81

Re: Heinrich Toumaniantz

Veel speculatie dus. Benieuwd wat Trobken - die ik niet als een fantast beschouw, voor een goed begrip - ons nog kan delen...

82

Re: Heinrich Toumaniantz

Is er ondertussen al meer nieuws, Trobken?

83

Re: Heinrich Toumaniantz

BAX wrote:

Is er ondertussen al meer nieuws, Trobken?

Ik denk niet dat je hier een antwoord op gaat krijgen waar je wat mee kunt.

84

Re: Heinrich Toumaniantz

Merovinger wrote:

Dat verhaal/fabel over Toumaniantz kwam al in december 1985 ter sprake in de media.

Klopt:

Parket zoekt dood-gewaande Armeniër

Een struise kerel, die 39 jaar zou zijn doch van wie totnogtoe werd verondersteld dat hij in 1979 door gangster Yvan Somville werd doodgeschoten, is plots een belangrijke verdachte in het onderzoek naar de Bende van Nijvel geworden.

Heinrich Toumaniantz, een uit Armenië afkomstige reus van circa 1,95 meter, wordt nog altijd opgespoord, hoewel hij door menig politieman als dood wordt beschouwd. Nochtans werd de dood van Toumaniantz nooit bewezen. Mogelijk kan Robert Vanoierbeek, die een goede vriend was van de Armeniër en nu in Lantin zit opgesloten, meer vertellen over de toch wel raadselachtige verdwijning van Toumaniantz.

In elk geval werd enkele dagen geleden in Bredene gezocht naar Heinrich Toumaniantz. Een spoor van de sinds 1979 verdwenen Armeniër werd echter niet gevonden.

Vreemd

Vreemd is toch wel dat nu plots de naam van Toumaniantz opduikt op de lijst van verdachten van de Bende van Nijvel nadat andere “reuzen” na politieverhoor vrijuit konden gaan. Toch is het zo dat veel rijkswachters zich Toumaniantz nog goed herinneren. Toen Yvan Somville, na samen met Robert Vanoierbeek, Michel Anthemus, Francis Royen en Maurizio Turato uit de Luikse gevangenis ontsnapt te zijn, in november 1979 te Heverlee een Leuvense BOB’er doodschoot, werd hij te Koekelberg enkele dagen later door de rijkswacht uit de weg geruimd.

Later werd Turato aangehouden en die vertelde aan de politie dat een maand eerder de speurders hem en zijn trawanten dicht op de hielen hadden gezeten. Volgens Turato werd hun schuilplaats te Evere door Heinricht Toumaniantz verraden. Dit zou dan de reden zijn waarom gangster Yvan Somville de Armeense “kleerkast” heeft neergeknield.

Toumaniantz, zo werd gezegd, werd begraven in het bos te Heverlee, doch daar vond de politie geen enkel stoffelijk overschot.

Toumaniantz is niet de eerste de beste. In de jaren ’60 behaalde hij een ingenieursdiploma aan de ULB en toen hij later in de gevangenis terecht kwam slaagde hij erin licentiaat in de rechten en in de criminologie te worden. In 1973 werd hij tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens 9 geweldplegingen, allemaal tijdens de kerstdagen van 1972. Men herinnert zich nu ook dat Toumaniantz zeer bedreven was in het stelen van auto’s voor het plegen van misdaden en de gewoonte had die wagens nadien uitgebrand achter te laten.

Voor het gerecht is Heinrich Toumaniantz niet officieel dood. Wellicht komt het daardoor dat men een klopjacht naar hem heeft uitgevoerd, mede omdat men aan de kust een verdachte had gesignaleerd, die aan de persoonsbeschrijving-van-toen van Toumaniantz beantwoordde.

Men mag daarbij niet vergeten dat tijdens diverse bloedige overvallen die aan de Bende van Nijvel werden toegeschreven, getuigen verklaarden dat ze de doders een soort Slavisch hadden horen spreken. Dit was onder meer het geval toen in de nacht van 10 op 11 september 1983 in Temse een zeildoekfabriek werd overvallen. Bandieten gingen daar aan de haal met zeven kogelvrije vesten. De conciërge van het bedrijf werd bij de overval koelbloedig afgemaakt.

Gelet op al die aanwijzingen schrapt de politie Heinrich Toumaniantz in geen geval van de verdachtenlijst. In gerechtelijke kringen te Nijvel beweert men echter dat Toumaniantz een hersenschim is en dat de speurtocht in Bredene niet door onderzoeksrechter Baeyens werd opgelegd.

Bron: Gazet van Antwerpen |  3 December 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

85

Re: Heinrich Toumaniantz

Een struise kerel... heb zelfs ergens gelezen, een kleerkast van een vent. Dat was hij helemaal niet. Beschrijving van iemand die hem lang gekend heeft:

"Hij was de grootste onder ons, hij moest altijd kunnen entertainen. Hij zong, verkleedde zich. Gekke hoedjes, jurkjes, brilletjes? Hij leende schoenen met hoge hakken van onze begeleidsters. Je ziet hem op enkele foto’s champagneflessen ontkurken. Geen toeval. Dat was niet zomaar champagne, dat was de allerbeste. Wij moesten de boodschappen doen, en Guenaldy leerde ons de stiel: aandacht afleiden, flessen in je jas proppen. Het is bijna niet te zeggen of het personage op de foto’s een jongen of een meisje is. We schrijven 1963, niet direct hoogdagen van transseksualiteit."

Hij had vrouwelijke trekjes en was een Slavisch type.

86

Re: Heinrich Toumaniantz

Reeds in 1980 waren er al twijfels over het lot van Toumaniantz:

Toumaniantz nog in leven?

De geruchten dat Toumaniantz zou dood zijn, worden alsmaar twijfelachtiger. Toumaniantz is een ex-gedetineerde, die een goede vriend was van Graindorge en die contacten had met de bende Somville. Sinds 15 oktober vorig jaar is hij echter spoorloos verdwenen en Turats, een ander lid van de bende Somville, had verklaard dat Toumaniantz door Somville en medebendelid Van Oierbeeck neergeschoten was omdat hij te loslippig was geweest.

Deze stelling wordt meer en meer onhoudbaar, zeker na een confrontatie die woensdagnamiddag aan de Franse grens te Hensier plaatshad in aanwezigheid van leden van de Leuvense rijkswacht, BOB en gerechtelijke politie, met Sylvie Beauduin, de vriendin van bendelid Michel Anthemus, die op oudejaarsavond te Reims werd gevat, met Willy Dewever, een ex-vriend van Anne Lavenne, en van Mw. Stewarts, die Toumaniantz zeer goed kende en die de moeder is van Anne Lavenne, die omstreeks kerstmis te Nice werd aangehouden met haar vriend Van Oirbeeck.

Uit de confrontatie zijn ook een aantal nieuwe elementen naar voor gekomen over ontsnappingen uit gevangenissen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Februari 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

87

Re: Heinrich Toumaniantz

Aangehouden na hold-ups in warenhuizen - Student aan ULB bekende ook vijf overvallen op pompstations

De 27-jarige student aan de Brusselse universiteit, Heinrich Toumaniantz, bekende nu ook de dader te zijn van vijf overvallen op benzinepompstations. Hij roofde er ongeveer 24.000 fr. Vorige week gaf hij toe twee overvallen te hebben gepleegd in grootwarenhuizen in Elsene, die hem 716.000 fr. rijker maakten.

Het gaat om de pompstations aan de Keizer Karellaan 557, te Ganshoren (buit 8.350 fr.), de centrale parking aan de Magdalenastraat te Brussel (4.000 fr.), aan de Waterlosesteenweg 995 te Ukkel (4.200 fr.), aan de Steenweg op Terhulpen 133 te Brussel (4.400 fr.) en aan de Leuvensesteenweg 8 te Sint-Stevens Woluwe (3.000 fr.).

De kerel, die telkens gemaskerd was met een nylonkous en gewapend met een 7.65mm-pistool, verplaatste zich in een Volkswagen die hij had gehuurd. Hij bracht er steeds gestolen nummerplaten op aan.

Na de aanhouding van de gangster-student bleek dat hij op nieuwjaar een feestje had gehouden met vrienden en vriendinnen. Die nacht werd er door het gezelschap 145.000 fr. Verbrast.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Januari 1973

20 Jaar gevorderd tegen student-gangster

Eerste-substituut Jaspar eiste dinsdag voor de correctionele rechtbank te Brussel 20 aar gevangenisstraf voor de 27-jarige Heinrich Toumaniantz, student in de toegepaste wetenschappen aan de Brusselse universiteit, die in december vorig jaar en januari 1973 twee grootwarenhuizen en vijf benzinepompstations in het Brusselse overviel. Deze overvallen leverden hem 740.000 fr. op.

Toumaniantz, een grote slanke kerel, verscheen netjes gekleed voor de correctionele rechtbank. Hij verklaarde spijt te hebben over zijn misdaden. Hij zou gehandeld hebben omdat hij aanzienlijke schulden had, wat hem echter niet belette met oudejaarsavond een feestje op te bouwen waar hij samen met vrienden en vriendinnen voor nagenoeg 145.000 fr. verbraste.

Champagnekurken

De overvallen op vijf benzinestations, vonden plaats tussen 22 en 26 december 1972. De man was telkens gemaskerd met een nylonkous met gaten voor de ogen, droeg handschoenen, en was gewapend met een 7.65 mm-pistool. Bij al deze overvallen verplaatste hij zich telkens met een witte gehuurde Volkswagen. Op 22 december ’72 en 13 januari ’73 pleegde hij met een gestolen voertuig enkele overvallen in een paar grootwarenhuizen (Sarma en Priba te Elsene) waar hij globaal 716.000 fr. buitmaakte.

Bij een van deze overvallen reed hij met vier mensen, die hij in bedwang hield met zijn pistool, eerst naar Wemmel en daarna naar Etterbeek om in het bezit te geraken van de sleutel van de brandkast die in het grootwarenhuis was opgesteld. Hij droeg toen weliswaar geen masker, maar had twee kurken van champagneflessen in de mond gestoken om zijn aangezicht te vervormen.

De kerels werd in de twee helft van januari aangehouden en ging eerst tot bekentenissen over nadat 434.000 fr. van het buitgemaakt geld en het 7.65 mm-pistool in het bagagedepot van het Centraal Station te Brussel waren teruggevonden.

Eerste-substituut Jaspar wees de rechtbank op het verleden van de gangster-student, die reeds herhaaldelijk met het gerecht in aanraking kwam. Na de nadruk gelegd te hebben op de lafheid en het cynisme van de kerel, achtte het openbaar ministerie het normaal dat hij tot 20 jaar gevangenisstraf zou worden veroordeeld.

Meester François, die de verdediging van Toumaniantz op zich nam, was voorstander van een geneeskundige behandeling van zijn cliënt, die volgens hem ongetwijfeld een psychopaat is.

Meester François vroeg om een beperkte gevangenisstraf en dat zijn cliënt tien jaar ter beschikking zou gesteld worden van de regering, wat hem zou toelaten een universitair diploma te verwerven. Het vonnis wordt uitgesproken op 17 mei.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Mei 1973

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Heinrich Toumaniantz

Wat me vooral af vraag is het volgende:

Indien de hypothese dat Toumaniantz nog in leven was en in een ander land (pakweg Spanje, een Zuid Amerikaans of Aziatisch land, whatever) een nieuwe identiteit opbouwde klopt:

Mag je er van uitgaan dat hij (of zij?) alle banden met sociale netwerken in België volledig verbroken zal hebben en op de nieuwe locatie een volledig nieuw sociaal netwerk aangelegd had.

Dus daaruit volgt:

  • Waarom zou Toumaniantz dan terug gaan keren naar België wetende dat het risico dat iemand uit zijn oude omgeving hem zou herkennen?

  • Hoe zou Toumaniantz dan in contact gekomen kunnen zijn met het netwerk dat Bende aanslagen organiseerde? Immers hij was volledig out of the picture in België.

De enige mogelijke uitleg daarvoor zou kunnen zijn dat er een verbindingspersoon was uit zijn oude netwerk die in contact stond met het netwerk dat aanslagen pleegde. En dat impliceert ook dat er steeds een contact in België is overgebleven waarmee Toumaniantz nog in contact stond of op elk moment contact kon leggen (of omgekeerd) maar dat brengt altijd risico met zich mee. Een risico dat je eigenlijk niet wil nemen als je een compleet nieuw leven wil.

Dan blijft de vraag nog steeds: waarom zou Toumaniantz zo'n groot risico nemen dat zijn 'cover' (nieuwe identiteit) dan in gevaar kwam?

Persoonlijk vind ik het 'far stretched' dat men iemand gaat recruteren die in een ander land een nieuwe identiteit heeft opgebouwd. Het contact leggen met die persoon is al heel problematisch, die persoon overtuigen om een terreuraanslag te plegen nog problematischer. Die persoon zou dan volstrekte garantie moeten krijgen dat die terug uit het land kan verdwijnen met minimale pakkans en minimale kans op uitlekking van diens identiteit. De mededaders van zo'n aanslag kunnen die identiteit al ontdekken en lekken.

Ik zie weinig voordelen voor Toumaniantz om zo iets te doen los van de moeilijkheid om zo iemand te gaan recruteren en om er ook nog eens zeker van te zijn dat Toumaniantz wel geschikt is om het uit te voeren (mits die op dat moment al 'uit het circuit' van overvallen is).

Re: Heinrich Toumaniantz

Kurosawa: Laten we het dan even omdraaien..

Je hebt net alle contact met jouw oude leven verbroken. Je bent bezig met het opzetten van een nieuwe leven in een ander land. Plots staat daar iemand (een oude bekende?) die jou het (nieuwe) leven zuur/moeilijk kan maken. Je bent op dat moment, met andere woorden, chanteerbaar.

"We zorgen dat je ongezien in België geraakt. Je doet mee aan overval X, Y en/of Z. We zorgen dat je terug ongezien naar jouw nieuwe leven kan en je hoort niet meer van ons."

Re: Heinrich Toumaniantz

Of het geld was op... Volgens de Bende-lectuur jaagde hij er een pak geld door. Of chantage.