Re: Marcel Habran

De link met Bouhouche kan ik niet aantonen, maar dit wel:

"Een Brusselse politiecommissaris is een belangrijke informant geweest van Marcel Habran, waardoor die kon vermijden dat hij op heterdaad zou betrapt worden bij een overval in Luxemburg. Dat heeft Jean-Claude Tahir, die het onderzoek leidde naar de bende-Habran, vandaag verklaard voor het hof van assisen in Luik."

De speurders kwamen pas op het einde van het onderzoek uit op die feiten, nadat Djeridi een moord beging. In het kader van het moordonderzoek voerde de politie een huiszoeking uit bij Djeridi en vond ze een briefje waarop de informatie stond die werd uitgewisseld tussen de Luikse en Brusselse onderzoekers.

Bron » www.hln.be

Indien er linken waren of zouden geweest zijn, zijn die al lang "vakkundig" gewist ... ook één van de specialiteiten van Bouhouche (of linken leggen die er niet zijn = Bende van Nijvel). Brave speurders zitten soms weken lang te wachten op informatie die ze tenslotte niet krijgen, een beetje gangster van formaat koopt die informatie gewoon aan. En dan nog wel bij de chef groot banditisme!

"Car Seront était le chef de la brigade antigang de Bruxelles et était donc spécialement chargé de lutter contre le grand banditisme. Or il avait pactisé avec l'ennemi..."

Beste Spectator of life, that 's life.

Brusselse politiecommissarissen ... we hebben er al één en ander met meegemaakt.

Re: Marcel Habran

Ik geloof ooit eens gelezen te hebben (Franstalig forum) dat Habran ook vaste klant was in de Mokmazwet? Iemand die zich dat nog herinnert, of vergis ik mij?

Re: Marcel Habran

Neen, klopt, denk zelfs dat je er zelf over geschreven hebt op dit forum ... een mij bekende ziekte » Forum

En nu we het toch over kroegen en andere plaatsen van plezier hebben, je alias hier is dus club le happy few. Awel, ik denk dat onze vriend Habran een bezoeker was van die Happy Few.

Re: Marcel Habran

JUSTICE wrote:

Marcel Habran is voor zijn opdrachten met betrekking tot de overvallen en moorden in de Delhaize filialen in 1989 betaald geworden via een opgezette financiële constructie met betrekking met de verkoop van zijn garage aan de Zwitserse zakenman Dhr Fric. Deze zakenman werkte als stroman voor Dhr Jaques Le Clercq eigenaar van de Amerikaanse filialen in Amerika. Deze laatste heeft via afpersing de aandeel deal beïnvloed met betrekking tot de Amerikaanse filialen.

De maîtresse van Dhr Le Clercq was Mevr Nicole Andrien, sm domina die cliënteel had in de hogere kringen. Via mevrouw Andrien had Dhr Le Clercq de perfecte joker achter de hand om mensen het zwijgen op te leggen. Dhr Le Clercq is de opdrachtgever geweest voor de moorden van de Bende van Nijvel. Wanneer de aandelen transactie van de Delhaize Group kan onderzocht worden zal dit duidelijk worden.

Het dossier food town stores (1983), veranderen van naam in Food Lion met een expansie van 22 winkels naar 226 winkels in 1985. De groep werd een franchiser voor Cub Foods en opende een pak filialen in Atlanta. Aangezien de Amerikaanse markt veel groter is dan de Belgische is het duidelijk dat de strategie van het motief van Dhr Le Clercq heel erg duidelijk was. Einde verhaal.

Wat te denken van dit bericht uit 2016? Persoon declareert met een stellige zekerheid de opdrachtgever en het motief van de Bende Van Nijvel. Best luguber omdat het helemaal deze richting uitgaat. Nog luguberder is het feit dat dit bericht het laatste was van deze user hoewel deze hier jarenlang actief is geweest.

Re: Marcel Habran

Waarom eens geen mailtje naar Spectator?

Re: Marcel Habran

Je zou dan wel denken dat Habran nadien met pensioen zou kunnen gaan hebben. Maar is blijven overvallen doen en risico's nemen. Of is hij niet volledig betaald omdat eigenlijke doel van overval niet volledig werd bereikt?

Nog een link gevonden over zijn latere overvallen, en de link met de Mokmazwet. Onderaan verklaart Constant Hormans dan weer dat hij niets met Usuwiel of resto te maken heeft.

Link » fr.scribd.com

77

Re: Marcel Habran

Bende van Habran in totaal meer dan dertig jaar gevangenis

De Brusselse correctionele rechtbank heeft dinsdag Marcel Habran veroordeeld tot zes jaar en 80.000 fr. boete voor bendevorming, talloze autodiefstallen, diefstal en vervalsing van autoplaten, heling van gestolen wapens en auto’s, verboden wapendracht en het dragen van een valse naam. Andere bendeleden kregen straffen tussen acht maanden en twee jaar.

De rechter sprak de club vrij van twee ontploffingen. In de nacht van 13 op 14 juni 1991 werd in Brugge een postauto opgeblazen en op 13 oktober 1990 in Grimbergen een container. Volgens het parket ging het om “proeven” om het dynamiet te testen.

De bende van Habran wilde zo nagaan of er doden zouden vallen bij zo’n aanslag, zo zei het parket. Men had het plan opgevat om verschillende postauto’s en postkantoren te overvallen.

Degryse achtte de aanslagen echter niet bewezen en verklaarde de expertiserapporten van de ontploffingen nietig. Er waren ernstige en onbegrijpelijke tekorten in de onderzoeken van de springstoffen, die mekaar overigens tegenspraken. Voorts had de expert de resten al enige tijd in zijn bezit, nog voor hij als deskundige werd aangesteld. En tenslotte was geen dynamiet overgelaten om een tegenexpertise uit te voeren.

Kaakslag

Degryse weerde de resultaten van de filature van de rijkswacht evenwel niet. Habran’s verdediging had dit niet gevraagd omdat het om een onwettelijke “undercover”-operatie zou gaan. Maandenlang schaduwde de POSA-groep van de Brabantse gendarmerie de bende. Daarbij werden videobeelden gemaakt van een paar garageboxen.

Uit dit speurwerk bleek dat de mannen boxen en flats huurden waarin gestolen voertuigen, springstof, een massa wapens, munitie en camouflagemateriaal werden ontdekt. Volgens de verdediging van Habran vertrok de rijkswacht met een vooroordeel. Het is spotgemakkelijk om dergelijke videobeelden te trukeren en ook processen-verbaal zouden zijn vervalst.

Daardoor kan Habran geen eerlijke verdediging krijgen. De advocaten gewaagden zelfs van “een kaakslag voor de democratie.” Voorzitter Degryse prees de rijkswacht evenwel. Het behoort tot de opdracht van het korps om misdrijven op te sporen. De processen-verbaal zijn niet vervalst, het gaat om authentieke aktes die minutieus meedelen wat er gebeurde. Een eventuele vervalsing zou bewezen moeten worden.

Kadaver

De 59-jarige Marcel Habran is zeker de bendeleider, zo vond Degryse. Dat bleek o.m. uit de videobeelden van de BOB, waarop men hem een zak met gestolen wapens ziet versjorren. Maar ook uit zijn repliek. Habran zei: “Wie in het milieu een kadaver verplaatst, stelt geen vragen.” “Dat getuigt van een trieste mentaliteit. Hoewel hij er financieel warmpjes inzit, volhardt hij in de criminaliteit”, aldus Degryse.

Hetzelfde geldt voor Jean R., (1) de intellectueel van de club, die een en ander in een juridische vorm goot. Constant H., (2) die royaal het eigenaarschap van alle gevonden wapens op zich nam, kreeg van hetzelfde laken een pak. R. en H. mogen beiden zes jaar brommen en 80.000 fr. boete afbetalen.

Ook twee Italianen behoorden volgens Degryse toto de bende. Leopold M. en Miguel M. beweerden dat ze uit Nice naar België waren gekomen om zich aan de politie aan te geven, na de ronkende verklaringen van een andere boef, Johnny Mottry, die zich in een Franse gevangenis had verhangen.

De Italianen vreesden namelijk “slachtoffer van het milieu” te worden. Maar als ze zich al wilden aangeven, waarom probeerden ze dan ook door het raam te ontsnappen toen de rijkswacht binnenviel, zo vroeg Degryse.

De Italianen stelden ook nog dat zij al op 10 januari 1992 veroordeeld waren voor bende-vorming en gewapende overvallen. Hun advocaten hadden betoogd dat men geen tweemaal voor hetzelfde misdrijf (bendevorming) kan worden veroordeeld. De bewuste feiten grepen plaats voor de bende-Habra met haar werkzaamheden startte.

Eenheid van opzet verhindert hun veroordeling, zo vond de verdediging. Niets van, zei Degryse. “Men kan eenheid van opzet niet verwarren met het volharden in de criminaliteit. Het gaat hier overigens om een andere bende”, zo stelde ze.

Beide Italianen kregen vier jaar. Een andere Italiaan kwam er met twee jaar van af. De voortvluchtige Jean-Marie Geert kreeg acht jaar en 80.000 fr. boete.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juli 1992

(1) Jean Renson
(2) Constant Hormans

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

78

Re: Marcel Habran

Bepaalde leden van de Gerechtelijke Politie van Brussel hadden niet enkel (bewezen!) goede contacten met informanten zoals Georges Van Dycke of Noel Gilissen ... ook een zekere Marcel Habran kon via bepaalde leden van de Gerechtelijke Politie van Brussel aan geheime politie-informatie komen.

Commissaris Gerard Seront van de Brusselse gerechtelijke politie, die eerder al werd beschuldigd van het lekken van geheime politie-informatie aan topgangster Marcel Habran, zit sinds zondag op secreet in de gevangenis van Nijvel. De inmiddels geschorste commissaris is gearresteerd voor zijn vermeende aandeel in de ontvoering van en de moord op een autodief.

(...) Het parket van Brussel wou geen informatie kwijt over de aanhouding van Seront, maar hoofdcommissaris Glenn Audenaert van de Brusselse GP bevestigde de arrestatie begin deze week tijdens een algemene vergadering van zijn speurders. Seront, die tot voor kort verantwoordelijk was voor de coördinatie van het undercoverwerk van de brigade, werd vorig weekeinde door de Brusselse onderzoeksrechter Christian De Valkeneer in beschuldiging gesteld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering en de moord op Bouchaïd Ibork, een jonge kerel uit Sint-Joost-ten-Node die bekend stond om autodiefstallen en carjacking. Ibork zou ook betrokken zijn geweest bij de smokkel van gestolen auto's naar Noord-Afrika.

(...) In het kader van het onderzoek naar de moord op Ibork werden in een garagebox documenten ontdekt met zeer gedetailleerde informatie over een schaduwoperatie die de GP organiseerde tegen de bende-Habran.

(...) De box werd gehuurd door een van de verdachten in de ontvoeringszaak, die ook een tipgever bleek te zijn van commissaris Seront

(...) Ondanks de nieuwe en meer transparante regels voor het werken met tipgevers, zoals vastgelegd in een ministeriële rondzendbrief, bleef Seront een aanhanger van de oude, voorbijgestreefde en weinig controleerbare methodes. Zo bleef hij bijvoorbeeld zweren bij verregaande gepersonaliseerde contacten tussen speurders en informanten, een praktijk die in het verleden meermaals tot moeilijkheden heeft geleid. De praktijk dateert uit de glorieperiode van voormalig hoofdcommissaris Frans Reyniers en zijn acolieten, zoals de commissarissen Georges Marnette en Yves Zimmer. Frans Reyniers werd destijds geschorst, juist wegens oneerbare contacten met het criminele milieu.

79

Re: Marcel Habran

Marcel Habran in 1974:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/marcel10.jpg

(Ik kreeg de foto niet beter dan dit, een look-a-like van Javier Bardem.)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube