1

Topic: Jean-Luc Peteau

Na de diefstal van haar Volkswagen Golf in Plancenoit herkende Mevrouw Van Lidth De Jeugd een zekere Jean-Luc Peteau als de dader.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Jean-Luc Peteau

Jean-Luc Petau, geboren in 1953 en woonachtig te Lembeek, is begin 1985 veroordeeld tot 20 jaar cel voor het plegen van tientallen overvallen waarbij hij zo'n 10 miljoen Belgische Frank buit maakte. De bende, waar hij deel van uit maakte, bestond uit 3 mannen en 3 vrouwen.

Overvallen op de Nopri supermarkt te Jemappes, op de Delhaize te Eigenbrakel, bij een bank in Ninove, bij een bank in Hoeilaart, bij de PTT in Sint-Pieters-Leeuw, ...

Bij die overval op de Delhaize te Eigenbrakel op 24 januari 1983, drongen ze gewapend binnen NA sluitingstijd. Er waren toen nog 2 bedienden aanwezig, die ze dwongen om de brandkast te openen. De bedienden weigerden, waarop de gangsters vluchtten via de parking en nog een schot in de lucht afvuurden.

Overigens, mevrouw Geneviève Van Lidth de Jeugde, was er ook al van overtuigd Kaçi Bouaroudj te herkennen als dader van de diefstal van haar Volkswagen Golf op 14 februari 1983. Maar toen die zijn nagenoeg onverstaanbaar Frans liet horen, was de zekerheid weg. De gangster voor haar woning sprak perfect Frans.

Re: Jean-Luc Peteau

Deze vrouw is zeer beïnvloedbaar. De RTBF heeft van die zwakheid geprofiteerd.

» www.dhnet.be/actu ?

4

Re: Jean-Luc Peteau

Twee overvallen binnen de vijf minuten te Luttre

In Luttre, een deelgemeente van Pont-à-Celles in de omgeving van Charleroi, overviel een man binnen de vijf minuten een postkantoor en een bankfiliaal. Totale buit: anderhalf miljoen. Nog dezelfde dag werd hij gearresteerd.

Woensdagnamiddag omstreeks kwart voor vier, kwam een - met een bivakmuts gemaskerde en met een karabijn gewapende - man het postkantoor van Luttre binnen. Hij bedreigde de vier bedienden en liet zich de inhoud van de kluis overhandigen. De verbouwereerde postbedienden gaven hem zowat één miljoen.

Nog geen vijf minuten later herhaalde hetzelfde scenario zich in het nabij gelegen filiaal van het Landbouwkrediet. Hier was de buit zo’n half miljoen.

De bedienden van beide instellingen waren het roerend eens over de beschrijving van de dader. Allen verklaarden ook dat de overvaller in een Citroën CX was gevlucht.

De politie liet onmiddellijk overal in de omgeving wegversperringen opzetten. Zo ondermeer op de weg van Gosselies naar Nijvel. De dader zag dit, keerde zich vliegensvlug om maar stootte in de omgeving van Gosselies op een nieuwe versperring. Toch wist de overvaller nog te ontsnappen door veldwegels in te rijden.

Iets later zagen politiemannen in Buzet een man nogal verdacht een woning binnenlopen. Toen de politie binnendrong vonden ze er niet alleen de dertigjarige Jean-Luc Peteau, maar ook nog de bivakmuts en de houten kolf van een karabijn van hetzelfde model als dat waarmee de overvallen werden gepleegd.

Peteau ontkende echter dat hij iets met de zaak te maken had. Dat bleef hij volhouden, zelfs toen in de directe omgeving ook nog de buit en de Citroën gevonden werden. De man werd, na lange ondervraging, aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Juni 1983

Gangsterbende voor rechtbank te Brussel

Zes personen uit Waals-Brabant, beschuldigd hetzij van deelneming aan 23 overvallen hetzij van valsheid in geschriften, moesten zich woensdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Brussel.

De bende bestaat uit drie mannen van wie alleen de 32-jarige Jean-Luc Peteau, handelaar te Lembeek maar afkomstig van Waals-Brabant, is aangehouden. Drie andere bendeleden zijn vrouwen.

De overvallen werden gepleegd tussen begin 1981 en november 1983. In de lokalen van het ABVV te Jemappes werd 565.000 fr. buit gemaakt, bij de Nopri Supermarkt in dezelfde gemeente 560.000 fr., bij Delhaize te Eigenbrakel 923.000 fr., (*) bij een bank te Roosdaal 750.000 fr., bij een particulier te Roosdaal 1.1 miljoen, bij een bankinstelling te Hoeilaart 612.000 fr. en bij de RTT te Sint-Pieters-Leeuw 1.630.000 fr.

Verwacht wordt dat het proces vier zittingen in beslag zal nemen. De zitting van woensdag was uitsluitend gewijd aan de ondervraging van de beklaagden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Januari 1985

(*) Het gaat hier niet over de Delhaize van Eigenbrakel maar over de Delhaize in Alsemberg » Forum

Twintig jaar cel voor vierentwintig overvallen

De correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde dinsdag de 32-jarige Jean-Luc Peteau tot 44 jaar en 3 maanden cel, straf die werd teruggebracht tot 20 jaar cel samen met 66.000 fr. boete.

Peteau werd schuldig bevonden aan het plegen van een 24-tal overvallen die in totaal circa 10 miljoen frank opbrachten. Deze overvallen gebeurden ten nadele van de Regie der Posterijen, het Algemeen Belgisch Vakverbond, de Boerenbond en verschillende banken.

In dezelfde zaak werd de 31-jarige José Brux, meubelmaker uit Eigenbrakel veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden en 36.000 fr. boete. Van haar kant kreeg de 36-jarige Andrea Baert, arbeidster uit Nijvel, 26 maanden cel met een uitstel voor het gedeelte dat ze nog niet uitzat en 24.000 fr. boete. De 24-jarige Italiaan Marco Fiorese uit Jette liep 2 jaar cel op met een uitstel voor 21 maanden. De 38-jarige Madeleine Dewit, bediende uit Anderlecht kreeg 15 maanden cel met een uitstel voor het gedeelte dat ze nog niet uitzat. De 32-jarige Daniële L., telefoniste uit Jette kreeg tenslotte 6 maanden met uitstel voor het gedeelte dat ze nog niet uitzat en 15.000 fr. boete.

Het buitgemaakte geld werd gebruikt voor het dekken van schulden en het bekostigen van reisjes naar het buitenland, o.m. naar Oostenrijk. Een deel van het buitgemaakte geld werd belegd in banken in het Groot-Hertogdom-Luxemburg. De drie vrouwen, die werden veroordeeld, maakten zich voornamelijk schuldig aan heling.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Februari 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Jean-Luc Peteau

Hij werd gearresteerd in december 1983:

Lembekenaar pleegde minstens 30 hold-ups

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een 30-jarige man uit Lembeek en Halle, voor een ongewoon feit in de Belgische criminele geschiedenis heeft gezorgd. Op zijn eentje werden door hem een dertigtal gewapende overvallen gepleegd.

Dat gebeurde overigens over geheel België, maar het actieterrein van Jean-Claude P. lag vooral in Brabant. Op de rekening van de Lembekenaar staan onder meer 5 overvallen te Beersel en 3 te Roosdaal. Ook te Grimbergen, Sint-Pieters-Leeuw, Ninove, Ruisbroek, Halle, enz. maakte hij de post en filialen van ASLK en BAC vele honderduizenden armer. Supermarkten kregen eveneens het bezoek van de gewapende Jean-Claude.

Toch gaat men er bij de Brusselse onderzoeksrechter Guy Bellemans van uit dat de gearresteerde niets te maken heeft met de overval op 3 maart te Halle, waar de gerant werd neergeschoten. En voor Beersel, waar op 7 oktober eveneens een gerant werd vermoord, komt de Lembekenaar ook niet in aanmerking.

Betrapt

Want ofschoon hij meestal gewapend was, soms met een mitraillette, heeft de Lembekenaar nooit een schot gelost, wat zeker van betekenis zal zijn van zodra hij op Themisbankje zit.

Samen met de dader zijn nog enkele andere spitsbroeders opgesloten, onder wie de vriendin van Jean-Claude en de vrouw van een Italiaan, die op zijn beurt in de nor is gedraaid.

Eigenlijk zat Jean-Claude P., toen zijn vriendin werd aangehouden, reeds in de gevangenis te Charleroi, wegens twee overvallen in de buurt van Luttre. Daar werd hij op heterdaad betrapt. De BOB van Halle verkeerde terecht in de mening dat de Lembekenaar veel meer op zijn kerfstok had. Zo werden na een huiszoeking al zijn kledingstukken in beslag genomen. Een 50-tal getuigen kregen zijn kleding en Jean-Claude P. te zien en daarbij werd hij door velen formeel als de gewapende overvaller herkend. Wanneer de zaak voor de rechtbank komt, kan vooralsnog niet worden voorspeld.

Onderzoeksrechter Bellemans ziet nog geen licht in de tunnel. Wel ziet het er naar uit dat de affaire in het Frans zal worden behandeld want een van de gearresteerden is een Italiaan en daarnaast is ook de aangehouden vrouw Franstalig.

BOB Halle

In de directe buurt van de Brusselse onderzoeksrechter sluit men niet uit dat er nog veel meer aan het licht zal komen, want er zijn nog een hele reeks overvallen in Vlaams-Brabant, die men nog niet heeft kunnen ophelderen. Vandaar dat men in gerechtelijke kringen te Brussel gewag maakt van een heel grote zaak.

Het ware gelaat van Jean-Claude P. kennen we nog niet, laat men in het Brusselse gerechtsgebouw doorschemeren. Er zijn nog een aantal punten op te lossen, waarvan men nu de 30-jarige hold-up-man uit Lembeek verdenkt.

Als dusdanig mag ook het prachtig opsporingswerk worden vermeld van de BOB van Halle, die al ruime tijd met de reeks overvallen bezig was.

Dat de inzet van de rijkswachters totaal is, hoeft nauwelijks onderstreept. Bovendien is er bij de benadeelden van de post en de spaarkassen in het Pajottenland een zekere opluchting omdat de schavuit, met wie sommigen oog in oog stonden, is aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 December 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Jean-Luc Peteau

Twee postovervallers aangehouden te Halle

Te Halle (Brabant) werden twee personen aangehouden, beschuldigd van overvallen. Het duo zou deel uitmaken van een bende, waarvan tot nu toe vier personen werden aangehouden. De bende zou overwegend in de streek van Halle en Charleroi een twintigtal overvallen, vooral op postkantoren, hebben gepleegd.

De 31-jarige Jean-Luc Petau uit Halle-Lembeek en de 39-jarige Italian Marco Fiorese uit Jette werden als hoofddaders herkend. Het tweetal ontkent de feiten, doch bij een confrontatie bij de BOB to Halle werden ze formeel door verscheidene getuigen aan hun stem en gestalte herkend. Daarenboven bekennen hun twee vrouwen de hen ten laste gelegde feiten. Van het buitgemaakte geld werd slechts een klein deel teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Jean-Luc Peteau

Zestien hold-ups door BOB opgelost

De BOB van Halle, die de jongste weken reeds verscheidene loense zaken heeft opgelost, bracht thans een opmerkelijk resultaat in de strijd tegen het criminele milieu.

Dankzij intensief speurwerk, dag- en nachtoperatie en discrete bewakingen, werden diverse personen aangehouden die betrokken zijn bij tenminste vijftien gewapende overvallen zowel in het Pajottenland, het Brusselse als elders in het land. Het is niet uitgesloten dat nog meer hold-ups op rekening van de nu gearresteerden mogen worden geschreven. Vandaar ook de zwijgzaamheid van de speurders. Wel hadden de daders, van wie de namen niet werden medegedeeld, het vooral op postkantoren en bankinstellingen gemunt.

Sommige gearresteerden zouden reeds bekentenissen hebben afgelegd doch op het eerste gezicht zou er geen verband bestaan met de zogeheten Bende van Nijvel.

In de nacht van woensdag op donderdag werd overigens nog eens grote speuractie ingezet, die door de Brusselse onderzoeksrechter Guy Bellemans werd bevolen en waaraan hij ook heeft deelgenomen. Van deze klopjacht waren de resultaten verrassend. Daarom ook ziet het ernaar uit dat de gearresteerden nog heel wat meer op hun actief hebben dan tot dusver bekend geraakte.

Ondanks ze steeds beter door de PTT worden beveiligd, zijn de postkantoren afgelopen weken het mikpunt geweest van roversbenden. Uit het onderzoek, waaronder confrontaties met getuigen, bleek dat de bende verantwoordelijk is voor 16 overvallen in gemeenten: Beersel (5), Halle, Ruisbroek, Pamel (3), Ninove, Grimbergen, Hoeilaart (2), Sint-Pieters-Leeuw en Luttre. Er werden bij huiszoekingen ook wapens gevonden.

Moet nu de door de BOB van Halle aangehouden bende voor al deze hold-ups verantwoordelijk worden geacht? Daar wilde donderdagavond niemand van de speurders op antwoorden. In elk geval had men gisterenavond bij de rijkswacht van Halle de neiging alles langs de beste zijde te beschouwen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 November 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube