijk is.

Het lijkt er dus sterk op dat beide heren heel bewust naar België komen met bepaalde bedoelingen. Of de Bende van Nijvel hiervan in het verlengde ligt is inderdaad verre van duidelijk noch bewezen.

Wel, aanvullend op bovenstaande is er nog hun exportproduct dat dan op een hoger niveau zijn weg vindt, zie » Forum

Hun activiteiten meer dan vergaderingen. Benoît de Bonvoisin was jaren eerder gastheer in één van zijn kastelen voor de Euroright-beweging waar dezelfde groepen ook aanwezig waren.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

53

Het betekent waarschijnlijk niets maar in 1963 vocht de Vlaamse Militanten Organisatie een kleine oorlog uit met het Comité d’Action Nationale/Nationaal Actie Comité (CANNAC). Tijdens die "oorlog" werden er door CANNAC twee aanslagen gepleegd, waaronder één tegen het Volksunie-café in Aalst:

(...) En sommige vrienden van [Louis] Gueuning (*) lieten het niet bij woorden alleen. Boezemvriend Valmy Stassart was een voorman van het “Comité d’Action Nationale/Nationaal Actie Comité” (CANNAC) dat begin jaren ’60 het karak- ter aannam van een anti-Vlaams-nationale terreurbeweging. Het CANNAC was meer dan waarschijnlijk verantwoordelijk voor een bomaanslag in juni 1962 tegen het Antwerpse VTB-gebouw waar exemplaren van dr. Paardekopers boek “Er zijn geen Belgen” in de etalage lagen, alsook voor aanslagen in 1963 tegen het VU-café in Aalst en tegen een VVB-autokaravaan in Oostende. Het CANNAC ging ook op flamingante manifestaties provoceren. Het trad met de VMO in een soort wisselwerking van geweld.

Eén en ander kwam aan het licht toen op 24 september 1963 een zware ontploffing plaats vond in een Gentse villa waar leden van het CANNAC explosieven aanmaakten voor een aanslag tegen een komende VU-betoging in Gent. Eén van de betrokkenen bleek Michel De Munter, een gekende Gueuning-militant.

Bron: De schaduw van de leider - Joris Van Severen en het na-oorlogs Vlaams-nationalisme (1945-1970) | Bart De Wever

(*) Louis Gueuning (1898-1971): leraar aan het atheneum te Soignies, was aanvankelijk geëngageerd in het Waals regionalisme en sloot in 1931 aan bij de beweging La Renaissance Wallonne.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

54

Als aanvulling op deze tijdlijn nog een aantal feiten die gelinkt worden aan het VMO:

  • 13 februari 1963: bomaanslag aan het gerechtshof van Brugge.

  • 1963: bomaanslag op de Congreskolom in Brussel door Wim Verreycken, Franck en Rudy Degryse.

  • 4 december 1965: aanslag op de Leeuw van Waterloo.

  • 10 juni 1966: onbekenden gooien een traangasgranaat in de woning van gewezen liberaal minister Herman Vanderpoorten te Lier.

  • 29 juni 1966: gelijkaardige aanslag bij advocaat Victor te Antwerpen.

Bron: www.dezwerfkat.be

De auteur van deze tijdlijn geeft geen verdere informatie over deze aanslagen. Het is me dus niet duidelijk op basis van welke gegevens hij deze feiten linkt aan het VMO. Over de aanslag op de Leeuw van Waterloo vond ik bv. volgende informatie:

Mislukte aanslag op Leeuw van Waterloo

In de nacht van vrijdag op zaterdag is geprobeerd het geweldige monument van de Leeuw van Waterloo op te blazen met dynamiet. Tussen drie en vier uur hoorden omwonenden een geweldige klap. Iedereen dacht echter dat er een vliegtuig door de geluidsbarrière gebroken was.

's Morgens om acht uur ontdekte men, dat de 28.000 kg zware leeuw on de 55 meter hoge kunstmatige heuvel - herinnering aan de slag bij Waterloo - beschadigd was. Onmiddellijk trok de politie naar boven. Tot grote, verbazing van de deskundigen ontdekte men toen dat een enorme dynamietlading bij de leeuw was aanbracht, verbonden - nogal primitief - met een uurwerk. Dit uurwerk had weliswaar een ontstekingsmechanisme op gang gebracht, maar negen tiende van het dynamiet ontplofte - gelukkig - niet. Slechts een stuk steen vloog van de leeuw af. Volgens de politie zijn er zeer ondeskundige dynamiteurs aan het werk geweest. Het motief voor de aanslag is, zoals gewoonlijk, geheel onduidelijk.

Bron: Het vrije volk: democratisch-socialistisch dagblad | 6 December 1965

Waalse aanslag op Waterlooleeuw

De Leeuw van Waterloo is zaterdag bijna opgeblazen. Waalse vandalen hadden een springlading tegen de sokkel gelegd, die voldoende was om het Nederlandse monument de richting in te zenden die Van Speyk onder soortgelijke omstandigheden prefereerde. Zij deden zulks echter ondeskundig. Een blok graniet verschoof, een kloof werd zichtbaar, wellicht wankelde het bronzen beeld een weinig, maar uiteindelijk bleef het zijn spreuk trouw: Je Maintiendrai. Dat de vandalen Walen waren, maakt de politie op uit enig aangebracht schilderwerk. In rode letters staat er te lezen "Liberté pour la ..." en dan enkele door de regen half uitgewiste letters, die in dezelfde volgorde in het woord Wallonië voorkomen.

Bron: Algemeen Handelsblad | 6 December 1965

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

55

Bij het VMO liep er zo te zien ook een verwijfde reus rond » YouTube (3 min. 30 sec.)

https://lh3.googleusercontent.com/h5s6Tt4T69HDjGNtQXpADg-M7fvXizGnnPm-BjYohp1pGnSM3t3t4MCZebg4KN9BYAKHBh0UnkfF3rEshfcpGtER1yINC37JfoJftl3vrnK_jouTHRVvxwOXf3bfF2puIaORXjtR7XhEInhB8w1Nuf3YttU_20-Hn-7l1M635LdCOAnOqXJ9mwg7v2_X1sfPWM7fRBWvaIQ358JOyzaLZFxXz4tE6V2SLE3Z9FrprN4DgZRZEUsXawuXov5Dx0VRsAZxzOLM9eIIqJX3VbPRSsvqDL1SN8DjZRjQ2XwDlQ0IEmGdEcBQw53ciZKumpCm7pqNu5HkYwIRxXtDCjh_LeWFtHb3oGYLYnhv_scq76WGasEfexW2PA49YVkZ5j02_HoMaddkwzFukTGGZW4_buw5187QEUxcN6Toww4Q8SGcwP0-d674Z0hWYdetVHKoc4TANEaL8GJj4jR1Bukx6McB-4-NXTD5reiVurCzij9jCMyFeowM2ki5FJBMaLZVUlNbRG_izxgy0c57ZJGRqENbMDMZQWjvRcB7UJpZ81axwW_GxfCOsBASkAG1AOsN93rmNffaKGxH-lyNWQOXC0mZZevtSN4lTZ5naTO-Tz2LWnCVDdL601AAwWy8D0TnDTkSxO0LpGtFXyJSML0TgpFPg4Kx9IqRqNsSavKp176x86zwcsPUqn8L6Lam=w1096-h945-no?authuser=0

Die voldoet idd wel relatief goed aan de robotfoto19 beschrijving (donker haar, heel dunne benen etc.). Heb na n middagje surfen niet ontdekt wie t zou moeten zijn verder of uit welke plaats hij zou moeten komen. Was als ene van t voetvolk wel redelijk close met Erikson, loopt tijdens een mars gedurende een "sportweekend" de hele tijd direct achter de baas. Foto's zijn uit eind jaren 70 begin 80 (waar hij z'n haar al wat korter heeft en duidelijk inhammen). Ik neem toch aan dat deze lange wapper ooit eens bij de speurders is opgevallen.

57

Knappe vondst Boemerang!

Fantastisch vondst Boemerang, nu nog uitzoeken wie die 'reus' op die foto's is. Nog een vraag: weet iemand waar die zwarte vlag met dat rechtopstaand wapen (zwaard) voor staat? Is dat een vlag van het VMO of van een andere organisatie? Wat is de betekenis van die vlag?

Roger Beuckels heeft namelijk zo'n rechtopstaand zwaard als tattoo op zijn arm staan, in de draad van Beuckels vroeg men zich af waar dat symbool vandaan komt.

Bij Beuckels is dat een dolk in een driehoek. Dat krijgen militairen na een commando-opleiding. Zou graag de andere tatoeages van Beuckels ook is kunnen zien, maar forum hier is wat groot geworden voor mij. wink

Het is zo: de dolk is het teken van de opleiding tot commando en dan heb je nog de parachute/vleugels die het teken zijn van de parachutist. De combinatie van beiden zijn de kentekens van de paracomandos! Hoe de VMO dit teken zag weet ik niet!