341

(67 replies, posted in Afpersing)

bely wrote:

Over die Boonen had ik nog niets gelezen. Acke zat dicht, waarschijnlijk te dicht bij de ontknoping.

Onderzoekers van de BOB Brussel afdeling fin, dienden te ondertekenen dat ze onder geen enkel beding de zaak zouden onderzoeken. Die opdracht kwam van PG Van Honsté. Er is ook een piste waarom PG Van Honsté het onderzoek onmogelijk heeft gemaakt.

De naam Boonen in de nota van Acke was mogelijks Raymond-Max Boon, een bestuurder van Delhaize.

342

(66 replies, posted in 1980-1989)

De huiszoeking gebeurde op 23 augustus 1985 door de Gerechtelijke Politie aan de Landhuisjesstraat 73 te Ukkel. Een Fal geweer en een Falo machinepistool is aangetroffen dat afkomstig was van de diefstal in Vielsalm. Ook vingerafdrukken werden er aangetroffen van leden bij de Action Directe uit Frankrijk.

343

(66 replies, posted in 1980-1989)

In de Senaat heeft zich een parlementaire commissie gebogen over het Belgische Stay Behind netwerk. De commissie had vernomen dat de Special Forces betrokken waren bij oefeningen die in België werden gehouden. Wanneer gebeurde de diefstal in Vielsalm en op welk moment?

Hierbij maakt de commissie melding in het verslag dat Oesling oefeningen kaderden in de NAVO plannen inzake de 'Militaire Verdediging van het Grondgebied.' De oefeningen vielen volledig buiten het kader van de traditionele militaire oefeningen en deden beroep op een zekere medewerking van de lokale rijkswachteenheden en de bevolking. De Coommissie heeft kunnen vaststellen dat verschillende leden van de SDRA8 een Special Forces opleiding hadden gekregen in de V.S.. De Commissie heeft verder de nota van Westmoreland onderzocht waarop is aangeraden over te gaan tot rechtstreekse interventies van de 'agents of special operations' in de gastlanden die ervan verdacht werden al te laks op te treden tegen het communisme. Die interventies hadden tot doel de Regeringen en de publieke opinie van die landen te overtuigen dat het gevaar reëel is en en dat krachtdadig optreden dringend geboden is. (zie ref. Parlementair onderzoek, Belgische Senaat 1117-4 (1990 - 1991)

Opmerkelijk dat het dossier van een diefstal gerechtelijk onderzoek vergde, maar nooit kenbaar is gemaakt wie erin werd verhoord, welke vaststellingen er werden opgemaakt, wie men identificeerde, welke inbeslagnames en internationale rogatoire commissies er hebben plaatsgevonden. Waar dit dossier zich bevind is de vraag. Of is hier ook spraak van tegenwerking, sabotage door leden van de politie - Rijkswacht, de inlichtingendienst, het parket of het hoogste politieke beleid?

344

(116 replies, posted in Andere)

retrophilips33 wrote:

Is er ook een bron van die nota? Of een link naar de nota zelf?

Ik heb het niet over het topic hier,dat is me bekend. Ik ben benieuwd naar de bron van de info waar Kenza het over heeft.

Het spoor dat onderzoeksrechter Casson volgde leidde naar extreem rechts, het Gladio netwerk en tevens naar de verbindingen met rechtse terroristen. Op een bepaalde wijze trachtte men de militaire inlichtingendienst te vrijwaren. Dat er een geheim netwerk bestond bij de militaire inlichtingendiensten is door Andreotti als premier van Italië in zijn getuigenverklaring toegelicht voor een onderzoekscommissie. Op basis van die verklaring kwamen er meerdere onderzoeken op gang in verschillende landen. Daaruit vloeide het bewijs dat er met elkaar verbonden Stay Behind netwerken bestonden in samenwerking met de inlichtingendiensten van de VS.

In ons land maakte de organisatie deel uit van de SV met de naam STC/MOB en van onze militaire inlichtingendienst SDRA, sectie SDRA8. Zowel uit gerechtelijk onderzoek als tevens vanuit parlementair onderzoek in Italië kon men aantonen dat het netwerk Gladio betrokken was bij bloedige bomaanslagen en dit in samenwerking met de inlichtingendiensten.

Er is trouwens een nota gevonden tijdens een huiszoeking die toegeschreven wordt aan een stafchef van het Amerikaans leger. Het betreft generaal Westmoreland. Het is in die nota dat Westmoreland de rechtvaardiging formuleerde voor de betrokkenheid van het netwerk bij de laffe aanslagen. Door de Belgische diensten is een ontkennende houding aangenomen dat het netwerk operaties uitvoerde en zelfs niet betrokken konden zijn bij de Bende van Nijvel of de aanslagen van de CCC. België maakt zich op zijn minst verdacht om te weigeren de namen van de Belgische Gladioleden kenbaar te maken.

345

(24 replies, posted in Prullenbak)

luk paard wrote:

Kruisvuur, schieten vanuit hindernis is zeker niet een techniek die alleen militairen gebruiken hoor. Bendes van zowat overal ter wereld hebben hiervan al gebruik gemaakt (bij achtervolging bvb en dit al een paar eeuwen nu).
Het schieten vanuit een koffer idem dito maar dan wel een pak recenter.
De IS-terroristen en voorgangers doen dit ook heel vaak overigens (om maar te zeggen dat is een tactiek die door velen worden toegepast)

De JCET of Joint Combined Exchange Training zijn oefeningen die een speciaal karakter inhouden. De prioriteit ligt in directe acties. Operaties op klein niveau met korte aanvallen. Ik denk hierbij aan de feiten van 13 mei 1984 te Vielsalm. De JCET kan toegeschreven worden aan de Special Forces.

346

(67 replies, posted in Afpersing)

Een spoor van de afpersing van Delhaize werd wel degelijk gevolgd. Ik verwijs naar de notities van Substituut Acke. Het is bekend geworden dat twee bestuurders van Delhaize betrokken waren bij de financiering van bordelen in Brussel aan de Aarschotstraat. In 1984 stuit De Baets op een dossier bij de Generale op zwarte rekeningen van Delhaize. In de nota's van de subst. Acke komt ook de vermlding voor: 'Boonen betaalde - Afpersing?'

347

(1,219 replies, posted in 1985)

Verklaringen over Hotel de la Pompe en de informele bijeenkomsten. Vanaf 1975 het plan tot staatsgreep. Een plan dat uit twee delen bestond. Een luik politiek terrorisme en een luik banditisme. Een Mechels notaris, P.D. die vaststelde dat wapens en geld ter beschikking lagen voor een staatsgreep.

348

(963 replies, posted in Bende De Staerke)

In de nota's van Substituut Acke is er weinig op te merken in verband met de bende van Baasrode en bekend als de bende De Staerke. De Rijkswacht als piste, Haemers, WNP, extreemrechts en de groep G en Front de la Jeunesse komen er het meest in aanmerking. De vraag is waarom alle onderzoeken naar de Rijkswacht werden afgeblokt. Waarom gewezen onderzoeksrechter Troch als lid van het Comite P een klacht indiende tegen Walter De Smedt omdat hij als Comité P lid verder onderzoek voerde naar Johan De Mol en het Front de la Jeunesse.

349

(119 replies, posted in Onderzoeksdaden)

dhrlanden wrote:

Daarstraks eens tot daar gefietst. Men heeft ongeveer zo'n 15 x 35 m omgewoeld, ongeveer 25m vanaf de Ruelle du Curée. De Ruelle du Curée is daar trouwens een onverhard baantje waar geen auto doorkomt. Niet duidelijk op de luchtfoto maar de plaats waar gegraven/begraven is, is door de neerwaartse helling niet zichtbaar vanuit de Rue de Pécrot.

Enkele foto's van de juiste plaatsbepaling en de omvang van de graafwerken. wink

https://www.mupload.nl/img/ibz2oqvd.jpg

https://www.mupload.nl/img/7qnwmx.jpg

https://www.mupload.nl/img/d5wn8xi.jpg

https://www.mupload.nl/img/skdaxw8gkehuk.jpg

350

(233 replies, posted in Andere Personen)

coconut wrote:

De nederlandstalige pers doet blijkbaar zelfs geen moeite meer wat betreft de Bende en de cel zelf ook niet want ik heb horen zeggen dat er geen enkele nederlandstalige speurder meer zou zijn. Nog iemand hier die daar zicht op heeft ?

Er zijn zowel Franstalige als Nederlandstalige speurders aanwezig, Coconut.