1 (edited by Merovinger 18-11-2010 14:18)

Topic: Homejacking in Wemmel

Homejacking in Wemmel loopt dramatisch af

Bij een homejacking bij advocaat Michel De Vleeschouwer (57) zijn gisteravond drie doden gevallen. Zowel de advocaat, zijn echtgenote als zijn zoon Nicolas (21) werden door de overvallers doodgeschoten. De hulpdiensten werden even voor 19uur gisteravond naar het Brabantsdal in het centrum van Wemmel geroepen, nadat de buren schoten hadden gehoord. Het gezin De Vleeschouwer moet gisteravond thuis verrast zijn door een bende homejackers, die hen overvielen in hun huis.

Om een nog onbekende reden liep de overval dramatisch uit de hand. De overvallers openden het vuur op de volledige familie. Zowel de advocaat, zijn echtgenote als hun zoon stierven ter plekke aan hun verwondingen. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, kon geen hulp meer baten. Hebru, de Turkse vriendin van zoon Nicolas, raakte zwaargewond bij de schietpartij en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Ze vocht gisteravond nog voor haar leven.

Michel De Vleeschouwer is een gekende advocaat in Wemmel, die zich na zijn rechtenstudies aan de Vrije Universiteit Brussel had gespecialiseerd in aannemingsrecht, aansprakelijkheidsgeschillen bij ongevallen en echtscheidingen. 'Hij woont al zijn hele leven hier in de straat', zeggen de buren. 'Het is het huis van zijn ouders. Hij is na zijn studies hier ook zijn praktijk begonnen.'

De Vleeschouwer was erg succesvol. Zijn echtgenote Françoise gaf haar baan op als verpleegster om haar man in zijn praktijk te kunnen bijstaan. 'Ze deed administratief werk.' Op de oprit had het gezin een Mercedes terreinwagen, een Mercedes coupé en een BMW geparkeerd staan. Die laatste was de auto van zoon Nicolas. Volgens de geruchten zou één Mercedes gisteravond meegenomen zijn door de overvallers, maar dat werd niet bevestigd.

'Tien jaar geleden kreeg Michel al te maken met een zware inbraak in zijn huis', zegt een confrater. 'Hij was daardoor erg geschrokken en hij was vanaf dat moment op zijn hoede. Hij liet zijn ramen beveiligen, hij hing camera's aan de gevel van zijn villa en hij liet een dure alarminstallatie plaatsen.'

'Michel was een bon vivant', zegt zijn beste vriend Marc Heremans. Ze zaten samen in de Brusselse yachtclub RSCAB, waar De Vleeschouwer al sinds enkele jaren voorzitter van was. 'Michel was dol op de zeilsport. Elke zondag gingen we zeilen. Maar door het stormweer was dat deze keer onmogelijk. Michel zou gewoon thuisblijven, vertelde hij me. Vrijdagavond was de laatste keer dat ik hem zag, toen we samen iets gingen drinken. Hij was ontspannen, er was niets aan de hand.' De Vleeschouwer had onlangs nog een cruise geboekt. In maart zou hij met zijn echtgenote naar Mauritius trekken.

Bron: De Standaard | 15 november 2010

Re: Homejacking in Wemmel

Drie moorden voor twee auto's: Spoor daders homejacking Wemmel leidt naar Luxemburg

WEMMEL - De klopjacht naar de moordenaars van een advocatengezin in Wemmel leidt naar Luxemburg. Daar werd één verdachte opgepakt aan het stuur van een gestolen Mercedes. De verdachte werd maandag in de vroege ochtend in Luxemburg opgepakt aan het stuur van één van de gestolen Mercedessen van de familie De Vleeschauwer. Dat vernam de redactie uit goede bron. Het Brusselse parket wilde de informatie niet bevestigen. De man zou naar eigen zeggen enkel de koerier zijn die één van de twee bij de familie gestolen voertuigen naar Frankrijk moest overbrengen.

Het Brusselse gerecht hoopt dankzij de arrestatie van de verdachte de volgende uren nog een doorbraak te kunnen forceren in de zaak. Advocaat Michel De Vleeschauwer (57), zijn vrouw Françoise (48) en hun zoon Nicolas (21), een student derde jaar hotelbeheer, werden zondagavond zonder genade neergekogeld in hun huis aan het Brabants Dal in Wemmel. Ebru (22), de verloofde van Nicolas, kreeg een kogel in het hoofd maar zij overleefde als bij wonder.

