1

(1,146 replies, posted in 1985)

Phil Au Sauf wrote:

En dan het verschrikkelijke verhaal van David. Met alle begrip, voor zo ver dat kan als je het niet zelf meemaakt, voor wat die jongen al zijn hele leven doormaakt... maar als men hem in de winkel echt had willen doden, dan had men dat toch gewoon gedaan? Ik kan dat schot dat die negenjarige jongen ondergaat heel moeilijk plaatsen. Een gerenommeerd crimineel, een top schutter zoals zo vaak geschreven, die hem van op een paar meter 'slechts' in de heup raakt en het daar dan ook bij laat... Dat past noch in de piste dat het om bestelde moorden ging, noch in de piste dat er zo veel mogelijk terreur moest worden gezaaid. Of zie ik het verkeerd?

Ze hadden wellicht nog meer slachtoffer kunnen maken, maar dat was wellicht niet het doel. Daarmee kan je terreur niet uitsluiten. De hoeveelheid geweld stond niet in verhouding tot de buit. Niet in verhouding tot het risico op levenslange gevangenisstraffen. Dat het in Aalst bestelde moorden betroffen is bijzonder onwaarschijnlijk. Maar je kan het ook niet uitsluiten op basis van het feit dat iemand het overleefd. Hij had daar evengoed dood kunnen bloeden.

2

(894 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

edd wrote:

Peter van Haperen is trouwens ook helemaal geen oud militair!

Je gaat je afvragen in hoeverre Bouten zijn bronnen onderzoekt. Als de eerste de beste hoax nog door zijn filter komt, heb ik daar in ieder geval weinig vertrouwen in. Juist in deze zaak moet je de manipulaties van de feiten kunnen scheiden. Het is verder opvallend dat bepaalde feiten niet vermeld worden in zijn boek. Zo weten we niet alleen dat één van de slachtoffers in Aalst een dader herkende, maar ook WIE hij herkende. Als je dat gegeven vervolgens weg laat roept dat vragen op.

Tja, mot eerlijk bekennen dat er weinig nieuws in staat en er ook geen lijn in te ontdekken valt. Gewoon rijp en groen alle verhalen die we al kennen. Bovendien dus ook de bedenkelijke bronnen waarvan we eigenlijk al weten dat die gebaseerd zijn op de fantasieën van o.a. een landgenoot van mij.

Hij komt hier (NL) vrijdag uit. Ik heb hem zojuist besteld want de Bende van Nijvel en die van C.Maurice net uit. Die 21 euro zal ook niet boeien. Dat staat ten slotte niet in verhouding tot de uren die in het lezen van de boeken, de commissie verslagen en de eindeloze forum bijdragen van jullie tongue is gaan zitten.

Onderzoeksjournalisten zijn een uitstervend ras, dus ik hoop dat Bouten & co nog jaren door gaan. Dat levert over het algemeen meer informatie op dan media beluste politici die de woorden "in het belang van het onderzoek" uit hun hoofd geleerd hebben.

5

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Vernaillen en zijn collega hechtte (blijkbaar) zoveel geloof aan het verhaal van die staatsgreep dat ze er niks mee deden. Wat dan wel het nut van deze informant was wordt verder niet duidelijk. Als hij in 1985 wordt vermoord doet men voorts geen onderzoek naar een mogelijk verband. Allemaal louter toeval uiteraard. Zo ook de opvallende discrepantie tussen het aantal rechts extremistische Belgen en het aantal rechts extremistische bende slachtoffers.

Als je een moord wil verbergen kan je beter niet met het lijk gaan slepen. Dat is een tamelijk onverstandige strategie. Zo ook het afschieten van 4 anderen. Het idee is normaliter om zo snel mogelijk van het plaats delict te geraken. Het is hooguit een mooie plek om je van een babbelzieke handlanger te ontdoen. Dat men de Delhaize niet overvallen heeft om de moord op Finné te verdoezelen betekend dan ook nog niet dat deze moord op toeval berust.

6

(1,146 replies, posted in 1985)

Spectator Of Life wrote:

Daarom zijn sommige details over verdachten van cruciaal belang; vermits we zeer weinig hebben op vlak van profiling. Becker zou aan een medegevangene hebben verteld dat hij geniet van het doden en hem op elk moment een alibi kan worden verschaft (is een quote uit het Rattenkwartier).  Dit soort dingen dus.

Juist.

7

(1,146 replies, posted in 1985)

edd wrote:

Heldere analyse Djoop. Zoveel psychopaten die zo iets verschrikkelijks kunnen doen zullen er niet zijn.
Misschien een huurling?

Daar zullen er helaas nog redelijk wat van zijn. Maar dit moet ook iemand zijn die zich in sociale verbanden minimaal kan handhaven en waarschijnlijk zelfs een leidinggevende rol kan vervullen. Iemand met minimaal een zekere affiniteit voor wapens en vermoedelijk een compulsieve obsessie met wapens en wapengeweld. Aangezien het overgrote deel van menselijk gedrag gebaseerd is op angst zal de ontwikkeling van deze persoon daar aan bij gedragen hebben. Dat kan de ervaring van een huurling in een oorlogsgebied zijn. Meest vormend zijn echter de eerste paar levensjaren. Het kan ook een uitwas zijn van overmatig drugs gebruik. Zo versterken bepaalde combinaties (neem rohypnol en alcohol) psychotisch gedrag. Daarnaast zou het niemand moeten verbazen als deze persoon een geschiedenis heeft met geweld tegen kinderen, waarbij je zeden misdrijven ook onder die noemer kunt plaatsen.

8

(1,146 replies, posted in 1985)

Waar de meeste van jullie weinig rekening mee lijken te houden is het feit dat de gewetenloze lafheid van de daden slechts aan weinig mensen voorbehouden zijn. Dat is een bijzonder specifiek profiel. Als België vol liep met mafketels die in opdracht gezinnen afknallen zou het een stuk minder gezellig zijn op straat. Zelfs al zou iemand gebaat zijn geweest bij deze terreur dan nog lijkt het me stug dat de oorspronkelijke opdracht is uitgevoerd. Het is in die zin ook opvallend dat de helft van de dodelijke slachtoffers tijdens de laatste 3 feiten ontstaan zijn. Het ligt dan ook meer voor de hand dat de zogenaamde opdrachtgevers gechanteerd zijn of anderzijds onder druk zijn gezet om hun mond te houden en een rook gordijn op te trekken. Voor het motief moet je constant de vraag stellen wie er baat bij heeft. Zo ook de complot theorie zelf. Het lijkt me duidelijk dat 'de killer' bijvoorbeeld een glashelder motief heeft om deze theorieën de wereld in te helpen.   

Een sadist is in principe nog prima in staat om daden te vermijden die hem levenslang op kunnen leveren.  Zeker gezien het feit dat er meerdere daders waren, en er dus sprake geweest is van een groepsdynamiek, zijn er meer voor de hand liggende redenen waarom Aalst gezien kan worden als het laatste wapenfeit van de Bende van Nijvel. Welke complot theorie ook je voorkeur geniet, je hebt minimaal één gewetenloze dader nodig die er geen enkel bezwaar tegen heeft om op kleine afstand militaire wapens in te zetten tegen jonge kinderen. Op basis van het profiel van de killer zouden de onderzoekers in staat moeten zijn om het verdachten lijstje terug te brengen tot een handvol psychopaten.

9

(43 replies, posted in Robotfoto's)

Dat is vreemd. Ik quote in post #39 het volgende stukje tekst:

Ben wrote:

Hebben ze gesproken [tijdens de overval in Aalst]?
David Van de Steen: "Ja, ze zagen dat wij hen in het oog aan het houden waren. Ik zie nog die vinger, dat gebaar van: ‘Naar beneden.’ Ze spraken Frans. Ze riepen tegen de directeur van de Delhaize: ‘La caisse! La caisse!’ Maar in de gang, waar ik lag, spraken ze een taal die ik nog nooit gehoord had. Het was geen Frans en ook geen Engels. Dat was juist voor ze Marie-Jeanne Van Mulder vermoordden. Ze lag anderhalve meter naast me. Ze hebben van alles staan roepen, maar ik verstond er niets van.”
Lees hier het hele interview » Nieuws

Twee dagen later is de quote gewijzigd in onderstaand stukje tekst:

Djoop wrote:
thibig wrote:

Is het echt naïef om David te geloven als hij zegt Haemers te herkennen. Natuurlijk herkent hij hem enkele jaren later, maar ik denk wel dat hij een duidelijk beeld heeft gehad van n°21. Zulk een trauma word zeker herbeleefd door middel van dwangmatige herbeleving. Hierdoor kan hij een goed beeld hebben geschetst van hem. Als hij dan zegt Haemers te herkennen, ben ik zeker geneigd hem te geloven. Alleen jammer dat Haemers vermoord/verdwenen(?) is.

Ik geloof niet dat DvS liegt, maar het kan best zijn dat hij zich vergist. Hij getuigt ook dat de daders onderling een andere taal spreken die hij niet kan duiden. Welke talen beheerste Haemers en zijn (bekende)handlangers?

Aangezien ik zelf geen posts aan kan passen, kan iemand mij uitleggen hoe deze wijzigingen tot stand komen?

10

(43 replies, posted in Robotfoto's)

thibig wrote:

Is het echt naïef om David te geloven als hij zegt Haemers te herkennen. Natuurlijk herkent hij hem enkele jaren later, maar ik denk wel dat hij een duidelijk beeld heeft gehad van n°21. Zulk een trauma word zeker herbeleefd door middel van dwangmatige herbeleving. Hierdoor kan hij een goed beeld hebben geschetst van hem. Als hij dan zegt Haemers te herkennen, ben ik zeker geneigd hem te geloven. Alleen jammer dat Haemers vermoord/verdwenen(?) is.

Ik geloof niet dat DvS liegt, maar het kan best zijn dat hij zich vergist. Hij getuigt ook dat de daders onderling een andere taal spreken die hij niet kan duiden. Welke talen beheerste Haemers en zijn (bekende)handlangers?