Re: Sint-Joris-Weert: 3 Februari 1985

De 2 rijkswachters M.D. en M.H. die genoemd worden in de campingmoorden te Sint-Joris-Weert zijn beiden ex-Dyaneleden. Toch belangrijk om even te melden vind ik.

Re: Sint-Joris-Weert: 3 Februari 1985

Dat is inderdaad zeer belangrijk Scaramouche. De man op de foto, indien het klopt, ook ex-Diane. Nogmaals, tot op heden is niets bewezen. Jij bent helemaal mee dus.

43

Re: Sint-Joris-Weert: 3 Februari 1985

Op 28 februari 1985 deed onderzoeksrechter Decoux van Leuven een oproep tot getuigen. Het koppel werd vermoord met een pistool kaliber .22. Er werd een oproep gedaan aan wapenhandelaars en particulieren met de vraag of ze ooit één of meerdere wapens van het kaliber .22 zouden hebben verkocht, uitgeleend of overhandigd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

44

Re: Sint-Joris-Weert: 3 Februari 1985

Dodende kogels voor echtpaar uit Brussel

In hun stacaravan op camping “La Hetraie” aan de Kleinstraat 30 te Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) werden zondagmorgen omstreeks 9u30 de levenloze lichamen van een man en een vrouw aangetroffen. Ze bleken elk met een kogel in het hoofd om het leven gebracht.

Het ging om het echtpaar Edmond Vissers (57) en Maria Van Ruysensvelde (58), dat afkomstig is uit Brussel, maar sinds geruime tijd op de camping woont en officieel in de gemeente Oud-Heverlee ingeschreven is. Van de dader(s) had men zondagnamiddag geen spoor en over het motief van deze tweevoudige moord tastte men tot dan eveneens in het duister.

Campinguitbater Vermer maakte zondagvoormiddag een wandeling door de camping, toen hij voor de stacaravan van het echtpaar Vissers een plas bloed en een pantoffel aantrof. Bovendien leidde een bloedspoor van de plas naar de trappen van de caravan en stond de deur ervan open. Samen met campingbewoonster M.D. ging hij in de caravan een kijkje nemen en daar troffen ze het dode echtpaar aan.

De vrouw lag, gekleed in haar nachtkleed en op haar buik, voor de deuropening. De man lag normaal gekleed in de living op zijn rug, badend in een plas bloed.

Onmiddellijk werd de rijkswacht van Tervuren op de hoogte gebracht die de eerste vaststellingen verrichtte, terwijl nog in de loop van de voormiddag onderzoeksrechter R. Decoux, substituut Poelmans, wetsdokter Vandevoorde, rijkswachtkapitein Dirk Delarue, de BOB van Leuven onder leiding van adjudant Stockmans en de gerechtelijke politie bij het parket te Leuven ter plaatse afstapten.

Een ee eerste onderzoek wees uit dat beiden met een kogel door het hoofd, vermoedelijk afgevuurd met een long rifle .22, doodgeschoten werden. Vermoed wordt dat de vrouw evenwel aan de belager(s) wilde ontkomen en de straat opluchtte. Ze werd achtervolgd en voor de caravan neergeschoten, waarna ze terug naar binnen gesleept werd.

Mijn geld

De buren van het vermoorde echtpaar, A.P. en haar zoon J.Y. uit Sint-Stevens-Woluwe, die voor het eerst deze winter een nacht op de camping doorbrachten, verklaarden dat zij omstreeks 23u30 in de caravan hoorde lachen. Ze gingen slapen maar omstreeks 3u werden ze door geroep en lawaai gewekt. Een onthutste J.Y. vertelde: “Ik hoorde geroep en getier. Iemand riep zelfs: ‘Mijn geld! Mijn geld!’ Even voordien heb ik wel schoten gehoord”, vulde zijn moeder aan, “maar ik dacht dat men ergens op de camping bommetjes liet ontploffen”. Een voorbijganger zou omstreeks 6u30 nog licht in de caravan hebben zien branden, maar hij zou verder niets verdachts opgemerkt hebben.