Advocaat Michel De Vleeschauwer werd in de bureauruimte van zijn huis koel afgemaakt met een kogel tussen de ogen, zijn vrouw kreeg een dodelijke kogel in het oog, zoon Nikolas werd vier keer getroffen waarvan één keer van dichtbij in de slaap. Ebru werd op haar vlucht voor de overvallers geraakt aan het hoofd en voor dood achtergelaten.

De twee moordenaars belden zondagavond rond half zeven aan bij het huis van de familie De Vleeschauwer. Ze zouden de twee jaar oude BMW 325 van zoon Nicolas kopen. Die wagen stond sinds begin november te koop op de site Auto Scout 24 voor een bedrag van 37.000 euro. Volgens vrienden van Nicolas waren de potentiële kopers zaterdag – de dag voor de moorden – de auto komen bekijken. Het waren twee Afrikaanse mannen. Ze zouden een dag later terugkomen om de koop af te ronden.

Daarom opende Nicolas zondagavond ook nietsvermoedend de deur toen de twee kopers op het afgesproken uur aanbelden. Inbreken in het huis zou niet gemakkelijk zijn geweest want na een eerdere overval hadden de bewoners een alarmsysteem geïnstalleerd.

Wat er zich binnen in het huis heeft afgespeeld, is onzeker. Maar het lijkt er sterk op dat vader en zoon het in het bureau van de vader aan de stok kregen met de twee kopers toen bleek dat die niet de bedoeling hadden te betalen voor de wagen maar dat ze gekomen waren om te stelen. Vader en zoon werden neergeschoten met hetzelfde wapen, de toegesnelde moeder ook. Alleen Ebru overleefde. Zij kon de politie achteraf een beschrijving geven van één van de daders, een Afrikaanse man. Op basis daarvan werd een robotfoto gemaakt.

De daders gingen aan de haal met de Mercedes ML 500 terreinwagen van Françoise en de Mercedes Coupé van de advocaat. Beide wagens stonden op de oprit van de familie. De BMW die ze zogezegd hadden willen kopen, lieten ze gewoon staan. Allicht werden de twee buiten opgewacht door een derde medeplichtige die hen met de wagen ter plaatse had gebracht.

Op dit moment van het gerechtelijk onderzoek wijst niets erop dat er andere motieven dan diefstal van de twee auto's in het spel zouden zijn. Michel De Vleeschauwer was graag gezien. Hij runde zijn eigen advocatenkabinet van in zijn huis maar behandelde geen gevoelige dossiers. In de buurt gonsde het ook van de geruchten dat de relatie die Nicolas had met de Turkse Ebru de aanleiding van het drama zou zijn maar ook dat blijkt niet te kloppen. De meest ernstig genomen onderzoekspiste is die van de uit de hand gelopen diefstal, gepleegd door gewelddadige jonge Afrikanen. Het gerecht onderzoekt nu of de daders te zoeken zijn in het Afrikaanse milieu in Brussel.

Bron : De Standaard | 16/11/2010

De daders wilden duidelijk de slachtoffers vermoorden. Vier doden voor twee auto's. Was het om de buit te doen of gaat het om een afrekening? Als uit het onderzoek zou blijken dat het wel degelijk enkel om de buit te doen was dan is deze zaak een bewijs dat er mensen (voor zover we dit nog mensen kunnen noemen) zijn die in staat zijn om extreem gruwelijke feiten te plegen om aan hun (al dan niet beperkte) buit te geraken. Zou de theorie van Deprêtre in de zaak-Bende van Nijvel dan toch de juiste zijn?

3

Re: Homejacking in Wemmel

Merovinger wrote:

Als uit het onderzoek zou blijken dat het wel degelijk enkel om de buit te doen was dan is deze zaak een bewijs dat er mensen (voor zover we dit nog mensen kunnen noemen) zijn die in staat zijn om extreem gruwelijke feiten te plegen om aan hun (al dan niet beperkte) buit te geraken. Zou de theorie van Deprêtre in de zaak-Bende van Nijvel dan toch de juiste zijn?


Moet dat nog bewezen worden? Mensen doen soms rare dingen als ze echt iets willen. Soms lukt dat gemakkelijk, soms is dat iets moeilijker. De meeste mensen kunnen dat relativeren maar sommige ontploffen. En dan krijg je zaken zoals dit. Het probleem is dat zij zo'n zaken meestal zonder plan doen en heel impulsief zijn, waardoor de kans heel groot is dat ze gepakt worden.

Ik weet niet of dit ook voor de Bende telt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube