31

(1,268 replies, posted in 1985)

Het lijkt zelfs of hij de snelle aanwezigheid van de politie prijst. Niks negatiefs. Dat kwam pas later. Frustratie groeit naarmate er geen resultaten geboekt worden, en dat is begrijpelijk. Maar om te weten wat er werkelijk gebeurde zijn de oudste getuigenissen zoals deze de meest waardevolle. Dan is het geheugen nog vers.

32

(1,159 replies, posted in 1983)

Magnum wrote:

In bijlage III p 99 van het verslag van de Bendecommissie wordt gesteld dat André Moyen - de man van de staatsveiligheid, Stay behind, de moord op Julien Lahaut - in 1990 aan René Haquin een brief richt waarin hij de link legt tussen de Bende van Nijvel en roze balletten en aan Haquin onderzoekspistes aanreikt. In deze brief zou hij volgens het commissieverslag suggereren dat Fievez en Defise, volgens het verslag bedoelde hij Fourez en Dewit, geregeld deelnamen aan sexfuiven.

In bijlage III p 93 wordt gerefereerd naar het PV uit 1988 met daarin de verklaringen van journalist Jacques Lagasse, de man die het concept "Roze Balletten" wereldkundig maakte. Hij beweerde dat Fourez een "passeur d'enfants" was.

Dit is precies wat ik bedoel: dit zijn geen bewijzen. Slechts dingen die mensen eens geroepen hebben. Een bewijs is iets dat op waarheidsgehalte is gecheckt en die test heeft doorstaan, bij voorkeur meer dan één maal. Als ik iets roep, en iemand anders roept mij na, dan bewijst dat niet dat wat ik riep de waarheid was. Het bewijst alleen maar dat ik iets riep en iemand dat hoorde.

Er zijn ook mensen die zeggen dat de aarde plat is en dat wordt tegenwoordig weer door velen nageroepen. Maar daarmee is de aarde nog niet plat.

En nog een kleine toevoeging: zelfs al namen Fourez en Dewit deel aan seksfuiven, dan bewijst dat niet dat ze daarom gedood werden. Er zijn elke week in België honderden mensen die aan swingersfeesten en andere seksfuiven meedoen. En wat dan nog? Deelnemen is nog iets anders dan organiseren, en ook iets anders dan compromitterende videobanden maken. Die video's worden al tientallen jaren genoemd en nog nooit is het bestaan ervan bewezen. Laat staan een link met de bende.

33

(66 replies, posted in Andere Personen)

coconut wrote:

Een mysterie in een mysterie, inderdaad. En blijkbaar een Vlaamse bron.Veel "clevender" zijn we er helaas niet van geworden Clever Trevor.

Nee, dat is juist, het voegt niet veel toe aan het eerder verschenen artikel, maar oninteressant is het niet. Als er géén match was, zou dat rechtuit gezegd kunnen worden. Dan had het parket alleen maar steun gegeven aan de eigen stelling dat Zuckers analyse de plank missloeg. Wat niet betekent dat er zeker wel een match is...

Het kan ook dat er slechts een gedeeltelijke match was. Dat zijn matches die "weinig voorkomen" en "aandacht wekken". Dat kan betekenen dat er mogelijk een familielid van Lebon bij de bende betrokken was, en dan zijn er tactische redenen om het niet aan de grote klok te hangen. Maar soit, het is speculeren. Een vreemde geschiedenis blijft het.

Interessant is toch dat Lebon pas in 1986 naar Zwitserland vertrok en niet, zoals eerder gesuggereerd al in 1983. En al kan je van alles lezen in zijn "vlucht" naar Turkije en Vietnam, opvallend is het wel.

34

(1,159 replies, posted in 1983)

Insp. Witse wrote:

Dat was mevrouw Dewit, nu is het tijd voor haar vriend mijnheer Fourez. Volgens een rapport over de Roze Balletten was mijnheer Fourez een organisator van sexfuiven in en rond Brussel. Volgens datzelfde rapport heeft de groep Fourez (ik weet niet goed wat er met groep Fourez bedoelt wordt) een video van een sexfuif in Tunesië waarop rijke en bekende Belgen stonden.

Hierin lees ik hoofdzakelijk CEPIC & het opzetten van een eigen chantage plan om hun dure leefstijl te onderhouden. Casette, geloof ik niet in.

Er is géén rapport over de Roze Balletten dat bewijzen aandraagt voor de bewering van een getuige dat Fourez sexfuiven organiseerde en dat hij een video bezat. En als dat wel zo is (en ik het dus mis heb), nodig ik u uit om de bewijzen of dat rapport te laten zien.

Ik kan wel aanhalen wat Fijnaut en Verstraeten in het rapport van de Bendecommissie schrijven. Zij hadden inzage in het dossier. De speurders hebben tot in 1986 onderzoek gedaan naar de achtergronden van Fourez en Dewit. Daaruit bleek enkel dat Fourez eens een pand had verhuurd aan een nachtclubeigenaar, en dat hij ooit problemen had met een dame die in een nachtclub werkte, omdat ze de huur van haar appartement niet had betaald. Niks verdachts, lijkt mij, want dat is wat immobiliënkantoren en vastgoedeigenaren zoal doen: verhuren.

Verder bleek uit het politieonderzoek, dixit Fijnaut en Verstraeten, dat Fourez volgens familieleden niet aan politiek deed, en dat hij en Dewit ooit één keer in Aux Trois Canards aten, maar van een echte relatie met Van Camp zou geen sprake zijn. Dat ze bij de Colruyt tankten, was volgens familie zeker niet abnormaal.

Dat Dewit notaris Deferre bij wie ze vroeger werkte, had gechanteerd vanwege een rozeballettenvideo, zoals een gerucht wil, kon door politieonderzoek niet worden bevestigd. De notaris zelf verdacht Dewit nergens van, en deed pas aangifte van afpersing in november 1983, dus na de dood van Dewit en Fourez. Daarbij ging het niet expliciet om een video, maar om een "verduistering van stukken".

Even terzijde: als ik een compromitterende video bezit, ga ik nadat de afperser vermoord is, geen slapende honden wakker maken door formeel aangifte te doen, maar ik zal wel weer naïef zijn.

Ik denk dat Kees BK een logische uiteenzetting geeft van wat er in Nijvel gebeurde, die gesteund wordt door al het bekende feitenmateriaal. Het had misschien de warenhuiskraak van de eeuw kunnen worden, wanneer de rijkswacht niet was gearriveerd, en dan had vandaag niemand geroepen dat de bende moordde om niks.

35

(66 replies, posted in Andere Personen)

Is er iemand die het volledige artikel hier kan plaatsen? Alvast een dikke merci.

36

(29 replies, posted in Andere Personen)

imazibraine wrote:

Niet als je zonder verwittigen op een maandag 11 november niet op je werk komt opdagen (en nooit meer een teken van leven geeft).

Vanwaar komt deze informatie? Is dit geverifieerd en zo ja, door wie? Waar werkte hij, en als wat?

37

(29 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Benaïssa Belliraj is de broer van Abdelkader Belliraj. Volgens een theorie zou hij de killer (*) van de Bende van Nijvel geweest zijn. Hij zou na de overval in Aalst vermoord zijn. Volgens deze nota ligt hij begraven in een tuin in Braine-le-Comte. Hij werd begin 1986 ambtshalve uit het Rijksregister afgeschreven, zonder adres (wat betekent dat hij spoorloos verdwenen was).

Als iemand sinds november 1985 spoorloos is verdwenen, lijkt het me wel erg vroeg om hem al begin 1986, dus enkele maanden later, ambtshalve uit het rijksregister te schrappen. Ik weet niet wat de exacte termijnen daarvoor zijn (en hoe die in 1986 waren), maar enkele maanden lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ik heb begrepen dat er bovendien grondig en herhaald onderzoek aan vooraf moet gaan, en ik mag aannemen dat als iemand een paar maanden op vakantie gaat zonder een berichtje achter te laten, dit niet automatisch tot een schrapping kan leiden.

Natuurlijk kan de man in theorie al verdwenen zijn lang voordat hij het leven liet. Maar dan kan hij ook ruim voor november 1985 zijn overleden.

38

(328 replies, posted in Andere Personen)

Wees gerust, ik ben oud genoeg. smile Ik weet best dat die overvallen in 1985 er waren, dat ze voor bibberen en beven zorgden, en dat hij die pleegde, maar bij het grote publiek was de naam Patrick Haemers op dat moment niet echt bekend. En dus is het onwaarschijnlijk dat gewone mensen ten tijde van Eigenbrakel al spontaan aan hem dachten, zoals elders in dit topic is beweerd. Ook in oude krantenartikelen over de Bende van Nijvel (uit de periode dat de Bende van Nijvel actief was) kom je zijn naam, voor zover ik weet, niet tegen. Pas achteraf, toen Haemers "doorbrak", gingen mensen steeds vaker een link leggen. Pas op met achterafconstructies. Het geheugen bedriegt ons vaker dan we denken.

39

(328 replies, posted in Andere Personen)

LEO wrote:

Ja, inderdaad. Er hoefde niet veel te gebeuren of de naam van Patrick Haemers kwam ter sprake. Zeker in de toenmalige sensatiepers werd hij te pas en te onpas te voorschijn getoverd, weliswaar steeds zonder bewijs. Hij werd zelf "de Gentleman - gangster" of "de ideale schoonzoon" genoemd. Hij kwam inderdaad fotogeniek over.

Ik vertrouw niet geweldig op herinneringen, maar ik heb een andere. Bij mijn weten werd Haemers bij het grote publiek pas echt een bekende naam toen hij in augustus 1987 met hulp van zijn kompanen ontsnapte, nadat hij een dag eerder was gearresteerd. Ten tijde van de Bende van Nijvel pleegde hij wel al veel overvallen en hielden de speurders hem in het oog, maar hij viel niet zo op dat hij geen comfortabel leventje in een villa in de Brusselse rand kon leven. Dat laatste blijkt ook uit diverse publicaties. Pas na zijn ontsnapping gingen mensen zijn naam pas massaal aan de Reus koppelen.

40

(328 replies, posted in Andere Personen)

Het geopperde motief staat niet in verhouding tot diverse van de gepleegde misdrijven (moord op een huisbewaarder na een inbraak, een taximoord die niet eens meteen ontdekt werd, een paar hold-ups zonder slachtoffers), om maar eens een draai te geven aan een bekende argument om te denken dat de bende uit terroristen bestond.

Maar soit, waar het om gaat is welke bewijzen er zijn voor deze piste. Ik zie ze nog niet. Dat iemand in Braine-le-Comte woonde, is wel een beetje te mager. Dat iemand in 1984 niet beschikbaar was wegens verblijf in het buitenland, idem. Dat er iemand van bovengemiddelde lengte tot de club behoorde, evenmin.

Het zou dus fijn zijn als de kranige ambtenaar, die in zijn eentje voor elkaar krijgt wat 35 jaar onderzoek niet lukte, met meer details naar buiten komt. Misschien, als er werkelijk iets tussen zit, wil ik er wel in geloven. Maar ik vrees ervoor. Tot dan is dit niet meer dan de zoveelste hypothese, waarvan alleen al deze website er een paar honderd kent.