Over het motief en de dader(s) tastten de speurders tot zondagnamiddag nog in het duister. In de caravan werd geen wanorde gesticht. Op de grond lagen enkele juwelen en er werd ook nog een enveloppe met geld aangetroffen. De thesis van roofmoord zou niet onmiddellijk weerhouden zijn. Eerder zou men het zoeken in de richting van afpersing en zelfs afrekening.

Getuigen verklaarden dat de bestuurder van een blauwe Toyota zaterdagnamiddag naar de caravan van het echtpaar Vissers zou gevraagd hebben. De vrouw zou nog niet zo lang geleden een erfenis te beurt gevallen zijn. Naar verluidt zou de man met een andere man op herbergbezoek geweest zijn, met wie hij later naar de camping afgezakt zou zijn. Overigens zouden de speurders over aanwijzingen beschikken dat er minstens twee daders waren. Over deze en andere veronderstellingen en gegevens dient in de loop van de volgende dagen meer klaarheid gebracht.

Het echtpaar woonde sinds enige tijd op de camping en stond officieel in de gemeente ingeschreven. De man was werkzaam als vrachtwagenchauffeur bij een petroleumfirma, maar was de jongste tijd wegens gezondheidsredenen in het ziekenfonds ingeschreven.

De man en de vrouw laten twee dochters en vier kleinkinderen achter. Zaterdagnamiddag had één van de dochters met haar man en haar kind nog een bezoek aan haar ouders op de camping gebracht. De andere dochter scheen minder contact met haar ouders te onderhouden.

Landmeter

De camping “La Hetraie” ligt gedeeltelijk op het grondgebied van Sint-Joris-Weert - d.i. Vlaams-Brabant - en gedeeltelijk op het grondgebied van Nethen - d.i. Waals-Brabant. De taalgrens wordt gevormd door de Paddepoelbeek, die nagenoeg de camping doormidden snijdt. Voor alle zekerheid kwam er een landmeter bij te pas om uit te maken of de dubbele moord wel degelijk op Nederlandstalig grondgebied gepleegd was.

Op de camping staan 250 caravans, die door veelal Brusselaars bewoond worden. De meesten staan in de gemeente officieel geregistreerd, maar toch blijft het voor de gemeentelijke overheid moeilijk na te gaan wie komt en wie gaat. Voor de inwoners van Sint-Joris-Weert en natuurliefhebbers is de camping evenwel een doorn in het oog. Met de jaren heeft zij zich immers tot een grote vlek in het bosrijke landschap uitgespreid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Februari 1985

Dubbele moord te Oud-Heverlee dicht bij oplossing?

De dubbele moord op een kampeerterrein in het Brabantse Oud-Heverlee is nog steeds niet opgehelderd. De speurders konden maandag wel een verdachte voorleiden maar die houdt staande niets met de zaak te maken te hebben.

Edmond Vissers (57) en zijn vrouw Maria Van Ruysekensvelde (58) werden zondagvoormiddag op het kampeerterrein “La Hetraie” te Sint-Joris-Weert vermoord aangetroffen. Zij werden in de loop van zaterdagnacht in of aan hun stacaravan met een long rifle doodgeschoten. Getuigen hadden ’s nachts in de woonwagen wel lawaai gehoord, maar niemand had iets gezien.

Tot een bewoner van het terrein beweerde dat hij zondagmorgen om 1u15 een grijze wagen had opgemerkt aan de caravan. Door zijn aanwijzingen kon de late bezoeker geïdentificeerd worden. Het ging om een Brusselaar. Hij verklaarde dat hij inderdaad in de caravan was geweest maar om 0u15 het kampeerterrein had verlaten. Zijn verhaal bleek juist te zijn.

De eerste kroongetuige werd opnieuw aan de tand gevoeld en zo werd hij op nog meer leugens betrapt. Bovendien verzweeg hij in de bewuste nacht zelf in de caravan te zijn geweest. Voor zijn tegenstrijdigheden of stilzwijgen kon hij geen verklaring geven. Uit verder onderzoek bleek dat hij vroeger al veroordelingen opliep wegens diefstallen en looierij.

De man (omstreeks 30 jaar oud) werd maandag de hele dag door de gerechtelijke politie bij het parket te Leuven ondervraagd. Hij hield echter staande van de hele zaak niets af te weten. Ook zijn echtgenote werd maandag ondervraagd.

Ondertussen waren andere speurders met een onderzoek gestart op het kampeerterrein “La Hetraie”. Er werd gezocht naar het moordwapen en andere materiële bewijsstukken. De long rifle werd echter niet gevonden. Gisterennamiddag vond ook al een lijkschouwing plaats. Er werd tevens een wapendeskundige aangesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Februari 1985

Brussels echtpaar hield er losse levenswandel op na

Het onderzoek in de dubbele moord tijdens het voorbije weekend op het kampeerterrein te Oud-Heverlee, waarbij een echtpaar uit Brussel koelbloedig neergeschoten werd, vordert moeizaam. De verdachte die maandag voorgeleid werd blijft aangehouden. De 38-jarige Brusselaar, die een tijd lang in het Vreemdelingenlegioen verbleven heeft en die in het verleden al verschillende keren met het gerecht in aanraking geweest is, dient vrijdag voor de raadkamer van Leuven te verschijnen. Die zal oordelen of de man al dan niet aangehouden moet blijven.

Een onderzoek in de caravan van het echtpaar op het kampeerterrein te Oud-Heverlee heeft inmiddels onthutsend fotomateriaal opgeleverd. Van het echtpaar werden immers foto's aangetroffen waaruit blijft dat de man en de vrouw er een losse en perverse levenswandel op nahielden. Bovendien troffen de speurders verscheidene wapens aan. Nagegaan wordt of het echtpaar niet met één van die wapens neergeschoten werd.

De lijkschouwing, die maandagavond plaatsvond, heeft inmiddels uitgewezen dat de man en de vrouw met verscheidene kogels in het hoofd om het leven gebracht werden. Voor de speurders blijft het inmiddels een zware opdracht om deze misdaad, waar nog heel wat vragen en twijfels rondhangen, op te lossen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Februari 1985

Op zoek naar moordwapen van Sint-Joris-Weert

Op de camping “La Hetraie” aan de Kleinstraat te Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee), waar vorig weekeinde een echtpaar uit Brussel met enkele schoten in het hoofd koelbloedig afgemaakt werd, heeft de rijkswacht met man en macht naar het moordwapen gezocht.

De hele camping werd tot in de kleinste hoekjes uitgeplozen. Zo werd een verdacht pakje uit een beek opgevist en aan een grondig onderzoek onderworpen, uiteindelijk bleek het om een half vergane knapzak te gaan. Ook het chalet van de verdachte in deze dubbele moordzaak, een 38-jarige Brusselaar, werd van boven tot onder onderzocht. De hele zoektocht leverde evenwel niets op.

Omdat vermoed werd dat het moordwapen in de grond gestopt was, schuimden enkele rijkswachters en leden van DOVO met metaaldetectors het terrein af.

Donderdagmorgen werd het vermoorde echtpaar te Sint-Joris-Weert begraven. De begrafenisplechtigheid werd discreet door leden van de BOB en de gerechtelijke politie gevolgd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Februari 1985

Verdachte vrij en opnieuw in cel

Vrijdagmorgen diende een 38-jarige Brusselaar, verdachte in de dubbele moord die tijdens het weekend op het kampeerterrein “La Hetraie” aan de Kleinstraat te Sint-Joris-Weert gepleegd werd, voor de Raadkamer te Leuven te verschijnen.

Begin deze week werd hij door onderzoeksrechter Decoux aangehouden, toen vastgesteld werd dat in zijn getuigenverklaring onwaarheden schuilden en dat hij nuttige gegevens verzwegen had.

De raadkamer oordeelde vrijdagmorgen dat zijn aan houding niet langer noodzakelijk was. Het parket tekende evenwel beroep aan. De man dient volgende week voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling te Brussel te verschijnen. In afwachting van die beslissing werd hij opnieuw in de gevangenis opgesloten.

Ondertussen ziet het er naar uit dat het onderzoek in deze moordzaak moeilijk zal verlopen. Uit ingezamelde gegevens is immers gebleken dat het motief van deze dubbele moord in de seksuele sfeer dient gezocht. Het verleden heeft uitgewezen dat bij dergelijke moordzaken in het Leuvense, die overigens nog niet opgehelderd zijn, personen die over meer informatie beschikken er liever het stilzwijgen op nahouden uit vrees zichzelf en anderen te compromitteren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Februari 1985

Verdachte blijft aangehouden

De Kamer van Inbeschuldigingstelling to Brussel heeft de aanhouding van de 38-jarige Brusselaar, een verdachte in de dubbele moord die tijdens het weekeinde van 2 op 3 februari op het kampeerterrein “La Hetraie” aan de Kleinstraat te Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) gepleegd werd, bevestigd.

Op 8 februari verscheen de verdachte, die steevast volhoudt met deze moordzaak niets te maken te hebben, voor de raadkamer te Leuven. De raadkamer oordeelde dat de aanhouding van de man niet langer noodzakelijk was en stelde hem in vrijheid. Het parket vin Leuven tekende evenwel beroep aan, waarop de man voor de Kamer van in Beschuldigingstelling diende te verschijnen. Daar vernam hij dat hij aangehouden blijft.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Februari 1985

De caravan waar het echtpaar woonde en vermoord werd. Let op de plas bloed links onderaan en het bloedspoor dat naar de caravan loopt.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/dubbel10.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

45

Re: Sint-Joris-Weert: 3 Februari 1985

Verdachte van caravan-moord vrijgelaten

Begin februari werden in een bungalow van een caravan-park te Sint-Joris-Weert de lijken gevonden van Edmond Vissers en zijn echtgenote Marie-Louise Van Ruyskensvelde. Beide werden vermoord met een kogel kaliber .22 en men tast in het duister in verband met het motief.

Daarom wordt vermoedt dat andere redenen aanleiding waren tot de dubbele moord en werd een man aangehouden die reeds vroeger met het gerecht in aanraking kwam, eveneens in het caravanpark verbleef en waarvan de eerste verklaringen leugenachtig overkomen.

De man hield echter staande dat hij met de moord niets te maken had en scheikundige proeven met een teruggevonden sigarettenpeuk hebben uitgewezen dat deze niet van de man afkomstig was. Hij heeft een andere bloedgroep terwijl ook de gebruikte tabak niet van zijn gewoon merk was.

Om die reden heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling te Brussel de verdachte in vrijheid laten stellen na anderhalve maand voorhechtenis.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Maart 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

46

Re: Sint-Joris-Weert: 3 Februari 1985

Scaramouche wrote:

De 2 rijkswachters M.D. en M.H. die genoemd worden in de campingmoorden te Sint-Joris-Weert zijn beiden ex-Dyaneleden. Toch belangrijk om even te melden vind ik.

M.D. - geboren in 1955 en een kennis van Gérard Lhost - was inderdaad lid van de Groep Diane. M.H. was dat echter niet.

Deze dubbele moord blijft - volgens mij - in het Bende van Nijvel-dossier heel interessant. De modus operandi en het milieu van de slachtoffers en de hoofdverdachten rechtvaardigen deze stelling.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

47

Re: Sint-Joris-Weert: 3 Februari 1985

M.D. was de avond van de moord in de caravan. Hij was daar naar aanleiding van een advertentie voor seksuele relaties maar hij vond het koppel te oud. Hij was in de caravan van 20u tot 0u10. De moord is gepleegd tussen 2u en 3u 's nachts.

De naam van M.H. werd gewist op het oorspronkelijk bezoekersregister van de camping. M.H. werd herkend door X1 (PV 116.251/96).

Deze twee mannen zijn absolute hoofdverdachten voor de dubbele moord. Daarnaast zijn er nog twee verdachten:

  • J.A.: de buurman van het koppel en de laatste die het koppel levend heeft gezien. Hij zou rond 01.00 uur Edmond Vissers uit een auto richting zijn caravan hebben zien komen.

  • F.D.: afkomstig uit Sint-Joris-weert.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube