Re: Overijse: 27 September

27 September is een vrijdag. Dag daarna geen school, en dus mogen de kinderen uitslapen. Vrijdag was de dag om boodschappen te doen met heel de familie. Soms zelf de kinderen later laten slapen om te genieten van een gezellige zaterdagochtend voor de ouders.

702

Re: Overijse: 27 September

Het hele gebeuren rondom Finné blijft door mijn hoofd spoken. Ik zat en zit tussen de twee kampen in:

  • Toevallig

  • Te toevallig om toeval te zijn

Er zijn te veel vragen en te weinig logische antwoorden... vandaag bedacht ik mij iets geks. Het meest logische antwoord op de vele vragen zou wel eens kunnen zijn: Het aangetroffen lichaam was NIET Finné.

  • Waarom is er geen autopsie rapport van Finné? Het was Finné niet.

  • Waarom mocht niemand van de familie het lichaam identificeren? Het was Finné niet.

  • Waarom werd de familie pas later geïnformeerd? Het was Finné niet.

  • Waarom was er geen bloedspoor/ Bloedvlek? Het was Finné niet.

Heeft iemand gezien dat het daadwerkelijk om Finné ging of maken we dat op aan de gevonden auto?

Waarom stonden de speurders binnen twee uur na de overval op de stoep op zijn woonadres? Het was Finné niet maar wellicht moesten er spullen van hem worden opgehaald/verdwijnen. Misschien wel een getuigen protectie programma?

Zomaar een hersenspinsel ...

703

Re: Overijse: 27 September

Het was wel degelijk Finné die daar lag, maar het feit dat Leon Finné daar geliquideerd of neergelegd is, roept vele vragen op. Vooral omdat hij net majoor Vernaillen had verwittigd dat er overvallen stonden te gebeuren om de staat te stabiliseren.

Maar dat is natuurlijk alleen maar toeval?

704

Re: Overijse: 27 September

Vetter wrote:

Vooral omdat hij net majoor Vernaillen had verwittigd dat er overvallen stonden te gebeuren om de staat te stabiliseren. Maar dat is natuurlijk alleen maar toeval?

Waar kunnen we dit terugvinden, is hier een interview van Vernaillen over?

705

Re: Overijse: 27 September

In 1989 onderzoekt onderzoeksrechter Lacroix de beweringen over een mogelijke staatsgreep:

Herman Vernaillen wordt op 11.05.1989 door onderzoeksrechter Lacroix verhoord; hij licht zijn banden toe met één van de slachtoffers van een aanslag van de Bende van Nijvel: Léon Finné. Die had gezegd dat er plannen bestonden om in België een staatsgreep te plegen. Op 17.05.1989 heeft onderzoeksrechter Lacroix ook een verhoor afgenomen van Christian De Vroom van de gerechtelijke politie van Brussel: die geeft meer uitleg over de contacten die hij heeft gehad met Léon Finné, die aan het hoofd stond van de bank Copine nabij het Brusselse gerechtsgebouw; De Vroom verduidelijkt ook de beweringen van Finné over de plannen voor een staatsgreep, maar evenmin als Vernaillen heeft hij die en andere beweringenernstig genomen.

Bron: K55, MA IV - OR Lacroix - 11.05.1989

706

Re: Overijse: 27 September

Wie bezorgde hen dan die informatie waarvoor ze uiteindelijk met hun leven moesten betalen?

707

Re: Overijse: 27 September

Eén dag na de verschrikkelijke gebeurtenissen was het Delhaize-warenhuis in Overijse terug open:

De dag daarna

Zaterdag op 9u precies gingen de deuren van het Delhaize-warenhuis te Overijse opnieuw open. Het was net of er niets gebeurd was. De kassa moet blijven rinkelen, zou je haast zeggen. De eerste warenhuisbezoekers gaan naar binnen en doen hun inkopen. Tegen de middag heerst er opnieuw een drukte eigen aan elke zaterdag.

Aan alle kassa’s staan de mensen aan te schuiven. Behalve aan kassa 3. Daar stond voor het dramatische gebeuren Rosa Van Kildonck. Zes jaar was zij kassierster te Overijse. De toegang is afgesloten. De stukgeschoten kassa is met een zwarte hoes afgedekt. De kassa wordt gemeden. De mensen kijken er nieuwsgierig naar.

Tussen de winkelende massa lopen verscheidene cameraploegen, fotografen en journalisten op zoek naar sporen die nog doen denken aan het drama. Behalve de stukgeschoten kassa vinden ze niets meer. Alles is uitgewist. Voor de deuren van het warenhuis opengingen waren verscheidene reinigingsploegen aan de slag. Alles werd opgeruimd. De krijttekeningen die de ligging van de lijken en kogelhulzen aanduidden, zijn verwijderd.

Op twee na zijn alle kassiersters die getuige waren van de overval opnieuw present. Rosa Van Kildonck is er niet meer.

Een andere collega is door het gebeuren zo aangegrepen dat ze niet in staat was te komen werken. Verscheidene kassiersters die met vakantie of vrij waren en collega’s van andere filialen zijn spontaan komen opdagen om te helpen. Vele kassiersters hebben het gebeuren nog niet verwerkt. Sommige laten hun tranen de vrije loop.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 September 1985

Een foto van kassa 3, waar Rosa is vermoord:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/delhai12.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Overijse: 27 September

Een kassierster wiens man bij de Staatsveiligheid werkte, had op 27 september 1985 toevallig verlof genomen. Het was diezelfde man die een familielid uit Aalst waarschuwde om niet naar de Delhaize van Aalst te gaan op 9 november 1985. Wat heeft het gerecht met al die informatie gedaan? Niets?!?

709

Re: Overijse: 27 September

Dat zou ik nu ook wel eens willen weten!

710

Re: Overijse: 27 September

Neen, zei commissaris Frans Reyniers van de Gerechtelijke Politie. De Bende van Nijvel viseerde geen individuele personen (volgens hem).

"Ook de piste van het slachtofferonderzoek levert volgens mij niets op. Er zijn meer slachtoffers waartussen zelfs met de wildste theorieën geen verbanden kunnen worden gelegd met de Bende van Nijvel dan er, althans volgens sommigen, wel zijn. Sommigen meenden door de achtergrond van sommige slachtoffers te mogen veronderstellen dat de overvallen van de Bende van Nijvel goed georkestreerde en verdoken afrekeningen waren met bepaalde personen. Er wordt in dat verband vaak naar de in Overijse vermoorde bankier Léon Finné verwezen. (...)

Léon Finné woonde vijftig meter van de Delhaize waar hij is vermoord.Léon Finné ging er doodgewoon zijn krant kopen. Zo is dat en niet anders."

"Doodgewoon." Juist. Nochtans gaf Frans Reyniers een perfect argument opdat bepaalde personen wél geviseerd (zouden kunnen!) zijn door de 'Bende van Nijvel':

“Ik heb Léon Finné goed gekend. Leon Finné had een agentschap van de Banque Copine aan de Louizalaan. Léon Finné beheerde heel wat rekeningen van magistraten en ook veel leden van de Brusselse GP hadden er een rekening, zodat er met die man een vertrouwensrelatie ontstond.“