701

Re: Waver: 30 September

weetjewel: leg ons eens uit hoe de Slimans in staat geweest zouden zijn om op de auto's die gebruikt zijn bij de Bende overvallen telkens nummerplaten te monteren die identiek zijn aan een auto van hetzelfde merk & kleur van een andere eigenaar!

Van de Santana weten we dat er eerst een Franse nummerplaat opstond die nadien gewisseld werd naar een Belgische (die veronderstel ik hier ook identiek was aan een andere nummerplaat van een Belgische eigenaar met dezelfde wagen).

Beijer legt in zijn boek nauwkeurig uit hoe ze dat deden en zijn uitleg hier is bijzonder geloofwaardig. De Slimans hadden die mogelijkheid gewoon niet. Tenzij de Slimans ingehuurd zouden geweest zijn door Bouhouche maar waar is dan de link tussen Bouhouche en de Slimans? Die is er voor zover we weten gewoon niet. 

En hoe verklaar je de sabotages die bij het onderzoek door het gerecht gebeurden? Het Belgisch gerecht gaat huis geen Franse gangsterbende beschermen hoor. En dat er sabotage & manipulatie in het onderzoek gebeurt is, daar kan je ook moeilijk rond.

Heel die 'de Slimans waren de Bende' piste rommelt zo hard langs alle kanten dat er amper iets van overblijft, om niet te zeggen niets. Adam negeert ook zoveel sporen. Hij negeert ook de sporen die naar de Bende De Staerke & de Bende Haemers wijst voor Aalst en hij negeert ook dat er in Aalst wel bijzonder veel mensen (back up wagens, verkenners) betrokken moeten geweest zijn dat het nooit de Slimans & co alleen konden geweest zijn.

En dan is er nog dat telefoontje naar die radiozender, in het Nederlands, bij Aalst. Waarom zouden de Slimans dat telefoontje laten plegen als het maar een gewone roversbende was. Dat is absurd.

702

Re: Waver: 30 September

Op dinsdag 5 oktober 1982 wordt Claude Haulotte begraven. De dag erna verschijnt er over de begrafenis en het onderzoek een artikel in Gazet van Antwerpen. Er wordt een speurder geciteerd, die onbewust een heel profetische uitspraak doet:

(...) "Het wordt wellicht een onderzoek van lange adem. We rekenen op de factor geluk.”

Onderzoek naar moorddadige overval te Waver weinig gevorderd

Onder een plassende regen werd dinsdagmiddag de 33-jarige Waverse politieagent Claude Haulotte ten grave gedragen. Heel wat autoriteiten woonden de uitvaart bij. Agent Haulotte werd vorige donderdag neergekogeld en daarna koelbloedig afgemaakt, toen hij een overval op een wapenwinkel aan de Route de Bruxelles te Waver probeerde te verhinderen.

De daders verwondden eveneens twee klanten en sloegen met geweerkolven de wapenverkoper neer. Hij ligt overigens nog altijd in het ziekenhuis. Te Hoeilaart vuurden de gangsters dan op hun achtervolgers, twee BOB’ers van Waver. Ook zij verblijven nog in het hospitaal waar ze inmiddels bezoek hebben geregen van generaal Beaurir, commandant van de rijkswacht.

Blunder

Het onderzoek naar de daders is erg in de tocht komen te staan. Gisteren klonk het in speuderskringen zonder omhaal: “We zijn niet ver gevorderd. Het wordt wellicht een onderzoek van lange adem. We rekenen op de factor geluk.” Dat maakt dan weer tongen los en de woorden aan het adres van de overheid zijn hard. Het parket van Brussel heeft immers te vroeg bevel gegeven om het onderzoek te staken. Op het Brusselse gerechtshof dacht men namelijk dat met het voorleiden van drie verdachten men de werkelijke daders had.

Om die blunder weer goed te maken, riep men in de namiddag alle hens aan dek, doch intussen zaten de daders reeds op het droge. Menig speurder gaat er bovendien van uit dat het waarschijnlijk de overvallers zelf niet zijn geweest die de vluchtauto [de VW Santana] in brand hebben gestoken, zowat veertien uur na de overval te Waver. Vermoedelijk, zo zegt men, werd een kennis uit de onderwereld in de arm genomen om dit karweitje op te knappen.

Spitsbroerders

Er worden een tiental heel vage sporen gevolgd, doch het lijkt uitgesloten dat terroristen de wapenwinkel hebben bestolen. Terroristen geraken immers op een totaal andere manier aan schiettuig. Men is er wel niet zeker van, doch in gerechtelijke kringen te Brussel denkt men dat de bende van de voortvluchtige Michel Anthemus de overval op de wapenwinkel te Waver heeft gepleegd. Gans het scenario te Waver en te Hoeilaart lijkt van de hand te zijn van de in augustus 1980 uit de Lantin-gevangenis te Luik ontsnapte misdadiger.

Dit verklaart ook waarom twee andere misdadigers, Turato en Van Oirbeek, sedert enkele dagen nog strenger worden bewaakt en de gevangenisdirecties speciale richtlijnen hebben gekregen.

Robert Van Oirbeek en Maurizio Turato werden dinsdag 21 oktober 1980 door de gerechtelijke politie van Brussel aangehouden te Watermaal-Bosvoorde.

Geweten is dat Anthemus de boezemvriend is van dit boevenduo, waarmee hij overigens uit de gevangenis van Lantin ontsnapte. Het spoor van de 37-jarige Anthemus is te volgen tot 1 oktober 1980, toen hij samen met Van Oirbeek en Royen (een andere voortvluchtige) een geldtransport te luik overviel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Oktober 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Waver: 30 September

Kurosawa wrote:

weetjewel: leg ons eens uit hoe de Slimans in staat geweest zouden zijn om op de auto's die gebruikt zijn bij de Bende overvallen telkens nummerplaten te monteren die identiek zijn aan een auto van hetzelfde merk & kleur van een andere eigenaar!

Een lid van de WNP werkte voor de DIV.

704

Re: Waver: 30 September

K& wrote:

Ik versta echter niet hoe ze spraken van nog ongebruikte munitie in een uitgebrande Santana.

Het waren nog lege hulzen? (Zie de precisieweegschaal waarmee ze kruit konden afwegen...)

705

Re: Waver: 30 September

Is het 100% ballistisch vastgesteld dat het wapen waarmee Claude Haulotte neergeschoten is en het wapen waarmee hij door het hoofd geschoten is in Waver ook dezelfde wapens zijn als waarmee later op de twee achtervolgende agenten in Hoeilaart heeft geschoten?

Indien het ballistisch onderzoek niet met zekerheid uitwijst dat het dezelfde wapens zijn mogen we niet vergeten dat:

  • Er is daar in een dienstmededeling ook melding van een Audi80. En ook bij latere overvallen zijn er meerdere auto's/ploegen aanwezig, al dan niet deelnemend ...

  • Er is ook het voorval met de Italiaanse vrachtwagen die sommigen blijkbaar toch is opgevallen (» Nieuws) terwijl er in Aalst ook een verhaal gaat dat de Golf in een klaarstaande vrachtwagen gereden is.

Hoeveel van de daderschetsen van Waver (3 personen) komen overeen met daderschetsen van Hoeilaart (Diezelfde 3 personen?)?

Kunnen we dus met 100% zekerheid vaststellen dat de 3 overvallers (en moordenaar) van de overval op Dekaise en de 3 personen die geschoten hebben in Hoeilaart dezelfde 3 personen zijn?

Re: Waver: 30 September

Ben, Dekaise was de Belgische steunpilaar van Kintex / er bestond al een dossier met zijn vermenging omtrent een cocaïne zaak.

Indien de posts systematisch niet gewist werden, stond dit nog steeds te raadplegen met bronvermeldingen bij. Hoe weet ik dit? De post kwam uit mijn pen.

707

Re: Waver: 30 September

Dat denk ik ook.

Donderdag 30 september 1982 omstreeks 10u35, Waver, Brusselstraat, nr 32. Drie onbekenden betreden de wapenhandel van Daniel Dekaise. De uitbater en twee klanten worden verplicht op de grond te gaan liggen terwijl de overvallers de winkel doorzoeken en hun buit meenemen in een plastic zak en een sportzak.

Was de gewapende overval in de wapenhandel een intimidatiepoging van Dekaise? Een goed ingevoerde bron: “Kraak de overval op Dekaise en je kraakt het Bendedossier.”

De BOB van Waver: “Ons verslag van 14 juli 83 was bedoeld om onze enquête samen te vatten over het feit dat de aanval op Dekaise gepleegd op 30.09.82 zou hebben plaatsgevonden in het kader van wapenhandel.”

“Het leek aannemelijk dat deze aanval in eerste instantie een expeditie was ter intimidatie van de wapenhandelaar Dekaise, beschuldigd door de opdrachtgevers inzake het niet respecteren van het contract inzake het vervaardiging van toebehoren voor machinegeweren.” (geluidsdempers) (zie onder)

Opmerkelijk: Robert Beijer speelt een een-tweetje met Dekaise om de opstellers van het onthullende rapport een hak te zetten. Even opmerkelijk: de zet lukt.

GVA in 88 al: “Volgens het vertrouwelijk rapport werd de overval op wapenhandelaar Dekaise hoogstwaarschijnlijk bevolen door dezelfde personen die bij de talentvolle wapendeskundige een bestelling hadden geplaatst voor 250 geluidsdempers voor het machinepistool Ingram. Het motief was wraak voor het niet naleven van de overeenkomst.”

Een interventie van de VSSE in deze kwestie is volgens het rapport van de BOB niet mogelijk, “gezien het feit dat Chtilianov, KINTEX-agent bij de Bulgaarse ambassade, nauw verbonden zou zijn met een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken.” Het gaat om Tsondu Chtilianov (uitgewezen in juni 1984). (zie onder)

Begin 1988 bij de Nederlandse inlichtingendiensten: “Tijdens het onderzoek naar de Bende van Nijvel is de Belgische justitie begin februari gestuit op een netwerk voor illegale wapenhandel en drugsmokkel, mede opgezet door de Bulgaarse inlichtingendienst. Een van de spilfiguren in deze zaak zou de voormalige Eerste Secretaris van de Bulgaarse Ambassade te Brussel zijn, Tsondu T[gecensureerd].”

“T[gecensureerd], vertegenwoordiger van de Bulgaarse exportfirma “Kintex”, werd in 1984 wegens industriële spionage uit België uitgewezen. Via “Kintex” zouden tonnen Libanese drugs in België ingevoerd zijn. Met de opbrengst van deze drug-verkoop verschaften de Libanese Christelijke milities zich wapens die vervolgens weer via “Kintex” geleverd werden.”

Deze Bulgaarse firma Kintex was gespecialiseerd in de import en export van voedingswaren, sigaretten, whisky maar vooral wapens.

Willy Van Baelen, zaakvoerder van de firma Nutribel, werkt (via een andere onderneming) nauw samen met dat Bulgaarse import- en exportbedrijf Kintex, opgericht door de Bulgaarse geheime dienst DS om via de drugs- en wapenhandel de NAVO-lidstaten te destabiliseren. Er worden wapens geleverd aan allerlei terroristische organisaties zoals de ETA in Spanje, de FLNC in Corsica en de IRA in Noord-Ierland. Spilfiguur Hage Maroun is samen met Van Baelen ook actief in de uraniumtrafiek.

Bulgarije begon zich actief te mengen in het internationale terrorisme in het begin van de jaren ’60. De Franse politie kon meer dan eens beslag leggen op Bulgaarse schepen volgestouwd met wapens voor de Algerijnse bevrijdingsbeweging.

Bulgarije zette de traditie in de jaren ’70 voort en leverde wapens aan marxistische guerrillero’s, van Vietnam tot Angola. Guerrilleros van diverse nationaliteiten worden in Bulgarije opgeleid of krijgen hun opleiding van Bulgaarse experten in landen zoals Libië, Afghanistan, Ethiopië, Mozambique en Nicaragua.

GVA: “Het spoor naar de mogelijke opdrachtgevers tot de overval leidde snel naar de toen 70-jarige Brusselse wapenhandelaar Willy Pourtois. Deze was reeds diverse malen bij illegale transacties betrapt en stond bekend als de favoriete Belgische tussenpersoon voor al dan niet legale wapenleveringen waarbij de Bulgaarse geheime dienst via de staatsmaatschappij Kintex betrokken was.”

“Willy Pourtois had (ivm de bestelling) verschillende bezoeken aan Dekaise afgelegd in gezelschap van directeurs van de Brusselse in- en exportfirma voor voedingswaren Nutribel International Industries.”

Volgens de documenten stond Nutribel in zeer nauw contact met buitenlandse wapenfirma’s waaronder Kintex. “Nutribel fungeerde als sluis voor de Bulgaarse maatschappij Kintex”, aldus het BOB-rapport, dat eraan toevoegt: “De leiding van Kintex is in handen van de Bulgaarse geheime dienst DS en wordt gecontroleerd door de KGB van de USSR.” (zie helemaal onder voor rapport CIA)

Willy Pourtois speelde volgens auteur Guy Bouten wel de rol van dubbelagent. “Hij deed zaken met Kintex maar werkte tegelijk voor de Staatsveiligheid. Zijn codenaam luidde ‘For You’ en hij werkte uitsluitend voor de afdeling contraspionage van hoofdcommissaris (Jean) Van Gorp.” Pourtois had ook (lucratieve) contacten met de Amerikanen.

In het rapport van de BOB duikt ook Sallah (Salah) Wakkas op, van Syrische afkomst. Hij wordt in andere rapporten omschreven als de leverancier van drugs voor KINTEX. Hij was volgens de BOB van Waver ook tussenpersoon tussen KINTEX en de Siciliaanse maffia voor morfineverwerking.

Het heeft Sovjetwapens (ZSU-23) van KINTEX gekocht en behandelde een handel in uranium bestemd voor Libië, Irak en Pakistan (Willy Van Baelen en Haage Maroun zouden betrokken kunnen zijn bij deze handel). Het acroniem “ZSU” staat voor Zenitnaya Samokhodnaya Ustanovka (Russisch: Зенитная Самоходная Установка), wat “luchtafweersysteem met eigen aandrijving” betekent; de “23” betekent de boringsdiameter in millimeters. Het is een licht gepantserd Sovjet zelfrijdend, radargeleid luchtafweerwapensysteem (SPAAG).

De Syrische Sallah Wakkas onderhield ook zaken met de Turkse Arikan Kenan, een Turkse extremist gelinkt aan de PLO. Kenan nam de leiding na de arrestatie van Wakkas.

GVA: “Volgens talrijke getuigenissen in het geheime rapport was Youssef Chebib de vertegenwoordiger van de Libanese Kataeb-milities in België en regelde hij met de Bulgaren de ruilhandel van Libanese hasjiesj en Turkse heroïne tegen Bulgaarse wapens.”

“Als façade werd hiervoor gebruik gemaakt van diverse Libanese firmaatjes in Brussel en Antwerpen. Volgens getuigenissen van Libanese medeplichtigen (en die door Interpol werden bevestigd), werd de Libanese hasjiesj via Turkije naar België gesmokkeld met de hulp van de Bulgaarse staatsmaatschappij Kintex. De Turkse heroïne werd, steeds volgens de getuigenissen van de medeplichtigen, met medewerking van de Bulgaren per schip via Antwerpen aangevoerd.”

“Dit impliceerde meteen dat de wapen- en drugsmokkel werd geleid vanuit … de Bulgaarse ambassade in Brussel. Een niet onbelangrijk feit is dat een tiental Belgische criminelen die de drugs per kilo afkochten, ook voorkomen als mogelijke verdachten in het dossier van de Bende van Nijvel.”

GVA tot slot al in ‘88: “Ook wapens die bij de overval op Dekaise werden gebruikt en gestolen, duiken later terug op in het Bende-dossier. Het BOB-rapport trekt hieruit geen conclusies, maar stelt vast dat de Bulgaars-Libanese smokkel op merkwaardige wijze de sporen van de Bende van Nijvel kruist.”

Hebben jullie deze zin gelezen ... de NAVO lidstaten te destabiliseren?

Bron: P-news

708

Re: Waver: 30 September

Het bovenstaande is leuk om lezen, maar waar is er een concrete aangetoonde link met de zaak Dekaise?

709

Re: Waver: 30 September

Op 11 februari 1988 wordt rijkswachter Balfroid opnieuw verhoord [door de Cel Waals Brabant] over de banden tussen Dekaise, P. [Pourtois], de Bulgaarse onderneming Kintex en de Britse groep Montgomery Kee. Hij maakt eveneens gewag van informatie die hij van de BOB van Brussel heeft, en die door Libert zou zijn verstrekt, als zou Cocu een van de persoonlijke lijfwachten van Latinus zijn geweest.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (bijlage 1 en 2)

Jullie kennen ondertussen allemaal mijn Gladio verhaal. Wat was Kintex? Juist.

Topic » Gladio Bulgarije

In de late jaren 60 werd in Bulgarije een tak van Gladio opgezet. Net als de WNP en de Turkse Grijze Wolven, ging het ook hier om aanhangers van extreem rechts. Eén van de leden was een man die gekend stond als "60". Zijn echte naam was niet gekend. Men wist wel dat hij van Uzbekistan kwam. Hij was groot, kaal en zwaar gebouwd. "60" was een oude vriend van de toemalige president Todov Zhivkova en werkte voor de Bulgaarse staatsveiligheid.

Hij stond in voor de beveiliging van de dochter van Todov. Maar hij was ook betrokken in een frontfirma Kintex, opgericht door enkele hogere officieren van de Bulgaarse inlichtingendiensten. Enerzijds verzorgde hij er de relaties met moslimlanden, anderzijds stond hij aan het hoofd van een doodseskader dat obstakels moest opruimen.

710

Re: Waver: 30 September

Fenix, Bulgarije toen = hardcore communistisch.
Kintex = staatsbedrijf, wapenleverancier van de PLO en alles wat links moslimnationalisme was.

Gladio = stay behind netwerk van NAVO/US, gericht op communisme-bestrijding.

Ben je nu aan het zeggen dat de communistische president van Bulgarije zijn eigen regime aan het ondergraven was?

Hage Maroun: falangist, familie van Gemayel, leider van de christelijke falange die gesteund werden door Israel en streden TEGEN o.a. de PLO.

Ik verwacht elk ogenblik een link tussen 'de Bende' en de moord op Kennedy te zien verschijnen ...