21

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

Deferm of hogerop?

22

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

"L’enlèvement de Vanden Boeynants a été commandité par un homme d’affaires belge", selon l’avocat de Patrick Haemers

Le commanditaire de l’enlèvement aurait versé 5 millions de francs belges (125.000 euros) à Patrick Haemers.

L’enlèvement il y a 30 ans de l’ancien Premier ministre belge Paul Vanden Boeynans a été commandité par un homme d’affaires belge qui était en désaccord avec lui. C’est ce qu’affirme samedi dans la DH et Het Laatste Nieuws Etienne Delhuvenne, qui a été avocat du truand Patrick Haemers pendant dix ans.

"Je connais le nom de cet homme qui est revenu dans une autre affaire. C’est pour cela que Patrick Haemers croyait qu’il serait acquitté: dans le box, il voulait révéler qui étai(en)t son ou ses donneurs d’ordre. Son suicide, si c’était un suicide, a empêché que les noms sortent", dit l’ancien avocat.

Le commanditaire de l’enlèvement aurait versé 5 millions de francs belges (125.000 euros) à Patrick Haemers sur un compte bancaire en Amérique du Sud, selon Etienne Delhuvenne.

"Les preuves, après la mort de Haemers, je les ai données au commissaire X. Celui-ci a identifié le compte bancaire et n’y a pas trouvé 5 mais 10 millions de francs belges. Les 5 millions qui s’étaient ajoutés provenaient de la rançon versée. Tout ce volet a été occulté. Haemers, mort en cellule, n’était plus là pour parler."

Patrick Haemers est mort le 4 mai 1993 en cellule. Lundi, cela fera 30 ans que lui et sa bande ont enlevé l’ex-Premier ministre surnommé VDB.

Bron: Le Soir | 12 Januari 2019

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

23

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

Is die Delhuvenne wel een betrouwbare bron? Of speelt hij een van zijn zovele spelletjes? Laatst nog was hij enkele weken onvindbaar, en nu duikt hij weer op en komt hij opeens met een misschien wel verstrekkende verklaring. Ik weet het niet... Ik zou op basis van deze en andere woorden van Dehulvenne nooit een wetenschappelijk artikel durven schrijven.

24

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

Copy-cat van Vermassen vermoed ik.

25

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

“VDB, ge zult hier niet sterven”: de Belgische ontvoeringszaak die smeekt om een Netflix-verfilming

Vandaag exact dertig jaar geleden raakte ons land in de ban van de meest spectaculaire ontvoering ooit. Op 14 januari 1989 om half zeven ’s avond werd voormalig eerste minister en vleeshandelaar Paul Vanden Boeynants ontvoerd door dé topgangster van dat moment: Patrick Haemers. Een reconstructie van een ontvoeringszaak die snakt naar een verfilming. Netflix, lezen jullie mee?

14 januari 1989, 18.30 uur. Het is een koude zaterdagavond. Gewezen PSC-premier en vleeshandelaar Paul Vanden Boeynants (toen 70) keert na een avondwandeling terug naar zijn appartement in Brussel. Op de kelderverdieping wacht hij op de lift. In een kast met een kijkgaatje houden drie mannen hem in de gaten. Wanneer de kust veilig is, zwaait de deur van de kast open, grijpen de mannen Vanden Boeynants – beter bekend onder zijn initialen ‘VDB’ – vast, gooien hem in een wagen en scheren weg.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

26

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

Tijdens de periode van de ontvoering van VDB werd er door de bende Haemers (Patrick) meermaals telefonisch contact vastgelegd naar Florida & Californië toe. Een huiszoeking bij Lacroix bracht een Smith & Wesson .38 uit Monrovia (Californië) naar boven. Bij het lezen van deze informatie (homepage forum) stel ik mezelf de vraag:

  1. Was dit contact omwille van een losstaande toekomstige wapenhandel?

  2. Is er van uit de US druk uitgeoefend om een bepaalde deal met VDB toch te laten doorgaan?

Is deze informatie reeds besproken?

27

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

(...) Woensdagnacht werd ingebroken in een advocatenkabinet te Elsene. De inbrekers werden heel waarschijnlijk gestoord want ze konden niets meenemen. Het is de tweede keer in een week dat inbrekers interesse tonen voor kabinetten van advocaten die mensen verdedigen die betrokken zijn of wier naam geciteerd werd in verband met het ontvoeringsdossiern Vanden Boeynants.

Woensdagnacht was het de beurt aan het kabinet van drie advocaten waarvan er een, mr. Denis Bosquet, verdediger is van Georges Lacroix. Deze laatste wordt in het kader van de ontvoering van VDB vastgehouden. Hij is de broer van Philippe Lacroix, een der luitenanten van Patrick Haemers.

De inbrekers geraakten omstreeks 23 uur binnen in nummer 59 op de Louis Lepoutrelaan. Een der collega's van Bosquet, die op dat late uur toch nog binnen kwam, joeg hen op de vlucht. Al werd getracht enkele meubels open te breken, toch konden ze niet bij de dossiers van mr. Bosquet.

Nog geen week geleden werd in het kabinet van mrs. Jean-Paul Dumont (*) en Didier De Quevy te Vorst ingebroken. Er waren geen documenten verdwenen maar De Quevy merkte dat zijn fotokopieerapparaat nog aan stond. Het is dus mogelijk dat er fotokopies genomen werden van ondermeer het dossier van Bongiorno, broer van koppelbaas Carmelo Bongiorno die de moord op journalist Stephane Steinier zou bevolen hebben.

Mr. De Quevy is overigens de advocaat van Marc Dewit, een lid van de bende van Patrick Haemers.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Mei 1989

(*) Het was niet de eerste keer dat er ingebroken werd in het kantoor van Jean-Paul Dumont. In de zomer van 1981 werd er al eens ingebroken in zijn bureau » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

VDB herkent villa waar hij werd vastgehouden

Paul Vanden Boeynants, de Belgische minister van staat die na een maandlange ontvoering anderhalve week geleden plotseling weer opdook, heeft gisteren een villa in het Franse Le Touquet "categorisch" herkend als de plaats waar hij was vastgehouden. Eind vorige week was de villa door een der verdachten van de ontvoering, de Belgische Joegoslaaf Basri Bajrami, genoemd als de plaats waar VDB had gezeten. Ooggetuigen in de omgeving, zoals een caféhouder in Le Touquet, zeggen bovendien ten minste drie mannen te hebben herkend als de ontvoerders.

Dat zijn behalve Bajrami ook Patrick Haemers, leider van een omvangrijke bende criminelen, en Philippe Lacroix. Maar uit de verklaringen blijkt dat er sprake moet zijn geweest van vier ontvoerders. De bende van Haemers wordt nu algemeen beschouwd als verantwoordelijk voor de ontvoering van VDB. De opsporingsbrigade van Leuven was de vorige week in Metz gearresteerde Bajrami op het spoor gekomen door inlichtingen te verzamelen in het milieu van Joegoslavische criminelen in Amsterdam. Daar werd vernomen dat Bajrami's vrouw wegens geldgebrek naar Metz zou reizen om haar man te ontmoeten. Door haar te schaduwen kon de politie Bajrami daarna vrij gemakkelijk aanhouden.

Vanden Boeynants heeft behalve het huis in Le Touquet gisteren nog een aantal voorwerpen geïdentificeerd die de ontvoerders in de villa hadden achtergelaten: een boormachine waarmee gaten in de muur waren geboord om ringen te bevestigen, de microfoon waardoor VDB moest spreken, zijn notitieboekje met telefoonnummers en de ene schoen die VDB nog aanhad nadat hij de andere was verloren toen hij werd overweldigd in zijn garage.

Bron: NRC Handelsblad | 23 Februari 1989

Onderzoek richt zich op drie provincies
Ontvoerders VDB ook in Nederland gezocht

Het openbaar ministerie in Noord-Brabant gaat jacht maken op de ontvoerders van de Belgische oud-premier Paul Vanden Boeynants. Dat is vorige week in Etten-Leur afgesproken op een vergadering van Nederlandse en Belgische justitie-autoriteiten.

Politiekorpsen in West-Brabant zyn verzocht personeel te leveren voor een nog op te richten team. De Belgen hadden daarom gevraagd. Volgens een zegsman van het Belgische openbaar ministerie is er speciaal behoefte aan Franssprekende rechercheurs.

Aanwijzingen

De Belgische justitie zegt over steeds sterkere aanwijzingen te beschikken dat een deel van de bende van de Belgische gangster Patrick Haemers, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering, in ons land contacten heeft of zich hier verborgen houdt.

Volgens een zegsman richt het onderzoek zich op drie provincies: Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland. In Rotterdam verleent de politie assistentie aan de Belgen, omdat Haemers zich daar, samen met zijn maat Francois, in het milieu van sekshuizen enkele weken verborgen heeft gehouden. En de politie in Etten-Leur is ook bij de ontvoeringszaak betrokken, zo bevestigde de korpschef commissaris C. Holleman.

Hij vertelde dat er op verscheidene plaatsen in West-Brabant 'en verder' panden en mensen werden geobserveerd. Dat zou politiemensen op het spoor hebben gezet van de vriendin van de inmiddels in het Noordfranse Metz gearresteerde Belgisch-Joegoslavische gangster Basri 'Tosca' Bajrami, Eveline B., die in West- Brabant verblijft. De vrouw slaagde er niet in de politiemensen van zich af te schudden, toen ze veertien dagen geleden via België en West-Duitsland naar Metz reed om er bij Bajrami geld op te halen.

Vrij

Eveline B., die afgelopen maandag in Brussel werd gearresteerd, is gisteren weer vrijgelaten. De onderzoeksrechter oordeelde dat zij niet betrokken is geweest bij de ontvoering van de inmiddels vrijgelaten Vanden Boeynants. De vrouw is gisteren naar Breda teruggekeerd.

Uit haar verhoor is gebleken dat zij wel contact heeft gehad met Bajrami. Uit telefoongesprekken tussen B. Bajrami, die door de Nederlandse justitie zijn afgeluisterd, blijkt volgens een woordvoerder van het parket in Brussel dat de gangster regelmatig sprak over 'de minister' en losgeld.

De vrouw beweert dat zij niets van die uitlatingen heeft begrepen. Volgens de woordvoerder was zij uit op geld. "Ik had het nodig en Bajrami had het", heeft de vrouw volgens hem verklaard. Zij wordt nu niet langer als medeplichtige beschouwd.

Behalve van ontvoering wordt de bende van Haemers ook verdacht van het overvallen van Belgische en mogelijk Nederlandse geldtransporten. Op Belgische snelwegen werden die wagens met personeel en al opgeblazen. De Franse justitie onderzoekt of Haemers schuldig is aan het met bazooka's beschieten van dergelijke transporten.

De woordvoerder van de politie in Almere wilde geen commentaar geven op de mening van de Rijkswacht in Leuven dat de bende verantwoordelijk is voor een overval op een geldtransport in die plaats.

Bron: Limburgsch dagblad | 2 Maart 1989

Advocaat in zaak VDB beschuldigd

Een Brusselse advocaat is gisteren officieel in staat van beschuldiging gesteld in verband met de ontvoering op 14 januari van de Belgische zakenman en oud-politicus Paul Vanden Boeynants. Tegen betaling van een nog altijd niet bekend losgeld lieten de ontvoerders Vanden Boeynants na een maand gaan.

De advocaat, Michel Vander Elst (41) is volgens medewerkers van de Belgische justitie de advocaat van één van de hoofdverdachten van de ontvoering, Patrick Haemers. Haemers ontsnapte tijdens een gevangenentransport op 13 augustus 1987 en is sindsdien voortvluchtig. Vander Eist werd donderdag voor ondervraging opgepakt, en gisteren officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens ontvoering, afpersing, vervalsing en samenzwering, zo vertelden medewerkers van justitie. De advocaat heeft een woning in hetzelfde gebouw als Vanden Boeynants. Haemers vader en broer zijn gisteren eveneens ondervraagd, maar zij zijn niet in staat van beschuldiging gesteld. Vander Eist is de tweede arrestant in de zaak Vanden Boeynants. In Metz, Frankrijk, wacht Basri Bajrami op uitlevering aan België.

Bron: Limburgsch dagblad | 25 Maart 1989

29

Re: Ontvoering Paul Vanden Boeynants: 14 Januari 1989

Ontvoerder VDB tevreden achter Braziliaanse tralies

Aan verdachten geen gebrek, er zit zelfs een hele serie mensen achter de tralies, maar een snel proces, ho maar. Probleem is namelijk dat de hoofdverdachte achter de verkeerde tralies zit. Een merkwaardig, want Belgisch verhaal. Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit keer niet de vaak blunderende justitie bij onze zuiderburen schuld draagt. Zij zit echter met de handicap dat het brein achter de ontvoering van de voormalige premier Paul Vanden Boeynants hoog en droog in een Braziliaanse gevangenis zit. En het zal nog een hele toer zijn om deze man in een Belgische rechtszaal te krijgen.

Patrick Haemers is de naam, 37 jaar oud, bijgenaamd 'De reus van Schaarbeek', en één van de meest gezochte gangsters van België. Hij heeft een onafzienbare reeks hold-ups op zijn palmares. Zelfs tijdens de ontvoering van Vanden Boeynants (in januari en februari van dit jaar) overviel hij een geldauto in de buurt van Brussel, zo is de verdenking. In mei werd Haemers in Brazilië opgepakt, samen met zijn vrouw Denise Tyack en kompaan Axel Zeyen. Vlot bekende hij verantwoordelijk te zijn voor de ontvoering van VDB. De Belgische justitie was als de dood dat hij met een deel van het losgeld de Braziliaanse autoriteiten zou omkopen. Dat is tot op de dag van vandaag niet gebeurd.

Althans, hij is nog niet vrijgelaten. Maar de uitlevering aan België verloopt uiterst moeizaam. Al maanden stellen de Belgen pogingen in het werk om een zogeheten rogatoire commissie naar Brazilië te sturen (bestaande uit mensen van justitie en politie), die Haemers daar in de gevangenis kan ondervragen en die de weg kan vrijmaken voor het transport naar Brussel. Nog steeds zijn er echter justitiële voetangels en klemmen en het is de vraag of die commissie ooit zal kunnen afreizen. En intussen zit het onderzoek vast. Zonder hoofdverdachte is het vrijwel onmogelijk om het proces te laten beginnen.

In België zit de rechterhand van Patrick Haemers, Basri Bajrami (alias Tosca), al sinds het voorjaar in voorarrest. Vlak na de overhandiging van het losgeld en de vrijlating van Vanden Boeynants werd hij opgepakt in de Noordfranse stad Metz. Het gevolg van een pure stommiteit. De vriendin van Bajrami belde uit Nederland naar Metz. De politie, die het gesprek had afgeluisterd, hoefde de vrouw alleen maar te volgen en kon Bajrami zonder slag of stoot arresteren. Ook twee wapenhandelaars, verdacht van het leveren van explosieven en wapens aan Haemers, zitten in de gevangenis. Een advocaat, die in hetzelfde Brusselse appartementsgebouw als Vanden Boeynants woont en die handen spandiensten voor Haemers zou hebben verricht, is vrijgelaten.

Tot grote teleurstelling van het onderzoeksteam, dat vreest dat wat een geruchtmakende rechtszaak zou moeten worden, nu op voorhand al verdampt. En de ontvoerde zelf? Vanden Boeynants is volstrekt in de vergetelheid weggezakt. Vlak na zijn vrijlating in februari gaf hij nog een schitterend optreden weg. In een bomvolle zaal van het internationaal perscentrum in Brussel bespeelde hij meer dan een uur de pers uit binnen- en buitenland. Een monoloog, want vragen mochten er nauwelijks worden gesteld. En vragen waren er. Waarom deed Vanden Boeynants er na zijn vrijlating zo lang over om de politie te waarschuwen? En hoe kon het dat een bejaarde, zieke man, die een maand in een donker kamertje had vastgezeten, er zo opmerkelijk goed uitzag?

Speculaties dat hij zn ontvoering zelf in scène zou hebben gezet om zwart geld wit te wassen of om onder een nieuwe rechtszaak in verband met smeergeld uit te komen, zijn verstomd. Alle sporen gaan immers naar Patrick Haemers. Al is er hier en daar nog wel een verstokte aanhanger van de complottheorie die een ordinair akkoordje tussen VDB en Haemers niet uitsluit. De Franstalige christendemocraat is tegenwoordig vaak op reis. Hetzij met vakantie naar Zuid-Afrika, hetzij voor zaken (zn vleesimperiurn!) naar Hongarije en Malta. Zon beetje de enige publieke functie die VDB nog bekleedt is het voorzitterschap van de stichting Tenstoonstellingspark', die het Heizelstadion in het noorden van Brussel en aanpalende congresgebouwen beheert.

In die hoedanigheid moet de voormalige premier leiding geven aan het moderniseren van het beruchte stadion, waar een kleine vijfjaar geleden 39 voornamelijk Italiaanse voetbalsupporters werden vertrapt. Het opknapwerk moet over anderhalfjaar klaar zijn. Een merkwaardig gegeven: nog steeds verkeert het stadion in een bouwvallige staat, maar desondanks wordt er vrolijk gevoetbald.

En Vanden Boeynants heeft zich ontfermd over het Atomium, het negen bollen tellende restant van de Wereldtentoonstelling van 1958, dat ook gerenoveerd moet worden. Zo is de man nog bezig voor zijn stad, waar hij zo graag burgemeester van had willen worden.

Maar dat is verijdeld door premier Martens en minister Tobback van binnenlandse zaken, die de hoofdstad van België en Europa niet wilden opzadelden met een sterk omstreden figuur. Naar verluidt wil VDB nog één keer vlammen, en wel tegenover de parlementscommissie die zich bezighoudt met 'het terrorisme en het banditisme' in België en die nagaat waarom het onderzoek naar de Bende van Nijvel en extreemrechts zo hopeloos is vastgelopen. Getuigen hebben de commissie verteld dat er jaren geleden plannen voor een staatsgreep waren, en daarbij is de naam Vanden Boeynants gevallen. Dat wil VDB niet onweersproken laten. Maar het is zeer de vraag of de parlementariërs hem dat spektakelstuk gunnen.

Bron: Trouw | 30 December 1989