Re: Robert Beijer

Inderdaad, een indirecte link tussen de zaak Francois en wat er zich later heeft afgespeeld. Ik denk dat weinigen twijfelen aan de dubieuze rol van een Bouhouche, Beijer, Lekeu enz. Alleen is de vraag of die eeuwige focus op dit soort figuren ooit zal leiden naar rechtstreekse opdrachtgevers van zaken zoals Aalst of Temse.

Re: Robert Beijer

Een dubieuze rol kan ook meer neigen naar opdrachtgeversrol smile

503

Re: Robert Beijer

hannes.meirlaen wrote:

Een dubieuze rol kan ook meer neigen naar opdrachtgeversrol. smile

Dat BBBM (Bouhouche, Beijer, Buslik, Mendez) criminelen waren, dat staat vast.

Maar leg me eens uit: hoe verbind je de diefstal van een tweeloop in Dinant, het stelen van drank, de moord op een conciërge en een taxichauffeur met de bovenstaanden? Da's net het enigma van heel deze zaak. Dat ze mogelijk (in het kader van hun 'plan warenhuizen') betrokken waren bij de 'tweede golf' dat sluit ik niet uit. Maar hoe? En wie?

504

Re: Robert Beijer

Beijer is het midden van de zandloper. Verlies je niet in details. Misleider? Ja. Manipulator? Ja. Domme kloot die heel z'n structuur liet kapen door Russen? ja.

505

Re: Robert Beijer

Bob is slimmer dan al de rest. Bob is oud en ziek. Hij zegt niet te geloven in hemel of hel. Maar naarmate de weegschaal dezer dagen toont dat zijn tijd vermindert denkt hij misschien meer en meer na.

Als hij op het Franstalig forum tracht te 'helpen' met de vraag waar het lichaam van Zwarts ligt draait hij pirouette na pirouette. Bob was enkel de planner, niet aanwezig. Kent de locatie niet precies. Het was Dani. Niemand zou hem accurate luchtfoto's uit de tijd van die zaak kunnen tonen zodat hij de plek kon vinden. Mysterie, de zaak is verjaard.  Niemand heeft ooit gesproken. Ligt er in het graf naast Mr Zwarts nog iets dat nog niet verjaard is en een hoop miserie zou kunnen veroorzaken?

Volgend boek postuum te verschijnen: 'La première vérité'?

Re: Robert Beijer

Je zou teleurgesteld zijn. Hij had geluk. Hij profiteerde vooral van de gewone middelmatigheid.

Re: Robert Beijer

In januari 1988 zit Bouhouche al een tijdje in de gevangenis en wordt bij zijn vrouw het befaamde wapen in de spaghettisaus gevonden, waarvan men aanvankelijk dacht dat het om een bende-wapen ging. De vrouw van Bouhouche wordt nadien gearresteerd, net als Christian Amory en René Chang. Robert Beijer, die volgens onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix zelf getipt heeft waar het wapen kon gevonden worden (zie verslag Bendecommissie II), heeft in die dagen handig andere oorden opgezocht. Hij bevindt zich op het moment van de wapenvondst en de daaropvolgende arrestaties in Spanje, naar eigen zeggen om zijn zieke moeder bij te staan. Dit schreef de pers daar destijds over:

(...) Tegen Robert Beijer werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Officieel bevindt hij zich aan het ziekbed van zijn moeder in Spanje. Speurders sluiten evenwel niet uit dat privé-detective Robert Beijer is ondergedoken in een van de villa's in Spanje die eigendom zijn van een rijke Belg, van wie de naam jaren geleden opdook in het Belgische luik van het SAC-dossier, de Service d'Action Civique. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 januari 1988

Iemand een idee wie er met die rijke Belg in Spanje bedoeld wordt? En gaat 'het SAC-dossier' over de link tussen de SAC en de French Connection die François Raes in de jaren 70 blootlegde of bedoelt men hier een andere zaak?

508

Re: Robert Beijer

Ik las een tijdje geleden op het Franstalige forum dat Beijer nog steeds niet terug in Thaïland was. Iemand enig idee waar onze Bob uithangt dezer dagen? Het is nogal (verdacht) stil rond hem.

509

Re: Robert Beijer

Het kan zijn dat bij zijn vrijlating na de verhoren de onderzoeksrechter hem bijzondere voorwaarden heeft opgelegd.

Eén van die voorwaarden kan zijn, bij beschikking uitgaande de onderzoekrechter, dat hij het verbod heeft gekregen om België te verlaten zonder schriftelijke toestemming vanwege de onderzoeksrechter.

Voorwaarden kunnen ook zijn om een vaste woon of verblijfplaats te hebben waar alle betekeningen en kennisgevingen kunnen geschieden, en elke wijziging van zijn adres onmiddellijk schriftelijk mee te delen aan de Federale Gerechtelijke Politie.

Op geen enkele wijze, niet rechtstreeks of niet onrechtstreeks, contact hebben of contact zoeken met de medeverdachten in het dossier en in het bijzonder met eventueel met specifiek vermelde personen.

Een verbod of contact, op welke wijze ook, met de benadeelden en slachtoffers die werden genoemd in het gerechtelijk onderzoek...

510

Re: Robert Beijer

Wat betekent dat hij niet vrij is om te gaan en te staan waar hij wil.