1

Het heeft niets met de Bende van Nijvel te maken maar gezien de zeldzaamheid van deze zaak leek het mij toch interessant om het te delen:

Een uiterste zeldzaamheid: voor het eerst in decennia hoge politieofficier voor hof van assisen nadat hij twee broers koelbloedig executeerde

Een gewezen commissaris van gerechtelijke politie staat binnenkort voor een assisenhof terecht voor een dubbele moord. Een uiterst zeldzame gebeurtenis in ons land. Francis Vandy (71) schoot in 2019 twee Roemeense broers een kogel door het hoofd omdat zij het gewaagd hadden stiekem in zijn vijver te gaan vissen.

Eind augustus 2019 werd rustige Forchies-la-Marche, bij Charleroi, opgeschrikt door verscheidene schoten. Op de oever van een afgelegen vijver tof de politie de lichamen van twee mannen aan. Allebei werden ze geëxecuteerd met een kogel in het hoofd. Hun namen raakten snel bekend wanneer de familie van Constantin en Gabriël bij de Brusselse politie de onrustwekkende verdwijning van de twee broers meldde. “Zij waren op weg naar Forchies-la-Marche om er te gaan vissen”, luidt de aangifte.

Ondanks ervaring

Een van de eersten om verhoord te worden, was de eigenaar van de vijver: commissaris op rust Francis Vandy. In eerste instantie gebaarde hij van krommenaas. Maar ondanks zijn jarenlange ervaring, hield hij dat niet lang vol. In zijn woning vonden de speurders sportschoenen waarop nog bloedsporen van de slachtoffers werden teruggevonden. De Roemeense broers waren bovendien doodgeschoten met een Glock-pistool, het dienstwapen van commissaris Vandy dat hij kort voor zijn pensionering als verloren heeft opgegeven. Een list om het wapen toch te kunnen houden.

Helemaal belastend voor ex-commissaris werd het toen bekend raakt dat hij het al eerder eens met de Roemeense broers aan de stok had gekregen. Constantin en Gabriël waren al eens in de vijver van de politieman gaan vissen zonder hem om zijn toelating te vragen. Om ze te verjagen vuurde Vandy verscheidene schoten met zijn dienstwapen. Maar die eerste keer richtte hij op de grond. De tweede keer daarentegen schoot hij de broers door het hoofd. Zijn lot ligt nu in handen van het assisenhof van Henegouwen.

Een politieofficier die zich voor een assisenhof moet verantwoorden voor moord, het gebeurt (gelukkig) uiterst zelden. Onlangs raakte bekend dat ex-politieman Johan Devriendt (50) op een vierde assisenproces hoopt nadat hij in 2006, 2016 en 2017 al schuldig werd bevonden aan de moord op zijn vriendin in 2003. Hij was echter politie-inspecteur. Van een politiecommissaris die uit moorden ging, zoals auteur Aster Berkhof het zou kunnen getiteld hebben, zijn er in de annalen van het Belgische gerecht nauwelijks sporen terug te vinden.

Advocaat Jef Vermassen herinnert zich de moord op een meisje met zeven kogels waarvoor een officier van gerechtelijke politie uit het Antwerpse zich voor het West-Vlaamse assisenhof moest verantwoorden. “Meer dan 30 jaar geleden”, herinnert Vermassen zich. De man werd vrijgesproken.

Daarvoor gaat de elektronische zoekmachine terug tot in 1897. Toen werd in Brussel gewezen commissaris Alexandre Courtois tot de doodstraf veroordeeld voor de roofmoord op de weduwe van baron Albert Herry. Hij overleed in 1904 in de gevangenis van Leuven.

Bron » Het Nieuwsblad | 5 Maart 2021

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube