L'histoire se répète, ik herhaal het vaak. En af en toe stel ik mij dan ook de vraag of het mogelijk is dat er een spoort heruitgave van de Bende van Nijvel mogelijk is. Op mijn zoektocht ivm militaire domeinen en kazerne's kwam ik volgende feiten tegen.

"Thomas B. mocht van legeroverste niet meer op buitenlandse missie"

Kopstuk stak op zijn zeventiende school in brand

De spilfiguur van het extreem-rechtse complot, militair Thomas B., was in 1999 betrokken bij de brandstichting van zijn eigen middelbare school in Opwijk.

In het vijfde jaar van de Vrije Katholieke School (VKO) in Opwijk zat Thomas B. (25) toen twintig klaslokalen, de turnzaal, een laboratorium en het secretariaat van de school in de as werden gelegd. Hij bleek een van de drie brandstichters te zijn. De drie jongeren vormden samen een soort satanische groep.

Ruim zeven jaar later zit Thomas B. in de cel omdat hij de spilfiguur zou zijn van een extreem-rechts gewelddadig complot om de staat te destabiliseren. Hij is een van de tien verdachten die gisteren zijn ondervraagd en opgesloten blijven.

Het leven van de militair Thomas B. speelde zich de laatste jaren voornamelijk in het leger af. Tijdens week bleef hij in de kazerne van Leopoldsburg overnachten. Alleen in het weekend ging hij naar Opstal, een deelgemeente van Buggenhout, nabij het Oost-Vlaamse Dendermonde. Sinds kort heeft hij daar bij zijn ouders weer zijn eigen stek. Voordien woonde hij enkele maanden tijdens de weekends samen met zijn vriendin, met wie hij intussen heeft gebroken.

Een deel van de spullen die hij daarbij naar zijn ouders verhuisde, is Thomas B. alweer kwijt. Bij de huiszoeking eergisteren namen de speurders zijn neonazistische tijdschriften en andere publicaties mee.

Het huis van de ouders staat in een rustige straat in het landelijke Opstal. Vader is chauffeur, moeder bankbediende. Na de brandstichting beslisten ze samen dat hij niet meer naar zijn oude school zou teruggaan. Het leger leek een betere oplossing. Ook de activiteiten bij de plaatselijke chiro, waaraan Thomas B. deelnam, werden door die verhuis verleden tijd.

Naar Afghanistan

Het gezin B. heeft drie kinderen, Thomas heeft een oudere zus en een jongere broer. Dit jaar heeft ook zijn 21-jarige broer de keuze voor het leger gemaakt. Sinds juni zitten de twee samen in de kazerne. Ook de broer blijft tijdens de week in Leopoldsburg overnachten.

Voor de buitenwereld was Thomas B. geen opvallende verschijning. In de weekends ging hij vaak naar een schietclub, maar verder kon over hem niet veel gezegd worden. Nochtans rekruteerde hij rond zich mensen met als doel de staat gewelddadig te destabiliseren. Samen vormden zij een informele groep, parallel met de organisatie BBET (Bloed, Bodem, Eer, Trouw), waar Thomas B. een spilfiguur van was. BBET is een extremistische afscheuring van de skinheadorganisatie Blood and Honour ) .

Zijn overste zou daarvan wel weet hebben gehad. Gisteren verklaarde kolonel Philippe Dasseville dat hij daarover het laatste anderhalf jaar met het parket samenwerkte. Daarom ook liet hij Thomas B. afgelopen jaar niet op buitenlandse missie vertrekken. Nochtans was de soldaat, waarover hij tevreden was, voordien al enkele keren naar Afghanistan op missie geweest."

Bron: Het Nieuwsblad | Pieter Lesaffer en Werner Rommers | 9 september 2006

Zijn militaire overste had dus anderhalf jaar weet van bepaalde feiten en werkte ondertussen samen met het parket. Hebben ze dan toch lessen geleerd bij het leger?

Over één van de verdachten:

"Tamara Van A . (25), Herentals. Een beroepsmilitaire die mee instaat voor de bewaking van het kamp Kleine Brogel."

Hieraan gerelateerd:

Het is zowat normaal dat je bij instanties zoals het Leger, de voormalige Rijkswacht en de politie een hardere kijk op de samenleving ontwikkelt. De orde en tucht die je worden bijgebracht samen met de milde vorm van "brainwashen" ten overstaan van bv. 'het Rode/Gele/Bruine gevaar' kunnen bij labiele beïnvloedbare personen de indruk wekken dat hun hulp noodzakelijk is om zuiveringen door te voeren. Leg dan de nadruk op collegialiteit en vriendschap en je krijgt een bruikbaar te manipuleren cocktail. In het geval van Thomas B. waren er zeker voortekenen, maar ze werden genegeerd!